Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Suvaitsevaisuus ärsyttää, mukasuvaitsevaisuus jytkyttää

Miksi minun pitäisi olla suvaitsevainen, kun niin moni asia ärsyttää minua? Moni sellainenkin asia ärsyttää mistä olisi parempi olla vain hiljaa monestakin syystä.

Tiedän että moni pitää ja arvostaa kovasti juuri niitä asioita jotka minua eniten ärsyttävät, Jos arvostelisin niitä minua ärsyttäviä asioita, ärsyttäisin näitä muita ihmisiä, jotka pitävät juuri niistä asioista jotka minua ärsyttävät. Se vain pahentaisi yleistä ilmapiiriä ja se myös olisi haitaksi ennen kaikkea minulle itselleni, koska ne ihmiset jotka pitävät niistä asioista jotka minua ärsyttävät tulisivat minulle  vihaisiksi, siksi että arvioin rumasti heidän sankareitaan ja ihanteitaan.

Toisekseen, eihän se minulle kuulu, eikä minua suoranaisesti käytännössä haittaa että on olemassa asioita jotka minua häiritsevät, ja vaikka siitä olisikin haittaa, minun pitäisi, koska olen suvaitsevainen,  vain suvaita se että on olemassa minua ärsyttäviä asioita ja on ihmisiä joita miellyttävät eri asiat kuin minua.


Niin että kyllä se suvaitsevaisuus olisi ihan hyvä asia, jos sen hallitsisi, ja siinä kannattaisi aina pysyä. Pitäisi yrittää hallita ärsytyksen tunteitaan. Jos omia tunteitaan ei pystykään manipuloimalla hallitsemaan, pitäisi vain yrittää esittää sellaista joka ei koskaan tunne mitään antipatioita mitään asioita kohtaan, tai ainakin pitää yrittää pitää suunsa supussa, tai ihan kokonaan kiinni.

Oikeastaan vielä parempi olisi jos pystyisi esittämään antipatioita sellaisia asioita kohtaan jotka ovat yleisestikin antipatioiden kohteena.  Sillä tavalla saisi suosiota, ystäviä ja vaikutusvaltaa. On olemassa paljon asioita joita kohtaan on “luvallista” osoittaa antipatioita.


Vieläkin parempi olisi jos pystyisi näyttelemään olevansa kiinnostunut ja innoissaan juuri sellaisista asioista jotka ovat suosittuja ja joista on siten “luvallista” olla innoissaan, kuten esimerkiksi Uuno Turhapurosta,  vaikka itseasiassa inhoaisikin tätä Loirin esittämää sketsihahmoa ja olisi sitä mieltä että tämä "Turhapuro-sketsi" on turhinta ja ala-arvoisinta viihdettä mitä voi olla olemassa ja ihmisiä, erityisesti lapsia pitäisi varjella ja suojella koskaan näkemästä mitään sellaista.

Mutta eihän Suomessa voi sellaista sanoa että inhoaa Uunoa, tai Juicea, tai Pate Mustajärveä. Siitä seuraisi varmaan yleinen lynkkaus. Parempi on olla vain suvaitsevainen, tai ainakin yrittää olla “mukasuvaitsevainen”,  kuten suosittu sanonta kuuluu.

Ja niinhän minä olenkin, kovin mukasuvaitseva. Turhapuro on niin hauska tyyppi, mukasuvaitsevana sanon niin, vaikka sielua kuinka karvastelisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä olen aina sanonut etten ole mikään suvaitseva. Olen hyvinkin äkeä ja ärtyisä akka, suurin osa asioista ärsyttää.

Mä muuten inhoan Uunoa ja Pate Mustajärven muzaakkia.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Mitä vikaa Uuno Turhapurossa ? Melkein Timo Soinin veroinen suunpieksäjä. Molempien jutuissa on aina siteeksi osa totuuttakin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mitä vikaa Uuno Turhapurossa ? Melkein Timo Soinin veroinen suunpieksäjä. Molempien jutuissa on aina siteeksi osa totuuttakin."

*Heh, tämä vähän jo muistuttaa sellaista ärtyneisyyttä jota odotinkin, kun uskallan, rohkenen, arvostella kansallista ikonia. :)

Jeh. Myönnän että minun on helpompi suvaita itse Turhapuroa, kuin sitä että tätä sketsi- hahmoa pidetään niin hienona. Vaikka eihän se minua pitäisi mitenkään häiritä, mutta se häiritsee silti. En ole suvaitsevainen, mutta ehkä mukasuvaitsevainen, koska kaikesta huolimatta yritän suvaita. :=

Mitäkö vikaa? Voin olla aivan väärässäkin, mutta minun mielestä Uunon jutut on vain tyhmiä ja lapsellisia, suurimmaksi osaksi ainakin, eikä ne naurata, eikä edes huvita. Valitan tätä näkemystäni, toivon ettei se pahoita kenenkään mieltä. Minuakin pitäisi suvaita, vaikka olenkin tällainen. :)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olet ehkä ymmärtänyt suvaitsevaisuuden väärin. Ei sinun tarvitse pitää asioista, joita suvaitset. Jos joku asia on aivan sietämätöntä, niin ei sitä tarvitse suvaita. Suvaitsevaisuudella on aina joku raja.

Suvaitsen, että Vesku näyttelee Turhapuroa, mutten katso noita leffoja telkkarista. Suvaitsen, että räppärit esittävät "musiikkiaan", mutta vaihdan radiosta kanavaa. Ei itseään tarvitse kiusata suvaitsevaisuuden nimissä tyhjänpäiväisillä asioilla.

Sitten on suvakki-ilmiöitä jotka eivät aiheuta minussa mitään tunnereaktioita. Minulle on täysin yhdentekevää jos joku homo- tai lesbopari haluaa mennä naimisiin. Mutta jos joku uskovainen juntti haluaa sen estää omien harhojensa vuoksi, niin johan v-käyrä nousee ja suvaitseminen loppuu.

Suvaitsen tietysti sen, että joku haluaa olla harhoissa elävä uskovainen juntti, mutta vain niin kauan kun hän ei vaikeuta sillä muiden elämää. Oman elämänsä saa pilata, muttei muiden elämää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olet ehkä ymmärtänyt suvaistsevaisuuden väärin."

Ehkä, muutta se käsitänkö oikein vain väärin riippuu siitä miten suvaitsevaisuus määritellään. Kuten tiedät, se voidaan määritellä monella tapaa, eikä voi väittää että joku määritelmä olisi parempi tai huonompi kuin joku toinen.

"Ei sinun tarvitse pitää asioista, joita suvaitset. Jos joku asia on aivan sietämätöntä, niin ei sitä tarvitse suvaita. Suvaitsevaisuudella on aina joku raja."

En nyt ihan ole kyllä tuota mieltä. Kyllä minun pitää suvaita sellaistakin joka on minusta ihan sietämätöntä, kuten Turhapuroa. Toki voin rajoittaa kanssakäymistäni tämän kyseisen herran kanssa minimiin, mutta suvaita minun kyllä pitää häntä.

"Suvaitsen, että Vesku näyttelee Turhapuroa, mutten katso noita leffoja telkkarista. Suvaitsen, että räppärit esittävät "musiikkiaan", mutta vaihdan radiosta kanavaa. Ei itseään tarvitse kiusata suvaitsevaisuuden nimissä tyhjänpäiväisillä asioilla."

Noniin, suvaitsethan sinäkin, vaikka sanoit ettei sietämättömiä asioita tarvitse suvaita.

"Sitten on suvakki-ilmiöitä jotka eivät aiheuta minussa mitään tunnereaktioita. Minulle on täysin yhdentekevää jos joku homo- tai lesbopari haluaa mennä naimisiin. Mutta jos joku uskovainen juntti haluaa sen estää omien harhojensa vuoksi, niin johan v-käyrä nousee ja suvaitseminen loppuu."

Minä olen sitä mieltä että minun on suvaittava sekä homopareija, että niitä jotka eivät heitä suvaitse. Yhteiskunnan pitää myös suvaita homoparit, mutta sitä ei yhteiskunnan pidä suvaita että homopareja ei kohdella tasaveroisesti heteroparien kanssa.

Olen ehdottamasti sitä mieltä ettei yhteiskunnan pidä ryhtyä suvaitsemattomaksi. Yksityiset kansalaiset voivat olla suvaitsemattomia, mutta heidänkin pitää noudattaa yhteiskunnan laatimia lakeja ja lakien pitää olla suvaitsevaisia lakeja.

"Suvaitsen tietysti, että joku haluaa olla harhoissa elävä uskovainen juntti, mutta vain niin kauan kun hän ei vaikeuta sillä muiden elämää."

Niin minäkin, vaikka myönnän että suvaitseminen onkin vaikeaa.

Tiedän että minun pitää suvaita uskovaisia ja juntteja ja kaikenlaista suvaitsemattomuuttakin ja se on minulle ihan oikein. :)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Aaaargh "vain elämää" ja 50 muuta tositv kokki yms ohjelmaa. Kauheeta paskaa, ja sitten ihmiset vielä keskustelee niistä. Että mä kärsin...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Toisaalta on hyvä ettei TV:stä tule sen enempää hyviä ohjelmia, eihän sitä nyt voisi koko päivää TV:lle uhrata. Toisaalta ei aina edes uskalla kokeilla mitään sellaista sarjaa jota on kehuttu, ettei narahtaisi kiinni mihinkään.

Sitä vaan pitää ihmetellä mistä löytyy katsojia kaikelle sille roskalle mitä varsinkin mainosrahoitteiset kanavat syytää. Kai joku valvoo ettei siellä lietsota mitään natsismia tai yllytetä ihmisiä viharikoksiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset