Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Suomen velkaongelma ja Suomen kilpailukykyongelma

Sipilän hallitus pyrkii urhoollisesti ja sitkeästi ratkaisemaan Suomen kilpailukykyongelmaa, ilman että Sipilällä olisi poliittisia valtuuksia tai edes mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan millään tavalla. Suomen kilpailukykyongelmat ratkeavat yrityksissä ja työmarkkinaosapuolten kesken niissä neuvotteluissa joissa ratkaistaan palkat ja muut työehdot. Sipilällä ja kumppaneilla ei pitäisi olla mitään tekemistä näissä neuvotteluissa.

Työnantajaosapuoli purkii nyt hallitusta vipuna käyttäen saada itselleen mahdollismman edulliset työsopimukset. Miksi työnantajat tarvitsevat tähän painostukseen hallitusta.

Työntekijöillä on neuvottelussa käytössään lakkoase, Se on kova ase, mutta työnantajilla on vielä kovenpi pommi millä uhata työnantajajärjestöjä.

Työnantaja voi lopettaa toimintansa tai voi siirtää toimintansa muualle, jonnekin missä työvoimaa saa halvemmalla ja missä voidaan tuottaa tavaraa taloudellisemmin. Tämän uhan pitäisi mielestäni riittää työntekijäjärjestöille. Jos se ei riitä, kyse on tyhmyydestä josta pitäisi sakottaa.


Hallituksen valta ja vastuu rajoittuu valtion budjettiin, mutta hallitus huolehtii tästä tehtävästään huonosti.

Valtion velanotto pitäisi lopettaa. Se tarkoittaa sitä että hallituksen pitäisi leikata valtion menoja nykyistä enemmän, tai vaihtoehtoisesti hallituksen pitäisi nostaa veroja, niin että valtion tulot kattavat sen menot.  

Miksi hallitus ei hoida omia tehtäviään?  Miksi hallitus puuttuu asioihin mitkä eivät sille kuulu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Yksi kytkentä hallitus-työmarkkinat on työttömyyskorvaukset. Yritysten on hengissä pysyäkseen valmistettava siellä, missä se on edullisinta. Siitä seuraa Suomessa kasvava työttömyys. Työttömyyskorvauksista suurin osa tulee valtion budjetista ja loput työttömyyskassoihin kerätyistä varoista. Ammattiliitoille työttömyys ei Suomen systeemissä maksa mitään eli ei hetkauta heitä. Kaverille ei jätetä. Tyhmyyttä, mutta sakota siinä sitten.

Hallitus joutuu siis katselemaan kasvavaa budjettialijäämää: Työttömyyskorvaukset paisuvat, verotulot kutistuvat. Vastuu on budjetista, mutta valtaa työvoiman hintaan ja sitä kautta työttömyyteen ei ole.

Pitäisikö ammattiliitot panna maksamaan työttömyyskorvaukset?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pitäisikö ammattiliitot panna maksamaan työttömyyskorvaukset?"

Tällaisia puolivillaisia heittoja tulee yllättävän korkeiltakin tahoilta.
Ehkä ajatellaan että ne olisivat vitsejä, mutta näillä vain vältellään itse pääasiaa.

Joku AY- johtaja laukoi hiljattain TV:ssä että kansanedustajien lomia pitäisi lyhentää 30 päivään? Jos niin tapahtuisi, niin suostuisivatkohan sitten lomaltapaluurahojen leikkaamiseen?

Valitettavasti ainut ratkaisu budjettialijäämään on se että kaikkia menoja pitää leikata tai veroja lisätä, muuta ratkaisua ei ole vaikka nurinaa tulee ja lakkoja. Lakot senkun pahentaa tilannetta ja aiheuttavat lisää leikkaustarvetta.

Ainut nopea ratkaisu kilpailukykyongelmaan olisi palkkojen selkeä alentaminen heti. PAlkkamaltti auttaa mutta hitaasti.

Jos joku ihme ei tule ja pelasta, Suomi on Kreikan tiellä, kun hallitus ei leikkaa ja työnantajat antaa palkkojen nousta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ykn sopimukset volvoittavat suomea pitämään taloudellista huolta niistä jotka eivät itse pysty tuottamaan toimeentuloa ansiotyöllä sekä takaamaan kaikille kansalaisille tasapuolisesti kattavan opetus, koulutus ja kulttuuri tarjonnan. Kulttuurin tarjonta tarkoittaa myös laadukkaan julkisen yleisradion toiminnataa ja ylläpitoa. Suomi on siis länsimaisessa velvoite, sopimus ja pakolaisvyöry k*s*ss*. Myös kuulema suomen peruskoulukin on pilalla kun lahjakkaat ja eliitti ei voi loistaa esiin. Onneksi sentään sanomalehti keskisuomalaisen kirjoituksen perusteella jenkit arvostaa suomen ilmaista ja heistä tehokasta koulujärjestelmää. Itse en kuitenkaan koe ettäihmisoikeuksissa tai unescossa mitään huonoa olisi

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Itse en kuitenkaan koe ettäihmisoikeuksissa tai unescossa mitään huonoa olisi"

Ei ole mitään huonoa myöskään kauko-idän lomamatkoissa ja lomaltapaluurahoissa, ei myöskään matkailuautoissa, kesämökeissä, katumaastureissa ja mussa loistossa jolla me suomalaiset itseämme hemmottelemme, lamasta huolimatta.

Silti, vaikka olemmen näin rikas maa, valtion pitää lainata ulkomailta jotta saadaan kansainvälisten velvotteiden mukaisesti pidettyä huolta Suomen köyhistä.

Tässä on nyt vain yksinkertaisesti jotain ristiriitaa.

Ellei voida leikata valtion menoja, pitää lisätä valtion tuloja, eli verottaa enemmän. Rikkailla on kyllä mistä maksaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Katumaasturi on muistaakseni vuoden 2005 luontoliiton turhake, pullovesi 2002, harvalla nuorella on enään omaa kesämökkiä tai matkailuautoa ja ylenpalttinen ulkomaan matkailu on kuluttavaa (ja kuinkamoni aurinkolomailija on edes käynyt yli kymmenessä suomalaisessa lomakohteessa tai nähtävyydessä?). Mainitsemisia asioita ei oikeastaan edes tarvitse ja lomalta paluurahakin oli vain sitävarten etteivät työntekijät häviäisi ruotsinreissulla. Tärkeintä kuitenkin olisi pystyä pitämään kiinni ykn ja unescon sopimuksista vaikka tinkimällä noista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tärkeintä kuitenkin olisi pystyä pitämään kiinni ykn ja unescon sopimuksista vaikka tinkimällä noista."

Niin, mutta valtaosa suomalaisista taitaa tätä nykyä olla sellaisia joilla olisi karsittavaa, mutta heidän näkemyksensä siitä mikä on tärkeintä taitaa jonkinverran erota sinun ja minun näkemyksistäni.

Suomessa on demokratia ja demokratiassa enemmistö päättää mikä on tärkeää ja jos enemmistön mielestä ökylomat ja katumaasturit ja muskeliveneet ovat tärkeämpiä kuin YK:n ihmisoikeudet, niin päätöksenteko asioista on juuri niin vaikeaa ja nihkeää kuin miltä se vaikuttaa. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset