Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Syyrian pulmallinen poliittinen tilanne

Oikea elämä on joskus varsin fantastista ja kummallista. Fantasia- ja tieteiskirjailijat eivät pystyisi mielikuvituksessaan luomaan läheskään yhtä monimutkaista poliittista sekasotkua kuin mikä tällä hetkellä vallitsee Syyriassa.

Maata on totuttu pitämään perinteisen vakaana arabimaana. Israelin naapurina se on käynyt sotia Israelia vastaan koaliitiossa muiden arabimaiden kanssa. Sisäisesti Syyria on ollut varsin vakaa. Poliittisesti se on tukeutunut enemmän Neuvostoliitto-Venäjään kuin USA:han, mutta myös USA:n kanssa on pärjätty. Syyria oli USA:n kumppani mm. sen taistelussa Saddamin Irakkia vastaan. Poliittisesti Syyria on saanut tukea myös Iranista ja on tämän tuen avulla pitänyt yllä mm. Libanonin Hizzbollah- ryhmittymän iskuvoimaa.


Arabikevään yleisten levottomuuksien seurauksena kaikki muuttui Syyriassa paljon pahemmaksi. Arabikevään kapinalliset eivät saaneet Assadin hallintoa nurin, sen saadessa tukea ulkopuolisilta liittolaisiltaan, Venäjältä ja Iranista. Kun muissa arabimaissa levottomuudet johtivat vallanvaihdoksiin, Syyriassa tilanne jäi päälle. Levottomuudet muuttuivat sisällissodaksi jolle ei löytynyt sotilaallista ratkaisua. Kun kapinalliset saavat tukea ja apua lännestä, ei myöskään näytä siltä että sotilaallista ratkaisua olisi edes näköpiirissä.


Syyrian kapinalliset saivat sitäpaitsi riveihinsä arveluttavia liittolaisia. Terroristijärjestöt, kuten Al Quaida ja Isis saavat taloudellista tukea jostakin ja ovat pesiytyneet Syyriaan, taistellen Assadia vastaan, mutta myös muita kapinallisryhmittymiä vastaan. Isis on levittäytynyt Syyriasta myös Irakiin, muodostaen siellä uhan Bagdadin hallinnolle sekä puoli-itsenäisille kurdeille.

Isisin joukot koostuvat mitä ilmeisimmin Syyrian ulkopuolelta, muista arabimaista tulleista ammattisotilaista tai ammattiterroristeista, sekä länsimaista kootuista "turistiterroristeista". Nämä ovat eri puolilta maailmaa kerättyjä, uskonnollisesti fanaattisia, tai muuten vain seikkailunhaluisia ja joutilaita nuoria miehiä, joille ISIS ja Al Quaida antaa tilaisuuden nähdä maailmaa ja kokea seikkailuja.


Mikään maa ei ainakaan julkisesti tue näitä terroristeja, kaikki ovat ainakin virallisesti heitä vastaan. Sen takia onkin ihmetystä herättävää että mistä nämä oikein saavat rahoitusta, sillä sota on kallista hommaa. Kuluja tulee vaikka sotilaat olisivat vapaaehtoisia. Suurimmalle osalle sptilaista jouduttaneen kuitenkin maksamaan. Aseet maksavat, kulkuvälineet maksavat, huolto maksaa, suhteiden ylläpito maksaa, propagansasota maksaa.


USA on nyt kokoamassa nyt suurta koaliitiota näiden terroristien tuhoamiseksi tai hajoittamiseksi. Myötötuntoa tuleekin, kukaan ei vain halua lähettää sotilaitaan tapettaviksi tällaisessa sodassa. USA voi taistella ilman väkeä, ohjuksin, lennokein, satelittivalvonnan avulla. Muilla ei tällaisia keinoja ole, joten USA joutuu tekemään kaiken likaisen työn, muta se tarvitsee poliittisen tuen muilta osapuolilta.

ISIksen tarina valloittaja-armeijana lieneekin lähellä loppuaan, mutta mitkä ovat järjestön todelliset tarkoitusperät ja miten ne mahtavat toteutua, sitä ei vielä tiedetä, se nähdään vasta tulevaisuudessa.

Nuoria turhautuneita miehiä, jotka etsivät seikkailuja, riittää maailmassa, vaikka nyt Syyrian ja Irakin erämaissa nyt olevat joukot tuhottaisiinkin.  Niillä tahoilla jotka tämän kaiken rahoittavat, keitä ne sitten leinevätkään, rahat riittävät myös jatkossa.


Syyrian terroristi- ongelma ei oikeastaan ole Assadin ongelma, tai Syyrian ongelma, vaan se on koko maailman ongelma, eikä sitäkään, kuten ei Syyrian kapinaalaan, voida lopullisesti ratkaista sotilaallisesti. Sotilaallisesti voidaan vain estää sen hallitsematon leviäminen. Luultavasti ei edes tiedetä vielä mistä oikeastaan on kysymys. Ensin pitäisi diagnosoida tauti, jotta voitaisiin kehittää lääkkeet sitä vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Taitaa taas kerran meidän länsi-ihmisten saama tärkein opetus olla se, että me emme ymmärrä ollenkaan islamisteja siis arabeja ja muita.

Kuka ketäkin vastaan taistelle ja mistä syystä ei aukene länsimaiselle logiikalle. Selityksiä kyllä esitämme, mutta onko niillä arvoa?

Meillä on vaikka minkälaista tietoa länsimaisista tietolähteistä ja myös toki venäläisistä. Esimerkiksi:

Assad vähemmistöryhmänsä eli assaviittien avulla hallitsee Syyriaa. Häntä tukevat Venäjä sekä Kiina. Syyriassa on eri uskontokuntia sunneja, shiioja, erilaisia kristittyjä ja jopa hieman juutalaisiakin. Nyt ovat kaiken lisäksi ilmaantuneet kiihkomieliset Isiksen kannattajat. He saavat rahoituksensa eri arabimaista ja myös valloittamiltaan alueilta esim. Mosulin pankkien kaappaus tuotti paljon.

Isiksen aivan uskomattoman väkivaltainen toiminta on aiheuttanut pakolaisvyöryn. Tämä ihmetyttää kovasti. Eikö vastustajien sotilailla ole aseita tahi taistelutahtoa?

Maailmanpoliisi USA on ryhtynyt pommitustoimiin. Ilmeisesti varmasti heillä on myös asiantuntijoita maissa kouluttamassa sekä he toimittavat aseita Isiksen vastustajille.

Ota nyt tästä sotkusta selvää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Taitaa taas kerran meidän länsi-ihmisten saama tärkein opetus olla se, että me emme ymmärrä ollenkaan islamisteja siis arabeja ja muita."

Tuohon joukkoon jota emme ymmärrä voisimme laittaa myös länsimaat, eli itsemme. Länsimaiden käyttäytyminen ei ole kaikkien mielestä ymmärrettävää, ei arabeiden mielestä eikä myöskään venäläisten mielestä.

Me länsimaiset kuvittelemme että toimintamme on rationaalista, ymmärrettävää, mutta se on itsepetosta ja harhaa.

Meidän mielestämme ISIksen toiminta Lähi-Idässä ei ole ymmärretävää, samoin kuin Venäjän toiminta Ukrainassa ja muilla Venäjän lähialueilla kummastuttaa. Todennäköisesti ja hyvin suurella varmuudella sekä ISIS että venäjä kuvittelevat itse toimivansa yhtä rationaalisesti kuin länsimaat kuvittelevat itse toimivansa.

Kyse on siis ihmisen lajikäyttäytymisestä. Ihmisen ei ole näköjään mahdollista arvioida omia toimiaan rationaalisesti, ei ainakaan toimiessaan ryhmässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset