Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Eurovaalien asetelmia suomalaisesta ja perussuomalaisesta näkökulmasta

Perussuomalaisten EU- parlamentaarikko Sampo Terho kuuluu europarlamentissa ryhmään "Vapaa ja demokraattinen Eurooppa". Se on pieni ryhmittymä, siihen kuuluu parlamentin 766:sta jäsenestä 35 (laskujeni mukaan), noin 5%:n vaikutusvalta siis. Nämä mepit tulevat 12:ta Euroopan maasta. Suurimmat ryhmät tulevat Englannista, 10 meppiä, ja Italiasta, 9 meppiä.  Puolasta tulee neljä meppiä ja muista maista 1 tai 2 meppiä.

Europarlamenttiryhmä "Vapaa ja Demokraattinen Eurooppa" on nimensä mukaisesti EU- kriittisten puolueiden ryhmä. Pienistä, yhden mepin kansallisista puolueista ei paljon tietoa ole. Monia niistä sanotaan kuitenkin voitavan kutsua oikeistopopulistisiksi puolueiksi. Niillä on siis erilaisia kansallisia tai kansallismielisiä tavoitteita.

Tämän EU- parlamenttiryhmän suurin ryhmä on Englannin itsenäisyyspuolue. Sen päätavoite on irroittaa Englanti EU:sta ja se kannattaa lähempiä yhteyksiä Englannin entisiin siirtomaihin. Puolue on lisäksi laatinut Englannille yksityiskohtaisen vero-ohjelman ja esittänyt 33 %:n tasaveroa, pääomaverojen alentamista sekä perintöveron poistoa. Puolue vastustaa ilmastonmuutospolitiikkaa, kannattaa ydinvoimaa ja vastustaa maahanmuuttoa. Englannin Konservatiivipuolueen johtaja David Cameron on nimittänyt UKIP:n jäseniä ”sekopäiksi ja kaappirasisteiksi”.

Toiseksi suurin ryhmä, Italian "Pohjoisen Liitto, ajaa Italian vauraampien pohjoisosien autonomiaa tai itsenäisyyttä. Sen jäseniä on Italiassa syytetty jopa aseellisen vastarinnan valmistelusta. Lisäksi puolue vastustaa maahanmuuttoa ja erityisesti muslimien maahanmuuttoa.

--------------------

Perussuomalaiset sopivat siis ainakin puolueessa vallitsevan yleisen mielipide- ilmaston mukaan hyvin tähän europarlamenttiryhmään, varsinkin jos valituksi seuraavissa vaaleissa tulee myös kansanedustaja Halla-Aho. Halla-Ahohan on leimaantunut vahvasti maahanmuuttokriitikoksi ja muslimikriitikoksi, joskin, ainakin itse epäilen, että Eurooppa- vastaiset mielipiteet eivät Halla-Ahon osalta ole kovin henkilökohtaisia mielipiteitä.

Perussuomalaisen puolueen linjaa on tässä EU- kriittisyydessä viime eduskuntavaalien jälkeen reivattu maltillisempaan suuntaan, kenties hallituskelpoisuuden varmistamiseksi seuraavien eduskunta vaalien jälkeen, vaikkakin tämä maltillistuminen ei ilmiselvästi vastaa puolueen jäsenten ja kannattajien aitoa mielipidettä.

Näyttää kuitenkin siltä että Perussuomalaiset saavat tällä kertaa EU:hun vähintään kaksi meppiä, ehkäpä jopa kolme.

Miten paljon näillä perussuomalaisilla mepeillä sitten pystytään Suomen etua ajamaan EU:ssa? Se on kysymys jota kannattaisi ajatella. Jos se rymittymä jossa perussuomalaiset EU:ssa vaalinen jälkeen vaikuttavat on sama tai saman tapainen kuin nyt, niin vaikutusvalta jänee pieneksi vaikka meppien määrä kaksinkertaistuisi tai kolminkertaistuisi.

--------------------------------

Vaikka nyt povataankin että oikeistopopulismi ilmiönä vahvituisi ja se saisi lisää meppejä myös EU:n parlamenttiin, niin oikeistopopulistit tuskin pystyvät muodostamaan yhtenäistä oppositiota "valtaa pitäviä" vastaan, se on sen verran kirjavaa porukkaa, siinä on rasisteja ja natseja ja myös maltillisemmin kriittisiä, kuten Suomen persut. 

Lisäksi näyttää siltä että oikeistopopulismin vyöry EU- parlamenttivaaleissa jakaa koko oikeistoa. Se syö ääniä varsinkin nykyisin hallitsevassa asemassa olevilta konservatiiveilta ja kristillisdemokraateilta.

Tämä taas voi johtaa siihen että sosiaalidemokraattisen ryhmän asema vahvistuu, vaikka se ei uusia ääniä pystyisikään keräämään. Jos haluaa ajaa isänmaan etua, jos haluaa että suomalaisten vaikutusvalta lisääntyy EU:ssa, kannattaisikin siis lisätä suomen sosialidemokraattisten meppien määrää, siitä syystä että tällä tavalla Suomen vaikutusvalta EU:ssa lisääntylsi varmimmalla tavalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Antti Jokinen

Hauskaa tämä panikointi perussuomalaisten vaikutusmahdollisuuksista. Mitäs suurta ja vaikuttavaa esim. Mitro on saanut aikaan paljon suuremmassa ryhmässä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mitäs suurta ja vaikuttavaa esim. Mitro on saanut paljon suuremmassa ryhmässä?"

Miksi sitten pitäisi panikoida Mitron vaikutusmahdollisuuksista?

Vastauksena kysymykseen mitkä ovat olleet Mitron vaikutkset, sanoisin että suurimmat vaikutukset Mitron osalta ovat varmaan samantapaisia kuin Juha Sipilän osalta. Molemmat ovat tehneet elämässään muutakin kuin politiikkaa, eivät siis ole mitään poliittisia broilereita. Tällaisia tarvitaan politiikassa, muuten jos politiikan teko jää kokonaan broilereiden haltuun, politiikka vieraantuu yhteiskunnasta.

Mutta eipä silti, onhan noilla koko elämänuransa politiikan piirissä tehneilläkin käyttöä politiikassa, kyllä sitäkin asiantuntemusta tarvitaan.

Joka tapauksessa, kannattaisi miettiä kaksikin kertaa kenelle äänensä antaa jos haluaa että Suomalaisilla olisi vaikutusvaltaa EU:ssa. Ehkei Mitro ole paras vaikuttaja siellä, mutta on hän ainakin oikeassa ryhmässä.

Mutta voi Mitrolla olla vaikutusvaltaakin. Euroopassa on syvät kristilliset perinteet ja hengen mies voi vaikuttaa mielipiteisiin sillä sektorilla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niin siis suurin osa on varmasti tyytyväisiä siihen, ettei persulla ole mitään vaikutusmahdollisuuksia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Parempi olisi että heilläkin olisi niitä vaikutusmahdollisuuksia, kyllä hekin omalla tavallaan Suomen puolesta siellä yrittävät toimia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos Puheenvuoron keskusteluja seuraa on analyysisi siitä että persukomppaajat ovat pois kokoomukselta ja kristillisiltä aivan oikea.
Ainoa mikä heitä tuntuu yhdistävän on viha vasemmistolaisuutta kohtaan. Siinä mielessä PS on vanha puolue uudessa asussa.
Usein mietin olisiko Suomessa tilausta sellaiselle vaihtoehtoliikkeelle joka ei heti alkaisi kopiomaan vallitsevaa poliittista kulttuuria.
PS-liike ei sisällä emansipatoorisia elementtejä eli sellaisia jotka yrittävät muuttaa kannattajakuntansa elämänasenteita ja harrastaa kulttuurista itsekritiikkiä. PS-liikkeen polttovoima tuntuu olevan vasemmistoviha.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuollaista taitaa olla ilmassa jollei sitten hyppää suoraan M11'een.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"PS-liikkeen polttovoima tuntuu olevan vasemmistoviha."

PS:n aatteellinen pohja on aika pitkälle vanhoissa äärioikeistolaisissa liikkeissä yli viidenkymmenen vuoden takaa, vanha ryssäviha on nyt muuttunut somalivihaksi ja osin myös hurrivihaksi.

Vanha isänmaallisuus on säilynyt. Uskonnollisuutta tuskin oli sen enempää noissa vanhoissa äärioikeistolaisissa ideologioissa kuin tässä nykyisessäkään.

Vasemmistolaista ajattelua vieroksutaan kuten sanoit, koska aate perustuu siihen että me olemme parempia kuin muut ja paremmuus perustuu suomalaisuuteen. Köyhyys, tai huono-osaisuus ja sen tunnustaminen ei kuulu kuvaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Näin on. Perinteiseen äärioikeistolaisuuteen liittyi kuitenkin elämäntapa-ajattelua voimistelua, nudismia, puolisotilaallista kuntoilua jne, kun taas nykyinen äärioikeisto haluaa uudeksi aristokratiaksi joka saa olla dekadentti ja jolla pitää olla siihen varaa ja oikeus siihen kuten ekologisten vaateiden huomioimattomuuteenkin.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kannattaa huomioida että PS:n kannatuksen kasvu on viimeaikoina tullut nimenomaan vasemmalta laidalta. Demareiden eu-liberaali-hyysäys-linjaan kyllästyneitä ihmisiä, joille tärkeää on demokratia ja suomalaiset työväestön asema.

Itse olen toki oikeistopaskiainen, joten ei tarvitse turhaa alkaa haukkumaan..

summa summarum, laaja on PS:n kenttä.. kertoo paljon myös muista puolueista ja niiden heikkouksista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #12

No aikaisemmin sdp vuoti kokoomukseen ja nyt ps´ään mutta mitään eroa siinä ei kai ole?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"summa summarum, laaja on PS:n kenttä.. kertoo paljon myös muista puolueista ja niiden heikkouksista."

Juuri noin.

"Kannattaa huomioida että PS:n kannatuksen kasvu on viimeaikoina tullut nimenomaan vasemmalta laidalta."

Isänmaallisuus ja kansallisuuden sekä kansallismielen korostaminen vetoaa kaikkiin ihmisiin. Tottakai se vetoaa. Tulee hyvä mieli kun ajattelee että olen suomalainen ja siksi hyvä, muita parempi siis.

Siihen hyvyyteen ja hyvänolontunteeseen ei tarvitse hakea perusteluja kilpailuyhteiskunnassa menestymisellä. Se on kuin balsamia haavoille niille jotka ovat vähemmän hyvin pärjänneet siinä kilpailussa jonka jonkun pitää aina hävitä.

Kysymys on nyt siitä että tälle persujen tarjoamalle tunteelle ei nyt oikein löydy vasemmistolta mitään vastaavaa tunnetta, kun kapitalistien ja herrojen haukkuminenkin on pitkälti pois muodista.

Kyllä vasemmisto silti ajaa köyhän kansan etua parhaiten, vaikka se ei juuri nyt saakaan siinä ääntään kuuluville ja kun hallituksessa on kuitenkin pakko ajaa koko kansakunnan etua, eikä pelkästään niiden kaikkein huono-osaisimpien.

Pitäisi keksiä vähän uudenlaista vasemmistoretoriikkaa sen vanhan ja kulahtaneen retoriikan tilalle joka ei enää pure ja jota ei oikein kehtaa edes julistaa. :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #14

Kyllä minusta solidaarisuus on vieläkin hyvä sana. Ja empatia. Persut ovat muuten lahjoittaneet tasa-arvoeetokselle hyvän sanan tai käsitteen - positiivinen syrjintä!
Sitten on tämä pankkimaailman ajattelu joka on siirtynyt koko kansalle massivisen talousuutisoinnin myötä * että koko ajan yksilötkin ajattelevat "voittojen maksimointia" yms- jotta siitä päästäisiin pitäisi olla vaihtoehtoprojekteja.
* Muistan vielä kun uutislähetyksiin lisättiin talousuutiset ja kuinta oudolta se tuntui.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

Positiivinen syrjintä on todella maukas uusi käsite ja kannatettava asia.

On ihan oikein että esimerkiksi kotimaissaan syrjittyjä pakolaisia syrjitään meillä Suomessa ensin vähän aikaa positiivisesti, kunnes pääsevät jaloilleen.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #16

Positiivinen syrjintä on aina negatiivista jotain toista ryhmää tai yksilöä kohtaan. Samat säännöt kaikille ja joka muuta vaatii on rasisti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Positiivinen syrjintä on aina negatiivista jotain toista ryhmää tai yksilöä kohtaan. Samat säännöt kaikille ja joka muuta vaatii on rasisti."

Meillä on aina keskuudessamme niitä jotka tarvitsevat positivista syrjintää, lapset, vanhukset, sairaat, invalidit, kehitysvammaiset, työttömät jne. He tarvitsevat kaikki positiivista syrjintää, samoin avuttomat kielitaidottmat pakolaiset, joille on myönnetty turvapaikka.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #18

Pitääkö niitä palkata bussikuskeiksi ohi kantaväestön?

Miten muuten työttömät tarvitsevat positiivista syrjintää? Ovatko hekin huonompaa ainesta vai mistä moinen ajatus?
Terve aikuinen ei tarvitse positiivista syrjintää, normaali sosiaaliturva riitää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

"Terve aikuinen ei tarvitse positiivista syrjintää, normaali sosiaaliturva riitää."

Sosiaaliturva on positiivista syrjintää ja se myönnetään niille jotka sitä tarvitsevat, olivatpa sitten ulkomaalaisia tai suomalaisia.

Bussukuskin hoomat olivat kai joskus pikkupoikien unelma-ammatti, saa matkustaa ja ajaa autoa. Onkohan se niin vieläkin?

Luulisin että on raskasta hommaa ja vastuullistakin se bussikuskin työ.
Taksikuskilla on helpommat päivät, luulisin.

Itse olen ollut ulkomaalaisen lääkärin hoidettavana useammin kuin suomalaisen lääkärin hoidettavana, mutta ulkomaalaisia bussi- ja taksikuskeja ei ole sattunut kohdalla, Suomessa ainakaan. Käytän tosin hyvin vähän kumpaakin kulkuvälinettä.

Husun taksin sentään tiedän ja tunnen, olen joskus kuunnellut niitä taksijuttuja kun itse olen ollut ajelemassa.

Se taksihomma olisi muuten sellainen johon itsekin voisin vielä pystyä, bussikuskin hommiin ei minusta olisi, eikä ole korttiakaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset