Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Demokratiasta ja vallanvaihdoksista

Suomessa tapahtuu pian vallanvaihdoksia. Useat tällä hetkellä ministerinä toimivat joko luopuvat vallastaan vapaaehtoisesti,  siirtyvät eurooppapolitiikan päättäjiksi, tai heidän asemansa on muuten kyseenalaistettu. Tämä on luonnollista Suomessa, missä demokratia toimii, toisin kuin joissakin itäisissä naapureissamme, missä valta on usein joko ripustettu, tai muuten vain kasaantunut, käytännössä yhden miehen harteille. Tästä miehestä vain jotenkin tulee systeemin kannalta korvaamaton. Tämä ei ole demokratiaa.

Jyrki Kataisen on aika lähteä. Hän on ollut vallassa jo taarpeeksi kauan ja pitkitetty valta turmelee. Jutta Urpiaisen valta on kyseenalaistettu syystä, hänen johtamansa puolueen kannatus pienenee, on tarpeen katsoa olisiko vaihtoehdolla kannatusta. Monet ministerit pyrkivät Euroopan politiikan pelikentille, tiettävästi myös Katainen. Se on osoitus siitä että sitä pelikenttää pidetään ministerispiireissä tärkeänä.

Ei ole epäselvyyttä siitä etteikö valtakunnan ohjaksiin siirtyvät uudet nimet, olivatpa ne melkein mitä tahansa nimiä. osaisi hoitaa tehtäviä suunnilleen yhtä hyvin kuin edeltäjänsä. Virkamiehet takaavat sen että politiikassa ei synny mitään häiritseviä katkoja tai liian radikaaleja käänteitä.

Miksi tämä homma toimii ja pelittää näin Suomessa ja länsimaissa, muttei itäisissä valtioissa, Venäjällä, Valkovenäjällä ja Ukrainassa. Eurooppaa lähempänä olevat entiset itäblogin maat ovat onnistuneet demokratian istuttamisessa yhteiskuntaansa paremmin, eteläiset alueet vielä huonommin kuin mainitut pohjoiset valtiot.

Afganistaniin demokratiaa on yritetty viedä jo kahden suurvallan ja kansainvälisenkin asearsenaalin voimin, tulosta ei vain näytä tulevan, liian monet afganistanilaiset pistävät kovasti hanttiin.

Kyse ei ole ihmisistä, siitä olen varma, koska ihmiset ovat samanlaisia. Kyse on kulttuurista. Joissakin maissa on niin vahva autoritaarinen kulttuuriperinne, ettei demokraattinen ajattelu ota tarpeellista kipinää kansalaisten parissa.

Mikä ihme neuvoksi?

Vai pitäisikö jo luovuttaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset