Kapitalismi on Suomessa hyväksytty, mutta sitä ei ole oivallettu.

Kukaan Suomessa ei oikeastaan haikaile minkään sosialistisen systeemin perään. Kapitalismi on hyväksytty taloudellisen järjestelmän perustaksi.

Toiset hyväksyvät kapitalismin iloisesti ja voitonriemuisesti, koska se on heidän ideologiansa, heidän maailmankuvansa, heidän käsityksensä oikeudenmukaisuudesta.

Toiset hyväksyvät kapitalismin pitkin hampain, hammasta purren, koska kapitalismi on heidän mielestään epätasa-arvoa ja riistoa, mutta kun se kuitenkin toimii, mutta sosialismi ei, tai ei ainakaan yhtä hyvin kuin kapitalismi. Kapitalismi on tuottanut jopa sosialismin kannattajalle paremmat olot kuin tähän astiset sosialistiset kokeilut.


Vaikka kapitalismi näin hyväksytäänkin, niin sitä ei kuitenkaan ymmärretä. Ei ymmärretä miten se toimii ja miten sitä pitää  rajoittaa ja valvoa, mutta myös ruokkia ja ylläpitää, jotta se toimisi parhaalla mahdollisella tavalla koko yhteiskunnan, eikä vain niiden isojen kapitalistiherrojen parhaaksi.

Osa porukasta ihannoi kapitalismia, heidän mielestään kapitalismia ei saa mitenkään rajoittaa ja sen pitää antaa toimia omilla ehdoillaan, he kuvittelevat että sillä tavalla se toimii oikeudenmukaisesti ja oikein.

Toiset taas ovat sitä mieltä että kapitalismin pitäisi toimia kuin sosialismin ja yritysten pitäisi ottaa  toiminnassaan huomioon koko yhteikunta, myös  sen heikompiosaisten tarpeet. He ihmettelevät esimerkiksi sitä miksi yritykset eivät työllistä työttömiä, tai maksa kaikille kunnon palkkaa, tai huolehdi sairaista työntekijöistä  ja entisistä työntekijöistä, kuten vanhuksista, työläisten lapsista ja heidän koulutuksestaan jne.


Väärinkäsitykset kapitalismin luonteesta ja olemuksesta johtavat siihen ettei kapitalistista järjestelmää osata käyttää tehokkaasti demokraattisen järjestelmän puitteissa.


Minun mielestäni kapitalismi on tunteeton koneisto joka toimii omilla ehdoillaan, tiettyjen lakien mukaisesti eikä kapitalismin päämäärä voi olla muu kuin voiton tavoittelu. Tavoite on tavallaan mieletön, mutta se toimii, eikä sitä tavoitetta voi eikä pidä muuttaa mihinkään sellaiseen tavoi tteeseen mikä ei toimi.

Kapitalistista konetta pyörittävät tavallset ihmiset, joilla on tavalliset inhimilliset ominaisuudet, mutta toimiessaan kapitalistisessa koneistossa he ovat tavallaan sen koneiston osina vapautettu kaikesta inhimillisyydestä toteuttamaan vain sen koneiston päämäärää, mikä on se voiton tuottaminen yritykselle ja sen omistajille, niille kapitalisteille.

Juuri tällaisena tunteettomana toimijana kapitalismi on tehokkain systeemi hoitamaan taloutta, mutta jotta inhimillisyys toteutuisi yhteiskunnassa, kapitalismi tarvitsee yhteiskunnan asettamat säännöt, joiden puitteissa kapitalismi toimii päämääränsä, eli voitontavoittelun saavuttamiseksi. Inhimillisestä puolesta vastuuseen jää yhteikunta, joka on siis toimijana kapitalismin yläpuolella ja asettaa sille säännöt.

Ei pidä olettaa että kapitalismi toimisi muulla tavoin inhimillisesti kuin yhteiskunnan asettamien sääntöjen osoittamassa määrin.

Nykyisessä globaalissa maailmassa kapitalismi ei toimi. eikä voi toimia vain jonkun maan rajojen sisäpuolella. Kehitys on vienyt siihen että suuret kansainväliset toimijat toimivat tehokkaammin kuin kansalliset toimijat ja kapitalismissa tehokkuus on valttia, siksi kansalliset yritykset häviävät kilpailun ja kaikkien uusien yritysten on heti. maksimi kilpailuedun saamiseksi, pyrittävä toimimaan kansainvälisesti.

Siksi mitään kansallista yritystoimintaa tuskin on edes olemassa, vaikka tiettyjä yrityksiä., kuten Suomessa Nokiaa, Konetta,Wärtsilää tai paperiteollisuutta pidetäänkin kansallisina yrityksinä. Ne ovat tukevasti monikansallisia yrityksiä ja niiden kannattavuus perustuu siihen monikansallisuuteen, ei suinkaan suomalaisuuteen.

Pitäisi ymmärtää että nämä kaikki kansainväliset yritykset myyvät tuotteitaan globaalisti, mutta valitsevat sen maan jossa ne harjoittavat tuotantoaan sen perusteella missä maassa ne voivat harjoittaa tuotantoa kannattavammin, myös tutkimus ja tuotekehitys  tehdään niissä maissa joissa se voidaan tehdä kannattavammin ja tehokkaimmin. Näille yrityksille ei kertakaikkiaan voi antaa ehtoja, esimerkiksi palkkatasosta tai työntekijöiden työehdoista, ne vailitsevat myymiään tuotteita  tuottamaan sen maan joka tarjoaa parhaat mahdollisuudet tehokkaaseen toimintaan.


Jos näyttää siltä että johonkin maahan, kuten Suomeen, tehdään liian vähän investointeja ja palkataan liian vähän työntekijöitä, voidaan suoraan päätellä missä on vika. Vika on siinä että kansainvälisten yritysten mielestä maassa ei ole yhtä lkannattavaa tehdä tuotteita tai kehitys- ja tutkimustyötä kuin jossain muussa maassa. Pitäisi oivaltaa ettei valtiovalta pysty tässä asiassa kansainvälisiä tai kansainvälistyviä yrityksiä ohjailemaan. Sellainen ohjailu voisi tapahtua vain kansainvälisesti, mutta se ei ole minusta edes suotavaa.

Pitäisi ymmärtää että jos halutaan maahan lisää investointeja ja halutaan työllistää enemmän maan asukkaita, ainut tie siihen on tehdä toimintaedellytykset kansainvälisten yritysten tehokkaalle toiminnalle paremmiksi.

Tämä on asian  ydin, mutta miksi sitä ei tajuta?  

Minun mielestäni yksi järkevä vastaus tähän kysymykseen on se että ei olla ymmärretty kapitalismin olemusta oikein. Kapitalismin olemuksen oikein ymmärtäminen on erinomaisen tärkeää, koska se nyt sattumalta on ainut vaihtoehto. Sen ehdoilla pitää siis mennä, kunnes keksitään joku parempi systeemi. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu