Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Erdoğan ja Turkin kapinalliset tuomarit ja poliisit

Erdoğan on uutistietojen mukaan erottanut tuhansia poliiseja ja tuomareita.  Ilmeisesti erottamisen peruste on että nämä oikeuden ja maallisen virkavallan edustejat olisivat olleet jotenkin osallisina Erdoğania vastaan suunnattuun vallankaappausyritykseen.

Aivan ilmeisesti mitään yhteistyöneuvotteluja näiden erottamisten yhteydessä ei tarvita, kuten silloin kun mikrosoft irtisanoo tuhansia nokialaisia Suomessa.  Oikeudenkäynneistä ei näiden erottamisten yhteydessä tietenkään ole puhettakaan.  Tuomareilla ja poliiseilla ei Turkissa taida olla sellaista lain suojaa kuin suomalaisilla kolleigoillaan on, silloinkin kun nämä ovat syyllistyneet rikoksiin.


Toki Turkin kokoisessa maassa poliiseja ja tuomareita riittänee näiden irtisanomisten jälkeenkin, jotta tutkimukset ja asainomaiset oikeudenkäynnit voitaisiin suorittaa, mutta niitä ei pidettäne.

Varmaan virkaveljiä myös hämmentää se että heidän pitäisi tutkia ja tuomita oman alansa muita edustajia.

Lieneekö edes niin että nämä erotetut ovat rikollisia oman etunsa tavoittelijoita, vai ovatko he kenties vilpittömiä isänmaanystäviä ja demokratian kannattajia, joiden mielestä maa on Erdoğanin johdolla menossa heidän mielestään väärään suuntan.


Erdoğan voi myös tehdä virheen erottaessaan näin massiivisen  määrän toisinajattelevia virkamiehiä. Katkeruus tässä ryhmässä varmasti voimistuu ja vapautettuina valtion viroista he ovat vapaita valtion vastaiseen toimintaan.  Heidän valvomisensa ja vakoilemisensa kuluttaa varmasti  erotettuihin poliiseihin ja tuomareihin nähden moninkertaisen määrän vastaavaa virkamieskuntaa.

Lisäksi on tuskin luultavaa että kaikki toisinajattelevat virkamiehet olisi onnistuttu erottamaan. Heitä lienee virkamieskunnassa edelleen erotettuihin nähden moninkertainen määrä ja he voivat olla salaa yhteydessä erotettuihin.


Tilanne Erdoğanin kannalta tulee olemaan vaarallinen jatkossakin. Hänellä ei ole muuta turvaa kuin demagokiset kykynsä, joilla kiihottaa tavallista kansaa kadulle mellakoimaan.

Varmaa on että tulemme jatkossakin kuulemaan uutisia näistä kapinallisista ja vaikka heidän puoleltaan tulevat mielenosoitukset ja mellakat voitaisiin estää, pommit tulevat räjähtelemään paitsi isiksen, myös näiden kapinallisten taholta.

Toistaiseksi ei ole tietoa millaista aatetta tai ideologiaa nämä kapinalliset tuomarit ja poliisit edustavat, mutta todennäköiseltä tuntuu että laki, järjestys, sekulaari valtio ja demokratia olisivat heidän asialistallaan korkealla,

Jos näin on kuin oletan, toivon tässä tapauksessa Turkin kapinallisille poliiseille ja tuomareille menestystä.  Erdoğanin valta ei näytä sellaiselta mitä minä turkkilaisille toivoisin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Juuri noin. Sitä mitä pelkään, EU:ssa ja lännessä laajemmin lamaannutaan ihmettelemään ja selvittelemään mitä oikeasti tapahtuu. Aivan kuin Krimin tapauksessakin kävi. Oikeita päätöksiä todennäköisyyksien perusteella ei kyetty tekemään ja vastatoimia suorittamaan.

On epärelevanttia miettiä kuka kaappauksen suunnitteli. Sen miettiminen oliko kyseessä aito vai epäaito kaappaus, on tarpeetonta. On katsottava mitä Erdogan tekee ja poliittinen paino kohdistettava häneen, jos halutaan Turkissa demokratialle jäävän edes pieni mahdollisuus.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"On epärelevanttia miettiä kuka kaappauksen suunnitteli. Sen miettiminen oliko kyseessä aito vai epäaito kaappaus, on tarpeetonta. On katsottava mitä Erdogan tekee ja poliittinen paino kohdistettava häneen, jos halutaan Turkissa demokratialle jäävän edes pieni mahdollisuus."

Valitettavasti minusta näyttää siltä että Erdogan on parantumaton tapaus. Hänen johdollaan Turkissa ei tule mitään hyvää koskaan tapahtumaan. Samanlainen kansankiihoittaja kuten Boris Johnsson Englannissa.

Erdoganin valta perustuu täysin demagogin ominaisuuksiin, eikä hän missään oloissa halua demokraattista kehitystä, eikä koskaan halua luopua vallastaan, kuten sivistyneet johtajat länsimaissa haluavat tehdä.

Erdogan on kuten Putin, joka on Venäjän Tsaari. Erdogan on Turkin sulttaani.

Valitettavasti suuri osa Venäjän ja Turkin kansoista haluaa johtajakseen tsaarin tai sulttaanin. Niissä oloissa demokratian on vaikea toimia ja myös demokraattisen ajattelutavan omaksuneilla on vaikeaa, koska he ovat vähemmistö.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä on oltu suorapuheisempia kuin valtionpäämiehet:

EU commissioner, Johannes Hahn, who is dealing with Turkey's membership request, said he had the impression that the government had prepared lists of those such as judges to be arrested even before the coup took place.

"It looks at least as if something has been prepared. The lists are available, which indicates it was prepared and to be used at a certain stage," Hahn said. "I'm very concerned. It is exactly what we feared."

http://uk.reuters.com/article/uk-turkey-security-e...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Luulisi että tällainen suunnitelma kuitenkin vaatisi niin laajapohjaista salaliittoa, ettei sen salassa pitäminen voisi enää olla mahdollista.

En tiedä voisiko tällainen olla mahdollista, vai olisiko tämä joku "salaliittoteoria".

No, kaikki on mahdollista, mutta onko se mahdollista ettei salaliitto paljastu ja voiko sen silti salata turkin kansalaisilta lehdistösensuurin avulla?

Ei voi.

Mutta toisaalta demagogia on ihmeen voimakas ase sellaisen kädessä joka sen hallitsee. Erdoğan ilmeisestikin sen taidon osaa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen Vastaus kommenttiin #4

Toki noita listoja on valmiina odottamassa sopivaa hetkeä. Varmasti ollut jo vuosikausia ja suunnitelmat missä järjestyksessä edetään. Nyt tuli sitten tilaisuus rysäyttää kerralla.

Itse uskon, että Erdogan sai sisäpiiristä tiedon yrityksestä, mutta antoi sen tapahtua riittävän heikkona. Rivisotilaat eivät ilmeisesti alkuun edes tienneet, mistä on kyse.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Erdoganin valta perustuu täysin demagogin ominaisuuksiin, eikä hän missään oloissa halua demokraattista kehitystä, eikä koskaan halua luopua vallastaan, kuten sivistyneet johtajat länsimaissa haluavat tehdä. "

Tuota tarkoitan. Länsi alkaa päättymättömän vatuloinnin siitä mitä tapahtui, eikä näe mikä on oleellista. Koska demokratiaan ei kuulu vallankaappaukset, se päädytään tuomitsemaan. Valtaa itselleen keskittävä Erdogan tulkitsee sen mahdollisuudeksi jatkaa opposition kitkemistä.

Olen sillä kannalla, ettei ole kestävää hyväksyä Erdoganin demokratia. Pitäisi pitää kristallinkirkkaasti mielessä, mitä on tapahtunut. Armeija antoi demokratian turkkilaisille ja EU sietää sen pois ottamisen hurskastelevalla linjallaan. Pitäisi olla kanttia todeta Erdoganin olevan vastuussa poliittisesta kaaoksesta ja vallankaappausyrityksestä, olipa se todellinen taikka feikki.

Näen EU:n osoittavan jälleen oman heikkoutensa, ja osaamattomuutensa edistää hyvää kehitystä ulkosuhteiden alueella. EU:ssa osataan vain rahan jakaminen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Näen EU:n osoittavan jälleen oman heikkoutensa, ja osaamattomuutensa edistää hyvää kehitystä ulkosuhteiden alueella. EU:ssa osataan vain rahan jakaminen."

Toisaalta, olisiko oikein jos EU sekantuu Turkin sisäisiin asioihin.

Tietenkin turkkilaisten hyvinvointi huolestuttaa, ovathan turkkilaiset veljiä, kuten muutkin kansat, mutta se on EU:n toimivallan ulkopuolella.

Ehkä olisi kuitenkin varmuustoimena syytä toimittaa Kreikkaan lisää panssarivaunuja ja muuta sotakalustoa, huolimatta siitä että Kreikka ja Turkki kuuluvat samaan sotilasliittoon.

Juhani Nurminen

Suomalaisina meidän vetää Presidentin ja ulkoministerimme kanssa samaa linjaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset