Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Hallitus nurin ja uudet vaalit, mahdollisimman nopeasti

Virkamiehet ja asiantuntijat ovat työnsä tehneet ja sanansa sanoneet. Suomi kuluttaa nyt enemmän kuin tienaa, eletään velaksi. Menoista on leikattava ja veroja korotettava tasapainon saavuttamiseksi. 

Valtion budjetin alijäämä on 9 miljardia, mutta leikkaustarpeeksi arvioidaan vain kolme miljardia. Olisi mielenkiintoista tietää miksi meillä olisi edelleen varaa velkaantua se kuusi miljarsia vuodessa. Minä en sitä ymmärrä, asiantuntijat kenties ymmärtävät, mutta eivät kerro.

Kenties todellinen leikkaustarve olisikin se 9 miljardia, mutta se olisi aivan liikaa poliittiselle systeemillemme ja siksi on päädytty puhumaan vain kolmesta miljardista julkisuudessa, toiveena ehkä on että se kenties voisi mennä läpi poliittisessa systeemissä.

Mutta ei se vielä mitään että yhdeksästä miljardista on tehty kolme miljardia, siis todellisesta menojen leikkaustarpeesta on tingitty kuusi miljardia. Tämä kolmanneskin on jaettu vielä kolmeen osaan. Vain kolmannes ilmoitetusta leikkaustarpeesta tulisi nykyhallituksen osalle ja loput jätettäisiin seuravalle hallitukselle joka muodostetaan seuraavien vaalien jälkeen.

Näin siis virkamiesten esityksen mukaan.

Todellisesta valtion menojen leikkaustarpeesta tulisi siis vain yksi yhdeksäsosa tämän nykyhallituksemme harteille. Kun tästäkin varmaan vielä tingitään, niin todennäköiseltä tuntuu että hallitus ei leikkaa kuin korkeintaan kymmenennen osan siitä mitä pitäisi. Tämä on kyllä melkoista populismia ja vastuun pakoilua.

-----------------

Tämä merkitsi samalla sitä että vuosittaisesta valtion menojen leikkaustarpeesta noin 90% jäisi seuraavien  vaalien jälkeisen uuden hallituksen harteille.  Sen uuden hallituksen pitäisi ilmoittaa kansalle heti kättelyssä että mitäs jos nyt aluksi leikattaisiin 8 miljardia, kun edellinen hallitus leikkasi vain 1 miljardia.

Se olisi sekä Timo Soinille että Juha Sipilälle, kumman kansa nyt valitseekin seuraavaa hallitusta luotsaamaan, melkoinen haaste.

Luulisi että oppositiopuolueetkin ajattelisivat tätä tulevaa ahdinkoaan jo nyt, Juha Sipiläkin siellä sairaalassa.

Tämä hallitus puolestaan näyttää luikertelevan tilanteesta ulos siirtämällä vastuun tuleville vastuunkantajille, nykyiselle oppositiolle, Sipilälle ja Soinille.

-------------------

Olisiko sittenkin viisainta hajottaa eduskunta jo nyt, nyt heti. Tulokset tuskin muuttuvat siitä miksikään vaikka vaalit pidettäisiin vasta sitten kun on vaalien aika. Nykyiset hallituspuolueet häviävät ja oppositio voittaa, näin käy aina kriisiaikana ja muutenkin.

Vaalien jälkeen uuden hallituksen pitäisi ajatella ainakin yhden vaalikauden eteenpäin, se on huomattavasti pitemmälle kuin mihin nykyhallituksen tarvitsee tähdätä. 

Uusi hallitus, Juha Sipilä pääministerinään ja Timo soini valtiovarainministerinä, laatisi sitten neljän vuoden leikkausohjelman. Kolmena ensimmäisenä vuonna leikattaisiin kolme miljardia joka vuosi ja viimeisenä hallitusvuonna voitaisiin tehdä vaalibudjetti, pelkästään miljardin leikkaukset.

Juha Sipilän hallitusta Seuraavalle hallitukselle ei jäisi enää budjettivajetta riesaksi, mutta tottakai velkaa. Velkaa olisi huomattavasti enemmän kuin nyt. Juha Sipilän hallitus tekisi leikkauksista huolimatta joka vuosi lisää velkaa. Sipilän hallituskaudella Suomen valtion velka lisääntyisi vielä 16 miljardilla (8+5+2+1=16), mutta velkaantuminen olisi saatu loppumaan.

Sipilän hallituksen jälkeen seuraava hallitus saisi ryhtyä velkaantumisen taittamisen sijasta lyhentämään valtion velkaa. Velkaa olisi silloin jo 116 miljardia (nykyhallitukselta jäävä 100 miljardia + Sipilän hallituksen tekemä 16 miljardin lisävelka)

Ei ole helppoa Sipilän seuraajallakaan, kuka se sitten lieneekään ja kansa kärsii.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

" Suomi kuluttaa nyt enemmän kuin tienaa, eletään velaksi."

Nyt haluan vastauksen kysymykseen, että miten Suomi (valtio tai yksityinen sektori) voi elää ilman velkaa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nyt haluan vastauksen kysymykseen, että miten Suomi (valtio tai yksityinen sektori) voi elää ilman velkaa?"

Enpä tiedä miten voi elää ilman velkaa.
Minulla ei ole velkaa ja kyllä tämä eläminen ainakin jotenkin sujuu.

Tietenkin elo olisi keveämpää jos ymmärtäisi ottaa velkaa,
mutta kun sitä ymmärrystä puuttuu,
niin täytyy nyt vain yrittää pärjätä ilman sitä velkaa.

Olen kuullut huhuja että minun lisäkseni on olemassa muitakin velattomia, vieläpä elossa. Viron valtio taitaa olla velaton, niin olen ymmärtänyt, tosin en pysty nyt tarkistamaan tietoa.

Monet yritykset ovat velattomia kun lasketaan yhteen velat ja varat, vaikka niillä olisikin ns. käyttövelkaa.

Eräskin yritys jossa aikanaan työskentelin, meni konkurssiin kun luotonantajilta loppui siihen usko. Myöhemmin kävi ilmi että yrityksen varat olivat suuremmat kuin velat, senkin jälkeen kun asianajajat ja muut rosvot olivat saalistaneet kaiken mitä raadosta irti saivat. Luotottajien luotamuksen puute oli siis alunpitäen aiheeton, tai sitten, kuten epäiltiin, kyseessä oli harkittu murha.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

En kysynyt, että oletko sinä velaton tai Viro velaton, vaan ...

Osaatko vastata tuohon?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos minä ja Viro voimme elää ilman velkaa, niin mikesei Suomi voisi myös niin tehdä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Onhan se mahdollista, mutta minä kysyinkin, että miten? Koska et halua, että Suomi elää yli varojen, niin voitko vastata tuohon kysymykseen?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

"Onhan se mahdollista, mutta minä kysyinkin, että miten? Koska et halua, että Suomi elää yli varojen, niin voitko vastata tuohon kysymykseen?"

Suomen ja suomalaisten ei tarvitse esittää niin hemmetin rikasta, kun emme kerran ole sitä.

Se ettei olla niin rikkaita, merkitsee lyhyempiä kaukomatkoja, halvempia autoja, vähemmän asuntoneliöitä, vähemmän luksusta, huviveneitä, huviloita, kalkkosasuntoja kanarialla jne.

Se merkitsee myös sitä että työtä ollaan valmiita tekemään vähän pienemmällä palkalla, jolloin tehottomammankin työvoiman käyttö tulee kannattavammaksi ja työtä tulee muutenkin enemmän tarjolle.

Tätä se vain merkitsee.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #9

Tarkoitatko, että vähentämällä kulutusta Suomesta tulee velaton? Vihjeenä voin sanoa, että matkustamalla vaikkapa Kreikkaan ja kuluttamalla siellä muutaman tonnin, niin tuossa suomalainen auttaa kreikkalaisia velallisia.

Toiseksi kysyn, että kuinka pienellä palkalla pitää elää, jotta ollaan velaton?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

"Tarkoitatko, että vähentämällä kulutusta Suomesta tulee velaton?"

Kyllä, vähitellen.

Tällä hetkellä minulla on valtion minulle ottamaa lainaa 17 000€.
Nyt valtio ottaa minulle lisää velkaa joka vuosi vajaat pari tonnia.

Jotta en velkaantuisi lisää, minun tulisi siis kuluttaa pari tonnia vähemän tänä vuonna kuin viime vuonna.

Jotta velkaa saataisiin lyhenemään tonnilla vuodessa, minun pitäisi kuluttaa kolme tonnia vuodessa vähemmän kuin viime vuonna ja yhtä vähän joka vuosi 17 vuotta tästä eteenpäin. 17 vuoden kuluttua olisin tätä vauhtia velaton.

Jos koko Suomi haluaisi lopettaa velkaantumisen ja tulla velattomaksi, niin koko kansan pitäisi läpikäydä tämä kulukuuri.

Se tarkoittaisi kyllä sitä että rikkaiden pitäisi karsia menoistaan enemmän kuin tuo kolme tonnia vuodessa, koska kaikki köyhät eivät omalta osaltaan moiseen säästöön pysty.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #11

"Jos koko Suomi haluaisi lopettaa velkaantumisen ja tulla velattomaksi, niin koko kansan pitäisi läpikäydä tämä kulukuuri."

Tuo nyt ei vaan ole mahdollista. Mistä ne rahat otetaan, jotta koko kansakunta saadaan velattomaksi? Säästämällä ja leikkaamalla se ei onnistu. Vaikka me ei kulutettaisi yhtään mitään tänä päivänä, niin edelleen ne velat olisivat olemassa. Toisaalta jos ei kulutettaisi yhtään mitään, niin mistä ihmeestä ne rahat velkojen maksuun otettaisiin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Mistä ne rahat otetaan, jotta koko kansakunta saadaan velattomaksi? "

Mistä ne velkarahat on otettu?
Miksi ne on otettu?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #13

Ne velkarahat on otettu lähes kaikki liikepankeista. Ne velkarahat on otettu siksi, että muuten ei olisi rahaa ollenkaan.

Nyt on sinun vuorosi vastata esitettyyn kysymykseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

Ai että mistäkö ne otetaan ne rahat jolla velkarahat maksetaan?

Tavallinen ihminen saa rahaa tekemällä työtä.
Valtio saa rahaa verottamalla tavallista ihmistä.

Tapahtumien kulku on seuraava:

1. Ihmisten pitää tehdä töitä.
2. Yritysten pitää myydä ihmisten työn tulokset ulkomaille
3. Ulkomailla asiakkaat maksavat rahaa yrityksille tuotteesta.
4. Saatuaan maksun tuotteesta yritykset maksavat työntekijälle palkkaa tehdystä työstä
5. Työntekijä maksaa valtiolle veroa saamastaan palkasta
6. Valtio maksaa verotulokertymällä aiemmin ottamansa velan.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #16

Mikäli Suomi haluaa olla velaton sekä yksityisellä puolella, että julkisella puolella, niin vientiä on oltava niin paljon, että Suomi voi maksattaa kaikki velkansa muilla mailla (siis heidän ostoilla Suomesta). Tämä lienee kuitenkin utopiaa.

Nyt Saksan voisi katsoa maksattavan omat velkansa muilla mailla. Eli toisten velkaantuminen on toisten "onni". Koska kaikki perustuu velkaan, niin aina jossakin se velka on.

Rahan määrä taloudessa riippuu siitä, että otetaanko uusia lainoja enemmän kuin aikaisemmin, vai maksellaanko lainoja pois. Tästä huomaat, että pelkästään työtä tekemällä tai leikkaamalla ei asioista selvitä. Kulutusta pienentämällä ja säästettyjen rahojen kuluttaminen lainojen maksuun kylläkin pienentää velkataakkaa, mutta toisaalta se vie "rasvaa" talouden rattaista. Näitä seurauksia moni maa nyt kantaa.

Yhteenvetona voisin väittää, ettei velatonta yhteiskuntaa ole, on vain voittajia ja häviäjiä. Mikäli me suomalaiset emme pidä puoliamme, niin ei meille kyllä mitään kultalautasella eteen kanneta.

Paavo Kuronen Vastaus kommenttiin #11

Oletkohan miettinyt asiaa ihan loppuun asti? Nykyinen järjestelmä perustuu kulutukseen ja velkaantumiseen, ilman sitä talous romahtaa. Mitä tapahtuu, kun kulutus vähenee? No, aiemmin kulutuksesta saatuja arvonlisäveroja ei enää saada. Valtio joutuu joko leikkaamaan palveluista tai velkaantumaan lisää. Kun kulutusta vähennetään, ei tarvitse enää tuottaa niitä hyödykkeitä, jotka ennen kulutettiin, joten tuotantoon syntyy työttömyyttä. Kauppojen tulot heikkenevät entisestään, joten myymälöitä on pakko laittaa kiinni ja työttömyys lisääntyy taas. Kun ihmiset tajuavat, että ei sitä omaa asuntoa ole pakko ostaa velalla, asuntomarkkinat romahtavat. Asuntojen hinnat laskevat pohjamutiin, eikä uutta enää rakenneta. Syntyy taas lisää työttömyyttä joka vähentää entisestään kulutusta ja niin edelleen. Sama efekti on sillä, että autetaan naapuria ilmaiseksi, poimitaan metsästä marjoja ja sieniä, lainaillaan tavaroita eikä aina osteta uutta: kaikki vähentävät kulutusta ja siten supistavat taloutta.

Käytännössä voisi sanoa, että järjestelmämme pyörii pahuudella: ihmiset on saatava velkaorjuuteen ja aivopestävä mainoksilla ostamaan turhaa rihkamaa, jota eivät oikeasti tarvitse. Sitten maksaakseen velkansa ihmisten on otettava vastaan käytännössä mitä hyvänsä työtä, sellaistakin jota vihaavat.

Onkin siis vain sopivaa, että järjestelmä ei voi kestää hyvien asioiden tekemistä. Kun ihmiset tajuavat, että elämässä tärkeää ei ole raha ja uudet autot ja muut, vaan hyvät ihmissuhteet, yhteys luontoon ja muut elämän pienet mutta merkitykselliset asiat, järjestelmä ei enää kestä. Tämän heräämisen kanssa käsi kädessä kulkee maailmanlaajuisen kulutuskarnevaalin loppuminen ja sitä seuraava talouden supistuminen. Se puolestaan aiheuttaa lisää työttömyyttä, lisää köyhyyttä, lisää mielenosoituksia ja mellakoita. Ihmiset alkavat tosissaan kysymään: onko tässä meidän touhussa mitään järkeä? Voitaisiinko asiat tehdä jollain toisella tavalla?

Siinä vaiheessa meitä velan ja massamedian kautta hallitsevien kansainvälisten pankki- ja energiakartellien peli alkaa olla pelattu.

Näin se tulee menemään.

Pekka Heliste

Viron ongelma on korkea työttömyys ja maastapako.

Viro hoiti laman leikkauksilla mutta menetti tulevaisuutensa, sillä hedelmällisessä iässä ja koulutetut olevat muuttivat pois.

Tietysti voidaan mennä Pohjois-Koreaksi tai Sveitsiksi ja sulkea rajat

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"uudet vaalit, mahdollisimman nopeasti"

Eihän tässä vaaleja tarvita, vaan käytännön toimia heiltä, jotka on vaaleilla valittu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eihän tässä vaaleja tarvita, vaan käytännön toimia heiltä, jotka on vaaleilla valittu."

Toki, mutta on olemassa asioita jotka estävät nyt käytännön toimet vaaleilla valituilta toimijoilta.

1) Päättäjinä toimivien puoluejohtajien pitää ajatella omien puolueidensa kannatusta ja äänimäärää seuraavissa vaaleissa. Kannatus ei kasva tekemällä käytännön leikkaustoimia. Hallitus on vaaleihin asti rampa ankka.

2) Vaikka puoluejohtajat, Katainen ja Urpianinen, eivät ajattelisikaan puolueidensa tulevaisuutta, vaan Suomen tulevaisuutta, he eivät voi tehdä päätöksiä seuraavissa vaaleissa valittavien päättäjien puolesta ja käytännön toimet vaatisivat nyt pitkän tähtäimen päätöksiä.

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen

Tämä nykyinen tilanne kuvaa hyvin hallituksen toimintaa. Viime vuonna saivat vihdoin julkisesti myönnettyä, että kestävyysvaje on suuruusluokkaa 8-10mrd. euroa. Nyt joululomien jälkeen hallitus on sitten jostain keksinyt tämän 3 mrd. euroa.

Tällä hetkellä, kun valtion maksaa lainoistaan ennätysalhaista korkoa ja luottoluokitus on toistaiseksi AAA, valtion maksaa pelkkiä korkoja noin 2 mrd euroa vuodessa (korko 2% tuntumassa). Tästä kun mennään huonompaa suuntaa, niin korot voivat pompsahtaa melkoisesti. Esim. Espanjalla oli myös AAA-luokitus (1/2009) joka laski pykälän päähän roskalainaluokasta 10/2012. Espanjan valtion pitkien lainojen korot ovat huidelleet parhaimmillaan yli 7%.

lähde: http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/10/1...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Velaton Vihavainen ei edelleenkään ymmärrä, mistä hänen rahansa tulee. Se on joko naapurin, Hollolan Pirkon, kunnan, valtion, Anatolin tai Chenin ottamaa velkaa, yleensä näiden yhdistelmiä. Talousjärjestelmäämme ei yksinkertaisesti synny rahaa, jota ei olisi kirjattu jonkun velaksi.

3 miljardin leikkaus tuottaa joko 100 000 työtöntä tai 30 % palkan ja eläkkeiden alennukset noin karkein luvuin. Ellei heidän velkojaan mitätöidä samassa suhteessa, kuluu heidän ostovoimansa pelkästään lainanhoitokuluihin.

Sitten tullaankin oikein mielenkiintoiseen kysymykseen: Kuka ostaa velaksi perustettujen ja veroista tuettujen yritysten tuotteita ja palveluja? Kannattaa vielä huomata, että niiden kannattavuuslaskelmat on tehty lainanottohetken kulurakenteella ja sitten asiakaspotentiaaliin tehdäänkin tuntuva leikkaus.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Vaalit eivät auta kun päättäjillä ei ole välineitä millä tästä lamasta päästään pois.

Leikkaminen ja verojen korotus ei auta, sillä vain pahennetaan tilannetta. Kreikassa on leikkauksilla saatu totaalista tuhoa aikaan ja meille tapahtuu aivan samat asiat jos tälle linjalle lähdetään.

Alijäämä on 7 miljardia vuodessa ja tämän verran pitää kuluja leikata tai korottaa veroja jos halutaan lopettaa velkaantuminen. Jos 3 miljardin leikkaukset jaetaan kolmella vuodelle, valtio velkaantuu silti ainakin 6 miljardia lisää vuodessa.

Meillä on nyt käytössä vahvan markan politiikka, valuuttana vain on euro. Historia ei ole opettanut mitään ja samaa tuhoisaa politiikkaa kokeillaan taas uudelleen.

90-luvun itse aiheutettu lama päättyi kun ideologiaan perustuvasta vahvasta markasta luovuttiin ja markka päästettiin kellumaan.

Nyt meillä on taas itse aiheutettu lama, kun annoimme rahapolitiikan EKP:n hoidettavaksi. Lama ja velkaantuminen jatkuu niin kauan kun olemme eurossa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nyt meillä on taas itse aiheutettu lama, kun annoimme rahapolitiikan EKP:n hoidettavaksi. Lama ja velkaantuminen jatkuu niin kauan kun olemme eurossa."

Ei EKP sitä velkaa meille ole ottanut, vaan omat hallituksemme siihen ovat syypäitä.

Jos keskuspankki painaisi rahat jolla valtio maksaa velkansa, niin sen muun liikkeelle lasketun rahan arvo, sen rahan joka on pankeissa ja sen jolla palkat maksetaan, arvo putoaa saman verran mitä rahaa painetaan ja sitä käytetään valtion velan maksamiseen.

Tämä on siis rahan kierrätystä ihmisiltä valtiolle. Tämä kierrätys ei lisäksi ole mikään progressiivinen vero, vaan tasaveroa vastaava rasite, joka kohdistuu yhtä lailla tuloihin ja omaisuuteen.

Kun valtion taloutta pyöritetään tällä tavalla, niin se sama raha mikä otetaan näin inflaation kautta ihmisiltä, syötetään taas valtion menoihin, julkiseen sektoriin, puolustusmenoihin, hallintokustannuksiin, velan korkoihin jne.

Kun valtiolla on rahapaja, valtio voi tällä tavalla verottaa ja kusettaa kansalaisia rajattomasti. Useimmiten on käynyt niin että se valtion harrastama kansalaisten kusetus loppuu vasta hyperinflaation kautta talouden täydelliseen romahtamiseen.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Ongelma ei ole velan määrä, vaan hiipunut vienti ja siitä johtuva valtion verotulojen lasku. Ongelma korjaantuu vain tuloja eli vientiä kasvattamalla.

Ei EKP ole velkaa ottanut, vaan oma hallituksemme joka ei ole ymmärtänyt euron tuomaa ongelmaa ja on luottanut talouskasvun hoitavan velat.

Talouskasvu vaatisi viennin elpymistä, mutta vienti ei elvy koska meillä on liian kallis valuutta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Talousjärjestelmäämme ei yksinkertaisesti synny rahaa, jota ei olisi kirjattu jonkun velaksi."

Mites käy niille mummun rahoille siellä piparipurkin pohjalla kun mummu kuolee, eikä kukaan löydä niitä rahoja ja ne menevät niiden piparien ja sen purkin kanssa perikunnan toimesta roskikseen. Kukaan ei peri sitä saatavaa mikä noihin rahoihin sisältyy. Miten käy sen omaisuuden johon nämä rahat oikeuttavat?

Kyllä minä tämän teoriasi ymmärrän, mutta se ei toimi. Se ei siis ole pätevä. Toki koululaisille voidaan tällä tavalla rahan olemusta yrittää selittää, jotta ne vähän paremmin ymmärtäisivät mistä on kyse, mutta se on vain vähän samanlainen malli kuin bohrin atomimalli, vaikkakaan ei yhtä hyvä. Sen lisäksi että mallisi ei toimi, se ei ole edes havainnollinen esitys, mitä Bohrin atomimalli sentään on.

Bohrin atomimalliakin opetetaan edelleen koulussa, vaikka se ei vastaa todellisuutta. Miksi? Ilmeisesti siksi että todellisuus on monimutkaisempi asia ja vaikeampi ymmärtää, eikä kukaan viitsisi sitä opiskella, en minäkään.

Enkä muuten tiedä sitäkään mitä raha oikeasti on, paitsi että se on arvon mittayksikkö. :)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Mummon säästöt on myös kirjattu jonkun velaksi. Roskiin päätyessään raha muuttuu täysin arvottomaksi, eli silläkään ei pystytä lyhentämään kenenkään velkaa. Suomen Pankki kuittasi vuoden vaihteessa tällaisia sukanvarsimarkkoja noin miljardin euron edestä, koska kirjanpidon mukaan sen verran oli kadoksissa.

Rahalla on enimmäkseen tunnearvoa. Reaaliarvoa on vaikkapa ruoalla, lämpimällä asunnolla ja ihmissuhteilla. Sellaisetkin pystyisin hankkimaan käytännössä ilman rahaa, korvaamalla ne omistajalleen työpanoksellani tai olemalla muuten vain mukava ihminen.

Ihmettelen intoasi kirjoitella asioista, jotka tunnustat tässä aivan suoraan ymmärryksellesi ylivoimaisiksi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Mites käy niille mummun rahoille siellä piparipurkin pohjalla kun mummu kuolee, eikä kukaan löydä niitä rahoja ja ne menevät niiden piparien ja sen purkin kanssa perikunnan toimesta roskikseen. Kukaan ei peri sitä saatavaa mikä noihin rahoihin sisältyy. Miten käy sen omaisuuden johon nämä rahat oikeuttavat?"

Siellähän ne kiertävät kirjanpidossa vaikka hamaan tappiin, ellei niitä jossain vaiheessa alas kirjata. Tuo alaskirjaus tapahtui myös lunastamattomien markkojen kohdalla, joten eiköhän ne mummon käyttämättömät rahat sieltä kirjanpidostakin joskus häviä. Valtio kiittää mummoa tässä kohtaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Valtio kiittää mummoa tässä kohtaa."

Valtiohan on yleensä sitä mieltä että raha pitäisi laittaa kiertämään. Valtiohan on kovastikin ja syystäkin huolestunut näistä mummojen jemmoista ja rahankätkennästä.

Ja eiköhän se kirjanpitokin ole kokonaisuuden osalta aika pysyvästi sekaisin. Eihän missään ole kirjattuna esimerkiksi sitä että ne rahat ovat juuri mummolla, eikä missän ole määritelty missä on se velallinen jolta mummun olisi pitänyt saatavavansa velkoa, joten taitaa olla kokolailla utopiaa se kirjanpito.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #25

Jos mummolla on seteleitä, niin kuin esitit, niin keskuspankki vastaa tuosta saatavasta. Sillä rahalla voisi maksaa vaikkapa veroja, tai sitten setelit voisi vaihtaa muihin seteleihin. Miksi kenenkään pitää tietää, että kenellä seteli on?

Esiintyyhän sitä tietenkin luovaa kirjanpitoa, mutta kyllä kirjanpito on varsin selkeää ja kaukana utopiasta. Kirjanpito ei voi olla sekaisin, sillä muuten tilit eivät mene tasan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Fakta 1. Taantuman aikana rajut kululeikkaukset vain vähentävät verotuloja entisestään. Kestävyysvaje pitää korjata pidemmällä tähtäimellä.

Fakta 2. Uusi hallitus muodostuu joka tapauksessa vaihtamalla Demarit+Vasurit Keskustaan. Persut eivät KOSKAAN tule istumaan Suomen hallituksessa. Heille on pysyvästi varattu takarivin räksyttäjän rooli ihan omasta pyynnöstä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Fakta 1. Taantuman aikana rajut kululeikkaukset vain vähentävät verotuloja entisestään. Kestävyysvaje pitää korjata pidemmällä tähtäimellä."

Olisin kyllä kiistämässä tämän faktasi.
Rajut ja hennotkin leikkaukset kyllä vähentävät verotuloja, sekä välillisiä veroja että suoraa verotusta lyhyellä tähtäimellä, mutta ne tervehdyttävät talouden pitkällä tähtäimellä.

"Fakta 2. Uusi hallitus muodostuu joka tapauksessa vaihtamalla Demarit+Vasurit Keskustaan."

Saattaa olla, mutta tilanne ei miksikään muuttuisi vaikka Timo Soini istutettaisiin valtiovarainminsterin pallille. Samat virkamiehet siellä pallin takana ohjaisivat Timon päätäntää jotka ovat Jutankin päätäntää ohjanneet.

Joten on saman tekevää vaikka perussuomalaiset tulisivat hallitukseen, nyt kun ne on jo luopuneet hassuimmista populismeistaan. Samat faktat ne on hallituksessa istuvalla populistilla edessä kuin muillakin.

"Persut eivät KOSKAAN tule istumaan Suomen hallituksessa. Heille on pysyvästi varattu takarivin räksyttäjän rooli ihan omasta pyynnöstä."

En oikein usko tuohon. Persut voi hajota sisäisiin erimielisyyksiinsä, siitä on jo oireita olemassa, mutta jos he säilyvät jollakin tavalla kasassa, niin tulevat vielä olemaan hallituksessakin ja ovat siellä ihan mallikelpoisesti, näin veikkaan.

Pekka Heliste

Virossa työttömyys räjähti käsiin ja ihmiset muuttivat pois.

Viro on yrittänyt houkutella pakolaisia takaisn paluurahalla, mutta vain yksi lunasti palkkion

Viron työvoima ei enää koskaan palaa entiselle tasolle, sillä kuolleisuu on korkeampi kuin syntyvyys ja maastamuutto vielä kärjisti ongelmaa

Persujen ratkaisu oni siirtyä Pohjois-Koreaksi ja sulkea rajat

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Viron työvoima ei enää koskaan palaa entiselle tasolle, sillä kuolleisuu on korkeampi kuin syntyvyys ja maastamuutto vielä kärjisti ongelmaa."

Enpä usko tuohon.

Viro on edullinen maa asua ja lomailla. Suomalaiset kantavat rahaa Viroon, samoin venäläiset ja muut. Muualla työskentelevät virolaisetkin tuovat maahansa rahaa. Kyllä kaikki siellä vielä lutviintuu parhain päin.

Kun maailmalla talous elpyy ja pyörät pyörähtävät käyntiin, Viro on iskussa, toisin kuin Suomi. Viro ajaa vielä ohi Suomesta, ellei Suomessa ryhdytä toimiin.

Pekka Heliste

Itsenäisyyden aikana väestö pn jatkuvasti pienentynyt ja erityisesti kuolleisuus on suurempi kuin syntyvyys

Ja silloin tilanne ei ainkaan parane kun hedelmällisessä iässä oleva nuori väestö muuttaa pois-

Jo 70 vuodessa Viro on tyhjä maa, jossa harhailee muutama suomalainen viinanhakija

http://yle.fi/uutiset/viron_vaestolaskenta_vahvist...

Pekka Heliste

Tehokkain tapa hoitaa alijäämää on luopua kirkollisverosta ja kirkon elättämisestä verovaroin.

Säästö on jotain 2,5 miljardia

Kirkko voi elää aivan hyvin jäsenmaksuin ja lahjoituksin kuten muualla

Samalla julkinen sektori supistuu parilla prosenttiyksiköllä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset