Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kannattaisiko Nokian ryhtyä kännykkäbisnekseen?

Suomessa olisi vapaana tuhansia kännykänsuunnittelijoita ja muita kännykkäosaajia ja lisää tulee. Ei olisi iso kynnys ottaa nämä osaajat töihin jä ryhtyä tekemään uutta puhelinta. Olisi olemassa myös valmis kännykkäfirma, Jolla, joka varmaan olisi myytävänä sopivalla hinnalla.

Nyt vain on niin että Nokia tarvitsisi kännykkäbisnekseensä sellaisia osaajia joilla pärjäisi markkinoilla, ei sellaisia osaajia joilla pystytään 3%:n osuuteen maailmanmarkkinoista, vaan sellaisia osaajia joilla päästäisiin 30%:n osuuteen maailmanmarkkinoista kannattavalla toiminnalla.

Nokian ei siis kannata palkata takaisin omaa entistä henkilöstöään, eikä nykyista Mikrosoftin henkilöstöä, ainakaan kännykkäbisnekseen. Nokian kannattaisi ostaa Samsungin tai Applen kännykkäbisnes, tai houkutella heidän oasaajansa. 


Toisin sanoen, kännykkäbisneksen menestykseen ei avainsana olekaan tämä nykyinen henkilöstö, joka varmaan on pätevää, yhtä pätevää kuin Applen tai Samsungin henkilöstöt. Nokialta puuttui visioita siitä miten kännykkäbisnestä voisi kehittää sillä tavalla joka saa kuluttajat innostumaan.

Puhelinosaamisella ei oikeastaan ole väliä, sen puolen osaavat kaikki riittävän hyvin. Pitäisi osata kehittää tämä  vehje joka on monipuolinen väline, puhelin, kamera, soitin, navigaattori, maksuväline ja paljon muuta, vieläkin kätevämmäksi ja monipuolisemmaksi.

Mikrosoftilla olisi luullut olevan sitä osaamista mitä tällaisen älykännykän suunnittelussa vaaditaan, mutta eipäs vain ollutkaan. Mikrosoft ei ole kyennyt kehittämään laitetta, vaan pelkästään kopioimaan muita, androidia ja applea, kuten muutkin laitevalmistajat.

Alan johtava innovaattori on ollut android- järjestelmän kehittänyt google, jonka innovaattorit ovat muutenkin kehittäneet tietokoneiden käytettävyyttä. Androidkaan ei ole alunperin googlen kehittämä, google osti sen. alkuperäisiltä innovaattoreilta, systeemin ollessa vielä kehitysvaiheessa. 


Jos siis Nokia haluaa palata kännykkäbisnekseen, sen on tarkkailtava tilannetta, haisteltava tuulia ja keksittävä seuraava innovaattori joka pystyy kehittämään bisnestä edelleen. Sitten pitää vain ostaa tämä firma ripeästi, ennen kuin muut ennättävät, laitettava liiketoiminta pystyyn ja palkattava riittävä määrä henkilökuntaa, vaikkapa näistä mikrosoftilta irtisanotuista suomalaisista kännykkäosaajista. Mutta mitään ei kannata tehdä ennenkuin löytyy joku joka pystyy innovoimaan lisää sisältöä laitteeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Erkki Ruokooja

Musta tuntuu että Oulu pelastaa meille kännykkäbisneksen uudelleen. Siellä on osaamista ja resurssit siihen.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Suomalaiset eivät hallitse brandaamista. Apple hyvänä esimerkkinä, apple voisi myydä vaikka lehmänlantaa mutta niin kauan kuin ämpärissä on applen logo niin se myisi kuin häkä.

Suomalaiset tekevät teknisesti loistavia tuotteita mutta ne vaan eivät ole mediaseksikkäitä ja nyky yhteiskunnassa brandi on kaikki.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Suomalaiset eivät hallitse brandaamista".

Enpä sanoisi aivan noinkaan. Nokia oli menestysvuosinaan todella kova brandi. Pikemminkin kannattaa kysyä, miten se brandi hävitettiin. Mitkä tekijät aikaansaivat Nokian nousun ja mitkä sen kännykkäbusineksen tuhon.

Joskus olen nähnyt seuraavan, kovasti lyhyen ja karkean luonnehdinnan, joka tuntuu oikeansuuntaiselta. Kairamo loi innovatiivisen yrityskulttuurin. Kairamon, Tarjanteen ja muutaman muun yhteistyö loi ne ratkaisut, joiden varaan nousu rakennettiin. Vuorilehto viritti teollisen apparaatin tuloksentekokuntoon. Ollila hyödynsi edeltäjiensä luomaa pohjaa erinomaisen tehokkaasti, mutta tuhosi yrityskulttuurin, ymmärsi huonosti tuotehehityksen strategisen luonteen ja teki tuhoon johtavia henkilövalintoja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Osoittihan se jonkinlaista innovointia että koko roska saatiin kaupattua mikrosoftille.

Kysymys kuuluu. Pystyykö Nokia takentamaan kaiken alusta ja paremmin?
Ainakin siihen tarvittaisiin jotain uutta innovointia,
juuri sellaista innovointia mitä viime vuosina on nähty googloelta ja androidilta.

Uuden nokian pitäisi päihittää nämä kaksi mahti-innovaattoria, mutta onko siihen mitään edellytyksiä?
Ei ainakaan sillä vanhalla nokialaisella porukalla. Pitäisi ostaa uutta innovaatiota jostain, tai ottaa uusia, nuoria ja enjnakkoluulottomia idoijia tiimiin mukaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #4

On aika kyseenalaista, kannattaako kypsälle kännykkäalalle pyrkiä takaisin. Se saattaa kannattaa, jos käytettävissä on hyvä idea, joka muuttaa radikaalisti kännykkäbusinesta. Sen sijaan, jos ajatus kulkee niin päin, että ensin ajatellaan palata kännykkäbusinekseen ja sitten ryhdytään miettimään, mitenkäs se tehtäisiin, epäonnistuimnen on ellei varmaa, ainakin hyvin todennäköistä. Pyörän uudelleen keksiminen on hyvin harvoin hyvä business.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset