Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

KiKy tulee, paukutellaanko nyt henkseleitä?

KiKy:n takia ei todellakaan ole aihetta henkselien paukutteluun. Se että sopimukseen päästään näin hitaasti ja monien mutkien kautta osoittaa suomalaisen sopimusyhteiskunnan suorastaan sairalloista heikkoutta. Diagnoosin pitäisi olla että potilas on kuolemanvaarassa.

Jotta tämänsisältöinen sopimus olisi tehokas, se olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Jotta sopimus olisi ollut tänä päivänä tehokas, sen olisi pitänyt johtaa syvempään sisäiseen devalvaatioon. 5%:n palkkojen alennus olisi voinut olla sopiva, eikä missään tapauksessa mitään veronalennuksia.

Nyt näyttää kuitenkin siltä että pitkään jatkunut kansainvälisen talouden hidas elpyminen on viimein saavuttanut myös Suomen.

Siitä ei pitäisi vetää mitään johtopäätöksiä suomalaisen sopimisen tehokkuudesta että ulkoiset tekijät vaikuttavat talouteen positiivisesti.  Mitäs jos näin ei olisi käynyt?  Suomen talous menisi edelleen kiihtyvää vauhtia alamäkeen, koska sopimusjärjestelmä ei toimi.

Nyt saavutettu liian huono KiKy on kuitenkin parempi kuin ei  mitään KiKyä ja se auttanee asiassa jonkin verran, nyt kun kansainväliset suhdanteet ovat taas kerran nostamassa Suomea suosta.

Suomen budjetti on kuitenkin edelleen alijäämäinen ja valtion velka on hirvittävä ja  velkaantumisvauhti on edelleen hirvittävää.

Ei ole mitään syytä paukuttaa henkseleitä, vaan on syytä edelleen murehtia Suomen taloutta ja vakavasti pohtia Suomen keinoja selviytyä nykyisestä tilanteesta ja yleensäkin, silloin kun talous tahmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ei varmaan olekaan syytä hinsseleitä paukutella mutta on se kuitenkin osoitus siitä että nykyinen hallitus on saanut vanhoihin latuihin kuukahtaneet työntekijäjärjestöt ymmärtämään asioiden vakavuuden. Vaikka kun kuunteli esim. metallin Riku Aallon selittelyjä äänestyksen jälkeen niin taitaa se lopullinen ymmärrys vielä olla hakusessa.
"Jotta tämänsisältöinen sopimus olisi tehokas, se olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Jotta sopimus olisi ollut tänä päivänä tehokas, sen olisi pitänyt johtaa syvempään sisäiseen devalvaatioon."
Niinhän se olisi pitänyt mutta kun hallituksessa on olleet vuoronperään sellaiset tunarit etteivät ole saaneet sitä tarpeellisuutta osoitettua järjestöille. Kyllä sieltä demareista ja kommunisteista vihreiden kannustuksella on kovasti yritetty tätäkin sopimusta kaataa milloin minkäkinlaisilla iltalypsyillä.

Nähtäväksi jää minkäkokoinen vaikutus tällä sitten on kun se näin myöhään ja vesitettynä saatiin aikaseksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Turha paukutella. Mutta pakko todeta, että kyllä sillä Sipilällä on lehmän hermot. Niin monta kertaa hänet on jo todettu epäonnistuneeksi, että minä olisin moneen kertaan sanonut, että pitäkää tunkkinne. Hallitus tekee, mitä hallitus tekee.

Eikä nytkään moittinut vaan oli tyytyväinen saavutettuun. Siitä on hyvä jatkaa. (Kun vielä saisi Lepomäen siihen rinnalleen. Olisi sitten toinen ratkaisuhakuinen mutta hieman nuorempi ja räväkämpi.)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pääministerin toiminta on kieltämättä ollut tulosta tuottaavaa, joskin näin heukkoa tulosta, mutta tulosta kumminkin.

Varmasti kaikkis se vähäinen edistyminen mitä on tapahtunut voidaankin laskea Sipilän ansioksi.

Ei niistä muista hallituksen ja eduskunnan tunareista olisi ollut tähänkään suoritukseen, olisivat luovuttaneet ja heittäneet pyyhkeen kehään kesken ottelun, mutta Sipilä vain jatkoi kivien kääntelemistä.

Parempi olisi jos ei nyt ainakaan Lepomäkeä laitettaisi asioita lisää sotkemaan. Vapaavuorta nyt tarvittaisiin, mutta Orpolin menettelee.

----------------

Jossain vaiheessa pitäisi keskittyä miettimään miten Ay- politiikkaa voitaisiin uudistaa, niin etteivät ne saisi aina enemmän jotka huutaa ruikuttaa ja lakkoilee.

Kansantalouden kakusta ei voida leikata enempää kuin mitä siinä kakussa on ja vain siitä mitä on voidaan tapella. Mutta vuosikausia on kuviteltu kakkua suuremmaksi kuin mitä se on ja sitä kuvitelmakakkua on jaettu ja siitä on tapeltu ja se kuvitelma on sitten muuttunut inflaatioksi, devalvaatioiksi ja rahan arvon alenemiseksi.

Nyt ollaan viimein oikeilla jäljillä, eikä nyt pitäisi kuunnella ja uskoa niitä jotka suureen ääneen huutavat sitä että pitäisi palata takaisin inflaatio-devalvaatiotalouteen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #3

Ei se, että Lepomäellä on hieman erilaisia näkemyksiä, tarkoita, että hän olisi neuvottelukyvytön. Sehän tarkoittaa sitä, että hänellä on tarjota uusia, erilaisia vaihtoehtoja valittavaksi. Mutta vaikea kuvitella hänet idiootiksi, joka ei kykene kuuntelemaan ja punnitsemaan myös muiden vaihtoehtoja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

"Mutta vaikea kuvitella hänet idiootiksi, joka ei kykene kuuntelemaan ja punnitsemaan myös muiden vaihtoehtoja."

Vaikeata on kuvitella hänestä oikein mitään näillä näytöillä.

Lepomäki on pyrkinyt esiin esilaisilla ulostuloilla, jotka ulostulot lienee kuitenkin suunniteltu lähinnä mahdollisimman suuren media-huomion saavuttamiseksi.

Selvää on se että Lepomäki pyrkii politiikan johtoasemiin, mutta vielä ei ole selvää kuvaa siitä onko hänellä pelkästään yksityisiä tavoitteita, vai onko hänellä myös tavoitteita jotka ovat ns. "isänmaallisia".

Siitäkään ei voi tietää mitä ideoita Lepomäki sitten ajaa kun hän on saanut kannatusta ja päässyt johtopaikoille. Oletettavaa on etteivät kaikki ne menetelmät joilla Suomea voisi pelastaa, ole niitä tavoitteita jotka kannattaa tuoda esiin silloin kun tavoitelee vallan tikkaiden korkeimpia askelmia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Miksi pitää aina ihannoida sisäistä devalvaatiota? Jos on esim. asuntolainaa, niin maksaa täytyy aina se sama määrä. Sis. devalvaatio tuhoaa ostovoiman ja kotimaiset markkinat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sis. devalvaatio tuhoaa ostovoiman ja kotimaiset markkinat."

Aamun lehdessä TAYS:n edustaja jo laskeskeli että sairaanhoitopiiri säästää 4 miljoonaa kun voi potkia ylimääräistä väkeä pihalle. Tulisikohan koko maassa 40 000 uutta työtöntä kyselemään työttömyyskorvauksia ja asumistukea.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Aamun lehdessä TAYS:n edustaja jo laskeskeli että sairaanhoitopiiri säästää 4 miljoonaa kun voi potkia ylimääräistä väkeä pihalle. Tulisikohan koko maassa 40 000 uutta työtöntä kyselemään työttömyyskorvauksia ja asumistukea."

Vähättelemättä mitenkään sairaanhoitajien ja lääkäreiden työpanosta ja tyätaakkaa, asia on vain niin että niillä palkoilla joita vientiteollisuudessa tällä hetkellä maksetaan, ei saada aikaan niin paljon vientiä, että viennin verotuloilla pystyttäisiin hoitoalalla maksamaan kaikille niitä palkkoja joita nyt maksetaan, olivatpa ne palkat miten oikeutettuja tahansa.

Kansantalous ei toimi niin että ensin määritellään mitä kenenkin kuuluu saada ja sitten katsotaan että olisiko varaa maksaa. Se johtaa tähän velanottokierteeseen.

Pitäisi ensin katsoa paljonko on varaa maksaa ja sitten maksaa sen mukaan kun on varaa, mahdollisimman tasapuolisesti.

Jos ei ole varaa maksaa niitä palkkoja, niin on vain kaksi mahdollisuutta, joko palkkoja pudotetaan, tai ihmisiä irtisanotaan.

Ihmisten irtisanominen julkiselta sektorilta ei ole kovinkaan järkevää, koska nämä ihmiset voivat sitten ilmestyä niille listoille joille maksetaan valtion kassasta ansiosidonnaista, mutta minkäs teet, kun palkkoja ei voi laskea. Pitää vain toivoa että nämä ihmiset työllistyisivät jonnekin.

Jos vientiteollisuudessa palkkoja vähän heivattaisiin alaspäin, se voisi parantaa vientinäkymiä ja vientiteollisuus voisi palkata lisää väkeä.

Vientiteollisuuden mahdollisuudet on rajattomat, emme missään oloissa koskaan pysty täyttämään vientimarkkinoiden kysyntää, jos myytävien tuotteiden hinta-laatusuhde on kohdallaan.

Kotimaahankin saataisiin myytyä vähän enemmän kotimaista tavaraa, mutta se edellyttäsi sitä samaa asiaa, kilpailulkykyä pitäisi olla, eli hinta-laatusuhde kohdallaan.
----------

Jos vienti ei vedä, mistään ei tule sellaisia summia rahaa joilla voidaan ylläpitää nykyistä julkista sektoria, ei vaikka se julkinen sektori olisi miten tarpeellinen tahansa.

Jos vienti ei vedä, saavat myös vanhukset kitua likaisissa vaipoissaan, potilasjonot pitenevät ja luokkakoot suurenevat, rosvot saavat riehua rauhassa ja tulipaloja kukaan ei sammuta, vain siksi ettei ole varaa julkisen sektorin palveluihin.

Pitäisi vähän miettiä mihin kukin kansalainen on oikeutettu mihin on oikeasti varaa, ja kannattaako saavutetuista eduista aina pitää kiinni kaikissa tilanteissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta minkäs teet, kun palkkoja ei voi laskea"

Minä ja moni muukin tietää mitä pitäisi tehdä mutta nämä muutamat federalistit valtionhallinnossa ovat niin jääräpäisiä etteivät myönnä virheitään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minä ja moni muukin tietää mitä pitäisi tehdä.

Minäkin tiedän mitä sinun mielestäsi pitäisi tehdä,
mutta minun mielestäni se on huono vaihtoehto.

Parempiakin vaihtoehtoja on
eikä koskaan pitäisi valita
useammasta vaihtoehdosta
muuta kuin se kaikkein paras,
tai vähiten huono.

Seppo Korppoo

Mikä merkitys kiky-sopimuksella on?

Sitä voi pitää kolmikannan ja ay-liikkeen torjuntavoittona Suomen sisäisessä valtataistelussa.

Mitä vastaan ja minkä puolesta kolmikanta ja ay-liike sitten oikein sotivat?

Maan hallitus ja suuryrityksemme puolustautuvat ay-liikkeen yleislakko-ukauksia vastaan ja ay-liike puolustaa ulkoparlamentaarista valta-asemaansa Suomen kansaa edustavaa hallitusta, sekä suurinta vapaan talouden työnantajaa, kp-sektoria vastaan, joka luo 90% uusista työpaikoista.

Kuka sitten hävisi tämän taistelun?

Tämän taistelun hävisivät Suomen 500 000 työtöntä + yli miljoona heidän läheistään, sekä Suomen yrittäjät, joille kaikki merkitykselliset asiat ovat edelleen luottamusmieslukon takana.

Ketkä sitten voittavat ja häviävät koko sodan?

Globaalin taloussodan voittavat kilpailukykyiset maat ja yhtiöt, kilpailukyvyttömät häviävät.

Suomessa voittajia ovat jo ulkomaille karanneet suur-yrityksemme ja parhaat pk-yrityksemme, jotka kansainvälistyvät nopeasti.

Häviäjiä ovat ay-liike ja sellaiset yritykset, jotka jäävät Suomen hirmuverotuksen, pykäläviidakon ja maailman jäykimpien työmarkkinoitten armoille. Yleissitovuus tulee maan edun vastaisena häviämään.

Häviäjänä on nykymenolla myös koko Suomen kansa, mistä on todisteena hirmuisena jatkuva velanottomme ja luottoluokituksien laskut, sekä 2,6 %n pudotus viennin volyymissa.

Suomi on kun iso laiva, joka ajaan täyttä vauhtia kohti jäävuorta, mutta matkustajat vain juhlivat kuin viimeistä päivää ja suunnan muutosta haluava kapteeni on laitettu kolmikanta-rautoihin.

Seppo Korppoo, pk-yrittäjä, 40 vuotta taloussodan eturintamapalvelua

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Seppo vähän "kärjisti", mutta paljon asiaa.

Erityisesti asiaa on se että jos Suomessa ei saada kilpailukykyä kuntoon, voittajia ovat ne jotke tekevät, maahantuovat ja myyvät Suomessa myytävät tuontikulutushyödykkeet.

Ulkomaalaiset valmistajat hyötyvät myös siitä ettei suomalaisilla tuotteilla ole kilpailukykyä, eivätkä pysty tunkeutumaan heidän markkinoilleen.

----------------
Enpä oikein usko noihin jäävuori- sunmuihin maailmanloppu- skenarioihin. Kyllä asiat aina hoituvat, tavalla tai toisella, paremmalla tai huonommalla konstilla.

Parempi tapa olisi tietenkin se että hallituksen johdolla pystyttäisiin hallitusti ja järjestelmällisesti hoitamaan nämä kilpailukykyasiat kuntoon.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olet Vihavainen oikeassa. Tulos on laihaakin laihempi. Se syntyi ennennäkemättömällä vatuloinnilla ja ajanpeluulla. Ja lisäksi hallituksen piti iskeä neuvottelupöytään hirvittävän suuret veronalennukset.

Rakenteet eivät muuttuneet, ay-liikkeen valta kasvaa, sisäistä devalvaatiota ei saavuteta. Työpaikat pakenevat maasta edelleen eikä kiky tuota sellaista kilpailukykyloikkaa, johon hallitus pyrkii.

Samaan aikaan toisaalla valtionhallintoa paisutetaan. Digiloikkaan varatuilla sadoilla miljoonilla perustetaan uusia virkoja valtion virastoihin. Virastoista rakennetaan jättimäisiä it-alan turvatyöpaikkoja. Hallituksen tavoitteet hallinnon karsimikseksi ja digiloikan aikaan saamiseksi lyövät toisiaan kovasti korvallisille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Hallituksen tavoitteet hallinnon karsimikseksi ja digiloikan aikaan saamiseksi lyövät toisiaan kovasti korvallisille."

Ehkä siinä digiloikassa voitaisiin käyttää virolaisia konsultteja. Se tulisi halvemmaksi ja samalla saataisiin ehkä synergiaetuja jos Suomen ja Viron palveluja voitaisiin yhtenäistää. Tarkoitan että Suomessa voitaisiin käyttää virolaisten palveluja ja päinvastoin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset