Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Sipilän muut keinot keventää viennin kustannuksia

Osoittautui turhaksi toiveeksi saada ammattiliitot osallistumaan tuottavuushyppyyn. Vaikka tilanne on ymmärretty ammattiyhdistysliikkeessä ja tiedostettu että jotain pitää tehdä, niin ammattiliitot eivät voi asiaa auttaa, varsinkin kun jäsenet, siis palkansaajat, eivät ole innoissaan palkkojensa pudottamisesta.

Nyt siis Sipilän pitää käyttää niitä konsteja joita hallituksella on vientiteollisuuden kustannustason keventämiseksi.

Kevennykset eivät voi toteutua ilman että rasitukset kohdistuvat johonkin väestöryhmään ja kun kyse on perusporvarihallituksesta, niin tavalla tasi toisella rasitukset pannaan tavallisen palkansaajan maksettaviksi. Porvarihallitus kun ei voi rankaista rikasta ja köyhää kyykyttämällä ei loppujenlopuksi saada tarpeeksi aikaiseksi.


Mitkä sitten ovat ne hallituksen keinovalikoimaan kuuluvat vaihtoehtoiset keinot?

Jäljelle jää verotus. Kun hallitus ei halua verottaa suoraan palkkatuloista, niin jäljelle jää kulutuksen verotus. Verottamalla kulutusta saadaan aikaan tuloja, jotka sitten voidaan hyödyntää antamalla yrityksille helpotuksia niiden yhteiskunnallisista velvotteista.

Viiden prosentin tuottavuushyppy saadaan siis aikaan pudottamalla työn sivukuluja, valtion lailla säätämiä ns. lakisääteisiä maksuja. 

Tamä merkitsee siis sitä että pian kaikki taas kallistuu  Suomessa, sekä kotimaiset, että ulkomaalaiset tuotteet. Palkan alentamisella olisi ollut päinvastainen vaikutus. Mutta jotain on pakko tehdä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Yksi lievä tabu, josta ei kovin uskalleta puhua, mutta tämän keinon käyttöä eivät ihan kaikki vastusta.

Tarkoitan ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuutta. Uskallan väittää, että julkisella sektorilla on aloja, joilla muutaman päivän sairaslomaa kuukaudessa pidetään saavutettuna etuna ja tämän edun hyvin suuri osa käyttää täysimääräisenä.

Varsinkion hoitoaloilla, sairaslomalaisen pitää korvata tuuraajalla, jolle taidetaan maksaa jopa paremmin kuin vakihenkilölle.

Kuinka udein sitten ihmiset ovat oikeasti sairaita? Minä olen viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut kerran, kun sain rota-viruksen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ehdit ennen minua. Ajattelin kirjoittaa plokin samsta aiheesta. Kuitenkin haluaisin lisätä seuraavaa:

1. Työantajansivukulujen alennus tulisi olla aluksi määräaikainen (5 vuotta). Tämä siksi, että työantajat eivät jakaisi saamaansa rahaa palkankorotuksiin.

2. Rahoitus tulisi hoitaa monipuolisesti. ALV:n ja haittaverojen korotusten lisäksi tulisi myös ylempien tuloluokkien verotusta nostaa.

Tapani Lahnakoski

Minkä haittaverojen korotuksia vielä haluat? Energiaveroja on nostettu joka vuosi ja nostetaan edelleen.

Säkövero tulee nousemaan sitä mukaa kuin tuulimyllyjä kasvaa maaperällemme. Syöttötariffi siis pois. Miksi tästä ei ole näkynyt edes mitään ehdotusta viimeaikoina? Ei luulisi olevan kova paikka ainakaan ammattiyhdistysliikkeelle.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Raakaöljyn hinta on laksemassa vieläkin alaspäin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Asian ytimessä ollaan. Selväähän tuo on että ilmeisin tapa ratkaista asia on työnantajan palkan sivukulujen alentaminen. Ise siirtäisin muut kuin pakolliset vakuutukset asteittain kokonaan palkansaajalle, jotta äänestäjät näkisivät todelliset kulut. Tänä päivänä äänestäjä saattaa elää harhassa jossa näkyvä osa pakollisista maksuista ja veroista saattaa helposti olla alle puolet todellisista. Tuossa riittäisi vuosikausiksi hallitukselle keppiä kolmikannan neuvottelupöytiin, jos niitä vielä harrastetaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Onko ensimmäisen sairaspäivän korvaamattomuus vain hallitusasia, vai pitääkö siitäkin päättää kolmikannassa?

Toki ammattiliitot voivat aina ryhtyä lakkoilemaan, mistä tahansa hallituksen toimista.

Ihmiset siis pitäisi saada näihin talkoisiin mukaan, sillä jos ihmiset ovat mukana, puolueet ja ammattiliitot ovat automaattisesti mukana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset