Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Misi suomalaisen ei kannata tehdä töitä Suomessa?

Sanotaan ettei suomalaisen kannata tehdä suomessa täitä, kun siitä työstä maksetaan niin vähän, ettei sillä palkalla kuulemma elä. Tastä syystä ei sitten työhön hakeuduta, eikä tarjottua työtä oteta vastaan. Aika helppoa on joku syy keksiä, miksi työtä ei voi ottaa vastaan.  Työmatkat, työajat, fyysinen sopimattomuus, kouluttautumisen puutteet.

Jos työnantajalle esitetään joku tällainen syy, joka estää ottamasta vastaan työtä, niin työnantaja kyllä aika nopeasti ymmärtää, että vaikka työntekijän esittämä syy kieltäytyä työstä ei olisikaan pätevä, niin työntekijä joka esittää tälläisia syitä tuskin on intoa työntekoon ja tällaisen palkkaamisesta ei olisi työnantajalle hyötyä, vaan pikemminkin tiedossa on kaikenlaisia harmeja. Niinpä työnantajalle on helpompaa vain hyväksyä esitetyt syyt.  Karanteenia ei näinollen tule.

Mutta jos työnantaja ei halua tai pysty maksamaan työnantajalle työstä niin paljon, että työntekijä eläisi haluamaansa elämää saamallaan palkalla, niin miten ihmeessä yhteiskunnalla sitten on varaa vastikkeettomasti maksaa ihmiselle kotiin ihmisarvoisen elämän takaavaa korvausta työttömyydestä?  

Vastaus on että yhteiskunnalla ei ole siihen varaa. Työssä käyvien maksamat verot eivät riitä kaikkien muiden valtion menojen lisäksi vielä työttömien sosialiturvaankin ja siksi valtiovalta joutuu lainaamaan rahaa ulkomailta ja velkaantuu yhä pahemmin.

Jos yksityinen yritys menettelisi kuten Suomen valtio, se menisi konkurssiin, mutta valtio ei voi mennä konkurssiin. Sitten edessä on vain sellainen Kreikan tai Espanjan tai Portugalin kohtalo, Pitää saneerata talous kuntoon. Siinä saneerauksessa leikataan aina kansalaisten elintasosta.

Miksei sitä saneerausta voi tehdä jo ennen kuin on ihan pakko? Miksei budjetin menopuolta voi karsia niin ettei velkaa tarvitsisi ottaa lisää?  


 

Miksi sitten virolaisten ja muutaman muunmaalaisten on kannattavaa tehdä täitä Suomessa? Ilmeisesti elämä heidän kotimaissaan on sen verran halvempaa.

Hyvähän se on että Suomessa työskentelee satoja tuhansia virolaisia ja muunkinmaalaisia ulkomaalaisia, osa pimeästi, mutta aika moni ihan rehellisesti, muutenhan Suomessa osa työstä jäisi tekemättä, koska suomalaiset eivät elä sillä palkalla minkä työnantajat suostuvat työstä maksamaan.


Asiat täällä Suomessa on politikoimalla sählätty tähän malliin. Ei tule toimeen palkalla, jos menee töihin, mutta tulee kyllä toimeen kun jättää menemättä töihin, vaikka töitä olisi. Asiat on politikoitu josain vaiheessa väärällä tavalla. Suomessa lait ovat siis pielessä.


Ei näistä nykylaeista voi näitä nykypolitikkoja kylläkään syyttää. Ne politikot jotka ovat nämä lait teheneet, ovat jo manan majoilla, tai ainakin eläkkeellä, eivätkä hekään näitä huonoja lakeja ole pahuuttaan tehneet, vaan eivät he ole sitä ymmärtäneet mihin tilanteeseen nämä lait Suomen johtavat.

Nykypolitikkoja voi sen sijaan kyllä syyttää siitä ettei mitään ole tehty asioiden saattamiseksi raiteilleen. Puheita kylllä pidetään. Parranpärinää riittää ja naisellista naputustakin, mutta mitään ei saada aikaan.


Jotain tarttis tehrä että kansalaisen kannattaisi mieluimmin mennä töihin kuin jäädä kotiin.

Suomalaisten pitäisi joko tehdä enemmän töitä, tai kuluttaa vastaavasti vähemmän. Muuten velat kasvavat aina vain.

Lisäksi pitäisi tehdä jotain sellaista mitä voidaan viedä maasta ja josta voi saada sieltä maailmalta rahaa, ihan vain tonen tosiamme palvelemalla, paitoja pesemällä, parturoimalla, hieronnalla ja fysioterapiaa tai psykoterapiaa antamalla, eivät nämä velkaantumisongelmat ratkea.


Jotkut haikailevat että kun vain olisi oma valuutta ja oma keskuspankki, niin sitten voitaisiin painaa rahaa, niin että kaikille siitä riittäisi. Mutta eivät asiat niin yksinkertaisia ole, enkä nyt ala sitä sen kummemmin selittämään.

Sanon vain että tilanne on aivan sama tässä yhteisvalutassa ollessa kun oman rahan kyseessä ollen. Taloutta ei voida saattaa raiteilleen rahaa painamalla. Tässä yhteisvaluutassa on vain se etu että tulee vähemmän sotkua niiden eri valuuttojen erilaisten muttuvien kurssien, erilaisten korkotasojen ja erilaisen inflaatiovauhdin kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Jos töissäkäymisen kulut ylittävät saadun nettopalkan suhteessa peruspäivärahaan ei kannata töissä käydä.

Vaihtoehtoja on kaksi.

1. Pudotetaan peruspäivärahaa.

2. Leikataan veroja, että töissä käyminen kannattaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

On niitä muitakin vaihtoehtoja.
Minusta koko systeemi pitäisi panna uusiksi.
Se tarkoittaisi myös ajattelutavan mutosta.

Se uuden lain teko olisi kyllä tarkka homma, sillä uusi lainsäädäntö tulisi olla sellainen johon ihmisten ajattelu, se uusi, voisi perustua ja se lainsäädäntö pitäisi olla sellainen minkä ihmiset hyväksyisivät, ottaisivat omakseen ja uudenlaisen ajattelutavan pohjaksi.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Olin kerran töissä troolarissa. Siellä oli sellainen systeemi, että puolet saaliin arvosta menee laivalle ja puolet jakaa miehistö. Toimi hyvin. Jokainen näki mitä tulee palkkaa kun trooli nostettiin.

Pekka Iiskonmaki

#2
Suomi ei tarvitse yhtään uutta lakia. Entistenkin kanssa ollaan kusessa.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Vaihtoehto 3: Vähennetään sääntelyä kaikilla toimialoilla ja työmarkkinoilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vaihtoehto 3: Vähennetään sääntelyä kaikilla toimialoilla ja työmarkkinoilla."

Kyllä sääntöjä tarvitaan ja heikkoja imisiä on niillä säännöillä suojeltava vahvoilta ihmisiltä, sillä tavalla kuin mikä on dosialidemokraian tavoite.

Jos näi ei tehdä, vahvat sortavat heikkoja. Näin se menee, näin on asiat maaimassa.

Tälä hetkellä vain suojelutoimet on viety niin pitkälle, että sännöt suojelevat kanslaisia joutumasta työmarkinoille. Yritykset ovat vaikeuksissa saada työvoimaa sopivaan hintaan. Tämä tukahduttaa yritystominnan ja koko yhteiskunnan.

Sääntöjä pitäisi muuttaa, mutta mieluimin halitusti, eikä romahduksen kautta, sen pakottamana.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen Vastaus kommenttiin #13

En sanonut, ettei sääntöjä tulisi olla. Turhaa sääntelyä kuitenkin on, ja on huomattava, että valtaosa sääntelystä tukee vahvoja toimijoita heikkojen kustannuksella.

Esimerkkeinä vaikkapa kaupan alan järjetön sääntely sekä kaikki minimipalkat.

Kannattaa muuten perehtyä esimerkiksi Tanskan yhteiskuntaan, jossa lähes kaikkea säännellään selvästi Suomea vähemmän. Tosin Tanskaa rasittaa Suomeakin korkeampi veroaste.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

Samaa mieltä olen siitä että turhat säänöt tulisi karsia ja muutenkin säänöt pitäisi olla ksinkertaiset ja helposti ymmärrettävät.

Minä en pidä veroja sellaisena mörkönä kuin miten sillä pelotellaan, etenkin ikeiston taholta. Sehän on okeisto täky työläistenkin ääniä kalastellessa.

Verotusta vastustetaan siksi että se hillitsee kulutusta ja sillä tavalla hillitsee kaupan kehittymistä. Mutta ei minun mielestäni suomalaisten tarvitse kuluttaa niin paljon, eikä kauppasektori ole minusta niin tärkeä. Jopa julkinen sektori on tärkeämpi kuin kaupan sektori.

Tärkein sektori on tietenkin vientiteollisuus, eikä haittaisi vaikka kaupan sektorilta vapautuisi väkeä vientiteollisuuden käyttöön.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hyvä kirjoitus Arto, en itse olisi pystynyt parempaan:)

Nyt pitäisi miettiä kuinka tilanne korjataan. Kuinka velkaantuminen saadaan loppumaan. Jokainen kansalainen ymmärtää tilanteen oman taloudenpitonsa kannalta. Mutta kun poliitikkojen pitäisi tehdä kipeitä leikkauksia, ei kantti riitä. Aina poliittiset vastustajat nostavat metakan ja hallitusvastuussa olevilla menee pupu pöksyyn. Ajatellaan että hoitakoon ongelmat seuraava hallitus, kenties päästään (joudutaan) oppositioon vuorostaan arvostelemaan.

Näin piirileikki jatkuu, mutta joskus siitä tulee loppu. Suomen valtion luotottajiltakin loppuu joskus luottamus ja korot nousevat ja lainahanat menee kiinni. Mainitsit Kreikan esimerkkinä. Jännä juttu on se, että heikoin kansanosa joutuu aina kärsimään. Luulisi, että juuri näiden heikompien edusmiehet ja -naiset vaatisivat nyt selvää muutosta taloudenpitoon, mutta ei. Saavutetuista eduista ei voi luopua. Tämä on populismia jolla varmistetaan oma asema.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nyt pitäisi miettiä kuinka tilanne korjataan."

Teikäläiset, hallituspuolueiden uskovaiset ovat kovia miettimään, vastauksia ja ongelmien korjauksia on taas turha odottaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Teikäläiset, hallituspuolueiden uskovaiset ovat kovia miettimään, vastauksia ja ongelmien korjauksia on taas turha odottaa."

Olet oikeassa. Pelkällä pohtimiselle ei pitkälle pötkitä, vaikka sanotaankin että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se on ihan sama pohtiko asiaa hallituksen tai opposition kannattaja jos hommaa ei koskaan aloiteta.

Jos halutaan saada jotain joskus valmiiksi pitää työ ensin aloittaa.

Jos politiikoita ei siihen ole, niin sitten työ pitäisi konsultoida muille, työelämän asiantuntijoille, ei kutenkaan ammattiyhdistysväelle, ne vain työllistävät itseään salaperäisissä yöllisissä kokouksissaan, mistä nostavat tietenkin jotain ylimääräistä monikertaista palkkaa ja kulukorvauksia, sekä bonuksia, saamatta mitään aikaiseksi, liekö halujakaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mutta Makkonen, kysymys ei ole mitenkään hallituspuolueiden uskovaisista. Kritiikkini on suoraan poliittiseen kulttuuriin riippumatta hallituspuolueista tai oppositiosta. Piirileikkiä yhtä kaikki ja oma etu ja tulevat vaalit ennen kansan etua. Ainoa,joka voisi tehdä radikaaleja päätöksiä olisi virkamieshallitus. Siihen pitäisi valita parhaat talouden asiantuntijat. Voi kun Niinistöllä olisi Kekkosen valta!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

"Kritiikkini on suoraan poliittiseen kulttuuriin riippumatta hallituspuolueista tai oppositiosta."

Hallitukset Suomessa päätökset tekee ja Suomen alamäestä vastaavat puolueet ovat SDP, Kokoomus ja Keskusta. Nämä kolme ovat vuorotelleet hallitusvastuussa, ja politiikka on 30 vuotta pysynyt samana, Suomea on myyty ja velkaa otettu.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Miksi suomalaisen ei kannata tehdä töitä Suomessa?"

No koska siitä ei makseta kuin 9 euroa/päivä työttömyysturvan päälle.

Noin mitätön korvaus ei kata edes liikkumis/ruokailukuluja, ja

Nekin maksetaan JÄLKIKÄTEEN, jolloin ko. työtön on jo saattanut kuolla nälkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset