Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Valtion velkaantuminen, itsepetos, velkakrapula ja "kiakkoviaraat"

Muutos tilaanteesta jossa velkaannutaan tilanteeseen jossa velkaa pannaan maksuun merkitsee elintason laskua. Se tarkoittaa että enää ei ole mahdollista saada hankittua kaikkea sitä hyvää jota velkarahalla sai ja entisestäkin hyvästä pitäisi kenties luopua.  Siihen eivät äänestäjät ole valmiita.

Koska äänestäjät eivät ole siihen valmiita eivät siihen ole valmiita myöskään politikot. Muuta estettä velkaantumisen lopettamiselle ei ole. Tekosyitä tietenkin aina löytyy, kuten alkoholistilla riittää tekosyitä  viinan kanssa läträämiseen.

Alkoholistikin tietää ettei viinanjuonti ole terveellistä ja että humalasta seuraa krapula, mutta ei malta lopettaa sitä ihan vielä.

Samalla tavalla kansalaiselle tuottaa vaikeuksia lopettaa velaksi eläminen jos vain velkaa saa jostakin. Sekä politikko, että äänestäjä tietävät että velkaantuminen johtaa pahaan oloon sitten kun velkaa pitää maksaa, mutta ei malteta millään lopettaa tissuttelemista, ei ihan vielä ainakaan.

Sellaisessa tilanteessa missä bruttokansantuote kasvaa, velkaa ei silti lyhennetä, tuijotetaan vain sitä käyrää joka kuvaa velan suhdetta bruttokansantuotteeseen ja katso, käyrä osoittaa alaspäin ja tuntuu hyvältä, vaikka velkaa ei ole lyhennetty.   Itse asiassa velkaa voitaisiin vaikka kasvattaa ja käppyrä näyttäisi silti alaspäin. Siispä otetaan edelleen lisää lainaa.  

Sitten taas kun bruttokansantuote laskee keksitään uusia käyriä jotka eivät näytä yhtä pahalta tai piilotetan ne pahat käppyrät. Ajatellaan että nyt ei pidä kiristää vyötä, nyt pitää elvyttää ja taas lainataan lisää.

--------------------

Velkaantumisesta ei voi päästä eroon muuten kuin vyötä kiristämällä.  Tavalliselle duunarille se merkitsee ostovoiman pienenemistä. Kaupalle se merkitsee kaupan volyymin pienenemistä. Työnantajalle se merkitsee tuotteiden menekin vähentämistä, supistamista ja irtisanomisia. Se merkitsee siis lisääntyvää työttömyyttä.

Kun velkaantumisesta luopumista lykätään, se merkitsee sitä että lykätään kaikkia noita ikäviä asioita, mutta ne ikävät asiat tulevat vielä varmasti esiin tulevaisuudessa ja ne tulevat sitä ikävempinä mitä pitemmälle krapulaa siirretään. 

----------------------------

Ainut mahdollisuus korjata "velkakrapulan" pahoinvointia olisi lisätä työn tekemistä, mutta minkäs teet, kun tavara ei mene kaupaksi, ei ainakaan sillä hinnalla mikä tekee tuotannon kannattavakasi ja kannattamatonta tuotantoa ei kannata harrastaa missään olosuhteissa, ei edes velkakrapulassa.  

Ainoaksi mahdollisuudeksi jää alentaa tavaran hintaa, jotta se menisi kaupaksi ja ainut mahdollisuus saada tavaran hintaa alas, on alentaa työn hintaa, koska muuut keinot alentaa hintaa merkitsevät tutkimustyötä, keksimistä, rationalisointia, investointia ja se kaikki vie aikaa ja on lisäksi epävarmaa, se vaatii monia kokeiluja epäonnistumisiakin, mutta sekin on välttämätöntä.

Niin pitkään kuin uudet innovaatiot saadaan toimimaan, työläisten pitäisi puristaa tuottavuuden kasvu omasta selkänahastaan ja tilipussistaan, mutta se on ainut keino.

Sekös sitten harmittaa ja kismittää kun rikkaat eivät osallistu talkoisiin, eivätkä tee mitään. Siinäkin Sauli Niinistö on oikeassa että rikkaiden pitäisi näyttää esimerkkiä, heidän pitäisi luopua jostain ensimmäisinä, heillä kun on siihen varaa. Jos heillä ei siihen valmiutta ole niin ei ole ihme jos syntyy mellakoita ja ikkunoita särkyy ja kumi palaa kaduilla.

Kiakkoviaraiden itsenäisyysjuhlat voi olla vain vain pieni esinäytös sille mitä tuleman pitää, ennenkuin velkakrapula on ohi ja selvitetty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kiitos, korjasin. :)
Olisiko muuta vielä?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ei muuta kun se sama perusongelma, että raha on velkaa ja koska tässä systeemissä pitää olla mukana, niin parempi on kun velkaantuu omalle keskuspankille eikä vieraille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Olet siis taas eri mieltä, kuten aina ennenkin.
Pitääkö velkaa siis ottaa lisää?

Mikko Saarinen

Kun meillä on käytössä tämä ulkomaan valuutta jota ei voi devalvoida, niin lisävelkaa ei kannattaisi ottaa.

Jos meillä olisi oma raha ja keskuspankki, niin vähän suhdanteista riippuen meillä olisi enemmän vaihtoehtoja. Eihän se devalvointi kaikkia miellytä, mutta asuntovelkaisille suomalaisille se olisi mannaa. Sodanjälkeiset sukupolvet maksoivat omat asuntonsa devalvaatiolla. Säästäjille devalvaatio on myrkkyä.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Meidän ajattelun ero on siinä, että minun mielestäni raha on pelkkää velkaa.
Joten kun kysyt pitääkö velkaa ottaa lisää, niin kyllä. Rahan (velan) kierto on se, mikä muodostaa tämän meidän talouden.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #6

"Meidän ajattelun ero on siinä, että minun mielestäni raha on pelkkää velkaa."

Niin varmaan ajattelivat myös ne kreikkalaiset ja portugalilaiset ja espanjalaiset jotka velkaannuttivat maansa.

Taitaa osa niistä ajatella niin edelleen, koska säästöjä vastustetaan ja haluttaisiin ottaa vain lisää lainaa, vaikkei sitä enää mitenkään muuten saa kuin EU:n ja IMF:n takaamana, ja nämä sanelevat nyt ehdot sille lainanotolle.

Pää tulee vetävän käteen, sillä laina ei ole sama asia kuin raha.

Rahaa voidaan toki painaa lisää keskuspankissa, ei liikepankeissa ja se voidaan käyttää miten keskuspankki sen parhaiten näkee.

Mutta se mitä keskuspankki painaa lisärahaa on kaikki pois olemassaolevan rahan arvosta ja kaikki joilla on rahaa tai tuloja menettävät osan rahansa ostovoimasta. Velalliset tosin hyötyvät, mikä on kyllä heidän etunsa, mutta varsin epäoikeudenmukaista velkojia kohtaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eli siis ainoa vaihtoehto jonka esität..vaikka sanotkin sen kiertäen näin:

"Ainut mahdollisuus korjata "velkakrapulan" pahoinvointia olisi lisätä työn tekemistä, mutta minkäs teet, kun tavara ei mene kaupaksi, ei ainakaan sillä hinnalla mikä tekee tuotannon kannattavakasi ja kannattamatonta tuotantoa ei kannata harrastaa missään olosuhteissa, ei edes velkakrapulassa."

ja päädyt kiertäen tähän: "työläisten pitäisi puristaa tuottavuuden kasvu omasta selkänahastaan ja tilipussistaan, mutta se on ainut keino."

Eli siis tarjoat ainoaksi vaihtoehdoksi kannattamatonta työntekoa,mutta tuotanto ei saa olla kannattamatonta.. melkoisen ristiriidan esität,paitsi jos eriytät tuotannon työntekijöistä ja muutat työntekijät vain hyödykkeeksi,kuten tyypillistä on. Hyödyke toimii ilman kuluja,mutta vain mielikuvituksessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eli siis tarjoat ainoaksi vaihtoehdoksi kannattamatonta työntekoa,mutta tuotanto ei saa olla kannattamatonta.. melkoisen ristiriidan esität,paitsi jos eriytät tuotannon työntekijöistä ja muutat työntekijät vain hyödykkeeksi,kuten tyypillistä on. Hyödyke toimii ilman kuluja,mutta vain mielikuvituksessa."

No, muualla kun Suomessa nämä "hyödykkeet"(työntekijät) toimivat vähemmillä kuluilla ja siitähän tämä kaikki johtuu. Siitä ei pääse mihinkään vaikka miten inhimillistäisi.

Ollaanhan me tietenkin kaikki inhimillisiä ihmisiä, me kaikki eläkeläiset ja duunarit ja herrat ja narritkin, eikä sitä pitäisikään unohtaa.

Mutta toisaalta pitää tunnustaa myös kylmät laskelmat ja faktat tosiksi, vaikka ne tuntuvatkin pahalta. Niitä ei pääse juoksemalla karkuun, eikä niiden kieltäminen auta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Se kylmä fakta on siis,että ei ole varaa inhimillisyyteen? Tiedätkö mitä se tarkoittaa?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #9

Eläkeläisen on helppo huudella palkkojen alennuksista, miksei samalla vähennetä eläkkeitä ja laiteta 2500€ eläkekatto. No ei sitä näillä keinon kuitenkaan ratkaistasi, kunhan....

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #11

Tottakai eläkkeitä pitää pudottaa.
Pitäisi olla joku eläkekatto ja sitten eläkkeiden leikkaaminen progressiivisesti, niin että isoimpia eläkkeitä leikataan enemmän.

Rikkaat eläkeläiset pärjäävät kyllä, niillä on yksityisiä eläkevakuutuksia ja eläkesijoituksia ja ties mitä, säästöjä ja omaisuutta.

Pelkästään rikkaita kurittamalla tämä ongelma ei kylläkään ratkea.
Keskituloisten ja köyhien pitää kärsiä myös.

Kaikilla ei ole varaa tinkiä yhtään ja niitä ei voi enää rangaista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #9

"Se kylmä fakta on siis,että ei ole varaa inhimillisyyteen? Tiedätkö mitä se tarkoittaa?"

Kiistän tuon väitteesi.

En vastusta inhimillisyyttä,
vaikka usein inhimillisyyttä onkin
kieltää ja kiertää faktat,
mikä ei ole hyvä asia.

Kerro silti mitä se mielestäsi tarkoittaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #12

Se tarkoittaa sitä,että tämä on nähty.

Voit toki koittaa keksiä mahdollisimman monta tekosyytä jatkaa järjestelmää missä ei ole varaa inhimillisyyteen vaan pitää kärsiä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

Kärsiminen on luonnollista ja inhimillistä ja sen välttäminen myös. Mutta Kaikkea kärsimystä ei voi postaa, se on siis hyväksyttävä ja kohdattava.

tämä on kännykkävoesti, en korjaa töppöjä, pyydän vain anteeksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #15

Kyllä kyllä,kärsimys kuuluu elämään. Mutta kuuluuko meidän ylläpitää järjestelmää joka tuottaa sitä vielä loogisesti lisää? Siirretäämpä tämä nykypäivään..miksi työntekijöiden pitää kärsiä,vaikka on vain ahertanut sitä työtänsä,tuottanut hyvinvointia palveluiden ja tavaran muodossa?

Mikäli siinä on jotakin miksi pitää kärsiä niin voitko avata tätä? Oliko väärin sammutettu tms. ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mikäli siinä on jotakin miksi pitää kärsiä niin voitko avata tätä?"

No, jos filosofisesti ajatellaan, niin mielestäni ihmiselämään kuuluu kärsimys, eikä siltä voi välttyä. Jokainen kärsii, rikas ja köyhä, sairas ja terve, yksinäinen ja seurapiirileijona. Eri ihmislle vain kärsimyksen aiheet on erilaisia.

Oliko entisajan ihmiset vähemmän onnellisia, vaikkei niillä ollut kännykkää, internettiä, induktioliettä, autoa tai lämpöpumppua?

En oikein usko että nykyihminen kaikessa ylellisyydessään ja yltäkylläisyydessään on juurikaan entisaikojen ihmistä onnellisempi, vaikka elämä oli paljon köyhempää kaikilla mittapuilla mitattuna.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No,kuuluu kuuluu se kärsimyskin elämään. Ihmiset omalla toiminnallaan sitä itsellensä aiheuttaa ihmissuhteiden kautta jne.. Pointtini on,että pitääkö sitä tahallaan aiheuttaa?

Minusta se on täysin absurdia..että ihmiset jotka tekevät päivästä toiseen työtä muiden eteen joutuu jostakin heistä riippumattomasta syystä kärsimään..kärsimään jopa niin ettei heillä itsellänsä ole koskaan varaa nauttia tekemästään työstä. Tätä asiaa voidaan pyöritellä melko pitkään ennen kuin absurdius häviää siitä,eikä minusta tähän sovi millään tuo,että elämään kuuluu kärsimys..

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tätä asiaa voidaan pyöritellä melko pitkään ennen kuin absurdius häviää siitä,eikä minusta tähän sovi millään tuo,että elämään kuuluu kärsimys."

Myönnetään
Onhan tuo vähän eri asia mistä puhut.

Minä menisin jopa niin pitkälle että sanoisin ettei työ voi olla muuta kuin kärsimys. Jos työ olisi ilo niin ei sitä duunarille annettaisi, herrat tekisivät sen ihan itse.

Mutta kyllä kai oikeassa elämässä jotkut nauttivat työstään ja jotkut voivat jopa nauttia työn tuloksista. Toiset valitettavasti ovat niin nautinnonhaluisia, ettei tavallisen työn tulokset riitä niitä nautinnonhaluja tyydyttämään.

Minä en onneksi kuulu niihin kyltymättömän nautinnonhaluisiin ja minulle riittää oneksi tällainen tavallisella työllä saavutettu vaatimaton nautinto ihan mainiosti. Työstänikin nautin toki aina välillä, vaikka pääasiassahan se oli sellaista ikävää rutiinia vain.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset