Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Miten työmarkkinajärjestöt halvaannuttavat hallituksen päätöksenteon.

Hallituksen tärkein päämäärä, kilpailukykyloikka, eli suomalaisen työn halpuuttaminen kilpailukykyiseksi, suomalaisten työllistäminen ja valtion verotulojen kasvattaminen näyttää epäonnistuvan.

Hallitus on lopettanut pakkolakien valmistelun, eli niiden lakien joilla kilpailukyky voitaisiin palauttaa.

Varmasti pakkolait eivät onnistuisikaan kokonaan palauttamaan kilpailukykyä. Varmasti hallitus ei saisi aikaan kipailukyvyn parantumista 15%:lla,  mikä olisi tarpeen, mutta varmasti hallitus saisi aikaan jotain, ellei se olisi nyt luovuttanut, lyönyt hanskoja tiskiin ja jättänyt kaikki asiat herran haltuun, eli työmarkkinajärjestöjen murheeksi.


Eihän tässä näin pitänyt käydä ........ mutta kävi niin kumminkin.

Juha Sipilä antoi kyllä vaalikamppanjassaan ihan toisenlaisia lupauksia. Työmarkkinaosapuolten piti heti vaalikauden aluksi nostaa kissa pöydälle ja sopia keskenään sellaisesta menettelystä joka takaisi yrittäjille työrauhan, eli työmarkkinarauhan ja tietyn vakaan tason työvoimakustannuksissa, mihin työnantajat voisivat luottaa tehdessään tuotantoa ja markkinointia koskevia laskelmmia ja suunnitelmia.

Työmarkkinarauhan piti mahdollistaa sen että hallitus pystyisi tekemään kilpailukykyä vahvistavia lakiuudistuksia ja valtion menojen leikkauksia, ilman sitä vaaraa että näiden toimien vaikutus  valuisi hiekkaan seuraavissa työmarkkinaneuvotteluissa.


Nyt voidaan jo sanoa että hallitus on epäonnistunut kaikessa

Hallitus  on kärsinyt rökäletappion ammattiyhdistysväen kanssa käydyssä köydenvedossa.

Omien tavoitteidensa toteuttamiseen nähden hallitus on nyt kokonaan AY- väen armoilla. Hallitus ei voi muuta kuin odottaa mitä murusia sieltä näiden AY- herrojen neuvottelupöydistä sattuu putoamaan.

Todennäköistä on ettei niistä neuvottelupöydistä tipu hallitukselle koskaan muruakaan.

Koska hallitus on perunut AY- väkeä hermostuttaneiden pakkolakien valmistelut yhteiskuntasopimusneuvottelujen ajaksi, AY- väen pääasiallinen intressi on nyt venyttää näitä neuvotteluja hamaan ikuisuuteen, koska niin pitkään kun neuvottelut jatkuvat, pakkolaikien valmistelut ovat jäissä.


Mitä nyt sitten on odotettavissa?

Odotettavissa on että yhteiskuntasopimusneuvottelut pitkittyvät ja pitkittyvät, välillä ne keskeytetään, mutta aloitetaan taas uudestaan, ennenkuin hallitus ennättää uudelleen käynnistämään pakkolakien valmisteluita.

Jos hallitus yrittää nyt käynnistää pakkolakien valmistelut kesken yhteiskuntasopimusneuvottelujen, hallitus rikkoo lupauksensa pakkolakien valmistelun jäädyttämisestä, josta seurauksena on AY- väen protesti ja yleislakko.  

Siispä Sipilä ei enää koskaan voi käynnistää uudestaan pakkolakien valmisteluja, koska yhteiskuntasopimusneuvottelut ovat käynnissä ja yleislakko uhkaa.


Mistään ei siis tule mitään tälläkään hallituskaudella ja asiat etenevät kuten edellistenkin hallitusten aikana, aina vain huonompaan suuntaan.


Ennen vaalikauden loppua Sipilä eroaa pääministerin tehtävästä ja keskustan puheenjohtajan tehtävästä.

Perusteena erolle voi olla sama peruste kuin Väyrysen erolle keskustan puolue-elimistä. Väyrynen erosi koska ei enää pystynyt vaikuttamaan keskustan asioihin.

Sipilä voi perustellusti sanoa eronsa syyksi sen ettei hän ole vaalikauden aikana pystynyt vaikuttamaan valtakunnan asioihin.


Ei tästä nyt taida enää mitään tulla, ei ainakaan tällä vaalikaudella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Tietämättömyys omasta poliittisesta yhteiskuntajärjestelmän toimivuudesta ,että järjestelmä ei toimi, eikä talous sekä yhteiskunta pysy tasapainossa, mitkä on oman maan talouden faktat ,sekä mitä ongelmia tämä holtiton päätöksenteko on tänä päivänä, myös 2007 Tupo ratkaisu on kääntynyt itseään vastaan, ei mikään viisas raha ala tätä rahoittamaan, varsinkin kun kansallisomaisuutta on menetetty/myyty satojen miljardien edestä ulkomaille, joka mahdollistaa veronkierron, tämä usko demokratiaan on menetetty, ja nyt haetaan joka taholla syntipukkia

Antti Jokela

Narrien laiva tämä on. Platonhan vertasi valtiota laivaan. Siinä navigointitaito vastaa sitä, mikä on hyväksi valtiolle; kapteeni vastaa johtajaa ja miehistö poliitikkoja. Hyvä kapteeni olisi sellainen, joka osaa navigoida ja viedä laivan määräsatamaan. Heikolla johtajalla taas ei ole kokonaiskäsitystä navigoinnista ja hän neuvottelee miehistön kanssa. Jokaisella on mielipide ja he kinastelevat keskenään. Yleinen älämölö vallitsee ja suuriäänisimmät saavat eniten vaikutusvaltaa. Kukaan ei ymmärrä, että pitäisi tuntea vuodenajat, tähdet, tuulet, väylät ja pitäisi vielä osata ohjata laivaa tuon tiedon varassa.

Sipilän kauden alku näytti hyvältä. Hän oli kerännyt luottamuspääomaa rakentavalla oppositiopolitiikalla ja hallitusneuvottelut etenivät sujuvasti. Sitten alkoivat vaikeudet ja paljastui Sipilän heikkous. Hän ei ole osannut ohjata laivaa eikä kuunnella neuvoja. Olemme sittenkin edelleen samassa narrien laivassa kuin ennen vaaleja. Sipilä voi tietenkin vielä oppia, mutta juuri tässä kohtaa emme olisi kaivanneet pääministeriharjoittelijaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sipilä voi tietenkin vielä oppia, mutta juuri tässä kohtaa emme olisi kaivanneet pääministeriharjoittelijaa."

Valitettavasti parempiakaan ei kyllä ollut tarjolla.
Oli vain vanhoja epäonnistujia ja harjoittelijoita.

Ainut kokenut ja ansioitunut kippari hoitelee Päivi Lipposen kotia hellan ja nyrkin välissä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"kun kansallisomaisuutta on menetetty/myyty satojen miljardien edestä ulkomaille, joka mahdollistaa veronkierron, tämä usko demokratiaan on menetetty, ja nyt haetaan joka taholla syntipukkia"

Jotain on pielessä jos mikään yritystoiminta ei Suomessa kannata kotimaisessa omistuksessa, eikä ulkomaisessakaan omistuksessa, eikä kansainvälisessäkään omistuksessa, eikä edes valtion omistuksessa

Ei ainakaan ellei voittoja voi kierrättää veroparatiiseissa.

Eihän nimittäin sellaista lakia voi säätää joka lopettaisi veronkierron veroparatiisesissa, sillä se lopettaisi samalla kaiken yritystoiminnan maassa, olipa yritystoimita kotimaisessa omistuksessa, tai ulkomaisessa omistuksessa, tai kansainvälisessä omistuksessa, tai vaikka valtion omistuksessa.

Valtio tekee toki viisaasti jos lakkaa omistamasta kotimaisia(Suomalaisia) yrityksiä ja myy ne pois, jos joku hullu ne ostaa. Tilalle voisi hommata sijoituksia vaikkapa Australiasta tai Papuoa-Uusi-Guineasta, jos rahaa riittää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset