Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Erilaisista maailmankuvista

Aamulla TV:ssä haastateltu, Turkissa vuosikaudet asunut ja nyt takaisin Suomeen muuttanut toimittaja kertoi että Turkin erilaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia ajatuksia edustavat osapuolet ovat kuin eri maailmasta kotoisin. 

Voin hyvin ymmärtää tämän lausunnon. Ymmärrän sen niin ettei näiden "eri maailmoissa" elävien ihmisten ajatusmaailmoissa ole juuri mitään yhteistä. Tässä esimerkkitapauksessa kyse on siis Turkin perinteisesti ajattelevista ja ns. länsimaisesti ajattelevista ihmisistä. Näiden ajatukset eivät siis kohtaa juuri missään asiassa, he elävät samassa maassa, mutta eri maailmoissa, heidän maailmankuvansa on täysin eri.


Tämä kansakunnan kahtiajako ei ole mitenkään erikoista ja kummallista nykypäivän maailmassa. Samanlaisia maailmankuvien eroavaisuuksia esiintyy myös kansojen ja kulttuurien välillä, mutta mitään eroa ei näköjään ole kansojen ja kulttuurien sisäisillä maailmankuvien eroavaisuuksilla.

Itse Itä-Saksassa kasvanut, kasvatettu ja opiskellut Angela Merkel sanoi joskus Krimin ja Ukrainan kriisin alkuvaiheessa että Putinin ja hänen ajatuksensa samoista asioista ovat eri maailmoista.  Yhteistä pohjaa ajatuksille ei siis löytynyt, vaikka molemmat ovat tavallaan samassa kulttuurissa kasvaneita. Putinhan toimi tunnetusti aikanaan mm. Neuvostoliiton   tiedustelupalvelun tehtävissä, myös Itä-Saksassa.


Amerikassa näyttää olevan selkeä maailmankuvien ero jopa republikaanisen puolueen sisällä. Entiset presidentit, samoin kuin esivaaleissa hävinneet kilpakumppanit, eivät osallistuneet puoluekokoukseen jossa Trump valittiin republikaanien presidenttiehdokkaaksi.  Näyttää siltä etteivät maailmankuvat kohtaa.

Englannissa brexit- äänestyksen yhteydessä oli kyse nimenomaan maailmankuvien eroista. Vaikka brexit- puoli voittikin valheiden avulla, syvemmät ja suuremmat asiat vaikuttivat Englannin kansan kahtiajakoon. Kyse on maailmankuvien eroista.

Suomessa Tynkkynen, Hakkarainen, Halla-Aho ja Immonen edustavat maailmankuvaa joka poikkeaa valtamedian ja suomalaisten valtaenemmistön maailmankuvista. Maailmankuvat eivät kohtaa ja puheet menevät täysin ohi. Ihmiset eivät ymmärrä toinen toisiaan.


Yritän tässä pientä loppuyhteenvetoa väsätä, mutta joudun toteamaan että tämä maailmankuvien eroavaisuus, mikä ei suinkaan mene valtakunnan rajojen, eikä kulttuurien rajojen mukaisesti, hämmentää minua suuresti, eikä tästä yhteenvedosta nyt taida oikein mitään tulla sen takia.

Toivon että joku muu kuitenkin, paremmin kuin minä, ymmärtäisi tämän asian mitä yritän tuoda esiin ja tekisi sen yhteenvedon puolestani.


Minua hämmentää erikoisesti se että samassa maassa, samassa kulttuurissa, samalla kielialueella, maailmankuvat voivat muodostua niin erilaisiksi, kuten vaikka ensimmäisessä esimerkissäni, Turkissa.  

Toisaalta maailman eri puolilla, ihan erilaisissa kulttuureissa, eri kielialueilla, voi kehittyä maailmankuvia jotka vastaavat toisiaan siinä määrin että ihmiset voivat hyväksyä toistensa ajatukset, ymmärtää toisiaan ja olla samaa mieltä asioista.


Lisään vielä hämmennystä ja otan esimerkin kirjallisuudesta.  

Maailmankirjallisuutta ymmärretään joka puolella maailmaa, kaikissa kulttuureissa. Dostojevski taitaa olla hyväksytty kaikissa kulttuureissa, myös islamissa. Miksi nämä yleismaailmalliset ajattelijat, joiden sanoma on yleispätevä, eivät pysty yhdistämään ihmisiä, miksi nekään eivät pysty yhdistämään erilaisia maailmankuvia? 

Miksi ihmiset elävät eri maailmoissa, vaikka puhuvat samaa kieltä, kuuluvat samaan uskontoon, ovat samassa kulttuurissa kasvatettuja, kuuntelevat samoja uutisia ja samaa populaarimusiikkia, lukevat samoja klassikkoteoksia ja bestsellereitä, katselevat samoja elokuvia ja saippua-oopperoita?

Kaipaan selitystä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minusta ainoa selittävä tekijä on itsekkyys vs. epäitsekkyys. Äärimmäisyyteen viety itsekkyys yhdistää niin Putinin, Erdoganin, Trumpin, Soinin kuin monen muunkin poliittisen johtajan, joiden nykyisiä edesottamuksia me epäitsekkäämmät seuraamme kauhunsekaisin tuntein.

Yllättävää kyllä nämä samat veijarit vetoavat perusitsekkäisiin ihmisiin, joiden mielestä muut aina vievät heiltä työt, naiset ja rahat. Maailma on poikkeuksellisen vahvasti tällä hetkellä jakautunut itsekkäisiin ja epäitsekkäisiin. Valitettavasti itsekkäillä on lisäominaisuutenaan tuo pohjaton ahneus ja vallanhimo, joka kieltämättä helpottaa valtaan pääsyä.

Siitä seuraa myös tuo maailmankuvien erilaisuus joka sai Merkelin toivottamaan pakolaiset tervetulleeksi ja rajakit barrikaadeille.

Jussi Säntti

Kummat Turkissa ovat itsekkäitä? Kumpi Merkelistä ja Putinista?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Merkelin ja Putin kohdalla voit vaikka katsoa kumpi on varastanut valtioltaan itselleen miljardiomaisuuden. Jos tämä ei sinulle ole jostain syystä aikaisemmin valjennut.

Jussi Säntti Vastaus kommenttiin #3
Jussi Säntti Vastaus kommenttiin #3

Entä Turkki, uskonnolliset vai maalliset?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Siitä seuraa myös tuo maailmankuvien erilaisuus joka sai Merkelin toivottamaan pakolaiset tervetulleeksi ja rajakit barrikaadeille."

Eiköhän tuota itsekkyyttä liene kaikissa ihmisissä ja se on myös jossain määrin tarpeellista.

Merkel saattoi ajatella että Saksa saisi pakolaisista lisää parempaa työvoimaa tarpeisiinsa, itsekkyyttä siis sekin.

Voi olla että barrikadeille rasistisia kommentteja huutelemaan menevät eivät toimi itsekkyydestä, vaan puhtaasti alkukantaisen tunteen ohjailemana. Revirikamppailu taitaa olla ihmiselläkin verissä, tai geeneissä, eikä se sieltä geeneistä lähde koskaan

Eikä primitiivinen käyttäytyminenkään muutu ilman meemipohjaista sivistystä, eikä aina sittenkään.

En siis hyväksy tätä selitystäsi ainakaan kaikenkattavana. Joissain yksityistapauksissa ahneus voi toimia niin että juopa syvenee maailmankuvien välillä, mutta yhtä suuria tekijöitä ovat varmaan muut primitiiviset tunnetekijät, kuten kateus, viha, reviiriajattelu jne.
-------------

Koska ihmisellä on nuo tunteet ja tarve niihin, on kätevää jos voi jakaa ihmiset niihin joita voi vihata ja niihin joita ei tarvitse vihata ja jotka muodostavat turvatekijän vihan kohteita vastaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jään odottamaan muilta parempaa selitystä. Toistaiseksi tyydyn itse tähän keksimääni.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #5

Näyttää siltä että saamme jatkossa odotella ja ihmetellä kokolailla pitkään, ennenkuin ratkaisu köytyy.

Fakta kuitenkin lienee että samassa maassa, samassa kaupungissa, samassa kerrostalossa, vierekkäisissä huoneistoissa, jopa samassa asunnossa, perheen sisällä, saattaa kasvaa ja kehittyä täysin erilaisia maailmankuvia.

Väitteelle jonka mukaan maailmankuvien rajat seuraisivat valtakunnan rajoja ei varmaankaan löydy mitään faktapohjaista todistetta. Mutta sellainen toive että näin olisi asia lienee ymmärrettävä, koska tämä harhaluulo ehkä poistaa jonkun mielestä sen epävarmuuden tunteen joka johtuu ilmiön selittämättömyydestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset