Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kreikkalaisten möhlintä presidentin valinnassa pudottaa euron kurssia

Onko se sitten hyvä vai huono asia että euron kurssi putoaa?

Kauko-idästä tuodut kulutustavarat, vaatteet, urheiluvälineet, elektroniikka, autot ym. tulevat eurooppalaiselle kuluttajalle entistä kalliimmiksi.

Toisaalta eurooppalaiset tuotteet tulevat kilpailukykyisemmiksi helpolla tavalla. Ei tarvitse tehostaa toimintaa, ei tarvitse karsia, ei tarvitse irtisanoa, ei tarvitsee kehittää uusia parempia tuotteita, eikä parempia tuotantotapoja, ei tarvitse investoida robotteihin, eikä muuhun koneellistamiseen tai automaatioon.

Mutta ennenkaikkea, suuri etu on se ettei tarvitse puuttua eurooppalaisten korkeisiin palkkoihin.

Toisaalta, palkan ostovoima katoaa samassa suhteessa kuin rahan arvo putoaa, samoin käy jo aiemmin ansaituille ja talletetuille rahoille, ellei niitä rahoja ole sijoitettu johonkin vahvistuvaan valuuttaan, ei siis euroon.


Kreikkalaiset saavat tämän kaiken aikaan pelkästään äänestämällä väärin. Kuka vielä uskaltaa sanoa etteikö äänestämällä voi vaikuttaa, eikä vain oman maan asioihin, vaan koko maailman asioihin.

Mitenkähän euron olisi mahtanut käydä ilman näitä kriisimaita ja niiden kaikenkattavaa möhlintää taloutensa hoidossa? Euro olisi vahvistunut ja eurolla saisi nyt paljon enemmän. Toisaalta tuotanto Euroopassa olisi romahtanut kustannustason nousun takia.  


Mutta, jos teollisuus olisi yrittänyt sopeutua kustannustaso nousuun ja se olisi siinä onnisrunut. meillä olisi nyt Euroopassa iskukykyinen, saneerattu ja automatisoitu tuotanto ja paljon uusia hienoja tuotteita, jotka kävisivät maailmalla kaupan kuin häkä, hinnasta huolimatta, voittoja tulisi ja olisi jopa palkankorotusvaraa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Juha Hämäläinen

"Möhlintä" ja "Väärin" heh....tämä on demokratiaa, jonka puolesta me jopa soditaan Unionin, Euron ja KOmission nimeen (Hämiö)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En minä ainakaan sodi, mutta onhan tuon Afganinstanin operaation osalta tullut vähän kuluihin osallistuttua. Tosin sekin on kyllä Nato- operaatio.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kreikkalaisille olisi pitänyt antaa aikanaan kansanäänestys siitä, hyväksyvätkö he troikan (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki, sekä Kansainvälinen valuuttarahasto) tukiehdot.

Tällöin kreikkalaiset olisivat saaneet etukäteen päättää, miten he haluavat asioidensa hoidettavan. Äänestystuloksen jälkeen - ja sitä kunnioittaen - ei olisi ollut tarpeen katsella tätä presidentinvaalisirkusta.

Miksi ei?

Siksi ei, että kreikkalaisten haluamalla politiikalla oltaisiin täällä menty eteenpäin, eikä parlamentissakaan oltaisi uskallettu astua poikkiteloin kansan omalle tahdolle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Siksi ei, että kreikkalaisten haluamalla politiikalla oltaisiin täällä menty eteenpäin, eikä parlamentissakaan oltaisi uskallettu astua poikkiteloin kansan omalle tahdolle."

Kreikan kansan tahto on populistipolitikkojen muovaama harhakäsitys maailmasta. Se käsitys on jotain sitä luokkaa että lamasta selvitään rahaa painamalla, jolloin kansalaisten ei tarvitse itse verojakaan maksaa.

Eihän se sitten ole mikään eíhme ole jos ulkomaalaisia kulttuurivaikutteita, eli näitä troikan ajatuksia taloudenpidosta, karsastetaan siellä kovasti.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei muuten ole. Olen useamman kreikkalaisen kanssa jutellut, ja valtaosa sanoo, ettei luota politiikkojensa sanomaa tuon taivaallista.

Epäilen, ettet ole vastaavia keskusteluja käynyt kreikkalaisten kanssa. Epäilen siksi myös väitettäsi siitä, että politiikot olisivat onnistuneet "aivopesemään" kansalaiset - eiväthän kansalaiset luota heihin juuri lainkaan!

Kreikkalaiset ovat hyvin ylpeitä (ja aivan syystä) kreikkalaisuudestaan, eivätkä vihaa juuri mitään muuta kuin sitä, että joku ulkopuolinen tulee "neuvomaan", miten heidän tulisi hoitaa omat asiansa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Marko Lilja tuossa jo vastaskin ja minun ajatukseni ovat vähän saman suuntaiset kuin hänen, sitä mitenkään sen paremmin tässä nyt erittelemättä.

Sanoit että:
"Epäilen, ettet ole vastaavia keskusteluja käynyt kreikkalaisten kanssa. Epäilen siksi myös väitettäsi siitä, että politiikot olisivat onnistuneet "aivopesemään" kansalaiset - eiväthän kansalaiset luota heihin juuri lainkaan!"

Olet oikeassa siinä etten ole käynyt vastaavia keskusteluja kreikkalaisten kanssa kuin mitä sinä olet ja varmaan, jos keskustelisin, niin keskustelisin vähän eri pohjalta, joten keskustelut muodostuisivat kyllä erilaisiksi.

Mutta pakotit minut ajattelemaan asiaa tarkemmin ja vaikka kokemukseni kreikkalaisten suhteen ovat puutteellisemmat kuin sinun, tulin ajatusprosessin kautta siihen tulokseen, että siinä olet varmaan oikeassa että kyllä ne kreikkalaiset äänestäjät varmaan yhtä fiksuja on kuin suomalaisetkin äänestäjät, eivät siis kovinkaan fiksuja. Ja kyllä ne kreikkalaiset politikot varmaan ovat yhtä fiksuja kuin suomalaisetkin politikot, eivät siis kovinkaan fiksuja nekään.

Mutta jostakin se ero varmaan tulee miksi Kreikassa asiat on osattu hoitaa vieläkin pahemmin pieleen kuin Suomessa.

-------------------

Politikointihan on nyt joka paikassa vähän samanlaista. Saadakseen ääniä ja päästäkseen valtaan, politikon pitää luvata kansalaisille kaikenlaista sellaista mistä kansalaiset tykkää, sellaista joka yleensä lisää valtion menoja ja pienentää tuloja, eli verotusta. Sellaisia politikkoja kansa äänestää jotka näin tekevät, ei sellaisia politikkoja jotka lupaavat kiristää veroja ja vähentää rahan jakamista kansalaisille.

Sellaiset politikot ja puolueet tulevat siis aina valituiksi jotka lisäävät valtion menoja ja pienentävät sen tuloja. Siitä johtuvat budjettialijäämät, niin Suomessa kuin Kreikassakin.

---------------

Kuitenkin Kreikassa budjettialijäämät ovat vielä suurempia kuin Suomessa. Jostakin se johtuu, mutta ei siis siitä että kansalaiset tai politikot olisivat toisessa maassa fiksumpia kuin toisessa.

Esitän nyt oletuksen, se on veikkaus, koska mitään tutkittua tietoa minulla ei suinkaan asiasta ole.

Luulen että politikot Kreikassa ovat vielä kunnianhimoisempia ja vielä vallanhimoisempia kuin politikot suomessa. Kreikkalaisille politikoille on vielä tärkeämpää päästä valtaan ja pysyä siellä kuin mitä se on Suomalaiselle politikolle.

Sen takia kreikkalainen politikko jakaa enemmän valtion tuloja kansalaisille ja kerää vähemmän veroja kansalaisilta kuin mitä sumalaisnen politikko tekee. Siitä johtuvat erot maiden budjettivajeissa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #9

Olen samaa mieltä politiikkojen korruptioherkkyyden samankaltaisuuksista.

Kyse oli kuitenkin siitä, etteivät kreikkalaiset luota politiikkoihinsa. Samanlaista luottamuspulaa on toki Suomessakin. Muistan useita kyselyitä, joissa luotettavimpina ammattiryhminä pidettiin opettajia, poliisia, lääkäreitä. Hännänhuippuna vähiten luotettava ammattiryhmä oli politiikot.

Muistan myös, että Suomessa vastaava kysely tehtiin politiikoille pelkästään (vastaukset eriteltiin). Politiikkojen itsensä mielestä he olivat kuitenkin verrattaen luotettavia! He siis uskovat omiin satuihinsa, mutta kansalaiset eivät.

Kansalaisten on kuitenkin jollain tavalla valittava lakien ja sääntöjen tekijät - luottivat he näihin sääntötehtailijoihin tai ei.

---

Kreikan suurempiin budjettivajeisiin on olemassa melko looginen selitys.

Kreikka oli ennen eurojäsenyyttä verrattain epäluotettava velkojen takaisinmaksaja. Ne, jotka uskalsivat rahoittaa Kreikkaa vaativat vastineeksi kovia lainakorkoja. 15 prosentin lainakorot eivät olleet mitenkään poikkeuksellisia. Kovat lainakorot toki suitsivat velkaantumista ainakin jossain määrin.

Sitten se kaikki muuttui. Eurojäsenyyden myötä lainakorot putosivat viiden prosentin tuntumaan, koska EKP määritteli Kreikan "täysin riskittömäksi".

Tämä korkotason pudotushan oli politiikoille kuin syömään olisi käskenyt. Nyt pystyi vinguttamaan velkaa enemmän, ja siitä rahasta laitettiin hyvä siivu omaan taskuun, mutta jaettiin sitä mannaa myös kansalaisille. Tämä "opetti" kreikkalaiset äänestämään korruptoituneita politiikkoja, jotka lupasivat entistä enemmän.

Juha Hämäläinen

Arto maalaa mainion olkinuken tietämättä asiasta josta puhuu tuon taivaallista. Jos joku tässä reimu-unionissa on populistien aivopesemä se on finnilandian eläjät....tarkemmin ne jotka vielä uskovat tämän suuren ja mahtavan Eurostoliiton kantavan meidät tulevisuuden yltäkylläisyyteen.

Arto ota loma ja kierrä hieman Eurooppaa. Minä voin tulla tulkiksi, jos kielet ei suju....Avaa silmät pikaisesti ja tiedät mikä odottaa Finnejäkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Arto maalaa mainion olkinuken tietämättä asiasta josta puhuu tuon taivaallista."

Jos maalasin olkiukon, nin kerro ihmeessä mikä on se todellisuus, jos sen tiedät.

"Jos joku tässä reimu-unionissa on populistien aivopesemä se on finnilandian eläjät....tarkemmin ne jotka vielä uskovat tämän suuren ja mahtavan Eurostoliiton kantavan meidät tulevisuuden yltäkylläisyyteen."

Juu, totta puhut. Ei EU mikään sellainen asia ole joka tuo yltäkylläisyyttä, mutta kyllä se helpottaa vatsan täyttämistä, sillä tavalla ettei ole niitä kaupankäynnin esteitä ja tavaraa saa kyllä kaupaksi, jos se on tarpeeksi hyvää, eikä liian kallista, niin että kelpaa kuluttajille EU:n alueella.

Siitä myytävä tavaran hyvyydestä ja hinnasta EU ei huolehdi, siitä pitää huolehtia ihan itse, mutta EU varmistaa sen että sitä tavaraa voi ilman kaupan esteitä tarjota kaupan kailkkialla EU:n alueella.
------------
"Arto ota loma ja kierrä hieman Eurooppaa. Minä voin tulla tulkiksi, jos kielet ei suju....Avaa silmät pikaisesti ja tiedät mikä odottaa Finnejäkin."

Ohan tuota Eurooppaa tullut jo kierrettyä ja katseltua ja hienoja paikkoja siellä on, eikä sielä niin paljon kielitaitoa tarvita, euroilla pärjää hyvin, ne ovat paljon tärkeämpiä kuin kielitaito, ainakin minun kokemukseni mukaan.

Mutta minä viihdyn Suomessa oikein hyvin, saa ne eurot nimittäin täälläkin kulumaan ja täälläkin voi käyttää myös kielitaitoaan, jos siihen on tarvetta. :)

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Henri. Ei muuten suomessakaan kovin moni luota politiikkojen puheisiin. Taitaa olla yleismaailmallinen ilmiö.

Kohta alkaa turuilla ja toreilla ilmapallojen jakelu ja pehmeiden puhuminen. Jos kysyy asiaa esim. piensijoittajan epäreilusta verokohtelusta ehdokas

a) ei tiedä lainsäädäntöä
b) ei halua puhua siitä (kts. kohta a ja c)
c) ei yksinkertaisesti hallitse ko. aihealuetta

Sen sijaan puhutaan "vanhusten hoitotakuusta" yms. jolla laskennallisesti maksimoidaan vaalikarjan seassa menestyminen.

Kaikki puheet koskevat sitä mitä ME JAETAAN TEILLE VALTION kassasta. Sen sijaan pitäisi puhua siitä miten me saadaan talous ja vienti liikkeelle ja miten kansalaiset voisivat osallistua näihin ponnisteluihin.

En ole koskaan kuullut, että yksikään ehdokas olisi valmis leikkaamaan virkamiesten palkkoja ja etuuksia kuten Latviassa tehtiin talouskriisin aikana.

Ilmeisesti Suomi ei ole vielä "kriisimaa".

Sama ilmiö Kreikassa eli siellä politiikot kilpaa lupaavat etuisuuksia kansalaisille valtion kassasta (eli meidän ja IMF:n rahoilla siellä ostetaan ääniä).

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

(eli meidän ja IMF:n rahoilla siellä ostetaan ääniä).

Näinhän se nimenomaan on.
Väki siellä, niinkuin meilläkin,
on opetettu uskomaan että valtion kassa on pohjaton ja se on ehtymätön ja vielä kuvitellaan että rahapainokoneella sitä vaurautta taotaan.

Ihmisille pitäisi opettaa ettei se hyvinvointi suinkaan rahaa painamalla parane, siihen elintasoon vaikuttaa vain työn teko ja vielä sellaisen työn josta joku on valmis maksamaan itse omista varoistaan..

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kreikkalaiset tehköön mitä haluavat. Niinhän mekin aina teemme. Sidoimme itsemme heihin tavalla josta saamme kiittää vain omia virheettömiin päätöksiin kykeneviä puolueitamme.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kreikkalaiset tehköön mitä haluavat. Niinhän mekin aina teemme. Sidoimme itsemme heihin tavalla josta saamme kiittää vain omia virheettömiin päätöksiin kykeneviä puolueitamme."

Voimme olla sitomatta itsemme Kreikkaan vain lopettamalla kaupan käynnin sinne ja sulkemalla rajat, niin ettei ihmiset eikä tavarat liiku maasta toiseen. Vain sllä tavalla voimme turvata riippumattomuutemme Kreikasta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Islanti vie kalasäilykkeitä Kreikkaan, vaikka muuta yhteistä heillä ei taida olla. Tykkäävät siellä merenelävistä. Toisin on meidän kohdalla, vain eurot kelpaavat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

Taitavat turistitkin kelvata sinne Kreikkaan ja Kreikka kelpaa monelle turistille, ja pysyvämmällekin oleskelijalle. Matkustaminen on mutkatonta kun on sama passi ja sama raha.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #14

Tuskin sama raha säilyy kauan.
Ja mitä tulee passihommaan, niin ei siinä mitään vaikeutta vaikka toinen tai molemmat ei kuuluisi EU-komentoon vaan olisivat itsenäisiä.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset