Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Rumaa poliittista vaalipeliä

Vaalien lähestyminen näkyy poliittisten puheiden kovenemisena. Pelitaktiikkana ei näyttäisi aina olevan oma hyvä peli, vaan vastustajien taklaaminen. Se näkyy ainakin pääministerin puheissa ja myös eräiden kansanedustajien ja kansanedustajaehdokkaiden puheenvuoroissa.

Pääosissa selkäänpuukotuskamppanjoissa näyttävät olevan erityisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat.

Suurista tai keskisuurista puolueista keskustan ja SDP:n edustajat näyttävät toistaiseksi keskittyvän enimmäkseen puhtaaseen peliin, saa nähdä miten pitkään. Heidän taktiikkansa  ei näytä olevan muiden mollaaminen, vaan he keskittyvät esittelemään omaa politiikkaansa.


SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esiintyi tänä aamuna hyvin  rakentavasti ja sovinnollisesti Huomenta Suomi lähetyksessä. Antti Rinne näyttää saaneen vaikutteita Juha Sipilän luomasta uudesta poliittisesta kulttuurista, mikä on mielestäni erinomainen asia. Antti Rinne on muutenkin ollut poliitikkona positiivinen yllätys.

Suomella ei olisikaan varaa politiikan taklauspeliin, eli riitelyyn keskittymiseen, kun maata pitäisi reformoida kilpailukuntoon, jotta velkaantuminen pystyttäisiin lopettamaan ja tuleva romahdus välttämään, säilyttäen silti mahdollisimman paljon hyvinvointivaltion rakenteista


Valitettavasti kaikki poliitikot tai poliitikoiksi pyrkivät eivät piittaa mitään mistään muusta kuin omasta poliittisesta tulevaisuudestaan. Ei siis keskitytä kiekolliseen pelaamiseen, vaan poliittisiksi kilpailijoiksi koettujen taklaamiseen ja nyrkkitappeluihin.

Turha riitely vie tilaa sellaisilta keskusteluilta joilla pyritään oikeasti kartoittamaan tilannetta ja miettimään ratkaisuvaihtoehtoja. Lisäksi ne äänestäjät jotka erehtyvät seuraamaan riidankylväjien mielipiteitä ja blogeja ja innostuvat niistä, tulevat harhaan johdetuiksi ja todellinen maan tlanne ja asioiden laita jäävät epäselviksi.


Asioiden yksinkertaistaminen  ja helposti ymmärrettävä populismi on kaksiteräinen miekka. Sillä tavalla saadaan kansa kiinnostumaan asioista, mutta valitettavasti se ei edistä asioiden ymmärtämistä vaan useimmiten väärin ymmärtämistä. Toisaalta, kyllä asioita pitäisikin tuoda yksinkertaistetusti esiin, mutta yksinkertaistajien pitäisi tuntea vastuunsa.

Usein yksinkertaistuksia tehdään nimenomaan sellaisista monimutkaisisista asioista joista asiantuntijatkaan eivät aina tiedä kaikkea ja ovat erimielisiä. Näiden monimutkaisten asioiden ja asiakokonaisuuksien  viatonkin yksinkertaistamisyritys saattaa antaa aiheen niiden aivan pähkähulluun väärään tulkintaan, jota tulkintaa sitten vahvistetaan tähän jonkun  auktoriteetin alunperin epäonnistuneeseen asioiden yksinkertaistamisyritykseen  vetoamalla.  

 

Vaikka kansan ahdistusta helpottaakin “tieto” siitä että raha onkin velkaa, eli velka on rahaa, eli että velat ovatkin saatavia ja siksi ihan kannatettava juttu, niin tällaisten käsitysten levittäminen ihmisille on vastuutonta, koska eivät ne pidä paikkaansa.  

Usein on kyse pelkästä sanoilla kikkailuista. Sanat ja lauseet joilla väärää käsitystä levitetään voidaan selittää myös toisella tavalla, tai peräti useilla eri tavoilla, jolloin väärän käsityksen alkuun panija ei jää itse kiinni valheesta.  Niiden käsitysten eteenpäin levittäjät ovatkin sitten eri juttu.  Osa uskoo itsekin väärään tai valheeseelliseen tulkintaan, osa on vai poliittisia opportunisteja, jotka käyttävät hyväkseen mitä tahansa “kättä pitempää” väärää käsitystä, riippumatta siitä uskovatko he siihen itse, saadakseen huomiota itselleen ja täkyjä äänten kalastamiseen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

minä olen hyvin samaa mieltä. Keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä on luonut todella uuden hienon politikoinnin tavan. Ei sanota yhtään mitään yhtään mistään. Se se vasta hienoa on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset