Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Brexitin kuviot ja EU:n tulevaisuus

Bysselissä esitetään kummallista näytelmää, missä Euroopan johtajat kinaavat mitättömistä asioista, jotta saisivat britit uskomaan että heidän pääministerinsä on suuri sankari, joka on hankkinut briteille merkittäviä etuja, jotta britit uskoisivat pääministeriään ja äänestäisivät Englannin EU- jäsenyydelle jatkoaikaa.

Oikeasti kyse on jostain muusta. Kyse on kansallismielisyyden noususta ympäri Eurooppaa. Kyse on nostalgiasta. Kyse on siitä että kansalaisten mielikuvat omasta kansasta ja sen tuomasta tutusta  turvasta ja yhteisöllisyyden tunteesta ovat vahvoja ja niistä halutaan pitää kiinni.  

Kaikenlaiset "eurostoliitot" ja unionit pelottavat ihmisiä, ne eivät tuo turvallisuuden tunnetta, kuten oma maa ja sen itsenäisyydestä kiinni pitäminen. Näihin pelkoihin ovat käyneet kiinni ja käsiksi opportunistiset poliitikot, jotka lietsovat kansalaisten irrationaalisia pelkoja ja isänmaallisia tunteita, tarkoituksena nousta tällä tavalla itse politiikan huipulle, päättäjien joukkoon.

Tästä on siis kysymys, kyse on tunteista, ei suinkaan siitä että EU olisi sinänsä hyvästä tai pahasta. Se onko EU hyvästä tai pahasta eri jäsenmaille on oma juttunsa, brexitissä ei ole kyse siitä, vaan brittien kansallistunteesta ja kansallisylpeydestä.


Brittien pääministeri David William Donald Cameron haluaisi kovasti pitää maansa EU:ssa, mutta hänen on vaikeata taistella maassaan vallitsevia kansallismielisiä tunnetiloja ja niitä lietsovia populistipoliitikkoja vastaan.  Eivät äänestäjät jaksa järjellä ajatella, he ottavat mieluimmin tunteen käyttöön ja äänestävät tunteen mukaan ja siinä taistossa EU- mieliset poliitikot ovat heikoilla.

Koska EU- myönteiset häviävät tunteista käytävän kamppailun Britanniasta ainakin 4-3, ellei vieläkin pahemmin. Cameronin on ollut pakko yrittää tehdä jotain, säilyttääkseen oman kannatuksensa ja puolueen kannatuksen, mikä puolestaan takaisi Englannin jäsenyyden EU:ssa.

Jotta tämä Cameronin toive voisi toteutua hän on koittanut järjestää näytöksen, näytöksen jonka nimi on Englannin EU- ehtojen uudelleen neuvotteleminen. Tämä näytös on ollut valtava voimanponnistus Cameronille ja muille EU:n EU- mielisille poliitikoille, jotka kaikki haluavat samaa, Englannin pysymistä EU:ssa.


Tällä hetkellä näyttää siltä että kaikki nähty vaiva voi olla hukkaan heitetty ja Britit päättävät silti äänestää etteivät halua kuulua mihinkään EU:hun.

Mielestäni se ei olisi mikään katastrofi eikä maailmanloppu eikä EU:n loppu. Se ei automaattisesti merkitse rauhan ajan loppumista Euroopassa ja sodan syttymistä EU:n ja Englannin välille, kuten olisi tapahtunut jossain aiemmassa historian vaiheessa, kun joku alue pyrkii irrottautumaan jostain toisesta alueesta ja itsenäistymään.

Brexitistä huolimatta Eurooppa tarvitsee Englantia ja Englanti EU:ta ja suhteet voidaan järjestää yhtä hyvin ilman että Englanti kuuluu EU:hun. Kaikki voi toimia ihan samalla tavalla kuin ennenkin ja suhteet voivat olla jopa tiiviimmät. Britit voivat hyväksyä EU:n direktiivit paremmin, kunhan pääsevät eroon siitä nöyryttävästä tunteesta että joku muu taho kuin Englannin ylä- ja alahuone on ne säätänyt.

Voisi olla jopa parempi että koko EU:n nimestä luovuttaisiin ja jatkettaisiin EU:n aloittamaa eurooppalaista yhteistyötä jollain muulla nimellä, sellaisella nimellä mikä vähemmän loukkaisi ihmisten kansallistunteita eri puolilla Eurooppaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvin kynäilty, hyvin kirjoitettu, hyvin ajateltu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Hyvin luettu ja hyvin kehuttu.:)

Mutta ilmeisesti se ei sitten kuitenkaan herättänyt yhtään uutta ajatusta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Hyvä txt, pienenä lisäyksenä ehkä se, että Cameronin vaalilupaus eli kansanäänestyksen järjestäminen tässä on avainasemassa. Cameronin vaalivoitto oli yllätys myös herralle itselleen, mutta ainakin keskeisestä lupauksesta piti kiinni.

Jännäksi menee. Heitän Stetson-Harris-menetelmällä 30% todennäköisyyden "leave"-puolen voitolle. Perusteluna miksi todennäköisyys nousee nykyisestä ehkä n. 20% on kevään tullen Euroopassa käynnistyvä turvapaikkaliikehdintä, mikä lisää "leave"-puolen kannatusta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jännäksi menee. Heitän Stetson-Harris-menetelmällä 30% todennäköisyyden "leave"-puolen voitolle. "

Oikeastaan minäkin vähän ennustelen, tai jopa toivonkin brexitiä. En toki siksi että toivoisin brittien lopettavan EU- yhteistyön, vaan siksi että toivon vähän enemmän järkeä mukaan siihen miten kansa niin Britanniassa kuin muuallakin suhtautuu näihin EU-asioihin.

Brexitin jälkeen tulee nimittäin "siperia" vastaan, eli brexitin kannattajien on pakko palata todellisuuteen. Siitä tulee vähän saman tapainen paluu todellisuuteen kuin miten perussuomalaiset kohtasivat totuuden silmästä silmään toisen jytkyn jälkeen, sen jälkeen kun puolue lähti mukaan hallitusvastuuseen.

Vaihtoehtoista vastuullista politiikkaa ei ollutkaan mahdollista harjoittaa, joten puolue lähti sitten vastuulliselle linjalle, kannattajat pettyivät.
-------------

Brexitin jälkeen Englannissa on sama valinta edessä. Toivoisin jopa että ne jotka brexitiä ovat Englannissa kiihkreimmin ajaneet saisivat myös kantaa vastuun brexitin jälkeisestä elämästä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Jos breksit toteutuu.

Aivan varmasti Englannissa kuohuu brexitin jälkeen. EU-myönteiset kiroavat isoon ääneen sitä passiivista ihmismassaa joka ei ole niin puolesta eikä niin vastaankaan ja joka äänesti hetken mielijohteesta EI.

Kansallismieliset ovat tyytyväisiä. He saivat pitää oman maansa ja ovat sen puolesta valmiita vaikka vähän kärsimäänkin. Mitä sitten tuleekin takatalvea ja muuta kurjuutta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Teksti oli hyvä ja harkittu, mutta kommentoidessa alkoi heti mennä omituiseksi.

Brexit ei olisi ongelma kuin korkeintaan sitä kautta, että muu EU ryhtyy hankalaksi ulkomaankaupan kanssa. Se todellisuus tai siihen palaaminen, johon viittaat, tarkoittaa käytännössä sitä, että EU kostaa eronneille jäsenilleen.

Oleellinen kysymys olisi, että miksi pitäisi kostaa - ja mitä tämänkaltainen pelolla jäsenyyttä ylläpitäminen oikein kertoo yhteisöstämme.

Tämä näkemyksesi Brexitin seurauksista on pimeää pelottelua. Se on paikkansapitävää ainoastaan siinä tapauksessa, että Lipposen originaali "pimeää pelottelua"-heitto liittovaltiokehityksen ja itsenäisyyden menettämisen varoittelijoille osoittautuisi vääräksi.

Olet oikeassa Brexit-varoituksessa vain, jos yhteisöstä on tullut juuri niin kamala kuin jotkut varoittivat.

------

Brittien nettohyöty EU-irtautumisesta olisi aika vaatimaton, jos sellaista edes on - maa ei ole lähtenyt mukaan euron ja budjettisäätelyn kaltaisiin älyttömyyksiin, sekä on roikkunut pitkään mm. Schengenin ulkopuolella. Ainoastaan maahanmuuttokontrolli ja vapaus direktiiveistä olisivat potentiaalisia hyötyjä.

------

Vertauksesi perussuomalaisiin on huono. Brexit olisi aktuelli teko seurauksineen. Persujen linjan aktualisointi puolestaan on hallitusneuvotteluiden lopputulos ja jatkuva konsensuspäätös muiden hallituskumppanien kanssa.

Olavi A Honka

Taitaa kuitenkin loppupelissä olla kyse äänestysaktiivisuudesta. Jos ennakoidaan max 40% äänestysprosenttia, se puoli joka saa äänestäjiä liikkeelle, voittaa - ei suinkaan kansa, jota ei koko tämä soppa sen enempää kiinnosta. Tämä on näitä demokratian varjopuolia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset