Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

EU- kriittiset eivät osaa tehdä poliittista yhteistyötä Euroopassa

EU- kriittiset saivat vaalivoiton EU- parlamentin vaaleissa. EU- kriittisethän ovat niitä jotka toivovat EU:n hajoavan ja Euroopan rahaliiton hajoavan. Heidän mielestään olisi parempi että päätökset tehtäisiin kansalliseti,  jokainen euroopan maa tekisi erikseen omat päätöksensä, eikä päätöksiä tehtäisi yhteisesti EU:n puitteissa.

Näyttää kuitenkin siltä että EU- kriittisten vaalivoitto on kuihtumassa. Syykin siihen on selvä. Tavoitteidensa mukaisesti EU- kriittiset kaihtavat kansainvälistä yhteistyötä, sitähän toki heidän politiikkansa juuri onkin, se heidän poliitinen agendansa.

EU- kriittiset eivät ole kyenneet tarpeeksi yhdistämään voimiaan EU:n parlamentissa, jotta he olisivat yhtenäinen ryhmä, jolla olisi siellä myös vaikutusvaltaa. Yhteistyön sijasta he riitelevät keskenään.

Toisaalta EU- kriittisten vaalimenestys on saanut aikaan sen että EU:hun ja kansainväliseen yhteistyöhön Euroopassa myönteisesti suhtautuvat ovat pystyneet entistä parempaan yhteistyöhön, he ovat koonneet rivinsä.  Tottakai näin pitääkin tapahtua, sehän on heidän politiikkansa, sen takia heidät on valittu EU:n parlamenttiin.

EU- kriittiset on taas valittu parlamenttiin siksi että he saisivat siellä aikaan mahdollisimman paljon häiriötä, he eivät halua yhteistoimintaa, yhteistoiminta on heidän poliittisten tavoitteidensa vastaista. Harrastamalla yhteistoimintaa he pettäisivät äänestäjänsä. Mutta toisaalta juuri  yhteistoiminnan puute johtaa siihen etteivät he pääse toteuttamaan poliittisia tavoitteitaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän KaarleAkkanen kuva
Kaarle Akkanen

Ei se aivan näin ole. Vaaditaan parempaa eurooppaa. Se on yhteistyötä kauppapolitiikassa ja jäsenvaltioiden omaa päätäntävaltaa yhteistyön tasosta! Yhteinen valuutta, euro, tullee aikanaan tiensä päähän. Rahaliiton jäsenten epäsuhtainen lähtötaso syö aikanaan liiton uskottavuuden. Apupaketit "heikoille" on myrkkyä antajien kansalaisille. Kritiikki on nousemassa ja johtaa aikanaan uudelleenarviointiin!?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vaaditaan parempaa eurooppaa. Se on yhteistyötä kauppapolitiikassa ja jäsenvaltioiden omaa päätäntävaltaa yhteistyön tasosta! "

Yhteistyä merkitsee valitettavasti sitä että aina ei voi joka aisiassa toimia oman maksimaalisen etunsa mukaisesti. Sellainen järjestelmä jossa jokainen päättää itsenäisesti mitä lakeja haluaa noudattaa ei toimi.

Jos todella halutaan yhteistyötä se vaatii yhteistyössä laadittuja lakeja, se vaatii parlamenttia joka hyväksyy lait, se vaatii hallitusta tai kommissiota joka valmistelee lait parlamentille, se vaatii yhteisesti laadittujen lakien noudattamisen yhteistä valvontaa.

Muulla systeemillä yhteistyötä tuskin saadaan aikaan tarpeellisessa määrin.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Homma ei vain toimi sillä tavalla, että lainsäädännössä EU sotkeuttuu jokaiseen nippeliasiaan. Isot asiat voidaan päättää EU:ssa, mutta pienemmät asiat tulisi jättää kansallisille parlamenteille. EU:n keskusjohdolla ei edes ole käsitystä EU:n jäsenmaiden toisistaan poikkeavista oloista. Joku direktiivi toimii toisessa maassa, mutta toisessa ei toimi. Siksi päätösvaltaa tulisi hajauttaa, ei keskittää.

Ja toimii tämä myös Yhdysvaltojen osavaltioidenkin kohtalla. Liittovaltio päättää isoista asioista, mutta osavaltiot voivat melko vapaasti päättää itse omista laeistaan. Välillä tuntuu siltä, että Yhdysvaltain osavaltiot ovat itsenäisempiä kuin EU:n jäsenvaltiot.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hyvä kiteytys. Muutoksia varmasti lähivuosina tehdään useissa EU:ta koskevissa strategioissa. Muutokset liittyen Euronkin asemaan ovat enemmän kuin mahdollisia, mutta kyllä ne tulevat tapahtumaan kehityshaluisten- ja kykyisten ryhmittymien sekä elinkeinoelämän tiiviin vuoropuhelun tuloksena. Mutta hyvä, että kriittiset ja selänkääntäjät ovat pelipaikalla. Se pitää kaikki toimijat herkkänä.

PS. Mielenkiintoista on ollut seurata Merkelin kolmipäiväistä vierailua Kiinaan (on muuten jo seitsämäs matka rouvalla).

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"PS. Mielenkiintoista on ollut seurata Merkelin kolmipäiväistä vierailua Kiinaan (on muuten jo seitsämäs matka rouvalla)."

Tulee mieleen että mistähän siellä oikein keskustellaan?
Se ei taidakaan olla ihan normaalia tavallista valtioiden välistä yhteydenpitoa ... ehkä????

Putinkin kävi hiljattain Kiinassa tekemässä kaasukauppoja.

No, lausunnot nyt tietty on ihan niitä normaaleita, mutta sehän kuuluu toki asiaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Vaikka julkisissa tiedotteissa ei ole Kreikka-asiaa käsitelty, uskoisin tilanteen olleen esillä. Kiinahan on investoinut ja investoimassa Kreikkaan (erityisesti logistiikan infraan - kuten satamat)miljardeja. EU on Kiinan merkittävin markkina-alue. Mielestäni on oikea suunta että velkapapereiden ostamisen sijasta/ohella laitetaan kunnolla rahaa pysyvin investoinnein mm. EU:n kriisimaihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #5

Kiina siis tulossa mukaan pelastamaan Eurooppaa?
No, sehän sen Euroopan kriisin on aiheuttanutkin.

Ei mikään hyvä uutinen EU- kriittisille.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #6

Hieman samantyyppinen tilanne kuin Japanilla oli 70-80-luvulla. He investoivat todella paljon mm. Iso-Britanniaan, Saksaan, Espanjaan ja ylipäätään Eurooppaan (autotehtaita, elektroniikkaa jne). Sinällään juuri näillä investoinneilla (markkinoitten kehittämisellä) Japani ohitti kilpailukyvyssä läntisen Euroopan ja aiheutti EU:n integraation syvenemisen, joka aiheutti puolestaan EU:n kilpailukyvyn paranemisen, joka taas puolestaan aiheutti pitkäaikaisen rahoituskriisin (deflaation) Japanissa. Tällaista tämä globalisaatio on. Parhaimmillaan rauhanomaista kamppailua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tällaista tämä globalisaatio on. Parhaimmillaan rauhanomaista kamppailua."

Ehkä ei pitäisi tässä yhteydessä puhua globalisaatiosta, vaan markkinatalousesta. ¨

Tällaista tämä markkinatalous on.
Se on sitä sekä globaalisti että paikallisestikin.
Kun toiset voittaa, toiset aina häviää.

Mutta systeemissä on etunsa
ja se on paras tähän asti keksityistä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kannattaisikohan Vihavaisenkin miettiä, miksi EU-kritiikkiä esiintyy. Ei se ihan tyhjästä ole ilmestynyt.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Missä sitä esiintyy paitsi hommafoorumin höyryissä? Tuskin enää edes persupuoludessa kun nuivat ja äärioikeistolaiset ps-pojut herrojen Putin ja Tossavainen mieliksi tervehtivät Putinin parasta asetta, Marine Leppeniä. Kansanedustaja Tossavainen juhlisti suurta tapahtumaa blogikirjoituksella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset