Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Politiikan Rampa Ankka ja seuraavan vaalikauden ratkaisut

Sanotaan että johtaja on rampa ankka johtajavaihdoksen lähestyessä, jolloin vastuu on siirtymässä seuraajalle, jota ei ehkä edes tiedetä. Katsotaan että tärkeiden päätösten teko kuuluu sille joka tulevaisuudessa tulee niistä päätöksistä myös vastaamaan.

Tämä tilanne tulee politiikassa valitettavan usein esiin, kun valta vaihtuu enemmän tai vähemmän aina neljän vuoden välein. Ennen vaaleja politikot ovat rampoja ankkoja, kukaan ei tiedä tulevaa kohtaloaan, josta kansa päättää vaaleissa.


Näin ennen vaaleja koko Suomi on tavallaan rampa ankka, koska tärkeitä päätöksiä ei voida tehdä. Nykyhallituksen tehtävänä on lähinnä toteuttaa edellisen hallituksen tekemät päätökset.

Seuraavan puolen vuoden aikana politikkojen antamat lausunnot eivät ole toimenpiteisiin tähtääviä vaan vaaleihin tähtääviä lausuntoja. Puheissaan politikot pyrkivät kuvailemaan mitä he sitten tekisivät jos he seuraavissa vaaleissa tulisivat valituiksi.

Valitettavan monen politikon motiivina on tässä tilanteessa hyvän politiikan tekemisen sijaan hyvän vaalituloksen aikaansaaminen. Tämä on kovin surullista, koska hyvä vaalitulos ja hyvä politiikka ovat todennäköisesti ristisiidassa keskenään.


Tultuaan valituksi, se politikko joka tulee valituksi, on velvollinen toteuttamaan vaalilupauksiaan, eikä hyvää politiikkaa. Valitettavasti hyvin usein ne politikot tulevat valituiksi jotka eivät vaalien alla lupaa tehdä hyvää politiikkaa, vaan ne tulevat valituiksi jotka lupaavat tehdä populistista politiikkaa.

No, tästä seuraa tietenkin että seuraavalla vaalikaudella, seuraavassa hallituksessa, tehdään taas populistisia päätöksiä, kuten kaikissa edellisissäkin. Siitä taas seuraa että velkaa otetaan aina vaan lisää ja ne velat syödään, eli ne käytetään kansalaisten, äänestäjien. lukemattomien tarpeiden tyydyttämiseen.


Velan voisi käyttää paremminkin, yritysten tukemiseen terveellä tavalla, nin että yritykset kantaisivat taloudellisen vastuun itse, omistajiensa voimin, mutta valtio satsaisi yritysten toimijoiden tietotaitoon, tuomalla yritykseen sekä kaupallista että tieteellistä osaamista, niin että yrityksemme olisivat iskukykyisiä kovilla kansainvälisillä markkinoilla.

Yrityksissä toki on tätä tietotaitoa, jopa enemmän kuin mitä valtiovalta voisi kuvitella sinne tuovansa, mutta yritykset ovat mustasukkaisia tietotaidostaan, yritysten kesken se ei leviä, tai leviää hitaasti ja yritykset pyrkivät estämään tietotaitonsa leviämisen muihin yrityksiin, Sen takia valtiovallan apu olisi kovasti tarpeen aloittelevissa yrityksissä jotka eivät pysty ostamaan tietotaitoa, eli palkkaamaan huippuosaaja eri aloilta.

Jos velkaa otettaisiin lisää, se pitäisi kaikki suunnata tähän edellämainittuun toimintaan ja jättää kansalaisten, äänestäjien paapominen vähemmälle, kunnes siihen on taas varaa,

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Mika Samuel Kiekkijev

Itse jopa hieman kärjistäisin, että nykyhallituksen tehtävänä on yrittää siirtää seuraavalle hallitukselle, edellisen hallituksen tekemättä jääneet päätökset.

Olen täysin samaa mieltä velasta.

Uuttakaan velkaa ei tarvisi pelätä, jos se laitettaisiin tuottamaan aitoa lisäarvoa, sen sijaan, että sillä joudutaan paikkaamaan peruspalveluita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Uuttakaan velkaa ei tarvisi pelätä, jos se laitettaisiin tuottamaan aitoa lisäarvoa, sen sijaan, että sillä joudutaan paikkaamaan peruspalveluita."

Arvaas mitä äänestäjät haluavat?
peruspalveluita

Arvaas mitä politikot lupaavat äänestäjille?
peruspalveluita

Arvaas mitä äänestäjät saavat vaalien jälkeen?
peruspalveluita

Velkaa tulee lisää,
mutta mitään ei tehdä
valtion tulojen lisäämiseksi.

Mika Samuel Kiekkijev

Arvaa mistä leikataan vaalien jälkeen?
Peruspalveluista.

Totta puhut, velka täytyisi laittaa tuottamaan, ei paikkaamaan.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Hyvin pohdittu Arto - teräviä huomioita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset