Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Meidän "länsimainen" kulttuurimme onkin pilkkaamisen kulttuuria?

Opettiko kristinusko meille pilkkaamista?

Näyttivätkö antiikin mestarit meille tietä pilkkaamisen saloihin?

Opettiko Martti Luther katekismuksessa miten pilkataan?

Miten opettivat papit pöntöstään tietämätöntä ja sivistymätöntä kansaa? Pilkkaamaanko?

Miten meitä on sivistänyt kansakoululaitos, pilkkaamaanko, toisiamme ja muita?

Miten opettavat meitä ammattikoulut, kansankorkeakoulut ja yliopistot? Pilkkaamaan sivistyneesti?


Onko pilkkaaminen meille niin tärkeä asia, 

että pillaamisen oikeutta pitää puolustaa vaikka henkensä uhalla?

Onko pilkkaamien meillä  kansanperinne?

Pilkattiinko Kalevalassa?

Olivatko piirilaulut ja kansanlaulut pilkkalauluja?Vai onko oikeutus pilkantekoon keksitty vasta sitten kun olemme saaneet keskuuteemme ihmisiä jotka eivät ole tottuneet pilkkaan, jotka voivat siitä ihan oikeasti vaikka jopa närkästyä.

Pitääkö heidän  välttämättä oppia tämä meidän kansanperinteemme ja oppia kestämän pilkkaa ja nöyryytystä ja hyväksytäänkö heidät sitten vasta, vai eikö ollenkaan`?


Kouluissa kouukiusatut ja työpaikoilla työpaikkakiusatut eivät ole oppineet sietämään pilkkaa vaikka ovatkin kasvanet tässä pikkakulttuurissa. Osan heistä pilkka on vammauttanut eliniäksi. Koko ikänsä he saavat kantaa pikkakulttuurin ristiä, he ovat sen sijaiskärsijöitä.


 

Olemmeko saaneet nyt maahamme kuin taivaan lahjana uudet pilkkakulttuurin sijaiskärsijät?

Eikö kantasuomlaisten koulukiusattujen ja työpaikkakiusattujen nyt enää tarvitse kärsiä pilkkaa, kun meillä on näitä mamuja?


Onhan se sitten niin hienoa kun joidenkin pilkattujen ja kiusattujen epätoivoiset vastareaktiot saadaan laittaa ihan toisen uskonnon ja toisen kulttuurin piikkiin, vaikka syy onkin meidän omassa pilkkakultturissamme.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Huumori on keino koetella luutuneita rakenteita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kansanlauluissa on kyllä paljon pilkkaa ja härskiyttä. 1800-luvulla kun kansanlauluja alettiin keräämään samalla sievistettiin genrettä.

Osmo Sakula

Vakaumus, poliittinen tai uskonnollinen tms- on varmuutta asioista, joista ei ole varmuutta.
Vakaumuksia ei vain saa, vaan pitää pilkata. Se on keino asettaa vakaumuksen kantajan nenän eteen peili, jossa oma naurettavuus näkyy.
Kaikilla pilkan kieltäjillä on sielussaan heikko kohta.
Mitkä ovat Vihavaisen ?

En kertoisi kuitenkaan terminaalivaiheessa olevan lapsen vanhemmille syöpälapsi vitsejä (sellsisiakin on).

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mitä voitan sillä, jos saan jonkun ihmisen tuntemaan itsensä naurettavaksi? Usein on käynyt niin, että toisten hölmöiltä tuntuvat jutut ovatkin sellaisia, jotka on loppuun asti mietittyjä niin, ettei itse ole niitä vielä tajunnut. Nykymaailmassa on niin paljon nihilismiä ja arvottomuutta, että omituinen ja hassulta tuntuva vakaumuskin herättää kunnioitusta mielummin kuin tarvetta tuhota se. Kannattaa mielummin yrittää ymmärtää toista kuin etsiä heikkoja kohtia.

Varmuutta voi olla sielläkin missä ei ole tietoa tai todisteita. Ei ole mitenkään väärin olla varma vaikka siitä, että kannattaa auttaa lähimmäisiään vaikka siitä ei ole mitään todisteita. Aika harvasta ihmiselle perustavasta asiasta on todisteita tai tietoa.

Osmo Sakula

Ja höpslöör !

Auttaminen ei ole koskaan pyyteetöntä.
tavoiitelitpa sitten itsekkäästi vaikkapa hyvää mieltä.
Jos pudotat alasimen puttivarpaallesi, teko on pyyteetön, tosin vahinko.
tahallaan tehtynä epäitsekkyyden tavoittelua.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Mitä voitan sillä, jos saan jonkun ihmisen tuntemaan itsensä naurettavaksi?"

Enemmänkin ideana on saada toisen ajamat asiat näyttämään naurettavilta muiden silmissä, etteivät pääse leviämään pöljät jutut. Kannattaa naureskella ikiliikkujille, rokotteenvastustajille ja vähän vaikka mille.

Toki voitto se on sekin jos saat toisen tajuamaan että tämän idea on naurettava ja tämä muuttaa mieltään.

Kaikkia asioita ei tarvitse pitää vakavasti otettavina vaihtoehtoina.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kaikilla pilkan kieltäjillä on sielussaan heikko kohta.
Mitkä ovat Vihavaisen ?"

Miksi kysyt?
Siksikö että siihen voisi sitten iskeä sen pilkkakirveensä?

Eh!!! tuon yllä piti olla vitsi, ei siis pilkkaa.

Toki minulla on sielussani heikkoja kohtia, kuten kaikilla muillakin, myös pilkkaajilla.

Itse olen tullut äärimmäisen varovaiseksi pilkkaajaksi, ehkä juuri että olen huomannut että minulla on joku vaistomainen "vainu", jonka perusteella löydän ihmisten heikot kohdat varsin herkästi ja niitä kohtia ei tarvitse muuta kuin sipaista ja heti tulee kova parku. Siitä parusta juuri tunnistaa sen koska on löytänyt jonkun ihmisen jonkin heikon kohdan.

Minun kokemukseni mukaan se parku pitää aina tunnistaa ja kannattaa jättää se heikko kohta koskettelematta, sillä se on varmaan kipeä ja sen koskettelu tekee kipeää, eikä se koskettelu suinkaan paranna sitä.

Ei ihmiset sillä parannu että heitä jatkuvarti tökitään sinne missä on joku pipi paikka. Sellainen käsitys on täysin väärä.

Minun mielestäni kouluampumiset ja muut vastaavat mielettömän tuntuiset tapaukset, kuten myös hyökkäys pilapiirtäjien toimistoon, voivat olla ääriesimerkkejä siitä ettei ihmisten herkkiä kohtia ole kunnioitettu, eikä niitä ole jätetty rauhaan.

Ihminen jonka herkkiä kohtia ei jätetä rauhaan, puolustautuvat lopulta kuten nurkkaan ajettu eläin, ne hyökkäävät ahdistelijansa kimppuun viimeisenä mahdollisuutena, ehkä kostona, kun muuta vaihtoehtoa ei ole.

"En kertoisi kuitenkaan terminaalivaiheessa olevan lapsen vanhemmille syöpälapsi vitsejä (sellsisiakin on)."

Tämä on vain yksi puoli tässä pikkakeskustelussa jota ei pidetä esillä eikä oteta huomioon.

Minusta länsimainen käsitys pilkanteosta on hyvinkin kieroutunut ja vääristynyt ja se jotenkin kuvaa koko yhteiskunnan vinoutunutta asennetta ihmiseen, ihmisen kunniaan ja ihmisen kunnioittamiseen.

------------
P.S.
Ranskassa tapahunut hyökkäys pilalehteä vastaan voi kyllä olla jotain aivan muuta kuin mistä yllä puhuin. Se voi olla jotain aivan kylmäveristä politiikantekoa, jossa vain on käytetty hyväksi näitä ihmisiä jotka sen teon tekivät ja tulivat ammutuiksi.

Mutta tapaus voisi olla myös kouluammuskeluun verrattavissa oleva tapaus. En tiedä kummasta on kyse.

Anne Lindell

"Minun kultani kaunis on, vaikka on kaitaluinen ... jne ... Varsinkin kansanlaulut ovat olleet kuluuisia siitä, että ne olivat aikastalailla härskejä pilkkalauluja. ... Ja mitä teki Väinämöinen? Lauloi Joukahaisen suohon.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Onko pilkkaaminen meille niin tärkeä asia, että pillaamisen oikeutta pitää puolustaa vaikka henkensä uhalla?"

Sananvapaus on tärkeä asia ja kun sitä koitetaan nakertaa niin sitä pitää puolustaa.

"Vai onko oikeutus pilkantekoon keksitty vasta sitten kun olemme saaneet keskuuteemme ihmisiä jotka eivät ole tottuneet pilkkaan, jotka voivat siitä ihan oikeasti vaikka jopa närkästyä."

Ei ole. Ei kirkkojen valta-aikoina olisi uskaltanut niitä pilkata. Nyt on siihen saatu oikeus niin puolustetaan sitä.

Osmo Sakula

Kaduilla on nyt Pariisissa ihmisiä, Joita nuo teloitetut tuskin olisivat säästelleet. Paskahuosut siis.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Jos pilkkaa, irvailua tms tekee se ihmisryhmä, joka on kohteena olevaa paremmassa asemassa, on kyseessä kiusaaminen. Toisin päin asia näyttäis toimiva niin, että toimi voi olla aika yhteisöllinen, eli sen tarkoituksen voi nähdä hyvinvoinnin kasvattamispyrkimyksenä. Vaatinee omat juttunsa eri tilanteissa.

Minusta muslimien pilkkaus ei ole oikein lännen taholta. Ei siinä taida olla mitään rakentavaa. Eikö islamiin kuuluvat maat ole altavastaaja lännelle? Vähän kuin Venäjä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kiitoksia keskusteluun osallistuville.
En itse oikein ennättänyt mukaan keskusteluun, joten pitänee ottaa aihe esille vielä kerran joskus. Minä en voi ymmärtää tätä lansimaista suhtautumistapaa pilkkaan. Siitä on nyt tehty hyve, kun se perinteisesti on ollut pahe.

Minun mielestäni pilkka on edelleen pahe, pahe jota pitäisi yrittää välttää, mutta se ei tietenkään onnistu, koska ihminen on heikko ja paha. Pilkkaa pitää sietää juuri siksi että ihmiset ovat pahoja, eivätkä voi asialle mitään, mutta pilkkaamisen nostaminen jalustalle on kyllä virhe.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset