Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Pitääkö maahanmuuttajille opettaa suomalaisuutta, vai yleisinhimillisyyttä?

Miksi täällä suomessa pitäisi mamuille opettaa suomalaisuutta, eikö täälläkin pitäisi pärjätä yleisinhimillisyydellä?  

Minusta yleisinhimillisyydellä pitäisi pärjätä. Jos mamu ei pärjää olemalla ihmisiksi, silloin suomalaisille pitäisi opettaa jotain, nimenomaan sitä yleisinhimillisyyttä varmaan, sillä ellei mamuja voida hyväksyä täällä ilman että heidän pitää opetella jotain kansallisia primitiivisiä tapakulttuuriin kuuluvia asioita aboriginaaleilta suomalaisilta, niin se on ilmaus siitä että suomalaiset ovat yleisinhimillisen kasvatuksen tarpeessa.

Toki on hyväksi opetella jonkin verran myös suomalaisuutta, sekä myös perussuomalaisuutta, mikä ei ihan tavallista suomalaisuutta taida ollakaan. Kaikki oppi on  sivistävää ja hyödyllistä.

Ehkä mamun on hyvä opetella tietämään ja erottamaan myös se mikä on heidän omaa kansallista yleisinhimillisyydestä poikkeavaa kulttuuriaan, joka ei varmasti aukea kaikille täällä Suomessa, eikä muille mamuillekaan, sellaisille jotka ovat eri kulttuurista lähtöisin.  Se auttaisi mamuja ymmärtämään mitkä heidän oman käytöksensä piirteet voivat aiheuttaa aboriginaaleissa suomalaisissa ja muissa mamuissa vierastamista. Tämän tiedon avulla he voivat halutessaan välttää aboriginaalin suomalaisen väestön ja muiden mamujen ärsyttämistä.


Tämän blogikirjoitukseni aiheeksi näköjään taisi tulla se etten kannata mamujen suomalaistamista, tai "suomettamista", vaikka valistusta Suomesta ja suomalaisuudesta toki pitääkin antaa. Olen sitä mieltä että yleisinhimillisyyden opettaminen suomalaisuuden sijaan on perusteltua, sekä mamuille, että myös suomalaisille.

Yleisinhimillisyyteen kasvatuksella suomalaiset oppisivat suhtautumaan suomessa mamuihin ja pärjäisivät muutenkin paremmin ulkomaalaisten kanssa, myös ulkomailla. Sama pätee mamuihin. Ei ole syytä tehdä heistä mitään aboriginaalisuomalaisia, yleisinhimillisyyteen kasvatus sopii varmaan myös heille parhaiten. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mitä se suomalaisuus sitten on mihin pitäisi opettaa? Mulle ei tule mieleen yhtäkään suomalaiseen kulttuuriin liittyviä tapoja joita harrastan, ellei saunaa oteta lukuun :D

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Yleisinhimillisyyttä, sitä pitäisi opettaa meille suomalaisillekin.

Pekka Iiskonmaki

Suomalaisuutta on mahdotonta opettaa ulkomaalaisille. Minäkään en ole sitä oppinut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En minäkään ole suomalaisuutta koskaan oppinut.

Toki näihin kaikkiin suomalaisiin erikoisiin tapoihin on ehtinyt tähän ikään jo tottua, niin ettei ne enää pahemmin häiritse, kuten nuorempana, jollon pidin usein itseäni erityisen tyhmänä, kun en millään oikein ymmärtänyt tätä suomalaisuutta.

Nyt olen jo onneksi sopeutunut sekä tähän suomalaisuuteen, jota en ymmärrä, että myös omaan erikoisuuteeni, siis siihen etten ymmärrä suomalaisuutta.

Olen oppinut antamaan anteeksi suomalaisille, etteivät ole sellaisia kuin minä ja itselleni, etten ole sellainen kuin muut suomalaiset, eikä minusta koskaan sellaista tulekaan. :)

Pekka Iiskonmaki

#5
Suomalaisuudessa on liian paljon yksilöä kahlitsevia elementtäjä, että en edes yritä sopeutua suomalaiseksi.

Seutulan lentokentää laajennetaan jälleen. Se on hyvä uutinen.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kukaan ei ole opettamassa täällä kiinalaiselle, saksalaiselle, perulaiselle tai vaikka puolalaiselle suomalaisuutta eikä muutakaan. Silti sopeutuvat paremmin.

Eron syykin tuli tekstissä mainittua.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Se on sitten vappu aloitettu.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Yleisinhimillisyyden pitää olla etusijalla, mutta kyllä suomalaisuudesta pitää opettaa yleisiä kansalaistaitoja. Tänne tulevien on tarpeellista tietää vaikkapa se, millainen on Suomen hallintojärjestelmä, mitkä ovat veroperusteet, miten terveydenhuolto toimii. Työelämän säännöistä on myös tarpeen antaa perustietoa kuten esimerkiksi työajoista ja palkkaehdoista, työntekijän tapaturmavakuutuksesta ja eläkeperusteista.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Heinonen;
Noissa veroperusteissa on oppimista minullakin. Mitä enemmän teet, sitä korkeampi veroprosentti??? BulaBulankin siis tulisi ymmärtää, että työnteosta rangaistaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Suomalaisuus tulee siinä sivussa kun oppii mitä milloinkin lukujärjestyksessä lukee.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Suomalaisuus on tunteena kiinni monessa asiassa, tässä ajassa, todella paljon myös suomen kielessä. Rikas ja vaikea, haikeaa jos Venäjä valloittaa, eikä enää saa puhua tätä monivivahteista kieltä kuin vain kellareissa. Suomalaisuuteen liittyy toki muutakin kuin suomen kieli, myös ruotsinkieliset suomalaiset ovat suomalaisia. Niin erilaisia olemme, että se tärkein osa suomalaisuutta olisi hyvä opettaa maahanmuuttajalle pätevin voimin ja opein. Suomalainen osaa ottaa kansainvälisen roolinsa turistina maailmalla, I think so, mutta sisältään hän ei heti paljasta itseään ventovieraille. Kulttuurien ero voi tätä prosessia hidastaa todella paljon, sillä isäntä omassa talossaan ei kerro salaisuuksiaan kaikille. Pintapuolisuus on usein rasite olla sanomatta, mitä todella ajattelee. Vieras muistakoon olevansa vieraana kauan, ennen kuin hänestä tulee osa suomalaisuutta. Kun tulija ymmärtää tulleensa oppimaan uutta kieltä ja kulttuuria, sopeutuakseen osaksi Suomea, se kaikki on mahdollista sujua. Maassa maan tavalla, melkein suomalaisena.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomalaisuus on tunteena kiinni monessa asiassa, tässä ajassa, todella paljon myös suomen kielessä."

Kuitenkin Suomen kieli on täysin keinotekoinen kieli, joka tosin muistuttaa vähän niitä murteita joiden aineksista suomen kieli on kehitetty.

Kaikkein eniten Suomen kirjakieli muistuttaa ehkä Keski-Suomessa puhuttuja murteita, mutta niistäkin se poikkeaa luonteeltaan olennaisesti.

Itselleni luontainen murre on kotipaikkakuntani murre, kotipaikkakuntani sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, mutta jo lapsena huomasin että naapuripitäjien, jopa naapurikylien murteet poikkesivat kotikyläni murteesta jotenkin olennaisella tavalla.

Minun identoitumistani kotipaikkani murteeseen haittasi jo lapsena alkanut suomen kirjakielen vaikutus, harrastin lukemista, kirjoja ja lehtiä, jo ennen kouluun menoa, kun opin lukemaan vanhemman veljeni lukuponnisteluja seuraamalla. Tämä lukuharrastus taisi aiheuttaa sitten sen etten koskaan ole kunnolla samaistunut kotikyläni mureyhteisöön ja siten sen paikan asujaimistoon. Silti tämä kotikyläni murre on lähinnä sitä mihin voin samaistua ja mikä on ehkä eniten muovannut ns. (kansallista) identiteettiäni.

Jollain tavalla hallitsen myös tätä suomen yleiskieltä mutta minusta siinä ei ole luonnetta eikä karismaa eikä omaa identiteettiään. eikä siihen mitään identiteettiä voi perustaa, ei ainakaan kansallista identiteettiä.

Minulla ei siis omasta mielestäni ole kansallista identiteettiä, oman kotikyläni identiteetti minullla on, ainakin osittain.

Toki ymmärrän jonkin verran muita Suomen murteita kuin omaa lapsuuteni murretta ja huomaan niissä niiden karismaattiset ja identiteettiä muokkaavat piirteet, mutta ne eivät ole omia murteitani.
-------

Ne henkilöt jotka kehittivät Suomen kielen, siis tämän kielen jolla kirjoitan, olivat sivistyneitä ihmisiä ja varmasti myös hyvin kansainvälistyneitä, sillä sivistys piti silloin hakea Suomeen muualta. Siksi suomen kirjakieli on minusta myös hyvin kansainvälinen kieli ja sen hallitseminen luo valmiuden myös muiden eurooppalaisten kielten ymmärtämiselle, jos viitsii nähdä tarpeeksi vaivaa niiden muiden eurooppalaisten kielten opettelemiseksi.

Todellisesta Suomen kirjakielen hallinnasta ei siis ole enää kovin pitkä matka eurooppalaisuuteen ja kansainvälisyyteen.

Vaikka onhan sitä matkaa toki vielä jäljellä, ainakin mikäli jotaan voi päätellä suomalaispolitikkojen tankeroenglannista, kun he yrittävät puhua englantia. :)

Mutta tämä suomalaisten politikkojen tankerointi ei toki ole mikään haitta. Lähes kaikki eurooppalaiset politikot puhuvat englantiaan omalaatuisesti murtaen, myös ruotsalaiset, (muutteivät virolaiset, mikä ihmetyttää minua. Miksi ihmeessä virolaiset eivät tankeroi englanniksi, kuten lähes kaikki muunmaalaiset?)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Joskus tai jos totta turisen, niin murre häiritsee kuultuna väliin paljonkin. Tosin se riippuu paljon siitä, mitä murretta puhutaan. Oma murteeni opittuna ei häirinnyt muita kuin toisia, niitä jotka puhuivat taas aivan toisella tavalla. Heti seuraavassa kylässä oli sanoja, jotka poikkesivat oman kyläni vastaavista, mutta ei nyt niin vallan häiritsevästi. Kunta nimittäin oli kuitenkin se sama, mutta kielen vivahteet vaihtelivat. Nämä asiat erilaisuuksineen löytyvät jo Suomen sisältä, ulkomaille ei aina tarvitse katsoa. Suomalainen tietää paljon omasta maastaan, maahanmuuttaja ei välttämättä juuri mitään. Toisella on kokemuksia Suomen kulttuurin tavoista, toinen alkaa opiskelemaan niitä vasta aikuisena ja varmasti kokee pettymyksiäkin. Maahanmuuttaja voi selvitä asiallisuudellaan suomalaisia virkaveljiään paremmin, laki antaa turvan heidänkin olemassaololleen. Muuttajalta odotetaan usein suurennuslasin alla melkein moitteetonta elämäntapaa. Se on ehto, jotta saisi joskus pysyvän oleskeluluvan, muuten ei paikkaa uuden yhteiskunnan rattaissa anneta. On helpompaa olla, jos sopeutuu osaksi suomalaisuutta, ymmärtää mitä ja miksi näin on. Hyviä ihmisiä löytyy inhimillisin tekijöin kaikkialta maailman viidakoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset