Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

IMF:n brexit- pelottelu

Vaikka olen vankasti sitä mieltä että Brittien ei pitäisi haaveilla itsenäisyydestä vaan pysyä kiltisti EU:ssa, olen sitä mieltä että IMF:n tämänpäiväinen ulostulo, jossa Englannille povataan lamaa, elintason laskua ja kaikkea pahaa, brexitin seurauksena, on pelkkää vaaleihin vaikuttamista.  

IMF näkee asian niin että brexit olisi kiusallinen asia ja yrittää vaikuttaa ettei sitä tulisi.  Koska kyseessä on kansalaisten suorittama äänestys, paras keino vaikuttaa tällaisessa tapauksessa on populismi.  Äänestäjiin vaikutetaan kuten lapsiin, pelottelemalla ja houkuttelemalla, tarjoamalla keppiä ja tikkukaramelliä.


Minä en usko että brexitin vaikutukset olisivat kovinkaan vakavat Englannin tai EU:n taloudelle, eikä varsinkaan pitkävaikutteiset.  Hankaluuksia tosin syntyy, se on selvä ja töitä tulee neuvottelijoille ja byrokraateille, jotta asiat saadaan näyttämään siltä että jotakin olisi muuttunut Englannin itsenäisyyden kannalta katsottuna, vaikka itseasiassa homma tulee jatkumaan kuten ennenkin.

Englannille tullaan neuvotteluissa antamaan joitakin myönnytyksiä jotka saattavat tuntua ihmisisten ja äänestäjien mielestä isoilta asioilta, mutta samalla Englannin ehtoja tiukennetaan asioissa joita ihmiset eivät oikein edes ymmärrä, eivätkä siis välitä niistä.

Totuus ja realiteetti on se että kaupankäynnin on jatkuttava ja ihmisten pitää päästä kulkemaan maasta toiseen, samoin yrityksille pitää olla vapaus harrastaa yritystoimintaa missä EU- maassa tahansa.  Jos engelsmannille ei kelpaa EU:n tunnukset ja lippu, asia voidaan hoitaa muullakin tavalla, kuten Sveitsin ja Norjan tapauksissa asia on hoidettu. Kaikelle tälle yhteistoiminnalle pitää tietenkin olla myös yhteiset säännöt, jotka EU laatii, joko brittien kanssa yhdessä, tai sitten ilman brittejä.

Yksi asia on kuitenkin melko varma.

Vaikka britit eivät halua kuulua EU:hun niin eurovision laulukilpailuihin he silti haluavat osallistua, kuten myös jalkapallon EM- kisoihin.  Jos brittejä haluttaisiin uhkailla, niin näistä kisoista pois sulkeminen kääntäisi brittien päät kansanäänestyksessä varmemmin kuin IMF:n  pelottelut, mutta en toki suosittele näin julmaa kiristystaktiikkaa. :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Kaksi huomiota:

1) Lopussa lähtee ns. laukalle. Eurooppa ei ole EU, vaikka se on jo monelle hämärtynyt.

2) IMF:n Brexit-pelottelu on tietysti tosiasia, mutt kyllä Brexit on todellinen päänsärky EU:n uskottavuudelle ja taloudelle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Lopussa lähtee ns. laukalle. Eurooppa ei ole EU, vaikka se on jo monelle hämärtynyt."

Joo

Länsi-Eurooppa on aika tavalla sama kuin EU tällä hetkellä.

Idässä on vielä Venäjä, Valkovenäjä ja Ukraina, jotka eivät ole millään tavalla EU:n vaikutuksessa. Sveitsi ja Norja ovat EU:n vaikutusalueella, vaikka ne eivät jäseniä liitossa olekaan.

Jokunen rupulivaltio kaakkoisessa Euroopassa ja Balkkanin niemimaalla kuuluvat kai henkisesti lähinnä Lähi-Itään, enemmän kuin Eurooppaan. Taitaa kreikkakin olla enemmän tätä jälkimmäistä sorttia, mutta ehkä se "henkisyys" Kreikan kohdalla saadaan vielä muuttumaan, koska näyttää siltä ettei ole mahdollista erottaa maata unionista.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Helppo kompata.
Tuo kaakkoisen Euroopan kuuluminen osaksi lähi-itää pitää paikkansa.
Euroopan ja Aasian kulttuurit sekoittuvat aika paksulla rajaviivalla.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Varsin neutraalihan tuo IMF:n arvio on ja sen mukaan nopea Norjan kaltainen sopimus voisi pitää talouden kasvun puolella. Ennustaminen on vaikeaa joka tapauksessa...

Ongelmahan tässä on lopulta se, että aivan riippumatta IMF:n arvion sisällöstä, se tulkitaan aina jonkun taholta pelotteluksi, propagandaksi yms...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"nopea Norjan kaltainen sopimus voisi pitää talouden kasvun puolella."

Tällainen sopimus saattaa olla jo pitkälle mietitty, nimittäin jos EU:n ja Englannin viranomaiset ovat tehtäviensä tasalla.

Olisi vakava virhe, tai melkein rikos, olla varautumatta brexit- tilanteeseen. Ainakin siihen on ollut aikaa varautua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset