Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Suomalaisia liikemiehiä pakotelistoilla

Venäjä miehittää Krimin, minkä seurauksena USA asettaa pakotteita 

ja laittaa suomalaisia liikemiehiä karanteenilistoille.  

 

Kuulostaa tosi kummalliselta, mutta totta se vain on.

Suomen ulkoministeri sanoo että tämä ei ole Suomen asia.

Minä olen eri mieltä kuin ulkoministeri.

Minusta tämä on nimenomaan Suomen asia.

 

Ulkoministeri väittää että mitään ei ole tehtävissä.

Minä olen eri mieltä.

Jotain varmasti voidaan tehdä

ja jotain pitäisikin tehdä.

 

Miksi Suomea rangaistaan siitä että Venäjä on miehittänyt Krimin?

Suomi on jo muutenkin kärsinyt pakotteista enemmän kuin Venäjä,

enemmän kuin yksikään toinen maa.

 

Mitä Suomi ja sen ulkoministeri voisi tehdä?

Vastalauseeksi voitaisiin laittaa vaikkapa vastapakotteita. Esimerkiksi USA:n presidentti boikottilistalle, Suomeen ei olisi Obamalla asiaa, ei ennenkuin Suomeen kohdistuvat pakotteet on purettu.  

Ainakin USA:lle pitäisi lähettää kovasanainen nootti, missä tuomitaan tällainen mielivaltainen menettely.

Jos tuokin on liian rankka toimi, niin ainakin ulkoministerin pitäisi käydä USA:n suurlähettilään pakeilla ja esittää vastalause.  

Jos ulkoministeri ryhtyisi toimeen, kuten pitäisi ryhtyä, niin ehkä Suomi voisi saada jotain kompensaatiota tästä. Mutta jos ei mitään pyydä, ei voi mitään saadakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Jos Suomessa on Venäjän hallinnon kätyreitä ja apumiehiä, he kuuluvat itsestään selvästi pakotteiden piiriin. Ei suomalaisuus ole mikään taikamuuri, jonka suojissa saa tukea laittomia hyökkäyssotia ja avustaa sotarikollisia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos Suomessa on Venäjän hallinnon kätyreitä ja apumiehiä, he kuuluvat itsestään selvästi pakotteiden piiriin. Ei suomalaisuus ole mikään taikamuuri, jonka suojissa saa tukea laittomia hyökkäyssotia ja avustaa sotarikollisia."

Väitätkö että nämä Suomalaiset liikemiehet olisivat sotarikollisia.

Kenties. Mutta onko sinulla tietoa asiasta?
Minä en ole ainakaan sellaiseen informaatioon törmännyt, kuten en minkään muunkaanlaiseen informaatioon asiasta. Toivottavasti joku tutkiva journalisti ottaa asioista selvää ja kertoo meille. Sitä ennen en ota kantaa väitteeseesi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei Yhdysvaltain pakotelistalle joudu satunnaisesti. Kyllä heillä on hyvät tiedot ja perusteet toimilleen. Näistä perusteista on annettu tietoa myös julkisuuteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"Näistä perusteista on annettu tietoa myös julkisuuteen."

Siitä on taidettu tiedottaa miksi venäläisiä on pakotelistoilla, mutta onko tiedotettu sitä miksi suomalaisia on siellä?

Olettaa sopii että USA on yrittänyt tukkia porsaanreikiä, millä pakotteita on kierretty.

Se on ymmärrettävää, mutta ei Suomalaisten rankaiseminen.

Suomi ei ole ollut miehittämässä Krimin niemimaata,
eikä Suomi ole ampunut alas sivililentokoneita,
eikä Suomi ole sekaantut Itä-Ukrainan separatistien puuhiin.

On aivan kohtuutonta asettaa sanktioita Suomelle.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö meidän pitäisi vangita viidennen kolonnan kätyrit?
On hyvä että edes Yhdysvallat puolustaa rauhaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eikö meidän pitäisi vangita viidennen kolonnan kätyrit?
On hyvä että edes Yhdysvallat puolustaa rauhaa."

Eikö meidän pidä käydä kauppaa naapurin kanssa? Sitähän liikemiehet tekevät, eivät he sodi.

Tuon syytteen suhteen olisin sitä mieltä että pitäisi tutkia ennen hutkimista.

Voiko USA toimia näissä asioissa tuomarina?
Ja pitääkö meidän vain tyytyä heidän tuomioihinsa?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Oletettavasti USA:lla on näytöt siitä että em henkilöt ovat omalta osaltaan auttaneet Venäjää kiertämään talouspakotteita.
On oikein että siitä tulee sanktioita mutta noloa ettei Suomi ole itse tuohon aiemmin puuttunut.

Mielenkiintoisin kysymys onkin miksi ei? Homma olisi täällä voitu hoitaa myös täysin itsenäisesti.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jouduin aikoinaan anomaan lupaa COCOMilta kun vein atk-laitteita Neuvosto-Eestiin. Jouduin siis toimimaan Yhdysvaltojen lakien mukaan Suomessa.

Silloisen boikotin lopputulos oli että NL sortui.
Nyt on vielä pahempi imperialistinen diktatuuri sotaa lietsomassa. Nyt pitää yrittää padota Venäjän agressiot.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ovatko Ukrainaa miehittävän ja siellä sotivan Putinin lähipiiriä avustavat ja siitä hyötyvät suomalaiset bisnesmiehet pelkästään ahneita vai sekä tyhmiä (naiiveja) että ahneita?
Kysymys on retorinen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Liikenmiehet ovat aina ahneita, se on liikemiehenä olemisen perusedellytys, eivät he olisi liikemiehiä, elleivät olisi ahneita.

Kyse ei kuitenkaan mielestäni ole liikemiesten ahneudesta, tai liikemiesten yleisistä ominaisuuksista, vaan siitä että nämä liikemiehet jotka nyt on pantu boikottiin ovat Suomen kansalaisia, joiden oikeutta harrastaa liiketoimintaa Venäjällä USA nyt rajoittaa.

On totta ettei Suomi pysty millään tavalla pakottamaan USA:ta luopumaan Suomen kansalaisiin kohdistuvista sanktioista, mutta velvollisuus olisi kuitenkin yrittää jotain, ainakin neuvottelua, eikä vain olla hiljaa, kuin "kusi sukassa" ja hyväksyä kaikki mitä sieltä tulee.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Vihavainen

Nyt Suomen kansalainen Kai Paananen ja kasoiskansalainen Roman Rotenberg ovat joutuneet itse ja yhtiöineen USA:n pakotelistalle, koska he ja heidän yhtiönsä ovat olleet USA:n rahaliikenteen seurannan mukaan kiertämässä pakotelistalla olevien Gennadi Timtshenkon ja Arkadi Rotenbergin pakotteita.

"Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan Paananen ja tämän yritykset on pantu pakotelistalle, koska ne ovat antaneet "materiaalitukea" pakotelistalle jo aiemmin lisätylle Timtšenkolle. Roman Rotenberg taas on tukenut Boris Rotenbergia".

Kun seuraa Rotenbergien ja Timtsenkon bisneksiä ja omaisuutta on selvää, että Suomi on vain yksi lonkeron osa kymmenien miljardien omaisuuden ketjussa.

Yllätävää mielestäni on, että Venäjä harkitsee uusia vastapakotteita. Venäjä uhkaa Yhdysvaltoja vastatoimilla pakotelaajennusten vuoksi.

Putinin vastareaktiosta päätellen näiden "suomalaisten johtamien pikkufirmojen" merkitys näyttää olevan Kremlille yllättävän tärkeä.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Jenkit olivat viime vuonna lisänneet kauppaansa Venäjän kanssa noin 7 % ja samaan aikaan Eu-maiden ja Venäjän välinen kauppa hiipui pakoitteista johtuen noin 10 %.

Jenkeillä on ketun häntä kainalossa ja täällä on osa porukkaa tyytyväisiä kun me solidaarisesti ruoskitaan itseämme muiden Eu-maiden kanssa ja nautitaan pakotteista.

Mikä onkaan kätevämpi tapa saada Venäjän-bisneksiä haltuunsa kuin lobata kilpailija pakotelistalle?

Eu ei tule meidän tilanteeseen kantaa ottamaan vaikka pakotteet murjoo täällä luultavasti kaikkein pahimmin. Ei niitä kiinnosta tälläisen pohjoisen periferian pärjääminen vaikka kuinka oltaisiin "ytimissä" päättämässä asioista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eu ei tule meidän tilanteeseen kantaa ottamaan vaikka pakotteet murjoo täällä luultavasti kaikkein pahimmin. Ei niitä kiinnosta tälläisen pohjoisen periferian pärjääminen vaikka kuinka oltaisiin "ytimissä" päättämässä asioista."

Soinia pitäisi kiinnostaa
Mutta ei näköjään kiinnosta pätkääkään.

Minusta tässä olisi lisäksi aivan loistava tilaisuus korjata suhteitamme Venäjään, mikä olisi enemmän kuin tarpeen.

Tämä kannanottoni ei tarkoita sitä ettenkö tuomitsisi Venäjän toimia ja etteikö niistä pitäisi Venäjää rankaista, mutta ei Suomea.

Suomen pitäisi siitä huolimatta olla kansallisesti itsekäs ja käyttää tilaisuus parantaa suhteita Venäjään, vaikkapa tuomitsemalla jyrkästi ja huomiota herättävästi suomalaisliikemiesten boikotoinnit.

Venäläispropaganda tarttuisi tähän varmasti kuin hukkuva oljenkorteen ja Suomi saisi pysyvästi lisäbonusta naapurissa, ihan siitä huolimatta että Suomi tuomitsee Krimin miehityksen ja Ukrainan separatistien tukemisen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Vesa Hellman

Suomen vienti USA:han on kasvanut suuremmaksi kuin Suomen vienti Venäjälle. Venäjän vienti väheni 14 %, mutta vienti Yhdysvaltoihin kasvoi 7 %.

Yhdysvaltojen osuus Suomen kokonaisviennistä oli 8,1 % vuonna 2014. Suomen vienti Yhdysvaltoihin oli 4,5 miljardia euroa. Samoin vienti Venäjälle.

Eu maat ovat Suomen tärkeimmät kauppakumppanit niin viennissä kuin tuonnissa.

EU-maiden osuus Suomen viennistä kasvoi viime vuonna 57,7 prosenttiin. Vienti euroalueelle nousi kuusi prosenttia ollen kokonaisuudessaan n. 33 miljardia euroa. Suomen viennin arvo on 56 miljardia euroa.

Suomen talouden kannalta kannattaa nyt miettiä kumpi suunta on Suomelle tärkeämpi länsi vai Venäjä. Kannattaako luistaa EU:n ja USA:n pakotteista Putinin eduksi ?

Venäjän vienti on laskenut tasaisesti jo ennen Ukrainan kriisiä Venäjän heikon taloustilanteen ja ruplan arvon heikosta vaihtokurssista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Merkittävä huomio.

USA:n vienti toki pitää ottaa huomioon, mutta se on vähemmän riippuvainen USA:n hallituksen mielipiteistä Suomen politiikasta ja se on lähes kokonaan riippumaton kansalaismielipiteistä USA:ssa.

Venäjän vientimme kehittyminen sen sijaan riippuu suuresti siitä miten Venäjän hallinto suhtautuu Suomeen ja millainen on yleinen mielipide Suomesta Venäjällä.

En toki millään tavalla vähättele USA:n viennin merkitystä, päin vastoin.

Mutta Suomella on Venäjän suhteen hoidettavana vielä tämä turvallisuustekijäkin, se pitkä raja, missä ei haluttaisi näkyvän venäläisiä tankkeja, tykistöä ja joukkoja.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Alkuvuonna Venäjän vienti on ottanut turpaan -35 % ja vienti Amerikkaan on kasvanut 10 %.
Eli kokonaisvienti on kärsinyt joitain satoja miljoonia pelkästää tammi-toukokuun välillä. Vientiä jenkkeihin myös näköjään petrasi joku käytettyjen lentokoneen osien kauppa? Pisti vaan silmään tuolta tilastoista.

Viime vuonna vienti Venäjälle oli 8,3 % kokonaiviennistä ja Amerikkaan 6,8 %
Tilastot tuolta.
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/ulkomaankauppa...

Mie oon sitä mieltä että sota on sotaa ja kauppa on kauppaa!
Kauheesti meijän ei kannattas pullistella mihinkään suuntaan vaan ajaa vaan kylmästi omaa etua näissäkin kahnauksissa. Hoijetaan asiat niin että vienti vetää kumpaankiin suuntaan ja annetaan nootit ulkopoliittisesti eikä ammuta ensimmäiseks omaan jalkaan...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

"Hoijetaan asiat niin että vienti vetää kumpaankiin suuntaan ja annetaan nootit ulkopoliittisesti eikä ammuta ensimmäiseks omaan jalkaan..."

Kannatetaan, mutta kyllä nuo turvallisuustekijätkin, tuossa pitkällä itärajalla, pitäisi jotenkin ottaa huomioon, kylmästi pelkästään oma etu huomioiden, jättäen aatteet, ideologiat ja maailmanpolitiikkakin, vähemmälle huomiolle kuin oma etu.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #23

Miulla on 3 kilsaa itärajaan tästä kotontani enkä mie oo huomannut että täällä olisi mitenkään epäturvallisempaa ku muuallakaan :)

Tässähän saattaa vielä joutua itsekin pakotelistalle kun silloin tällöin vielä venäläisten kanssa kauppaa tehdään :)

Käyttäjän HelenaReponen kuva
Helena Reponen

Putin on yhtä vahva kuin lähipiirinsä. Raha ja valta ruokkivat toisiaan, siinä mitään uutta ole. Mutta tässä on lähinaapurissa valtaklikki, joka rakentaa myös maantieteellistä etupiiriään toisten tontille. Tämä on tässä se varsinainen asian ydin. Krimi on edelleen laittomasti miehitetty. USA:n päätös on myös Suomen etu. Toivottavasti lähipiirin sanktioitavien lista laajenee, vaikuttaen sitten omalta osaltaan hillitsevästi. Venäläisten kanssa voi käydä kauppaa ja tehdä bisnestä myös ilman Putinilaisia yrityksiä, ja jos ei voi, on parempi olla käymättä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Venäläisten kanssa voi käydä kauppaa ja tehdä bisnestä myös ilman Putinilaisia yrityksiä, ja jos ei voi, on parempi olla käymättä."

Tämä on kyllä tuhoon tuomittu ajattelutapa.

Luuletko että amerikkalaiset tai saksalaiset bisnesmiehet ajattelevat noin.

Jos Suomi ideologisista syistä hylkää bisnekset Venäjällä, amerikkalaiset, saksalaiset ja muut tulevat kyllä iloisesti ja kärsimättä huonoa omaatuntoa korvaamaan suomalaiset. Ei pitäisi olla niin idealistinen ja sinisilmäinen.

Bisnes on bisnestä ja politiikka on politiikkaa ja politiikan tulee tukea bisnestä, eikä päinvastoin.

Käyttäjän HelenaReponen kuva
Helena Reponen

Kukin ajattelee tavallaan. Minä ajattelen yrittäjänä näin. Seitsemän vuotta on venäläisten asiakkaiden kanssa kauppaa tehty, välillä on mennyt paremmin ja välillä huonommin, välillä tullut turpaan kunnolla, välillä mennyt hienosti. Minusta sillä on merkitystä, minkälaisessa poliittisessa ympäristössä yhteistyötä tehdään. Tästä syystä en varmaan olekaan suurliikemies vaan pikkuruinen mikroyrittäjä:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset