Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Missä on poliittinen auktoriteetti Suomessa tällä hetkellä?

Demokratia on hyvä asia. Se on paras tapa hallita. Ainakaan parempaa systeemiä ei ole vielä keksitty.

Demokratiassa on kuitenkin omat puutteensa. Päätöksiä ei oikein tahdo syntyä ellei jollain päättäjistä ole auktoriteettia runnoa päätöksiä läpi jollain tavalla.

Kun päätöksiä tehdään demokraattisesti  jokainen osapuoli haluaisi että asiat päätettäisiin hänelle itselleen edullisella tavalla. Valitettavasti usein on niin että toisen etu on toisen haitta. Jokaisen pitää pitää puoliaan ja kukaan ei halua olla häviäjä.  Asioista kiistellään ikuisesti, koska kompromissiä tehtäessä jokainen joutuu antamaan periksi ja usein kaikki pelkäävät olevansa häviäjiä ja sitä että päätös hyödyttää muita enemmän kuin on tarpeen.

Ellei kenelläkään tässä demokraattisessa päätöksenteossa ole mitään auktoriteettia määritellä lopullista kompromissia, mitään päätöstä ei koskaan synny.


Suomessa on joskus ollut politikkoja joilla on ollut auktpriteettia, Kekkonen, Sorsa, Koivisto ja Lipponen, muutaman esimerkin mainitakseni. Näiden "hallitsijoiden"  hallitessa on saatu aikaan päätöksiä, ei aina niin hyviä, joskus vääriä, mutta jotain päätöksiä kuitenkin. 

Esko Aho taisi unohtua äsleisestä luettelosta, mutta hänen auktoriteettinsa taisi perustua siihen että Suomen oli pakko totella silloin niitä tahoja jotka suostuivat rahoittamaan suomalaista yhteiskuntaa. Lainoittajat hallitsivat silloin Suomea ja Viinanen ja Aho kertoivat hallitukselle ja eduskunnalle mitä pitää päättää, jotta jostain tulee rahaa millä valtakuntaa pyöritetään. 


Onko tällä hetkellä auktoriteetti Suomessa esim. Sipilän hallinnassa? Nyt näyttää siltä että Sipilän hallituskauden alku on mennyt sen tarvittavan auktoriteetin etsimiseen.  Saattaa olla että se on nyt saavutettu, toivottavasti. Saattaa olla että auktoriteetin saavuttaminen edellytti sitä että muuan pää piti pudota ja sen sijalle valita muuan toinen.

Äänestin keskustaa Sipilän takia, siksi että kuvittelin että hänestä saattaisi löytyä se auktoriteetti jota tarvitaan päätöksen syntymiseen demokraattisessa järjestelmässä. Hallituksen ensimmäinen vuosi on ollut sen kaltainen että toivoni oli välillä mennyt, mutta nyt näyttäisi taas siltä että toivoa on vielä.  

Myös pääministeri Sipilän kehon kieli kielii varmuudesta ja päättäväisyydestä, se ei ole sellaisen miehen käytöstä jolta puuttuu auktoriteetti ja sitä myötä todellinen valta.  Myös valtiovarainministeriksi on nyt tulossa sellainen henkilö joka pystyy takaamaan pääministerin auktoriteetin. Se onkin ihan välttämätöntä. Edellinen valtiovarainministeri ei ollut siihen tehtävään sopiva.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Iiskonmaki

''Missä on poliittinen auktoriteetti Suomessa tällä hetkellä?''

Kalevi Sorsa muni ja pojista on tullut kelpo tuholaisia. Mitä vielä kaipaat?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset