Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Onko Suomen todella pakko ottaa lisää velkaa?

Ihmettelen miksi tämäkin hallitus aina vain rahoittaa budjettinsa velanotolla. Miksei velanotosta jo luovuta?

Velanotosta voitaisiin luopua niin että verotettaisiin enemmän keskituloisia ja rikkaita ja toisaalta kevennettäisiin vähän menopuolta, niin että valtio kantaisi hieman vähemmän vastuuta kansalaisten hyvinvoinnista.

Olen ihan varma ettei siinä kuinkaan kävisi. Kulutus vähän pienenisi, mutta toisaalta, sehän on pääasiassa ulkomaiseen tavaraan kohdistuvaa kulutusta, kun omat kansalliset tuotteemme ovat niin kilpailukyvyttömiä.

Myyntihenkilöstöä vapautuisi jonkin verran kotimaan myynnistä, mutta toisaalta, pätevää henkilökuntaa tarvittaisiin varmasti vientiponnistelujen pönkittämiseen ja vapautuva ulkomaisten tuotteiden myyntityö kotimaassa voitaisiin käyttää suomalaisten tuotteiden vientiponnisteluiden vauhdittamiseen.

Ei ihmisten tarvitsisi silti Suomessa ilman kenkiä ja vaatteita kulkea, vaikka vähän menoja pienennettäisiinkin. Kirpparit on täynnä hyviä vaatteita, kaiken kokoisia, pilkkahintaan, samoin kodin tarvikkeita, kuten huonekaluja, astioita ja keittiövälineitä.  

Niillä kirpparitavaroilla voitaisiin mennä eteenpäin vähän aikaa ja  korvata ulkomaisten tuotteiden ostoa niin pitkään kunnes yhteiskuntasopimus hiotaan valmiiksi ja suomalaisten tuotteiden kilpailukyky saadaan palautettua. 


Mikä muuten on kun Juha Sipilä ei vain saa aikeitaan toteutumaan.

Sen takia minä hänen puoluettaan äänestin että hän tekisi mitä sanoi tekevänsä.  

Nyt ei näytä hyvältä tämä meno.


Pitää oikein ryhtyä miettimään että mitähän sitä seuraavaksi oikein äänestäisi.

Kokoomuskin olisi vaihtoehto, jos saisivat sen nykyisen puheenjohtajansa korvattua paremmalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Velan otosta voidaan luopua, kun tehdään "suusäkkiämyöten" rakenneuudistus.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Verotuksen korottaminen keskituloisilta ja rikkailta, joita todellisuudessa on yllättävän vähän tuskin on ratkaisu, Mikäli oikein muistan , niin esimerkiksi yli 300 000 ansaitsevia Suomessa reilu 5000.

Ehkei nyt vertaus yksityiseen ihmiseen ole aivan oikea, mutta monesti varallisuutta on runsaasti henkilöillä, jotka elämänsä ovat pienituloisia olleet. Heihin pätee vanha sanonta "ei ne suuret tulot, vaan pienet menot"
Olisiko siitä kenties jotain oppia valtionkin otettavissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Vaikka rikkaiden lisäverottaminen ei olekaan mikään ratkaisu, heitäkin kai voidaan verottaa, vai kuinka?

Poliitikot ei tietenkään halua menettää yhtään äänestäjää ja siksi eivät uskalla verottaa, eikä leikata ja ottavat mieluimmin vaikka lisää velkaa.

Siksi nyt ollaan tässä tilanteessa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Erityisesti keskituloisten lisää verottamisessa on se ongelma, että moni heistä on nimenomaan niitä, joilla on käyttöä myös ulkomailla. Usein he ovat myös niitä, joiden ideoilla ja työllä muutkin saavat töitä.

Ei siinä mitään vahinkoa synny, jos Hämeen-Anttila lähtee Skotlantiin, mutta siinä syntyy, kun kymmenittäin uusien alojen korkeakoulututkinnon suorittaneita suunnnittelijoita toteaa, että muualla Euroopassa ja jopa kauempanakin saa sekä mielenkiintoisen työn että paremman palkan. Moni muukin kielitaitoinen ja omatoiminen nuori äänestää jo nyt jaloillaan.

Samoin yksityisen työn teettämisessä on jo nyt se tilanne, että osaavan kannattaa harrastaa itse mieluummin kuin palkata ammattimies (pois lukien luvanvaraiset työt).

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Juho, näet siis asian niin että keskituloisia ei voi enää verottaa lisää.

Oletko myös sitä mieltä että pitää ottaa edelleen lisää lainaa hyvinvointivaltion tarpeisiin, vai pitäisikö köyhiä ryhtyä oikein kunnolla kyykytämään, ettei tarvitsisi lainata enää lisää?

Vai vastaako poliitikon tapaan tähän kysymykseeni epämääräisesti ja kauttarantain?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Verottamalla sitä budjettiaukkoa ei voi paikata. Seuraukset olisivat tuhoisia. Tuloveroilla kerätään nyt suunnilleen 27 miljardia ja vuotuinen lainanotto on lähellä 6 miljardin tasoa. Keski- ja hyvätuloisten (vuositulot yli 35 000 euroa) osuus kaikista palkansaajista on non 27 %. Tälle porukalle Vihavanen sitten mätkäyttäisi 6 miljardin lisälaskun. Käytännössä se merkitsisi verojen korottamista keskimäärin kolmanneksella. Minä epäilen, että siinä voisi käydä hyvin huonosti.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kun en ole poliitikko vaikkakin Keskustan jäsen (ja kannattaja) yritän ainakin vastata kohtuullisen selkeästi.

Ongelma on vaikea ja siihen ei ole hyvää ja helppoa ratkaisua. Kenenkään verotuksen kiristämiseen ei ole juurikaan varaa. Jotain voitaisiin tietenkin hakea esimerkiksi poistamalla lainakorkojen vähennysmahdollisuus kokonaan. Samoin tietysti ammattiliittojen jäsenmaksun vähennysoikeus. Mutta nuo ovat kaikkiaan kuitenkin aika pieniä summia, vaikka esimerkiksi lainakorkojen vähennysoikeuden nopea poisto saisi monen haukkomaan henkeään.

Joten ainoaksi keinoksi jää menojen leikkaaminen. Tehokkain keino menojen leikkaamiseen on hallinnon tehostaminen, turhan työn karsiminen ja sosiaalimeojen vähentäminen. Silloin esimerkiksi demarien kovasti karsastama perustulo on tärkeässä roolissa. Se olisi saatava järjestetyksi sellaiseksi, että se sekä turvaa kaikille köyhille (niin opiskelijoille, työttömille aikuisille kuin eläkeläisillekin) jonkun minimitoimeentulon. Kaiken kaikkiaan siis menojen saaminen kuriin on erityisesti kiinni siitä, että mahdollisimman moni voisi tulla toimeen omalla työllään. Silloin kaiken työn on oltava kannattavaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

"Pannaan valtiovalta asiantuntijoineen selvittämään mitä on kerskakulutus ja aleetaan supistamaan sitä."

Aika tyypillistä poliitikkomaista selittelyä tämä.

Haluan että velanotto lopetetaan.
Ei sillä mitään väliä miten kansa rutisee ja valittaa.
Valittaa ne aina kumminkin, ihan kaikki.

Rikkaat rutisee vielä enemmän kuin köyhät,
ne kun ei ole tottuneet alistumaan ja nöyrtymään,
niinkuin käyhän on aina pitänyt tehdä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tälle porukalle Vihavanen sitten mätkäyttäisi 6 miljardin lisälaskun. Käytännössä se merkitsisi verojen korottamista keskimäärin kolmanneksella. Minä epäilen, että siinä voisi käydä hyvin huonosti."

Tällaista ruikutusta.

Minä ihmettelen jatkuvasti sitä miten köyhiä nämä Suomen rikkaat oikein ovat, ja miten heitä vainoitaan, niin että maanpakolaisuus uhkaa, kun valtio uhkaa verottamalla suistaa heidän taloutensa raunioiksi.

Suomen valtion velka on tällä hetkellä noin 102,5 miljardia €, ja minun osuuteni tästä velasta on vajaa 19 000 €.

Minä olen ikäni ollut suhteellisen pienituloinen ja nyt olen vielä pienituloisempi eläkeläinen. Tosin olen elänyt säästeliääämmin kuin useimmat, mutta toivon ettei sitä laskettaisi minulle viaksi.

Minun osuuteni valtion velkaantumisesta lienee vuosittain jotain noin n. 1000 euroa. Jos minun tuloistani vähennettäisiin tuhannen euroa vuosittain, ei se haittaisi minun elämänmenoani.

Rikkaiden osuus tästä Suomen velkamäärän kasvusta lienee suurinpiirtein tai ihan sama kuin minulla, siis se sama 1000 € vuodessa. Miten voi olla mahdollista että suomen rikkailla ei ole sen verran varaa luopua elintasostaan, siis 1000€ vuodessa, kun minullakin olisi?

Minä pystyisin maksamaan oman velkaosuuteni, sen 19 000 € pois ilman että minun tarvitsisi myydä asuntoa, autoa, tai asuntovaunua, tai mitään muutakaan omaisuutta.

Saisin siis maksettua pois osuuteni valtionvelasta ja saisin helposti pihistettyä kulutuksestani sen verran kuin mitä on valtion velanotto minun osaltani vuosittain.

Miten on mahdollista että Suomen rikkailla ei ole tähän varaa, vaan pitää lähteä elintasopakolaisiksi ulkomaille?

Minua vain niin kovasti tämä juttu nyt ihmetyttää.

Antti Jokela

Sveitsiläiset kyllästyivät julkisen velan kasvuun ja äänestivät vuonna 2001 suurella enemmistöllä velkajarrun käyttöönotosta. Velka oli kasvanut 90-luvulla ja oli korkeimmillaan 53% bruttokansantuotteesta. Jarru otettiin käyttöön vuonna 2003 ja vuonna 2012 julkisen velan määrä oli tippunut 37%:iin.

Velkaa rajoitetaan useamman vuoden yli ja mekanismi toimi jopa finanssikriisin iskiessä, koska sitä ennen oli kertynyt ylijäämää. Suomessahan menoja lisättiin (ns. "jakovara") samaan aikaan kuin sveitsiläiset jo säästivät sadepäivän varalle.

http://knesset.gov.il/mmm/oecd/Swiss_Confederatin.pdf

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Julkisella on työajat huomattavasti yksityisiä aloja lyhyemmät. Palkkojen pitää kuitenkin olla samat tai paremmat. Palkkausperusteet eivät liity työntuottavuuteen, vaan ennemmin erilaisiin koulutusvaatimuksiin.(Pohjoismaalainen hyvinvointimalli tukeutu yksilöiden välisiin pieniin tuloeroihin ja laajaan työllisyyteen, tästä johtuu myös suuret työttömyyslukemat) Korkean verotuksen yksi syy on tässä. Suuri määrä julkisensektorin lyhyttä työpäivää tekeviä on hyvin palkattuja työntekijöitä. Tähän on siis mennyt tuottavuuden kasvu suomessa. Julkisen sektorin etuisuuksiin liittyy usein koko työelämän elinkaari, yksityisen sektorin etuhin kuuluu epävarmat työpaikat, sekä yhä enempi erillaiset tasaverot/piiloverot, asumiseen liittyvät korotuksetym, kyllä tässä pakostakin vastakain asettelu syntyy myös työntekijöitten kesken.

Nykyisessä yhteiskuntarakenne mallissa maksajaa tuskin löytyy pääomilta markkinavoimilta. Viime vuosien hallitukset ovat olleet kykenemättömiä lopettamaan tulonjaon kautta velkaantumista.On valittava ,joko nykyinen kriisiytynyt systeemi ja kilpajuoksu kohti pohjaa, tai rakennettava uusi tasapainoisempi talous sekä oikeudenmukaisempi yhteiskuntajärjestelmä, tässä on yhteiskuntasopimus sekä neuvottelijoilla ja hallituksella/pääomilla ratkaiseva rooli , miten saadaan investoinnit kannattamaan Suomessa.

Talouden faktat tiedetään, korjausliike jakovaraan olisi pitänyt tehdä jo noin kymmenen vuotta sitten. Hallittu suunnanmuutos nykytilasta näyttää epätodennäköiseltä, kilpajuoksu jatkuu, niin kauan kuin olemme tarpeeksi suossa, ja kansakin alkaa tajuta missä mennään,osa päättäjistä sen jo tajuavat !

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Täysin samaa mieltä.

Julkisesta sektorista vielä sen verran että en lietsoisi vihaa sitä kohtaan. Julkinen sektori on tarpeellinen ja välttämätön osa yhteiskuntaa.

Se vain on nyt niin että julkisen sektorin aloilla tuskin on mitään kilpailua siitä kuka tekee asiat tehokkaimmin ja kenellä on parhaat konstit.

Julkisen sektorin palkat on korkeat ja edut hyvät ja niitäkin pitäisi vähän nipistää, mutta jotenkin sinne pitäisi saada enemmän kilpailua aikaiselsi, niin että jotain kehitystä tapahtuisi ja byrokratiaa saataisiin pienenemään.

En nimittäin usko että byrokraatit itse meilellään karsivat byrokratiaa, siinä nimittäin leipä lyhenee samalla heiltä itseltään.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Onko Suomen todella pakko ottaa lisää velkaa?

ooo

Raskaan sarjan kysymys. Hyvä.

Pannaan valtiovalta asiantuntijoineen selvittämään mitä on kerskakulutus ja aleetaan supistamaan sitä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pannaan valtiovalta asiantuntijoineen selvittämään mitä on kerskakulutus ja aleetaan supistamaan sitä."

Eiköhän se ole tiedossa,
ei siihen nollatutkimuksia tarvita.

Velanotto pitää lopettaa
ja kansalaiset pannaan vähentämään kuluttamista.
Kyllä se kerskakulutus siitä vähän hiljenee.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#13

Paljon kerskakulutuksesta puhutaan, mutta onko missään määritelty mitä se on. Mitkä tuotteet, palvelut ym ovat sitä.
Pelkäänpä että ei niin rohkeaa poliitikkoa löydykään, joka tällaista alkaisi selvittämään.

Kerskakulutus kun koskee meitä kaikkia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Paljon kerskakulutuksesta puhutaan, mutta onko missään määritelty mitä se on. Mitkä tuotteet, palvelut ym ovat sitä."

Ei sitä kannata määritellä mikä on kerskakulutusta.
Jokaisen pitää itse se määritellä mikä on heille itselleen kerskakulutusta.
Ei ihmisten valinnanvapauteen pidä puuttua.

Kerskakulutusta on kaikki se mikä menee tienistien yli.
Suomi kerskakuluttaa tänä vuonna kuuden miljardin edestä.

Kaikenkaikkiaan kerskakulutuslaskua on Suomelle kertynyt jo yli 100 miljardia euroa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #18

#18

Kerskakulutuksesta on mittaamattomasti haittaa. Voimavaroja tarvittaisiin muualle.

niin..... sitähän sanotaan että elämme rikkauksien keskellä tietoyhteiskunnassa. Olemme kuin I luokan junan ravintolavaunussa, pöydällä on kaikkia kuviteltavissa olevia herkkuja, kristallikruunut välkehtivät, vauhti kiihtyy koko ajan ---- olemme matkalla päin ..... helvettiä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

Hauska vertaus, mutta synkistelevä.

Emme tiedä minne olemme menossa,
mutta ilmeisesti möykkyjä tulee
ja osa viinistä läikkyy pöydälle
ja osa herkuista putoaa lattialle.

Mutta aina on mahdollisuus myös painaa jarrua,
hidastaa, tai vaihtaa toiselle raiteelle.

Käyttäjän MattiParkkinen kuva
Matti Parkkinen

Tässä keskustelussa tulisi keskittää enemmän huomiota Suomen pääomatulojen verotuksen kilpailijamaita matalampaan tasoon, veronkierron suureen määrään mm. harmaan talouden takia sekä yritystukiin, jotka kilpailua vääristävinä pitäisi enimmäkseen lopettaa. Näistä lähteistä saataisiin helposti yli 10 mrd euroa vuodessa valtion talouden paikkeeksi. Sellaiset neuvot, että likistettäisiin vielä lisää köyhiltä, eivät toimi. Köyhien kaikki rahat menevät kulutukseen ja ovat siten muiden kansantaloudessa toimivien tuloja. Sen sijaan veroparatiiseihin menevät rahat ovat poissa kansantalouden kiertokulusta ja syventävät osaltaan täysimääräisesti vallitsevaa taantumaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kyllä joka paikasta pitää nipistää,
myös köyhiltä,
vaikkei niiltä paljon saa,
ekkei halua niitä tappaa nälkään
ja v**tu**tukseen.

Rikkailtakaan ei paljon saa,
mutta nekin pitää ottaa mitä sieltä saa.

Kaikki toimet joilla rahan jakoa kansalle kiristetään kiristävät taloutta, mutta ei velkaelvytystäkään voi ikuisesti jatkaa. Sitä on nyt tehty aivan liian pitkään.

Eiköhän se että kerskakulutusta vähän karsitaan saa aikaan jotain uutta toimeliaisuuttakin kansalaisten keskuudessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset