Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Onko maailma sellainen millaisena sen koemme?

Viime aikoina olemme saaneet huomata että ainakin erään mr. Putinin maailmankuva on hyvin erilainen kuin erään mrs. Merkelin, niin ainakin totesi mrs. Merkel julkisuudessa olleiden tietojen mukaan jokin aika sitten. Luulenpa vähän että mr. Putin on samaa mieltä, vaikka tietoa hänen mielipiteestään tähän asiaan ei ole minun saatavillani ole ollutkaan.

Näin valitettevasti on ja näin on aina ollut, ihmisten maailmankuvat syntyvät heidän mielikuvituksessaan, eikä sillä taida olla paljonkaan pohjaa todellisen maailman kanssa mitä me siitä ajattelemme. Angela Merkelillä taitaa tosin kvanttikemistinä olla vähän erilainen käsitys maailmasta kuin meillä mulla, joille kvanttimaailma on vähemmän tunnettua, mutta sillä nyt ei taida olla mitään tekemistä mr. Putinin ja mrs Merkelin maailmankuvien eron kanssa.


Venäläiset tuntuvat olevan kovin yhtenäisesti sitä mieltä että mr. Putinin maailmankuva on se oikea maailmankuva ja sitä maailmankuvaa pitäisi levittää muuallekin, sinne missä on vallalla väärä maailmankuva, mm. Ukrainaan. Venäläiset ovat kovasti pahoillaan siitä että muualla maailmassa ajatellaan maailmasta niin väärällä tavalla, he haluaisivat että muutkin ajattelisivat kuten hekin ajattelevat, eli heidän mielestään oikein.

No, joskus saksalaista maailmankuvaa on levitetty väellä ja voimalla mm. Ranskaan ja Venäjälle, joten ei se nyt niin ihmeellinen asia ole että muiden maiden maailmankuvaa yritetään laajentaa. Itse asiassa se on maailmanhistoriassa hyvin tavallinen, arkinen, sille tunnusomainen ja leimaa antava piirre.


Oikeasti venäläisiä taitaa kovasti ärsyttää juurikin se että heidän mielestään väärä, ns. länsimainen maailmankäsitys, leviää maailmalla, se leviää heidän veljeskansansa Ukrainan kansan parissa ja se hiipii heidän omille rajoilleen paitsi Ukrainassa, myös Puolassa, Balttiassa, Suomessa, Georgiassa ja Azerbaidžanissa.

Venäläiset tuntevat syystä oman maailmankuvansa olevan uhattuna. Koko heidä tuntemansa maailma on vaarassa kadota ja hukkua länsimaisen maailmankuvan tsunamin alle.

Eiväthän venäläiset tästä tietenkään voi pitää. Heidän on pakko yrittää puolustaa omaa maailmankuvaansa, kuten islamilaiset maat yrittävät varjella omia kuvitelmiaan maailmasta, intialaiset, kiinalaiset ja japanilaiset omia käsityksiään jne.


Merkel on oikeassa, Putinin maailmankuva on erilainen, mutta onko se niin väärin että se on erilainen? Suomen perussuomalaisillakin on oma maailmankuvansa, joita hekin kaikin heidän  käytettävissään olevin keinoin yrittävät puolustaa, ei sekään väärin ole.

Putin on perussuomalaisia vaarallisempi, siksi että Putinilla on enemmän keinoja puolustaa omaa ja venäläisten maailmankuvaa kuin perussuomalaisilla omaansa ja näyttää siltä että Putin on valmis käyttämään kaikkia keinoja oman näkemyksensä puolustamiseen, kuten Suomen perussuomalaisetkin käyttävät.


Kyse on myös siitä että onko meidän länsimainen käsityksemme maailmasta meille niin tärkeä, että koemme sen välttämättömänä että venäläistenkin pitäisi se maailmankuva omaksua. Eihän se meidänkään maailmankuvamme ole sen kummemmin oikea kuin venäläistenkään. Sen pitäisi tietää ainakin mrs. Merkelin, joka sentään tietää jotain kvanttifysiikasta ja todellisuudesta.


Me tavalliset tallaajat emme voi tietää oikeasta todellisuudesta yhtään mitään, kaikki mitä me maaimasta kuvittelemme on pelkkää mielikuvitusta, joka on joko vain omaa mielikuvitustamme, tai sitten jaamme sen “väärän”  maailmankuvamme jonkin epämääräisesti määriteltävissä olevan porukan kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Enpähän ole noihin perehtynyt, en ainakaan suoraan. Välillisesti, muun kirjallisuuden kautta, olen tietenkin saattanut saada vaikutteita vaikka mistä.

Mutta olisin mielissäni jos täsmentäisit vähän kysymystäsi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Lähtisin ehkä väittämään,että subjektiivinen ymmärrys maailmasta on juuri sellainen kuin sen koemme. Se,että ymmärrämmekö oikeasti millainen maailma on,onkin sitten aivan eri juttu.

Voiko kukaan yksilö täysin ymmärtää millainen maailma on vai onko se mahdollista vain kollektiivisen kapasiteetin avulla mahdollista? Mikäli sitten,jos rajoitetaan maailman koko Merkelin ymmärtämisen tasolle,niin melko suppea siitä jää.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Yksiselitteinen vastaus otsikon kysymykseen: ei.
Sitä ei myönnä Merkel, eikä Putin. Mutta nuo ovat vain kansojensa valitsemia johtajia, ja merkittävää on kollektiivinen maailmankuva. Tai se kuva jonka enemmistö jostain kansasta tai ryhmästä kuvittelee olevan oikea.

Kuulun vähemmistöön: mielestäni läntinen maailmankuva ei ole "oikea", jos ei vääräkään, sillä kaikki on suhteellista – ts. maailmankuva muotoutuu suhteessa ympäristöön. Niin minunkin.

Mutta väitän, että maailmankuvani ei juokse ympäristöni perässä sokeasti, kuten usean – ehkä enemmistön, en tiedä – tuntuu juoksevan. On ymmärrettävää että haluaa tulla hyväksytyksi ja siihen on helpointa päästä myötäilemällä sitä virtaa, jonka enemmistö – syystä tai toisesta – muodostaa. Vastavirtaan uiskentelu on tuskaista, mutta ainakin kun ikää karttuu, ei hyväksytyksi tuleminen ole enää niin tärkeää kuin rehellisyys omalle itselle.

Tuo "syystä tai toisesta" on sitten oma kysymyksensä, johon valtamedia kytkeytyy vahvasti. Valtamedia pyrkii kertomaan asiat siten, kuin yleisön enemmistö ne haluaa kuulla – yllättävän usein tosiasioita muokkaamalla tai jopa niiden vastaisesti. Tämä on seuraus kaupallisuudesta, ja myös Yleisradion kädet ovat sidotut, kun suomalaisten mielet on marinoitu muilta osin umpikaupallisen valtamedian miellyttämisjournalismilla.

Valtamedian ja yleisön suhde voisi olla win-win, mutta nykytilanteessa luonnehtisin sitä lose-loseksi. Kumpikin osapuoli ruokkii toisiaan vuorovaikutussuhteessa, ja nykyään ne eivät tunnu kannustavan toisiaan totuuteen, vaan sellaisiin mielikuviin, jotka vahvistavat omaa turvallisuudentunnetta.

Lose-osastolle putoaa tässä noidankehässä totuus.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

:)
Olipa kerrankin niin nappiin osunut analyysi etten kommentoi, voisin pilata sen, laitan vain suosituksen.

Käyttäjän saritenhunen kuva
sari tenhunen

Arto Vihavainen, pidin kovasti blogi- kirjoituksestasi. Miten tärkeätä olisi ymmärtää eri kulttuurien kollektiivista maailmankatsomusta.
Katsomme maailman tapahtumia oman ja kollektiivisen maailmankatsomuksemme läpi. Jos pidämme omaa tapaamme ajatella ainoana oikeana on muiden ymmärtäminenkin vaikeaa. Olisi hyvä ymmärtää eri toimijoiden motiiveja, hyväksyä niitä ei toki tarvitse.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Jos yksilöllä on oikeus omaan näkemykseen ja mielipiteeseen, sekä vapaaseen kasvuun noissa, niin kai sen saman voisi ajatella kuuluvan yhteisöille ja kansakunnillekin.

Yksilöitä kunnioitetaan varmaan yhtä vähän tai paljon yhteisöissä kuin eri kulttuureja suuremmalla kentällä.

Kun eroja on, eikä riittävän onnistunutta vuoropuhelua ja yhteyttä, ja noiden tuomaa ymmärtämystä kunkin eroavaisuuden tuomasta hyödystä, niin ei kai tässä voida olla kuin törmäyskursilla.

Vuorovaikutusta ne ovat sodatkin, mutta on varmasti sopivampiakin yhteysmuotoja.

Käyttäjän saritenhunen kuva
sari tenhunen

Juha Mylläriseltä hyvä oivallus.. jos yksilöllä on oikeus omaan mielipiteeseen ...niin saman voisi ajatella kuuluvan yhteisöille ja kansakunnillekin. Onko meidän länsimainen demokratiamme unohtannut tämän kansakuntien vapauden valita omat yhteiskuntajärjestelmänsä ja oikeuden muodostaa kollektiiviset maailmankatsomuksensa. Sotimalla ratkotaan niitä ristiriitoja, joita ei joko kyetty tai haluttu puhumalla selvittää. Ristiriidat tulisi aina ratkaista minimoimalla inhimillinen kärsimys.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset