Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Paatuneet, peruuttamattomasti narsistiset poliitikot

Poliitikot, kuten muutkin kirjan kirjoittajat pyrkivät edistämään kirjojensa huomioarvoa ja ehkäpä niiden myyntiäkin, keksimällä kirjoihinsa sellaisia juttuja jotka, kenties kuivan asiallisuuden ja asiatiedon joukossa voisivat herättää edes jotain keskustelua.

Myös Jan Vapaavuori oli keksinyt kirjaansa tällaisia huomionherättämis-juttuja. Yksi niistä oli tämä otsikon väite, jonka mukaan poliitikkojen joukossa  olisi narsisteja,

Asiahan  ei tietenkään ole mikään uusi eikä yllättävä. Tottakai poliitikot ovat muita narsistisempia, sillä kyllähän tuollainen itsensä esille nostaminen vaatii luonnollisesti narsismia. Jotkut politikot vain tuovat sen narsisminsa selvemmin esille kuin toiset. Eivätkä muutkaan ihmiset tietenkään ole vapaita narsismista. Narsismia voi toteuttaa niin monella tavoin, vaikkapa osallistumalla näihin TV:n tosi-TV juttuihin, tai vaikkapa kirjoittelemalla blogeja, kuten minä,


Mutta olisiko Jan Vapaavuoren huomionherättämis- kamppanjassa kenties jotain muutakin sisältöä kuin huomion hankkiminen kirjalle? Mahtaako Vapaavuoren kritiikki kohdistua erityisesti joihinkin politikkoihin, joihinkin Vapaavuoren henkilökohtaisesti tuntemiin narsismitapauksiin?

Varmasti ulkopuolisen onkin vaikea erottaa poliitikkojen joukoista median välityksellä ne erityisen narsistiset tapaukset. Poliitikot ja politiikkojen kanssa henkilökohtaisesti tekemisiin joutuvat median edustajat varmaan ovat paremmissa asemissa kuin tavallinen median kuluttaja arvioimaan näitä tapauksia.

Narsistinen politikko tietenkin pyrkii peittämään narsisminsa ja varmasti osaa tehdä sen varsin hyvin, ainakin silloin kun media on paikalla.


Keitähän politikkoja Vapaavuori siis oikein mahtaa tarkoittaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Voi olla ettei kukaan uskalla nimetä ketään.
Siitä voi tulla vaikka kunnianloukkaussyyte.

Se on nyt vähän tällaista
tämä sananvapaus
täällä Suomessa.

:)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toivottavast narsistille ei olla aiheuttamassa samaa inflaatiota kuin rasistille. Narsismi (kuten rasismikin) on todellisuudessa vakava sairaus, joka ikävä kyllä vaikuttaa pahoin narsistin (rasistin) itsensä lisäksi myös narsistin (rasistin) lähiympäristöön.

Aivan kuten on ikävää, jos rasismia käytetään leimakirveenä, jolla leimataan jokainen mielipiteiltään ikävä ihminen, on ikävää, jos amatöörit alkavat jakamaan narsistin leimoja. Valitettavasti diagnoosin tekeminen vaatii pätevän ammattilaisen. Vapaavuorikin oli tuossa hieman heikoilla jäillä. Joku voisi kuvitella, että hänellä on sisäpiirin tietoa ihmisten luonteenpiirteistä. Voi olla, että onkin. Mutta hänellä ei ole pätevyyttä tehdä luotettavia päätelmiä.

Leimaamalla kevyesti ihmisiä narsisteiksi isketään avokämmenellä kasvoihin heitä, jotka ovat joutuneet todellisen narsistin uhreiksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kiitos Juholle mielipiteestä.

Myönnän heti etten ole sellainen asiantuntija joka pystyy haastamaan mitään asiantuntevampaa mielipidettä tästä asiasta, siksi arvostan ja huolella punnitsen tätäkin mielipidettä.

Minulla on kuitenkin oikeus näihin omiin mutu- mielipiteisiini ja oikeus esittää niitä ja kaikilla, myös minulla itselläni, on oikeus suhtautua niihin kriittisesti.
----------------

En kylläkään vielä näillä tiedoilla luokittelisi narsismia sairaudeksi, tosin voi olla sellaisia mielen sairauksia jotka muuttavat normaalin marsismin sairaudeksi. Jos nimittäin narsistilta puuttuu kokonaan kyky empatiaan, edes empatian teeskentelyyn, niin ovathan asiat silloin kovin heikosti, mutta harvalla narsistilla taitaa olla asiat ihan näin hullusti.

Itse, kuten kai useimmat, kuvittelen tavanneeni elämäni varrella monia narsistisia, tai ainakin hyvin narsistisesti käyttäytyviä ihmisiä. Heihin tulee suhtautua tietyllä tavalla, muuten ei pärjää.

Kun narsisti huomaa että häntä tarkkaillaan ja hänen narsisminsa tunnistetaan ja siihen vastataan, niin narsistinen käytöskin muuttuu varovaisemmaksi ja ehkäpä ihan kelvolliseksikin käytöksesksi, vaikka narsismi siellä pohjalla tietenkin säilyy.

Ongelmia lienee niiden ihmisten kohdalla jotka eivät osaa tällaiseen narsismiin oikein suhtautua, valitettavasti juuri heidät narsistit sitten valkkaavat uhreikseen.
-------

En oikein pidä sitä leiman lyömisenä että havaitsee ihmisissä narsistisia piirteitä. Sellaisia piirteitä löytyy varmasti ihan kaikista ihmisistä.

Pikkulapset ovat tietenkin pahimpia narsisteja, ennenkuin heidät sosiaalistetaan yhteiskuntaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei ollut tarkoitus arvostella sinua. Enemmänkin kyse oli yleisestä kommentista siihen, että sanojen kevyt käyttö leimaavassa merkityksessä vie merkityksen todelliselta asialta.

En ole itsekään mikään psykiatrian tai edes psykologian asiantuntija. Siksi varonkin sanojani sillä alueella erittäin vahvasti. Mielestäni käytät tuossa narsistista luonteenpiirrettä jonkintasoisen itserakkauden synonyyminä. (Epätervekin) itserakkaus ja tuhoava narsismi ovat kuitenkin kaksi ihan eri asiaa.

Vaikea asia, tämäkin. En tiedä, olemmeko edes kovin paljoa eri mieltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset