Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Suomen työväenliikkeen ideologiaa ja toimintastrategiaa olisi syytä päivittää.

Vasemmiston, tai laajemmin työväenliikkeen, vanha ideologia oli vahva kuin panssarivaunu. Sillä panssarivaunulla aikoinaan murrettiin niiden muutaman “ruukinpatruunan” puolustus, jotka käytännössä silloin omistivat tuotantolaitokset ja päättivät niistä.

Panssarivaunulla ajeltiin vähän turhaankin. Palkat saatiin helposti nousemaan, mutta niitä nostettiin useimmiten liikaa , koska patruunat eivät pystyneet puolustamaan asemiaan.

Devalvaatiolla ja inflaatiolla saatiin kuitenkin siihen aikaan korjattua tilanne, kun palkkoja oli nostettu enemmän kuin mitä tuottavuus saatiin kasvamaan. Silloinkin oli voimassa sama laki kuin nykyisinkin. Jos yrityksiltä loppui kilpailukyky, loppui myös vienti. Silloin vain ei asiaa paikatti velanotolla yhtä helpisti kuin nykyisin. Devalvaatiolla ja inflaatiolla poistettiin panssarivaunulla hankittujen palkankorotusten ostovoima.

Työväen ideologia oli silloin se että patruunoilla on kyllä rahaa, sitä on heillä aivan liikaa ja osa siitä rahasta  kuuluu luonnollisesti työläisille, työläisethän sen rahan ovat patruunoille tehneet. Tämä ei aivan pitänyt paikkaansa, ei patruunoilla sitä rahaa rajattomasti ollut ja sitä tuli vain kilpailukyvyn asettamissa rajoissa, kuten nytkin.

Tänä päivänä vasemmiston ideologia on aivan sama kuin ennenkin, mutta maailma on muuttunut. Vastapelureina ei ole enää muutama suomalainen “ruukinpatruuna”, vaan kivikovat maailmanmarkkinat, sekä myös työläisten itse omistamat rahastot ja eläkerahastot, jotka ovat monin verroin kovempi vastus kuin patruunat.

Tätä vastustajaa vastaan on turha käyttää vasemmiston vanhaa panssarivaunuideologiaa. Siinä menee vain panssarivaunun nokka lyttyyn ja tykinputki vääntyy väkkyrälle. On aika miettiä uusia ideologioita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Arto on oikeassa. Duunarin ja yrittäjän pitäisi soutaa samaan suuntaan.

Vastakkainasettelun ainoa tarkoitus Suomessa on molemmilta jättiverojen keräys, josta vain murto-osa palvelee hyvinvointia.

Molempia kustaan nykysysteemissä silmään urakalla. Duunarilla menee huonosti ja yrittäjät joutuvat lopettamaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Duunarin ja yrittäjän pitäisi soutaa samaan suuntaan.
Näin onkin tehty hyvällä menestyksellä Saksassa ja Ruotsissa.

Suomessa tämän yhteistyön tiellä on paitsi vasemmiston vanganaikainen ideologia, myös oikeistopiirien vanhanaikainen ideologia.

Patruunahenki elää Suomessa yhä ja se on myrkkyä vasemmiston uudistamiselle.

Asenteet eivät kovin herkästi muutu, arvokonservatismi jyrää ja se on tyypillistä paitsi oikeistolaisille, myös vasemmistolaisille asenteille.

Sellaistakin arvokonservatismia on joka yhdistää sekä vasemmisto- että oikeistopiirejä.

Sellaista arvokonservatismia on mm. se että haikaillaan markkaan palaamisesta ja inflaatio- devalvaatiotaloudesta. Sitä muistellaan hyvällä, vaikka se oli huonoa politiikkaa ja ajat olivat surkeita nykyaikaan verrattuna.

Toinen vasemmistoa ja oikeistoa yhdistävä arvokonservatismin muoto on kansallismielisyys, vanhaa isänmaallisuutta haikaillaan ja pelätään väistämätöntä kansainvälistymistä.

On vielä yksi arvokonservatiivisuuden muoto joka yhdistää oikeistoa ja vasemmistoa. Se on vanhakantaiset viime vuosisadan alkupuolella kehitetyt rotuopit, jotka saivat myös poliittisen ilmentymän natsi- aatteessa. Natsi- aate elää yhä ja se on arvokonservatiivisuuden muoto joka yhdistää rikkaita ja köyhiä, ei niinkään oikeistoa ja vasemmistoa.

Jyrki Paldán

"Näin onkin tehty hyvällä menestyksellä Saksassa ja Ruotsissa."

Jep, kumpaankin on luotu noiden maiden modernissa historiassa ennennäkemätön köyhälistön luokka. Jopa työssäkäyvistä huomattavan iso osa elää köyhyysrajan alla. Sen sijaan niillä menestyjillä menee paremmin kuin koskaan.

Suomeksi siis se "samaan suuntaan soutaminen" tarkoittaa sitä että toiset rikastuu toisten kustannuksella ja toiset köyhtyy.

Sinänsä olet ihan oikeassa, niin kauon kun pitäydytään nykyisissä paradigmoissa markkinoiden suhteen, vasemmisto on hampaaton. Pelkkä kollektiivinen neuvottelu ei (välttämättä, todennäköisesti) riitä mihinkään globaaleilla markkinoilla ja pääoman vapaan liikkuvuuden aikaan. Kuka kuitenkaan pystyy varmuudella sanomaan että nuo paradigmat ovat pysyviä? Ihan yhtä lailla kuin moderni oikeisto olisi ollut teeseillään hampaaton feodaaliaikana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #5

"Suomeksi siis se "samaan suuntaan soutaminen" tarkoittaa sitä että toiset rikastuu toisten kustannuksella ja toiset köyhtyy."

Vai meneekö se niin että rikkaat rikastuu paljon ja köyhät vain pikkiriikkisen.

Tuloerojen kasvu on tietenkin ongelma johon pitäisi pureutua, mutta jos vaihtoehtona on ratkaisu jossa tuloerot kaventuvat, eli rikkaat köyhtyvät ja köyhätkin köyhtyvät, mutta vähemmän kuin rikkaat, silloin valitsen sen toisen vaihtoehdon, vaikka seurauksena onkin haitallinen tuloerojen kasvu.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #6

Ei ole olemassakaan mitään tuollaista dikotomiaa, eikä ole mitään osoitusta että rikkaita rikastamalla talous jotenkin kokonaisuutena parantuisi. Saksassa reaalimediaanipalkka on ollut laskussa ja köyhien määrä kasvanut huiman korkeaksi. Suurin osa kansasta ei ole siis hyötynyt tuosta "talousihmeestä" lainkaan. Modernista taloushistoriasta tuskin voidaan päätellä juuri mitään muuta kuin sen, että niin eriarvoiset kuin tasa-arvoisetkin yhteiskunnat ovat pärjänneet talouden kokonaiskuvan kannalta varsin vaihtelevasti, ja kumpaankin joukkoon mahtuu yhtä lailla epäonnistujia kuin onnistujiakin. Talousteoriasta taas voidaan päätellä lähinnä vain sen, että akatemiassa ei asiasta ole edes auttavaa yksimielisyyttä. Poliittisesta talouskeskustelusta(ainakin lähes kaikesta siitä) voidaan taas päätellä että se on pelkkää semanttista roskaa, jolla ei ole mitään tekemistä reaalimaailman kanssa.

Työttömyys tietysti on ongelma, ja olet ihan oikeassa siitä että loppujen lopuksi hyvinvointi rakennetaan aina vain työllä ja tuotannolla. Sen suhteen Saksa ei ole Suomea parempi, sillä vaikka Suomen työllisyysaste on OECD:n mukaan 68,6 ja Saksan 74,0, tekevät Saksan duunarit paljon lyhempää päivää. Saksassa duunari tekee keskimäärin 1371 tuntia vuodessa, kun taas Suomessa 1645. Työllisyysaste on siis noin 7% pienempi Suomessa, mutta tehtyjen työtuntien määrä työntekijää kohden noin 17% pienempi Saksassa.

Vaihtoehdot ovat siis;

-Köyhät ja keskiluokka köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat, taloudella menee joko hyvin tai huonosti.
-Tulo- ja varallisuuseroista, sekä eriarvoisuudesta pidetään huolta, eikä niitä päästetä repeämään käsiin, taloudella menee joko hyvin tai huonosti.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #8

Jyrki Paldania lukiessa vahvistuu muuttohalut Suomesta. Suomi teki sen mitä eniten pelkäsin jo vuonna 1988.

Pohjakosketusta ei tule ainakaan kymmeneen vuoteen ja sitä ei kannata jäädä odottelemaan.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #9

Jos kognitiivinen dissonanssi noin pahasti potkii päähän, suosittelen olemaan lukematta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

- Saatana tää elämä ei tässä maassa kannata. Tästä on parasta lähtee lännen maille. Tää on koko maa semmonen tunkio ettei täällä aikamies viitti elää.

Väinö Linna , Täällä Pohjantähden alla

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei se mitään jos jotkut täältä lähtee,
onpahan sitten enemmän tilaa uusille tulijoille,
joita näyttää niitäkin riittävän.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei tuon kommentin lausuja Akseli Koskelakaan mihinkään Suomesta lähtenyt ja hyvä niin , sillä pian edessä ollut torpparikapina tiesi 30 000 suomalaisen kuolemaa.

Akseli itse onnistui säilyttämään henkensä taistellessaan vallankumouksellisena työväenliikkeen ideologian puolesta laillisen hallituksen joukkoja vastaan.

Pekka Iiskonmaki

#7
Työväenluokka ammentaa sieltä yhä katkeruutensa, kun kapina, suomalaisten kansanmurha ja pakkosiirrot Siperiaan jäivät toteutumatta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Älä nyt viitsi. Suomalaiset kommunistit ovat aina olleet hyvin isänmaallisia. Olivatko porvarit isänmaallisia kuningashölmöilyssä? Kollega opiskeli Leningradissa, ja häntä painostettiin ilmiantajaksi. Hän kertoi huolensa Arskalle, ja painostus loppui.

Arska sanoi minulle kerran, jotta Pekka, sosialismista ei tule mitään, koska ihminen on liiaksi eläin.

RIP

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Perinteinen työväenliike ammentaa voimaa itseensä vihapuheista ja -lauluista. Eli se on varsin kielteinen ilmiö!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tämäkin on totta. Vihapuhe on pitkään jatkunut perinne, sitä on harrastettu ennenkaikkea ryssää, kommunisteja, herroja, hurreja ja lahtareita kohtaan. Nyt se perinne on suunnattu mamuihin.

Pekka Iiskonmaki

#13
Esim. rakennusalalla voisi vihansa kohdistaa työmailla omiin jätöksiinsä ja vetää vessan.

Tuskin kaikki duunarit ovat enään ulkohuusin piirissä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tottakai työväenliikkeen pitää uudistua ja uudistuhaan se, mutta se ei koske pelkästään työväenliikeettä, vaan koko suomalaista yhteiskuntaa ja sekin uudistuu. Iiskonmäet ja Väänäset eivät sitä tee, vaan uusi sukupolvi jonka tämä "sosialidemokraattinen" korkeasti koulutettu yhteiskunta on kasvattanut ja joille maailma on aivan muuta kuin Viro tai Ruotsi ja Viroon pakenevat ne yritykset jotka Suomessa eivät pärjää.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

#15 Tulipa mieleeni erittäin fiksu siivooja, joka laittoi lapun miesten wc:n takaseinään. Siinä luki isolla, että "astu askel lähemmäksi. Se on lyhempi kuin luuletkaan."

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ihan mainio juttu, mutta miten se liittyy työväenliikkeeseen?
Ja miten se nyt juuri sattu mieleen tulemaan? :)

Minäpä juttelen vähän siitä patruunahengestä, kun nyt sattui tulemaan mieleen.

Se patruunahenki ei ole vain vanhojen patruunoiden, tai nykyisten kapitaalin omistajien ja työnantajien ominaisuus. Se on meissä kaikissa, myös työläisissä ja siinä siivoojassa joka laittoi sen kyltin seinään kun halutti pomottaa niitä joilla on pienet vehkeet.

Se patruunahenki elää yhteiskunnassa ja jokainen haluaisi oikeasti olla se patruuna ja päästä pomottamaan muita. Siitä johtuu ettei patruunahenki suinkaan kuole kun vanhat patruunat kuolevat tai menevät vararikkoon. Siinä piian ja rengin pojassa joka onnistuu elämässään ja perustaa tuottavan yrityksen, elää patruunahenki yhtä voimakkaana kuin siinä isännässä joka komensi hänen vanhempiaan.

Tästä patruunahengestä pitäisi vähitellen päästä eroon, se on vaikeaa, mutta, pääministerimme sanoin, kaikki kivet ja kannot kannattaa kääntää sen tavoitteen saavuttamiseksi, vaikka se on vaikeaa.

Kenties sitten onnistuisivat ne yhteiskuntasopimuksetkin,

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Vasemmistopuoulueiden on kai luovuttava sosialismista ja se on todella iso ajatuksenmuutos ainakin demareissa.

Enemmistö ei halua siirtyä sosialismiin, joten on alettava vasemmistopuolueidenkin elää tässä nykyisessä kapitalismissa, mikä vie meidät kuitenkin vähitellen totaaliseen tuhoon.
Tarvitaan parempaa ja oikeudenmukaisempaa kapitalismia koko maailmaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset