Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kenelle suomalaiselle pitäisi antaa enemmän ja keneltä pitäisi ottaa pois?

Budjettiriihen liittyvässä poliittisessa keskustelussa on pääasiasa ollut puheenaiheena se, keneltä pitäisi eniten ottaa, nyt kun ei oikein ole sitä "jakovaraa" enää, millä Jyrki Katainen ja Matti Vanhanen aikoinaan hankkivat puolueilleen kannatusta. Jakovarat on jaettu ja nyt on siis kyse siitä onko puolueilla varaa ottaa kansalaisilta pois, mitä aikanaan jaetiin, ilman että perskarvat kärventyvät seuraavissa vaaleissa.  

Anteeksi alatyylinen ilmaus, mutta jos kerran  Stubb ja Soini, niin miksen minäkin. Ilman alatyylistä ilmaisua ei näköjään saa asiaansa perille tänä päivänä.


Keneltä siis pitäisi eniten leikata? Siitä kistellään. Pitäisikö leikata köyhiltä, 1000€ kuussa tienaavilta, vaiko isotuloisilta, yli 10000€ kuussa tienaavilta, vaiko keskituloisilta,  5000€ kuussa tienavilta.

Isotuloisia on vähän, heidän tuloillaan ei budjetialijäämää paljonkaan kurota umpeen. Lisäksi isotuloiset ovat niitä avainhenkilöitä joita kovasti tarvitaan ja heillä olisi kysyntää maamme rajojen ulkopuolellakin.

Jos isotuloisten palkkataso olisi hyvä, se houkuttelisi lisää ja parempia avainhenkilöitä Suomeen. Kyse on siis vähän samasta asiasta kuin huipputason pelaajien hankinnassa, isolla rahalla saa parempia, pienellä rahalla saa vähemmän hyviä. Onko maallamme varaa pyrkiä pelaamaan ilman supertähdistöä?  Saammeko sillä tavalla tulosta aikaiseksi?


Köyhimät ihmiset ovat työttömiä, tai toimivat vähän arvostetuissa pienipalkkaisissa tehtävissä. Ongelma on ollut siinä että pienimmät palkat ovat niin pieniä ettei sillä tavalla voi hankkia juuri enempää toimeentuloa, kuin mitä välttämättä elämiseen tarvitaan ja sen saman saa yhteiskunnalta muutenkin, jos töitä ei ole.

Tämä johtaa siihen että näihin alipalkattuihin töihin on niukasti tekijöitä tarjolla, vaikka vapaata työvoimaa olisi. Näitä pieniä palkkoja ei sopisi enempää leikata, tai työt jäävät kokonaan tekemättä.

Voi vain olla niin ettei näitä asioita pystytä markkinavoimien avulla korjaamaan tilanteessa jossa ulkomailta on tulossa väkeä alipalkattuihin töihin. Hallituksen pitäisi ryhtyä tukemaan työn tekemistä näissä alipalkatuissa duuneissa. Tässä kohtaa olisi siis budjettiin lisää menoja tiedossa.


Ainut ryhmä jota hallituksen kannattaa rokottaa leikkauksilla on siis keskituloisten ryhmä. Se on ryhmä jonka on vaikeata löytää ulkomailta parempaa duunia ja sillä on myös rahaa jota voidaan ottaa, ilman että he kuolisivat nälkään, joutuvat vain vähän karsimaan ylimääräisiä menojaan.


Lisäksi sekään ei riitä että keskituloisilta otetaan pois budjettialijäämää vastaava määrä elintasoa, heiltä pitäisi ottaa pois vieläkin enemmän. 

Jos lähtökohta on se että palkkoja ei lasketa, kun devalvaatio on pois pelistä, kilpailukykyä on pakko yrittää parantaa muulla tavoin. Siihen ei ole muuta keinoa kuin parantaa tuotteita ja niiden valmistusmenetelmiä. Sihen littyvään innovaatioon olisi myös valtion satsattava rahaa.

Tutkimukseen pitäisi satsata. Tutkijoiden ja yritysten välillä pitäisi tehdä yhteistyötä. Nuoria yrityksiä pitäisi tukea muutenkin kuin tietoa tuomalla, niiden yrityskulttuurin kehittämiseen ja markkinointin pitäisi satsata.


Keskituloiset, ottakaa siis huomoon että tätä on tulossa joka tapauksessa, mutta tämä on hyväksi myös keskituloisille. Tätä linjaa kannattaa tukea myös vaaleissa, jos vain sitä linjaa joku uskaltaisi siellä vaalitaistossa esittää, olkoonpa se asian esittäjä oikeistoa tai vasemmistoa tai vihreä tai ruotsalainen tai kristitty tai populisti.

Mutta eihän niitä ehdokkaita löydy jotka asiaa puhuisivat, kaikki ehdokkaat puhuvat vain ympäripyöreitä, yrittäen miellyttää kaikkia,  tietenkin myös keskiluokkaa ja erityisesti sitä. Siksi vaalipuheet ovatkin yleensä aina sisällyksetöntä mössöä, alatyylillä ilmaistuna p**kaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Minua varakkaammilta tulee ottaa ja antaa minulle ja minua köyhemmille, koska se on oikeudenmukaista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset