Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Onko netti jo pilannut käytöstapamme?

Ihmisten uhkailu, vähättely, pilkka ja rumat sanat ovat tulleet kaikille suomalaisille tutuksi netistä, nimenomaan netin “yleisönosastolta”, eli keskustelupalstoilta ja blogeista. Ennen tällainen kielenkäyttö painettuna oli harvinaisempaa, sitä tuskin esiintyi muuten kuin joidenkin kansanomaista kieltä käyttävien kirjailijoiden tuotoksissa.

Nämä viimeksi mainitut “kansankieliset” tuotokset on kuitenkin koettu lähinnä kulttuuripläjäyksiksi, koska kirjailijoita pidetään joka tapauksessa sivistyneinä ihmisinä, jotka vain pyrkivät esittämään asioita kansanomaisella tavalla.

Tänä päivänä netin vaikutuksesta kansanomainen ilmaisu kirjallisessa muodossa on ollut lisääntymään päin. Kansankielisestä ilmaisusta  on tullut hyväksytympää ja toisaalta käytetyn kielen siistimisyritykset “kielipoliisien” ja muidenkin taholta ovat johtaneet syytöksiin sananvapauden rajoittamisen yrityksistä.

Onko nyt sitten käymässä niin että "esson baarin" kaljaporukan vapaa ja vastuuton kielenkäyttö ja puhetapa on leviämässä keskustelupalstojen kautta kirjoitettuun ja puhuttuunkin mediaan?  Eikö enää toimittajienkaan tarvitse tarkistaa lähteitään? Eikö argumentointivirheitä enää tarvitse tarkkailla? Sanotaanko ruma sana jatkossa aina niin kuin se on`?

Onko kehitys menossa parempaan vai huonompaan suuntaan?

Minusta kehitys on menossa huonompaan suuntaan, mutta olenko ehkä väärässä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kyllä internetti on muuttanut ihmisten käyttäytymistä kaikkinensa.
Rikollisuus rehottaa nettiviidakossa ja sitä pidetään luonnollisena ilmiönä.

Pankit kyselevät tunnuksia ja Afrikkalaiset prinsessat lähettävät kirjeitään, pedofiilit pyörittelevät palvelimiaan ja kukaan ei tee mitään koska internetti.

Ihmeellistä on se että rahaa voi liikutella sähköisesti mutta sitä ei voi jäljittää ja rikollista palvelinta voi pyörittää jossain vinkuintiassa ja kukaan ei voi mitään.

Käytöstavat ovat hieno juttu mutta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Rikollisuus rehottaa nettiviidakossa ja sitä pidetään luonnollisena ilmiönä."

Niin, siellä on kaikki, kaupankäynti, parinvalinta, prostituutio, rikollisuus, terrorismi ja poliisi myös. Netistä on todella tullut oma virtuaalimaailmansa, millä toki on vahva side realimaailmaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Mielestäni osa kirjoittaa nettiin samat jutut joita puhuu kavereiden kanssa ilman sen kummempia suodattimia. Joku niistä sitten ottaa aina itseensä.

Näyttää siltä, että nettipalstoille on jo syntynyt tasoltaan ainakin kolme eri kerrosta jotka toimivat omilla kriteereillään. Esimerkiksi tämän Puheenvuoron lasken keskitason toimijaksi, jossa kansanomaisuus ja myös valistunut faktatieto kohtaavat varsin onnistuneesti. Alaspäin ei kuitenkaan kannata pyrkiä.

Netistä löytyvät törkeimmät sivustot eivät voi enää juurikaan huonontua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Netistä löytyvät törkeimmät sivustot eivät voi enää juurikaan huonontua."

Niin, se on sitä essonbaari- kamaa. :)

Netissä ei tosin voi käydä niin että nyrkit tai puukot kaivetaan esiin ja lähdetään niiden avulla katsomaan kuka onkaan oikeassa. Myöskään vaimo tai äiti ei voi tulla hakemaan pois kesken väittelyn, eikä kukaan voi oikeastaan simahtaa pöytäänkään. :)

Olisiko näilläkin jutuilla silti oltava joku paikka järjestäytyneessä nettimaailmassa? Jos se nettimaailma nyt joskus pääsee järjestäytymään.

Onhan meillä realimaailmassakin ne esson baarit, ainakin oli, ennen nettiä.

Eräällä nyt jo kauan sitten kuolleella ja kuopatulla keskustelupalstalla oli oma osastonsa näitä "törkeitä" juttuja varten. Sitä osastoa kutsuttiin silloin "moskeijan kellarin homobaariksi". Nyt tämä nimitys kuulostaa jostain syystä rasistiselta ja sukupuolivähemmistöjä syrjivältä. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset