Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Sote- haavojen parantaminen

Tulee mieleen että mihin sitä sotea oikein enää  tarvitaanlkaan, kun pääministeri on julkisesti moneen kertaan luvannut parantaa kaikki haavat.  Miksei pääministeri anna tämän uuden järjestelmän hoitaa arvet ja haavat, kun siitä nyt kuulemma on tulossa niin erinomainen systeemi.

Joku mainitsi TV:ssä tänään että tämä on vasta kahdestoista kerta viimeisten hallituskausien aikana, kun joku hallitus on juhlallisesti ilmoittanut että nyt on SOTEsta sitten sovittu, lopullisesti, ja että tulos on erinomainen, ja että on syytä juhlia.

Sanotaan että kolmas kerta toden sanoo, mutta tämä on nyt siis jo kahdestoista kerta. Se kolmas kerta meni jo. Tuleekohan tästäkään nyt sitten mitään?  Kaksitoista on kyllä myös jotenkin maaginen luku. Opetuslapsiakin oli Jeesuksella kaksitoista, yksi niistä tosin oli juudas, josta syystä papin kauluksessa on vain kaksi ykköstä, eikä ykköstä ja kakkosta.

Tälle hallitukselle tämä taitaa kuitenkin olla vasta ensimmäinen SOTE- ratkaisu, joten on mahdollista että tämän hallituksen kolmas SOTE- ratkaisu ehkä on sitten se tosi juttu.


Paljon on tästä hallituksen ensimmäisestäkin SOTEsta ollut porinaa, kaikenlaista, mutta yksi asia minulle on jäänyt ainakin epäselväksi.  SOTE- paölvelut jaetaan kolmelle sektorille, julkiselle sektorille ja yksityiselle sektorille, sekä sille kolmannelle sektorille, jolla  myös ehkä taisi olla jokin nimi, jonka olen kuitenkin nyt unohtanut.

Kansalaisilla pitäisi siis olla vapaa valinta haluaako hoidattaa itseään julkisen sektorin, yksityisen sektorin tai sen kolmannen sektorin palveluja käyttämällä. Raha kuulemma sitten seuraa perässä, siitä ei sitten tarvitse kansalaisen ollenkaan huolehtia.


Kansalaisena ja SOTE- palveluiden tulevana käyttäjänä minua kuitenkin huolettaa se etten tiedä mikä on se kolmas sektori, ja missä se on. Jotta voisin sitä kolmatta sektoria käyttää, kuten pääministeri  on luvannut, minun pitäisi ainakin tietää mikä se on ja missä se on. Kansalaisena odotan että minua pikapuoliin valistettaisiin tästäkin asiasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Kansalaisena ja SOTE- palveluiden tulevana käyttäjänä minua kuitenkin huolettaa se etten tiedä mikä on se kolmas sektori, ja missä se on."

Lähipalvelua, katso peiliin ja lompakkoosi:)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Lähipalvelua, katso peiliin ja lompakkoosi:)"

Tätä en kyllä oikein nyt ymmärtänyt, mutta se toi mieleeni että voisikohan se kolmas sektori tosiaan olla itsepalvelu, netin kautta tai muuten.

Antti Jokela

"Elementary, my dear Watson"

Maksu
- Julkinen sektori: et maksa mitään, koska maksu peritään suoraan palkasta tai eläkkeestä riippumatta siitä käytätkö palvelua
- Yksityinen sektori: maksu käteisellä palvelua vastaan
- Kolmas sektori: et maksa mitään, mutta - ihme kyllä - lahjoitat rahaa vapaaehtoisesti joko ennen palvelua tai sen jälkeen

Voitto
- Julkinen sektori: sijoitetaan siltarumpuihin itsehallintoalueilla
- Yksityinen sektori: kotiutetaan paratiisisaarille
- Kolmas sektori: ei saa tehdä voittoa, joten lähipiirin yritykset ystävällisesti laskuttavat sen verran, että ylimääräistä ei jää

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kiitosta vaan että minua näin neuvotaan.
Mutta kun en vieläkään ymmärrä oikein?

Tarkoittaako tämä sitä
että tämä kolmas sektori
toimii vähän samaan tapaan
kuin Hurstin leipäjonot?

Antti Jokela

Juurikin niin. Hurstin toiminta on hyvä esimerkki. Positiivista toimintaa vaikka paradoksaalisesti usein määritellään negaation kautta: non-profit, non-government jne.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #5

No, se on ainakin edullista SOTE- palvelua sitten, mutta luulisi että jonot on helposti yhtä pitkät kun Hurstin leipäjonoissa, pitemmät kuin terveyskeskuksissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #5

Niitä hallituksen SOTE- haavoja ei ainakaan kannata yrittää parantaa kolmannella sektorilla, kun halituksen aikataulu painaa päälle ja hallituksen pitäisi olla nopeasti taas toimintakykyinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset