Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Nepotismi

Nepotismi, eli sukulaisten, ystävien, tuttujen ja tuttujen tuttujen suosiminen, on ollut enemmän sääntö kun poikkeus menneinä aikoina ja aina näihin päiviin asti. Sitä ei ole katsottu pahalla, eikä synniksi, pikemminkin sitä on pidetty velvollisuutena. Se on ollut perheen ja ystävien auttamista ja pystyssä pitämistä maailman kivikkoisella tiellä.

Toinen toistaan tukien ystävät ja perheet ovat selvinneet paremmin kuin yksin yrittävät ja iso perhe ja ystäväpiiri on ollut suuri auttava tekijä. Tästä käytännöstä tosin ovat kärsineet ne joilla ei ole ollut perhettä, ei ystäviä, eikä tukijoita huomattavissa asemissa.

On aivan oikein että nepotismista pyritään pääsemään eroon. Nykypäivän maailmassa sitä ei tarvita ja se myös eriarvoistaa ihmisiä. Yhteiskunnan tehokkuus kärsii kun nepotismin vuoksi parhaat henkilöt eivät aina tule valituiksi erilaisiin tehtäviin.

Tämä nykyisin vallalla oleva nepotismin tuomitseva asenne ja siihen sortuneiden noitavainot tuntuvat historian valossa lähihistoriaa tarkastellen kuitenkin yliampuvilta.

Onko esimerkiksi kansakunnallamme varaa erottaa viroistaan kaikki nepotismiin syyllistyneet henkilöt, riippumatta siitä kuinka hyödyllisiä he ovat tehtävissään. Eikö riitä se että nepotismi tuomitaan, siihen syyllistyneet paljastetaan ja heitä nuhdellaan julkisesti ja tehdään lisäksi lainsäädännöllä ja valvonnalla nepotismin harjoittaminen mahdollisimman vaikeaksi.


Nepotismia tuskin voidaan kokonaan torjua. Tähän rikokseen kun on olemassa houkutteleva motiivi ja kun tilaisuus tulee, sitä varmasti harjoitetaan edelleenkin. Mutta eikö tämä ole kuitenkin vähän kohtuutonta, että ystävien ja sukulaisten tukemisesta annetaan kovin hirveitä rangaisyksia. 

Mitä arvoa on enää ystävyydellä tai perhesiteillä, jos sillä ei ole enää mitään käytännön merkitystä. Tarvitaanko ystäviä, tarvitaanko sukulaisia? Maailma muuttuu paikaksi jossa ei suhteita pidetä yllä, kaikki muuttavat erilleen ja yhteyttä pidetään korkeintaan muodollisesti ja satunnaisesti jossain netin naamalirjassa.

Tuo on vastakohta sille maailmalle joka alkaa jo olla mennyttä, jossa suhteita kannatti luoda ja niitä kannatti ylläpitää. Mahdollisimman laaja ystäväpiri oli etu ja ehdoton edellytys, jos halusi pärjätä tässä maailmassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset