Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Euroko liian vahva valuutta Suomele? Mikä neuvoksi?

Mepiksi aikova Toimi Kankaanniemi esitti eilisessä TV- lähetyksessä, missä hän edusti perussuomalaisia, yhdessä puolueensa puheenjohtajan, Timo Soinin kanssa, että Suomen tulisi erota eurosta. Tämä poikkeaa mm. Sampo Terhon edellispäiväisistä näkemyksistä, joiden mukaan eurossa voidaan kyllä sinnitellä. Myös puheenjohtaja Soinin näkemys tuntuu olevan samantapainen kuin Sampo Terhon näkemys, eli että näissä oloissa kannattaa pysyä yhteisvaluutassa.

Jos Toimi Kankaanniemi pääsisi mepiksi, niin kenen näkemyksiä hän mahtaa siellä edustaa, omiaanko, vaiko puolueensa näkemyksiä? Tämä jäi minulle epäselväksi.


Toimi Kankaanniemi perusteli näkemystään TV- ohjelmassa sillä että euro on liian vahva ja että Suomen talous tarvitsisi heikompaa valuuttaa, jotta Suomen talous pyörisi paremmin.

Toimi Kankaanniemi esitti myös sellaista vaihtoehtoa että euroalue, siis ne maat joissa nyt on käytössä euro, jaettaisiin kolmeen valuutta-alueeseen, kolmeen luokkaan. En muista miten hän itse asian esitteli , mutta minulle tuli sellainen käsitys että yläluokkaan, kolmen A:n kerhoon kuuluisivat parhaiten menestyvät AAA- maat, joihin Suomikin kuuluu. Sitten olisi rupusakki, eli jotakuinkin nykyiset kriismaat, ja vielä jokin keskikastikin.

Sitä ei sitten sen kummemmin selvitetty miten tämä systeemi toimisi. Jos Suomi joutuisi siihen vahvojen AAA- maiden kastiin, niin käsittääkseni juuri se valuutta olisi näistä uusista muodostettavista valuutoista vahvin, todennäköisesti vielä vahvempi kuin euro.

Jos Suomi haluaisi heikon ja heikentyvän valuutan, Suomen pitäisi ängetä mukaan siihen rupusakkiin.

En siis oikein ymmärrä meppiehdokas Kankaanniemen ajattelua. Ymmärtääköhän Timo Soini?

Timo Soinikin on joskus esitellyt visiota uudesta "Hansa- liitosta". Kaipa sekin olisi mahdollista, jos muut Hansa- liiton maat siihen suostuisivat. Mutta siitäkin valuutasta tulisi vahva. Kaikista valuutoista joissa Saksa on mukana tulee vahvoja valuuttoja.


On myös esitetty yhteistä valuuttaa Ruotsin kanssa, mutta siinä tapauksessa päättäjiemme pitäisi opetella parempaa ruotsia. Tällä hetkellä Suomen päättäjien ruotsin kielen taito näyttää todella surkuhupaisalta. Myös kruunu on sitäpaitsi vahva valuutta. liian vahva jopa Ruotsin vahvalle taloudelle. Suomen taloudelle se olisi ylivahva. 

Oma valuutta olisi hyvä sekin, jos se devalvoituisi, kuten rupla, mutta entäpäs jos se revalvoituu, kuten Sveitsin frangi? Sveitsin frangia on vain erinäisilla kepulikonsteilla, mm. euroja ostamalla, ja välillä jopa sitomalla se euroon, saatu vaivoin pidettyä kurissa, muuten se nousisi arvossa liikaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Jukka Mäkinen

Jos oma valuutta alkaa revalvoitua niin ei muuta kuin painokone käyntiin (lisää velkaa kotimaisista lähteistä) ja jumalaton infran parannus ja kulutusjuhla käyntiin. Kyllä se valuutta sieltä sitten alas tulee, ja saadaanpa jotain näkyvää ja säilyvää aikaiseksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"ei muuta kuin painokone käyntiin"

Juu, eli maksuvälineitä lisää.
Ei hyödykkeiden määrä sillä tavalla kasva, niiden hinta vain nousee.
Missä on se lisähyvä jota tällä tavoin saadaan aikaiseksi?

Toki vienti vetää paremmin,
jos siellä vientimaassa ei paineta rahaa,
mutta osaa ne siellä vientimaassa sen saman tempun.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minusta meidän kannattaisi ostaa niillä (liian) vahvoilla euroilla raaka-aineita euroalueen ulkopuolelta, ja kehitellä niistä pitkälle jalostettuja huipputuotteita, jotka menevät kaupaksi vähän kalliimmallakin. Osalla tietysti kannattaa ostaa myös jotain sellaista, mitä itse tarvitsemme, kuten öljyä. Myös maan ostamista euroalueen ulkopuolelta kannattaisi harkita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Minusta meidän kannattaisi ostaa niillä (liian) vahvoilla euroilla raaka-aineita euroalueen ulkopuolelta, ja kehitellä niistä pitkälle jalostettuja huipputuotteita, jotka menevät kaupaksi vähän kalliimmallakin."

Niinhän me voitaisiin tehdä, jos meillä vain olisi sitä hyvää kallista rahaa hyvien ja edullisten investointikohteiden hankkimiseen. Mutta eihän sitä ole, kun sillä rahalla ostetaan kaikenlaista krääsää ja turhuuksia, kuten muotivaatteita, viihde-elektroniikkaa, ulkomanmatkoja, autoja, veneitä, asuntovaunuja, tyhjäksi jääviä asunto-neliöitä jne. jne.

Voisihan sitä kallista hyvää rahaa tietenkin painaa, kuten niin moni on esittänyt, mutta siinä touhussa käy vain ohraisesti, kun ei se raha kauan ole arvokasta jos sitä holtittomasti painetaan.

Mutta kannatan esitystäsi ehdottomasti, pitäisi vain saada sitä löysää kulutusta jostain kuristettua.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jäikö sinulle myös epäselväksi se, mitä ne mepit siellä tekevät? Kyllä valuuttaliiton purku toteutetaan jotain muuta kautta kuin vatvomalla sitä Euroopan parlamentissa.

Se tehdään yhden viikonlopun aikana, eikä puida asiaa parlamenteissa viikkokaupalla.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Alat olla "Vihavainen" oikeilla vesillä. Kuten EMU-työryhmä aikoinaan totesi myös Suomessa, valuuttaliitto Saksan kanssa on Suomen kansantalouden rakenteella typerä idea. Valitettavasti demarit eivät suostuneet hyväksymään tätä asiantuntijoilta tilaamansa raportin johtopäätöksiä. Näin käy, kun päätöksiä tehdään tunteella ja poliittisista ambitioista, eikä huolellisella analyysillä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Alat olla "Vihavainen" oikeilla vesillä. Kuten EMU-työryhmä aikoinaan totesi myös Suomessa, valuuttaliitto Saksan kanssa on Suomen kansantalouden rakenteella typerä idea."

Valitan että olet saanut ilmeisesti väärän käsityksen siitä mitä mieltä olen, keskittyessäni tuomaan esiin Toimi Kankaanniemen ajattelun epäloogisuutta ja ristiriitaisuutta.

Väärän käsityksen saaminen minun käsityksistäni on ollut näin ollen mahdollista, mistä olen pahoillani.

---------------------
Pitänee korjata asia ja selittää mitä mietä minä olen.

Kilpailukyvyn ylläpito valuutan arvoa säätelemällä, mikä on Toimi Kankaanniemen ajattelun pohjalla on minusta väärää politiikkaa. Kilpailukyvystä pitää huolehtia muulla tavalla kuin valuutalla spekuloimalla.

Jos kilpailukykyä ei ole, tuotannon rakenne on ilmeisen väärä. Pitää pyrkiä tuottamaan sellaisia tavaroita joiden tuotannossa on paras kilpailukyky, mahdollisimman tehokkaalla tavalla. Viime kädessä työmarkkinoiden on joustettava, mutta ei valtakunnallisella tasolla, vaan alakohtaisesti tai yrityskohtaisesti.

Mitä valuuttaan tulee, niin mahdollisimman vakaa valuutta, sllainen joka on käytössä mahdollisimman laajalla alueella, on paras vaihtoehto. Siinä mielessä sellainen valuutta jossa myös Suuret kauppakumppanit, kuten Saksa, Ruotsi ja Venäjä olisivat mukana, olisi hyvä.

Suomessa tätä minun kannattamaani systeemiä ei oikein vielä hallita, on kaikenlaista muutosvastarintaa, mutta se olisi opittavissa oleva asia ja olisi hyvä että se opeteltaisiin. Monissa maissa se osataan paremmin kuin Suomessa. Ne maat ovat vahvan talouden maita, kuten Saksa.

Hyvä talouspolitiikka ei ole maan koosta, eikä markkina- alueen koosta, eikä edes valuutasta kiinni, mutta suuri markkina- alue ja vakaa yleisvaluutta ovat positiivisia tekijöitä jotka edesauttavat taloutta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tuota sinun kannattamaasi systeeemiä ei hallita missään. Ei USA:ssa, Britanniassa, Ruotsissa, Venäjällä, Japanissa tai vaikkapa Etelä-Afrikassa.

Epäonnistuminen euron kanssa ei ole mikään Suomen erioikeus, eikä minkään muutosvastarinnan merkki. Käytännössä kaikki - mukaanlukien Saksa - ovat epäonnistuneet eurossa. Saksan epäonnistuminen on sitä, että Saksan keskuspankin ja liikepankkien tase on täynnä arvopapereita, joiden arvo on kyseenalainen.

Sinulla on varmaan esittää jotain lähteitä esittämillesi mielipiteille, joita viimeisimmässä kommentissasi oli aika monta? En viitsisi millään käydä tuhannetta kertaa lähteiden kanssa niitä yksitellen läpi. Koska ei se läpikäynti mitään aiemminkaan ole auttanut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sinulla on varmaan esittää jotain lähteitä esittämillesi mielipiteille"

Voi olla lähteitä ja voi olla että joku muukin saattaa olla samaa mieltä jossain asiassa, mutta kyllä minä pidän näitä silti ihan omina mielipiteinäni, eikä niiden esittäminen omassa blogissani, tai muulla, edellytä mitään taustajoukkojen esiin marssittamista.

Jos ajatukseni eivät minun ajatuksinani kiinnosta, niin sille ei sitten mahda mitään, ne ovat sitten epäkiinnostavia, mutta ovat yhtälailla epäkiinnostavinakin niitä minun ihan omia mielipiteitäni, joita voin tietenkin muuttaa, jos siltä näyttää että siihen on jostain syystä tarvetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset