Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Demokratian irvikuva

Keskustekuissa käytetään yleisesti käsitettä "demokraian irvikuva".  Tälle käsitteelle voisi määritelä  jonkin sopivankin merkityksen, mutta tällä hetkellä käsite leijuu ilmassa. Sen merkitys on sitä mitä kukin sen käyttäjä tai sen lukija haluaa sillä ymmärtää.

Demokratian irvikuva voisi kuvata jotain epädemokraattista asiaa tai sitten sellaista asiaa mikä näyttää demokratialta, tai jota väitetään semokratiaksi, mutta joka onkin jotain muuta, se on demokratian irvikuva.


Yleensä käsitettä kuitenkin käytetään silloin kun demokratiassa on päätetty jostain jota käsitteen käyttäjä pitää huonona ratkaisuna, josta hän on eri mieltä. 

Demokratiasta on olemassa sellainen yleinen harhakäsitys että sen pitäisi olla erehtymätön, kaikkitietävä ja kaikkiviisas, koska se perustuu demokratiaan, kansan enemmistön mielipiteeseen.

Näin ollen, jos demokratiassa tehdään väärä päätös, tai jonkun mielestä väärä päätös, se ei voi olla tämän demokratiakäsityksen kannalta demokraattinen päätös, koska demokraattinen päätös on aina ehdottomasti oikea päätös. Väärä päätös ei siis voi olla demokraattinen, vaikka se olisi enemmistön tukema päätös. se on siis demokratian irvikuva.

Jonkinverran pitäisi minun mielestäni tällaisia käsitteitä kylä selittä, jos niitä käytetään kirjoituksissa, muuten kirjoittajan tarkoitusperät jäävät kyllä epäselviksi.


Jos esimerkiksi sanotaan että Ruotsi olisi demokratian irvikuva, niin pitäisi selittää mitä sillä tarkoitetaan, sillä yleisen tiedon mukaan Ruotsi on kyllä maita jossa demokratia on viety varsin pitkälle, kuten kaikki muutkin pohjoismaat. Ruotsi ei kuulemma ole luvuttanut itsenäisyyttäänkään EU:lle yhtä paljon kuin esimerkiksi Suomi. Mitenniin Ruotsi on demokratian irvikuva?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Risto Koivula

Se on tietysti EU!

Pelkkä kauhea pulina, eivätkä vaalit vaikuta mitään mihinkään, eikä kansalaisilla ole muitakaan vaikutusmahdollisuuksia.

Ilkka Huotari

Otsikosta päätellen täällä puhuttiin Ruotsista ja niinhän se olikin!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Onko Venäjä demokratian irvikuva siksi että venäläiset valitsevat mielestämme väärin, valitsevat itselleen "russofiilisiä" johtajia.

Mitä muuten tarkoittaa "russofiili"?
Mikä on russofiilin vastakohta?

Jos russofiili tarkoittaa jotain venäjämyönteisyyttä, niin eikö olisi kummallista elleivät venäläiset olisi venäjämyönteisiä.

Meidän mielestämme venäläisten pitäisi olla enemmän kansainvälisesti, tai ylikansallisesti ajattelevia, kuten me länsimaalaiset.

Kyllä täällä länsimaissakin ollaan aika lailla kansallismielisiä ja kansainvälistyminen kohtaa vastarintaa. Kansallismielisyys nostaa päätään, myös meillä Suomessa.

Tekeekö kansallismielisyys jostakin demokratian irvikuvan?
Sanotaan että Natsisaksa oli demokratian irvikuva,
mutta Hitler äänestettiin valtaan ja kun hän otti kaiken vallan itselleen, saksalaiset hyväksyivät sen mukisematta vastaan.

---------
Syyriassa kansa nousi vallanpitäjää vastaan, Syrian demokratia oli tosissaan demokratian irvikuva. Mutta vallankumous meni pieleen kun vallankumouksellisista suri osa oli vielä pahempia demokratian irvikuvia kuin mitä vanha hallitus oli.

Käyttäjän saritenhunen kuva
sari tenhunen

Edellinen kommenttisi on hyvä ja pohtimisenarvoinen. Luin pääministeri Stubbin Berliinissä pitämän puheen, jossa hän kertoo kuinka venäläiset turvaavat vahvaan johtajaan ja uskovat perhearvoihin ja hylkäävät meidän länsimaiset liberaalit arvomme. Elämme mielenkiintoista aikaa. Lännessä pyritään kaikin tavoin kansallisvaltioiden vähittäiseen katomiseen ja kulttuuri identiteettien hävittämiseen. Idässä nähdään asiat toisin. Nyt ei ainoastaan taistella petro- dollarista ja yksinapaisesta maailmasta vaan arvoista- kenen arvot ja kulttuuri vallitsevat.

En näe venäläisten kansallismielisyyttä pahana vaan hyvänä tervetulleena
reaktiona globalisaation persoonattomuudelle. Maailma on sittenkin mielenkiintoisempi ja inhimillisempi paikka kulttuurien kirjona kuin yhtenäisenä huttuna. Demokratia on länsimainen vientituote, jota ei soisi enää vietävän mihinkään. En usko, että terveestä kansallistunteesta nousee uusi natsi-saksa. Niin kansat kuin ihmisetkin tarvitsevat identiteetin ja omat persoonalliset piirteensä. Tekemällä meistä kaikista niin ihmisistä kuin kansoistakin samanlaisia muistutamme vähitellen Huxleyn kuvaamaa Uutta uljasta maailmaa, jossa ihmiset hukuttautuvat keinotekoisiin nautintoihin, perhekäitteistä on tullut kirosanoja ja uskonnon on korvannut tuoteiden symbolit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset