Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kreikan eurojäsenyys, talous ja politiikka

Kreikan taloudesta on vuosikaudet puhuttu ja kirjoitettu paljon. Minusta tuntuu siltä että spekulaatiot ovat lähteneet spekuloijien käsistä, karanneet ja alkaneet elää omaa elämäänsä. Monet ottavat kantaa Kreikan asioihin vain ottaakseen niistä tukea omille poliittisille käsityksilleen ihan muista asioista kuin Kreikan kysymyksistä. Jos näihin puheisiin, kirjoituksiin ja spekulaatioihin lähtee mukaan, takertuu varmasti niihin lillukanvarsiin joita niissä runsain mitoin kasvatellaan.


Koska Kreikan tilanne kuitenkin kiinnostaa, haluan edelleen pohtia sitä, mutta palata perusasioihin, eli siihen mistä kriisissä oikeasti on kyse. Kyse on otsikon mukaan demokratiasta, taloudesta ja politiikasta.


Aloitetaan demokratiasta, siitä mitä Kreikkalaiset haluavat.

Kreikkalaiset haluavat kuulua EU:hun, he haluavat että heidän rahayksikkönsä olisi euro. Kreikkalaiset ovat euromyönteisempiä kuin muut eurooppalaiset, esimerkiksi Suomalaiset. Osittain tämä liittynee myös turvallisuuskysymyksiin. Kreikan ikiaikainen vihollinen on vieressä sijaitseva samaan sotilasliittoon, Natoon, kuuluva Turkki. Koska Nato ei suojaa Kreikkaa Turkilta, lisäturvaa haetaan EU:sta.

EU:hun ja euroon kuuluminen edellyttäisi kuitenkin sitä että Kreikkalaiset eläisivät tulojensa mukaan, muuten muu Eurooppa joutuu maksamaan Kreikan yli varojensa elämisestä ja sitä muut Euroopan maat eivät halua tehdä. Kreikkalaiset kuitenkin itse haluavat jatkaa yli varojensa elämistä eivätkä haluaisi maksaa yli varojen elämisestä syntyneitä vanhoja velkojaankaan. Tätä taas muut Euroopan maat eivät voi luonnollisestikaan sallia.


Politiikka tässä asiassa on sellaista että Eurooppa olisi kovin halukas pitämään Kreika EU:ssa ja EU:lle on kovin kiusallinen asia etteivät Kreikkalaiset halua huolehtia omasta taloudestaan, vaan ilmeisesti haluavat elää muun Euroopan kustannuksella, mihin ei voida suostua.

Kreikan oma politiikka näyttäisi olevan sitä että koetetaan jotenkin yhdistää kansalaisten vaatimukset EU:n ja euron jäsenyydestä ja velaksi elämisestä euron kustannuksella. Kreikan politiikka tähtää siihen että maa voisi sekä säilyä eurossa ja EU:ssa. että myös jatkaa velaksi, eli muun Euroopan kustannuksella elämistä.


Sitä en tiedä miten tämä päättyy, mutta EU on nyt niskan päällä ja jos Kreikka ei anna periksi, varmasti varastosta kaivetaan joku varasuunnitelma, jossa on hahmoteltu miten sitten menetellään jos....


Vähän kuitenkin haluan itsekin spekuloida tässä lopuksi.

Jos Kreikka päätyy eroamaan eurosta ja EU:sta, sen velaksi eläminen loppuu jokatapauksessa eivätkä vanhat velat pyyhkiydy pois. Lisäksi seurauksena on melkoinen taloudellinen sotku, kun kaikki maan asiat pitää järjestellä eri tavalla kuin ennen. Lisäksi turvallisuustilanne Turkin suhteen heikkenee.


Toki siirtyminen omaan valuuttaan ja siitä seurauksena oleva ostovoiman heikkeneminen auttaa Kreikan taloutta, se kallistaa tuontituotteita Kreikassa ja helpottaa vientiä. Suomalaistenkin Kreikanmatkat halpenevat edelleen ja Kreikassa oleskelevien suomalaisten elämä halpenee edelleen. Kreikkalaisten oma elämä tietenkin vaikeutuu ensin kovasti, mutta sitten töitä alkaa pilkkuhiljaa tulemaan lisää, työpaikat lisääntyvät, samoin maan tuotanto, vienti ja matkailu. Kreikka luultavasti toipuu muutamassa vuodessa, eikä yli varojen eläminen  enää onnistu, koska lainan antajien luottamus tuskin palautuu ennen entisten lainojen takaisin maksua, mihin menee varmaankin enemmänkin aikaa ja jos ne joudutaan antamaan anteeksi, niin sekin muistetaan.

Tämä Kreikan toipuminen devalvoinnin avulla olisi EU:lle kiusallista, koska se antaisi vauhtia populistisille puheille erillisvaluuttojen eduista koko Euroopassa.  Yksi euron tarkoitus on juurikin päästä pois tästä kokonaisuuden kannalta hyvin hankalasta inflaatio-devalvaatio- kierteistä ja taloudellisesta kilpailusta Euroopan valtioiden välillä devalvaation ja inflaatin avulla. Siksi tämä viimeksi mainittu vaihtoehto tuskin miellyttää Euroopan järkevästi ja vakavasti asioihin suhtautuvia politikkoja. Valtaan pyrkiviä populisteja se sen sijaan se varmasti kovasti innostaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juha Kuittinen
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen
Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hyvää juhannusta kaima ja älä välitä Juhani Huopasen kommenteista, näitä pikkusielusia "besservsereitä" omasta mielestään ainoastaan oikeassa olevia on vaan pakko sietää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Hyvää juhannusta sinullekin.

Kuulehan nyt kaima. Nyt on pakko huomauttaa että tässä minun blogissani minun pitäisi pitää huolta siitä ettei muita keskusteljoita nimitellä, ei varsinkaan näin juhannuksena.

Pitää siis vain kääntää toinen poski, muu ei auta, vaikka kunka kiukuttaa, sillä muuten siitä tulee palstan ylläpitäjälle kiusallinen pulma ja vielä kiusallisempi tehtävä. Pitää ajatella heitäkin, varsinkin näin mittumaarina.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Valtion tavoitteena on tuottaa hyvinvointia, jonka tuottaminen taas vaatii rahaa, jota ei synny ilman talouskasvua - siis voittoa."

Tässä raha-asiassa ajattelumme eroaa. Ei raha niin tärkeä ole vaan ne hyödykkeet joita tuotetaan ja se että kaikki pystyvät niitä itselleen hommailemaan, ainakin riittävästi.

Raha on tässä pelkkä instrumentti, mitta jolla punnitaan ja mitataan erilaisia tuotteita ja palveluita. Rahan tärkein ominaisuus olisi että luottamus siihen pysyisi mahdollisimman vakaana ja että näitä mittayksiköitä olisi mahdollisimman vähän ja että niiden arvot vaihtelisivat toisiinsa nähden ja tavaroihin ja palveluihin nähden mahdollisimman vähän.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Viimeisen vuoden aikana euron arvo on laskenut erittäin nopeasti suhteessa dollariin. Nopeampi kansallisen valuutan sukellus tuskin auttaisi tässä tilanteessa. Jos Suomi nyt irtautuisi eurosta, se johtaisi todennäköisesti kansallisen valuutan arvon merkittävään nousuun eli kilpailukyvyn heikkenemiseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Näin olisi jos valuutta olisi vapaasti kelluva, kuten tässä nyt vaaditaan, mutta euroa painetaan alas tarkoituksella, painamalla sitä. Kyse on siis tahallisesti aiheutetusta euron devalvaatiosta.

Mitä tulee Ruotsin "vapaasti kelluvaan" valuuttaan, niin kruunu on kyllä soutanut ylös ja alas, mutta sen arvo euroon nähden on suurinpiirtein sama kuin 20 vuotta sitten. Ilmeisesti kruunun kurssi on tarkoituksella pidetty vakaana euroon nähden, sitä ei siis ole tarkoituksella heikennetty, kuten euroa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hei, koita joskus puhua totta?

"Aloitetaan demokratiasta, siitä mitä Kreikkalaiset haluavat.

Kreikkalaiset haluavat kuulua EU:hun, he haluavat että heidän rahayksikkönsä olisi euro."

Kreikkalaiset haluavat ennen kaikkea lopettaa säästöpolitiikan ja vyönkiristyksen. Unohdit.

Siksi kirjoituksesi on laskettava juurikin moittimiisi "lillukanvarsiin".

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kreikkalaiset haluavat ennen kaikkea lopettaa säästöpolitiikan ja vyönkiristyksen. Unohdit."

En unohtanut. Sanoin että kreikkalaiset haluavat että valtio jatkaa velaksi elämistä. Se velaksi elämisen lopettaminen ei onnistu ilman vyön kiristystä, mitä kreikkalaiset eivät halua, kuten sanoit.

Ei se velaksi elämisen lopettaminen onnistu suomenkaan valtiolta ilman vyön kiristämistä vaikkei velkaa vielä ole Suomen valtiolle kertynyt yhtä paljon kuin kreikkalaisille.

Mutta suomalaiset kerryttävät lisää velkaa koko ajan, minkä kreikkalaiset olivat jo saaneet melkein loppumaan, ennen tätä uutta hallitustaan.

------------
P.S.

"Siksi kirjoituksesi on laskettava juurikin moittimiisi "lillukanvarsiin"."

Haluan määritellä uudestaan mitä tarkoitan näillä "lillukanvarsilla".

Jokaisella on tietenkin oikeus luoda ja kasvattaa näitä lillukanvarsia miten haluaa. Jokaisella on oikeus sotkeutua näihin lillukanvarsiin jos haluaa, tai olla sotkeutumatta.

En halua moittia ketään lillukanvarsien kasvattamisesta, mutta haluan vastedes olla itse sotkeutumatta niihin. En tiedä pystynkö, mutta yritän.

Lillukanvarsien kasvattaminen tarkoittaa siis sitä että puhutaan asioista tavalla jotka eivät selvennä mitään, vaan mutkistavat asioita, koska nämä lillukanvarret liittyvät varsin höllästi, tai ei ollenkaan, käsiteltävänä olevaan asiaan.

Jos itse kasvattelen lillukanvarsia niin minullakin on siihen oikeus, muilla on oikeus sotkeutua niihin, tai olla sotkeutumatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset