Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Nuivat nostivat profiiliaan A2- panelissa.

Odotusteni vastaisesti A2:n vihapuhepaneeli olikin varsin myönteistä katsottavaa. Varsinaisia vihapuheita ei panelissa kuultu, nuivat toivat kyllä muuten vahvasti esille omia näkemyksiään.

Oikeastaan ohjelman pääasiallinen anti olikin se että nuivien mielipiteet saivat nyt tässä ohjelmassa paljon enemmän pontta, kun sanomaa ei oltu ryyditetty vihapuheelle ominaisella retoriikalla.

Ohjelman toinen anti oli se että  tuli vahvasti esille se että ihmisten pelkoihin pitää suhtautua kunnioituksella, eikä pilkaten, mihin pilkkaan suvakki- puolelta on usein vahvasti syyllistytty.

Liekö syynä se että nuivien puheet ohjelmassa olivat huomattavan siistejä, suvakkipuolella oli havaittavissa huomattavaa ymmärtämystä nuivia käsityksiä kohtaan. Keskustelun lopputuloksena näytti olevan se että molemmat osapuolet olivat tyytyväisiä keskusteluun ja kummankin osapuolen mielestä toisella osapuolella oli oikeus omiin mielipiteisiinsä.


Demokratiassa ei tarvitse toisten mielipiteitä tukahduttaa eikä painaa alas. Demokratiassa asioista äänestetään ja se osapuoli jonka mielipide voittaa äänestyksen tekee päätökset.  Se osapuoli joka voittaa äänestyksen muodostaa sen valtaeliitin joka määrää asioista maassa.

Tällä hetkellä valtaeliitin maassa muodostavat porvaripuolueet. Tavallaan myös nuivat ovat mukana valtaeliitissä perussuomalaisten kautta. Perussuomalaiset muodostavat tällä vaalikaudella kolmanneksen valtaeliitistä.

Vahvasti suvakki-mielipiteitä kannattava SDP on tällä vaalikaudella valtaeliitin ulkopuolella. Nyt pitäisi siis olla nuivien aika tehdä sellaisia päätöksiä joita he pitävät oikeina ja oikeudenmukaisina. Näyttää kuitenkin siltä ettei se eliittiasemassakaan ole kovin helppoa. 

Nuivat kuvittelevat itse edustavansa kansaa ja kansalaisten mielipiteitä, mutta miten on mahdollista ettei se näy tämän paremmin vaalituloksissa?

Mielipoidemittausten mukaan persujen kannatuskin on kovassa alamäessä, kun  taas  SDP on nousussa. Se indikoi vahvasti sitä että kansa on vahvasti suvakki- mielistä, vaikkapaljon on propagoitu sitä että suvaitsevaisuus olisi vain eliitin harrastus.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä pelkään kierreportaita. Tulisko tuo poliisinainen takuumiehekseni kun haluaisin hävittää kaikki maailman kierreportaat?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En halua pilkata "kierreporraspelkoisia", mutta sanoisin ettei niissä nyt oikeastaan mitään pelättävää ole. ;)

Inhimillinen heikkous tuntuu olevan se että toisten pelkotiloihin suhtaudutaan väärin, eli pilkallisesti.

Itsekin myönnän että suhtautumiseni toisten pelkotiloihin ei suinkaan ole aina terveen myötätuntoinen.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Yleensä näihin pelkoihin pyritään etsimään syy, eli ensimmäisenä pelosta kärsivää pyydetään kuvailemaan, minkä takia hän pelkää jotain.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Älä Taru loukkaannu, mutta oletko varma ettet ole jollain tapaa itse provosoinut kierreportaita olemaan uhkaavat ja päällekäyvät sinua kohtaan? Jos olet ollut joskus vaikka juovuksissa ja hoiperrellessasi ehkä myös sen näköinen/oloinen esimerkiksi pukeutumisesi puolesta että itse asiassa haluaisit sisimmässäsi pienet pyöritykset tai melkoisemmatkin vauhdit ihan vaan pikku iltapäiväseikkailun merkeissä? Ethän yöllä ole kierreportaita lähestynyt yksin? Yömekko vai pyjamako oli? Vai katselitko Netflixistä HitchCock'in Vertigoa ja... oeltko neurooseista kärsinyt tai onko joku tuntemasi tai esiäitisi pudonnut portaissa ja joutunut kierreporrasväkivallan kohtaamaksi ilman taaaatusti omaa tahtoakaan ehkä tai vähän hänkin ja...

- Noh ei saa syyllistää. Et ole itse syypää vaan päällekäyvät portaat. Mutta muista: kaikki kierreportaat eivät silti ole syyllisiä näiden suomalaisten yksittäistapausten pelottavuuden vuoksi. Älä ainakaan lähi-itään mene tuhoamaan yksiäkään, siellä kun niitä on niin vähänkin. Paitsi jos Koneelle poikii siitä hissiurakka. :)

Reijo Jokela

JOs pelkosi johtuu portaissa putoamisesta, niin poistuuko pelko sillä kun portaissa putoamaton kertoo, että putosit yksittäiseltä askelmalta ja koko portaiden syyttäminen on väärin. Todisteeksi hän vielä kertoo, että itse ei ole koskaan pudonnut portaissa ja näkee kaiken portaisiin liittyvän pelon vainoharhaisena fobiana.

Käyttäjän MikaOksanen1 kuva
Mika Oksanen

Taru Elkama, paljonko nämä pelkäämäsi kierreportaat maksavat yhteiskunnalle? Oli muuten hieno vertaus!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Oli muuten hieno vertaus!"

Tylsää ja idioottimaista kysyä
mutta olen päättänyt etten pelkää idiootin leimaa
siksi, ja uteliaisuudesta, kysyn,
että mikä siinä niin hienoa on.

Itse pelkään eniten sairastumista
ja toiseksi eniten liukastumista
mutta siinä ei ole mitään fiksua.

Pekka Pylkkönen

Keskusteluhan oli osin hyvä. Jopa henkilö, jota itse olisin kuvaillut natsiksi, osasi käyttäytyä siivosti ja antoi kuvan siitä että suvaitsi hyvinkin 'vääränvärisiä' jotka antoivat panoksensa Suomelle ja osasivat käyttäytyä. Toki sieltä löytyi pari vähän hassahtaneen oloista kaveria, mutta heidän roolinsa jäi maltilliseksi.

Parasta antia oli toki Amirkhanin esiintyminen. Jos apua tarvitseva ja pyytävä ei osaa arvostaa saamaansa apua, sopii painua muualle. Monen kantasuomalaisenkin sopisi kuuntelevaa häntä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kärsin plutofobiasta, eikä se ole naurun asia. Toisinaan hyökkää fobofobia niskaan, yllättäen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pelot ovat ihan normaali asia. En tunne näitä vieraskielinen nimityksiä, mutta ihmisillähän on nyt vaikka mitä pelkotiloja.

Jotkut pelkäävät koiria, toiset hämähäkkejä, kolmannet korkeita paikkoja, neljännet ahtaita paikkoja.

Minäkin pelkään kaikkia noita, tosin aika vähän.

Sitten on myös yleistä ihmispelkoa, tai miehillä naispelkoa ja naisilla miespelkoa.

Mikään pelko ei käsittääkseni ole täysin aiheeton. Kyllä kannattaa aina vähän pelätäkin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Plutofobia = vaurastumisen pelko ja fobofobia = fobioiden pelko. Hymyä huuleen, vaikka fobiat ovatkin vakavia kaikessa irrationaalisuudessaan!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

Jahas, mitäs pelkäämistä siinä vaurastumisessa?

Toki vaurastumiselle pannaan aina aivan liikaa painoarvoa, mutta tuskin kukaan köyhtymistäkään toivoo, vaikka se voisikin olla vauraalle avartava positiivinen kokemus.

Reijo Jokela

Tuo koiran esiintuominen on oikeastaan kuvaavaa maahanmuuttokeskustelulle, sillä monesti noissa keskusteluissa peruste sille, että ei pitäisi pelätä on tuttu koiramaailmasta. "Turha pelätä, ei minun koirani pure". Kuitenkin monia ihmisiä koira on purrut. Jopa omistaajaakin on se kiltti koira toisinaan purrut.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ihan mielenkiinnosta kysyn... Luetko somalin raiskaaman entisen muslimi naisen nuiviin? Hän tuntui keskustelussa eniten nuivalta. Entäs tämän Markwanin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En sano somalin raiskaamasta entisestä musliminaisesta nyt muuta kuin että puheet vaikuttivat sellaisilta että hän on itse vähän sellainen poikkeusyksilö, jolle sattuu ja tapahtuu. Tämä on hyvin pintapuolisesti näkemys, jonka voin joutua perumaan, mutta esitänkin sen nyt juuri sellaisena.

Markwanin on myös ihan ainutlaatuinen tapaus. En tiedä pidänkö hänestä, pitäisi tutustua paremmin. Mielipitensä ovat vähän sellaisia ettei niitä nyt ole sen syvällisemmin pohdittu, mutta sellaisiksi toki ihan hyviä mielipiteitä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kankaanpään Sari oli esimerkki juuri siitä, miten populismiaktiivisuus kumpuaa kaikkein herkkäuskoisimmasta tietämättömyydestä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

41,7 % vastaajista pisti puhelimen kiinni , kun alettiin kysellä puoluekantoja. Lienevätkö nuo kaikki olleet nuivia kyselylle ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Nuo tulokset pitäisikin esittää toisella tapaa, niin että vastaamattomein ryhmä olisi yksi, täässä tapauksessa siis noin 40% loput 60% jakaantuisi sitten puolueille kannatuksen mukaan. SDP:n kannatus olisi sillä tavalla jotain 12% ja persujen kannatus 5%:n paikkeilla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tällainen kysely joutaa roskakoriin, ei julkisuuteen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei vaaleissakaan tuloksia esitetä niin, että 200 paikasta jää 50–80 täyttämättä. Ei ole pakko äänestää eikä vastata kyselyihin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minua rasittaa peloilla perustelu. Ihan samalla lailla minua rasittaa minkä tahansa subjektiivisen tunnepaskan käyttäminen perusteena. Ihmiset ovat itse vastuussa omista kokemuksistaan ja tunnetiloistaan.

Minua toki rasittaa myös se, että yksien tunnetilat ovat parempia kuin toisten. Että toisten pelot ovat tärkeämpiä kuin toisten.

Kummatkin ovat aivan yhdentekeviä ja niistä kannattaa keskustella lähinnä psykiatrin kanssa. Aikuinen ihminen ei oksenna tunteitaan toisten päälle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Aikuinen ihminen ei oksenna tunteitaan toisten päälle."
:)

Tämä on hyvin suomalaiskansallista ajattelua.

Itse toimin tämän periaatteen mukaisesti, ihan kirjaimellisesti, koska en osaa tunteista puhua, siis omista tunteista, paitsi sillee flosofisesti, etäisesti, ulkopuolisena.

Silti olen sitä mieltä että kyllä tunteistaankin pitää voida puhua, jos osaa.

Toisaalta, mitä muuta tämä vihapuhekin oikeastaan on kuin tunteen ilmaisua, ehkä se on sitä supisuomalaista tunteenilmaisua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset