Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Hallituksen kärkihankkeet ovat turhaa näpertelyä

En tuomitse hallituksen yrityksiä piristää Suomen vientiä. Siitä voi olla apuakin, mutta ei riittävässä määrin, ei siinä määrin että sillä olisi mitään merkitystä. Jotta kärkihankkeilla olisi merkitystä, valtion pitäisi investoida niihin kymmeniä miljardeja, eikä miljardeja, Yksi miljardi ei ole sen enempää kuin yksi rikka rokassa.

Hallituksella ei taida olla mahdollisuuksiakaan laittaa enempää rahaa likoon, jotta Suomen vienti saataisiin elpymään. Kannattaako tehdä edes sitäkään, kun valtion tärkein tehtävä olisi saada valtion budjetti tasapainoon. 

Ei sitä miljardia mihinkään budjetin tasapainottamiseenkaan kannata laittaa, koska rahat siihen otetaan valtion omaisuutta myymällä. Kun kansallisomaisuutta myydään, sitä rahaa ei pidä törsätä kulutusjuhlintaan joten voihan sen rahan käyttää sitten vaikka niihin kärkihankkeisiin. Toivottavasti sijoitukkohteet on osattu valita viisaasti.


Hallituksen pitäisi kärkihankkeiden sijasta kuitenkin kiinnittää huomionsa menojen leikkaukseen, jotta budjetti saataisiin tasapainoon. Edelleen kuitenkin otetaan lisää velkaa. Tämä hallitus on luvannut lopettaa velanoton ja siksi sitä on äänestetty ja siksi se on saanut kannatuksen ja siksi sen nyt pitäisi lunastaa luopauksensa vaikka kaikki rutisevat ja valittavat.

Itkupotkuraivareita ovat saaneet lapsiperheiden vanhemmat, opiskeilijat, opettajat, poliisit, sairaanhoitajat, kätilöt ja kaikki työtä tekevät, joiden lomaltapalurahoista hallitus uhkaa leikata palan pois. Itkupotluraivareita ovat saaneet myös rikkaat, joita verotetaan enemmän. 

Kaikki siis valittavat, niinkuin pitääkin, koska kaikilta otetaan jotain pois. Hallituksen ei kuitenkaan pitäisi välittää rutinasta, jos meteli häiritsee voisi käyttää vaikka kuulosuojia, jolloin voisikin leikata kaikilta vielä lisää, niinkuin hallituksen kuuluisikin tehdä.


Tottakai hallitus saa olla huolissaan myös Suomen kilpailukyvyn puutteesta, koska juuri siitä johtuu se ettei hallituksella ole tarpeeksi tuloja, mutta aivan liikaa menoja. Hallituksen toimet kilpailukyvyn palauttamiseksi eivät kuitenkaan voi olla muuta kuin vähäistä näpertelyä, "amatöörien puuhastelua". Hallituksella ei todellisuudessa ole keinoja palauttaa Suomen kilpailukykyä. Kärkihankkeet ovat korkeintaan jonkinlainen ele, mutta varsin turha sellainen.


Oikeasti keinot kilpailukyvyn palauttamiseksi ovat yrityksillä ja työnantajajärjestöillä. Se ettei yrityksillä ole kilpailukykyä on yritysten ja työnantajajärjestöjen oma vika. Yritykset eivät ole huolehtineet tuotteiden korkeasta tasosta ja tuotannon tehokkuudesta. Työnantajajärjestöt ovat anataneet liikaa periksi ammattyhdistyksille.

Työnantajien pitää itse parantaa kilpailukykynsä Suomessa. Se tapahtuu niin että lakataan neuvottelemasta palkoista ja maksetaan se mihin on värkeissä varaa.  Tähän pitäisi työnantajajärjestöjen ja työntekijöiden suostua, sillä muussa tapauksessahan yritystoiminta lakkaa Suomessa ja täällä tekevät töitä enää Virolaiset ja Puolalaiset reppufirmat, jos jollain on vielä varaa palkata niitäkään.

Suomalaista työväkeähän kukaan ei tietenkään tulevaisuudessa enää palkkaa, ellei ole ihan vialla päästään, kun se on aivan liian kallista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset