Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Työajan korvauksettomien pidennysten vaikutukset työllisyyteen

Yhteiskuntasopimuksessa esitettyjä työajan pidennyksiä karsastettiin mm. sen vuoksi että epäiltiin että lisääntynyttä työaikaa ei voisi muuttaa parantuneeksi työn tuottavuudeksi muuten kuin irtisanomalla sen verran väkeä mikä olisi mahdollista siksi että jäljelle jääneet suostuvat tekemään enemmän töitä entisellä palkalla.

Tilanne ei kuitenkaan olisi ollut noin yksinkertainen, vaan joillakin työnantajilla olisi ollut suoraan käyttöä lisääntyneelle työajalle, vaikkakin se olisi siinäkin tapauksessa vähentänyt rekrytoinnin tarvetta.


Tilanne on kuitenkin käytännössä vielä paljon monoimutkaisempi. Useimmat yritykset kilpailevat koko ajan markkinoilla kotimaisten ja ulkomaalaisten yritysten kanssa saatavilla olevista töistä ja urakoista.  Suomessa ei juuri tehdä sellaisia bulkkituoteita joka ensin tehdään valmiiksi ja sitten vasta yritetään tyrkyttää kuluttajalle. Suomessa tehdään sellaisia erikoistuotteita joiden tekemisestä sovitaan etukäteen, sovitaan laatu, hinta, toimitusaika, takuu, maksaminen jne. ennenkuin työtä aletaan tekemään.

Jos työaikaa olisi saatu pidennettyä yhteiskuntasopimuksella suunnitellulla tavalla, yritykset olisivat voineet heti laskea tarjottavat työt ja urakat alentuneella työn yksikköhinnalla, mikä olisi välittömästi vaikuttanut suomalaisen yrityksen kilpailukykyyn ulkomaisiin nähden. Se olisi heti vaikuttanut myös siihen että enemmän tarjolla olevista töistä olisi jäänyt Suomeen. Suomalaisen työn kysyntä olisi lisääntynyt ja työttömyys laskenut melko nopeasti.

Tämä on ihan fakta, eikä mikään hihasta vedetty perustelu.

Sitä minä vain ihmettelen miksi julkisuudessa niin vähän esitellään näitä faktaperusteluja ja enemmän keskitytään jonkinlaiseen huulenheittoon, tai esitellään mielipiteitä tai mielikuvia vailla perusteluja.

Onko se niin ettei median kannata välittää ihmisille kuivaa asiatietoa, kun kaikenlainen "bullshit" myy paljon paremmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset