Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

EU valtioiden yhteisöstä kansalaisten yhteisöksi

Olen pitkään,  vuosikaudet, pohtinut sitä mikä EU:ssa oikeasti närästää ihmisiä.  Minua itseäni ei ole mikään erityisesti närästänyt, joten minun on ollut vaikeata ymmärtää tätä asiaa, enkä väitä että vieläkään sitä ymmärtäisin.

Se on selvää että ne puutteet ja viat joista EU:ta syytetään eivät ole joko faktapohjaisia, tai sitten niiden merkitystä on suuresti liioiteltu, kun näitä "puutteita" on esitelty syynä EU- vastaisuuteen.

Toki EU:ssa on puutteensa, mutta ne ovat yleensä samoja puutteita joita yleisenä esiintyy kaikissa hallintojärjestelmissä.  Niitä syitä ei kuitenkaan tuoda esiin syinä esim. vaikkapa valtioiden purkamiseen ja lakkauttamiseen, vaikka ne kelpaavat hyvin syyksi EU:n purkamiseen ja lakkauttamiseen.

Jokin EU:ssa kuitenkin närästää, ihan aidosti, muuten se ei olisi niin epäsuosittu joidenkin kansalaisten keskuudessa, vaikka valtaosa ihmisistä toki pitääkin EU:ta ihan hyvänä asiana, pitämättä asiasta kuitenkaan sen suurempaa ääntä.


Tuli tässä mieleeni sellainen seikka että EU on sellainen systeemi ja sellainen demokratia jossa valtiot sopivat asioista keskenään. EU ei ole samalla tavalla, ei ainakaan ihmisten kokemuksen tai näkemyksen mukaan, kansalaisten yhteinen asia, se on vain valtioiden yhteinen asia.  

Kun päätökset EU:ssa tehdään valtioiden edustajien kesken, eikä ihmisten valitsemien edusmiesten kesken, EU:n valtarakenne koetaan ehkä vieraaksi ja mahdollisesti jopa ihmisten etujen vastaiseksi.

Haluan vielä tähdentää että minä en koe asiaa itse sillä tavalla, yritän vain muodostaa mielikuvaa siitä mikä EU:n vastustajia EU:ssa oikein oikeasti kismittää.


Toisaalta EU:n päätöksenteko ei oikeasti voisi olla muuta kuin mitä se tällä hetkellä on, siitä syystä etteivät valtioiden viralliset vaaleissa valitut edustajat halua, eivätkä voi, luovuttaa valtaa EU:ssa kokonaan muille, valtioiden edustajista riippumattomille henkilöille.

Eurooppa tarvitsee EU:ta, ehdottomasti tarvitsee, mutta olisi erittäin hankala hallita EU:ta jotenkin toisella tavalla tällä hetkellä.  Oman ongelmansa EU:lle tuovat tietenkin eri maissa valtaan pyrkivät populistiset EU- kriittiset tahot. Ne saavat kovasti kannatusta, vaikka niillä ei olekaan mitään parempaa vaihtoehtoa esittää.

Yksilöiden EU valtioiden EU:n sijaan olisi ratkaisu, mutta se tavoite on vielä kaukana näköpiirin ulkopuolella.

Vaikka käytössä onkin vain valtioiden EU. on sekin paljon parempi vaihtoehto kuin valtiot ilman EU:ta. Toivoa sopii että populistinen kansallismielisyyden paine ei tuhoa tätäkin Euroopan  saavutusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Todella omituinen on tuo yleinen harhanäky, jonka mukaan "päätökset EU:ssa tehdään valtioiden edustajien kesken, eikä ihmisten valitsemien edusmiesten kesken".

Näin ajattelevat eivät ilmeisesti ole koskaan uskoneetkaan demokratiaan. Millä tavalla he kuvittelevat eurooppalaisessa maassa kenenkään pääsevän "valtion edustajaksi"?

Europarlamenttivaalien äänestysprosentista voi päätellä, että useimmat suomalaisetkin haluaisivat mieluummin tsaarin tai führerin kuin demokratian.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Todella omituinen on tuo yleinen harhanäky."

Toki se on omituinen, mutta jos se harhanäky olisi totta niin se selittäisi paljon yleisestä EU- vastaisuudesta.

"Europarlamenttivaalien äänestysprosentista voi päätellä, että useimmat suomalaisetkin haluaisivat mieluummin tsaarin tai führerin kuin demokratian."

Ehkä oikeasti vielä alitajuisesti ajatellaan että valtioita johtavat tsaarit ja führerit. No, Venäjällä ja Turkissa se taitaa olla lähempänä totuutta. Aika lähellä Eurooppaahan nuo ovat.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Itse olen koettanut jättää käännytystyöt väliin.
Minulle sopii ihan hyvin että sinä Arto ja sinä J.P diggaatte unionia.

Minulle se ei käy mutta demokratian oppien mukaan mennään.

Mielestäni unioni ei ole ollenkaan sellainen kun annettiin ymmärtää.
Se on toivoton yritys yhdistää ihmisiä joidenka arvomaailma ovat kuin heinäkärry ja helikopteri ja uskon että se kaatuu omin avuin ristiriitoihinsa kuten jo vähän näkyykin.

Enivei, voin elää unionin kanssa ihan mainiosti mutta ilman parempi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mielestäni unioni ei ole ollenkaan sellainen kun annettiin ymmärtää."

En ymmärrä tätä kommenttia sillä perusteella että siinä ei määritellä kuka antoi ymmärtää ja mitä antoi ymmärtää ja millaisella auktoriteetilla antoi ymmärtää.

Minulla on sellainen käsitys että on annettu ymmärtää vähän sitä sun tätä, riippuen siitä kuka antaa ymmärtää. Ne jotka asiasta jotain ymmärsivät antoivat hyvinkin ympäripyöreitä lausuntoja, sillä eihän kukaan ole voinut tietää mitä tämä yritys tuo tullessaan.

Minulle on siis epäselvää mitkä olivat sellaiset lupaukset tai toiveet jotka ovat sinun mielestäsi jääneet täyttymättä.

En tiedä onko minulla ollut toiveita, mutta minusta EU toimii tavalla jolla se voi toimia. EU tekee virheitä, siellä on korruptiota, järjestelmää käytetään hyväksi ja huijareita läytyy. Tämä kaikki on ihan normaalia kaikissa järjestelmissä. Toki se on vika, mutta on aika yksipuolista jos siitä syytetään vain EU:ta. Sehän on vain elämää ja nämä ongelmat liittyvät kaikkeen inhimilliseen toimintaan.

"Se on toivoton yritys yhdistää ihmisiä joidenka arvomaailma ovat kuin heinäkärry ja helikopteri."

Minusta tällaista yhdistymistä ei EU:ssa edes tarvitse tavoitella. Toki sellaista lähentymistä ihmisten välillä tapahtuu kun hallintomalleja yhdistetään pikkuhiljaa, mutta ei erilaisia kulttuureja tarvitsekaan yhtenäistää, jos eivät ne luonnostaan yhdisty. Ei Saksan, Sveitsin, tai USA:nkaan osavaltiot ole täydellisen yhtenäisiä, saati sitten että Skotlanti olisi samaistunut Englantiin, tai Katalonia Espanjaan. Ei sellaisen yhdentymisen tarvitse olla edes tavoite.

"ja uskon että se kaatuu omin avuin ristiriitoihinsa kuten jo vähän näkyykin."

Yhtä hyvin voisi toivoa että Suomi kaatuisi ristiriitoihinsa, tai muut maat. Ei tämä EU sen kummempi asia ole. Se on liitto jonka tehtävä on hoitaa eurooppalaisten asioita yhteistyössä. Se voi toki kaatua, mutta se olisi valitettavaa, sillä se tietäisi sitä että Eurooppalaisten asioita ei enää hoidettaisi yhteistoiminnassa euroopan kansojan kanssa.

"Enivei, voin elää unionin kanssa ihan mainiosti mutta ilman parempi."

Tottakai me elämme jokatapauksessa, EU:n kanssa tai ilman. Ihmettelen vain että miksi elämä mielestäsi olisi parempaa ilman EU:ta. Minusta elämä olisi kovasti epävarmempaa ilman EU:ta, sekä taloudellisesti että puolustuksellisesti, meillä kun sattuu olemaan naapurissa agressiivinen ja pröystäileva suurvalta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[Minulle on siis epäselvää mitkä olivat sellaiset lupaukset tai toiveet jotka ovat sinun mielestäsi jääneet täyttymättä.]

En haluaisi pilata iltaasi notta tee se itse. Aloita vaikka googlaamalla no bail-outs.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"En haluaisi pilata iltaasi notta tee se itse. Aloita vaikka googlaamalla no bail-outs."

Oletko varma siitä että "no bailouts" olisi parempi systeemi. Monet asiantuntijat ovat eri mieltä.

Globaali talous on kokonaisuus jossa kaikki sen osat on tärkeitä. Ei ole järkevää leikata sormea pois, jos sen voi pelastaa.

Suomen talous on riippuvainen siitä miten talous toimii maailmalla, se ei ole, eikä voi olla erillinen oma kokonaisuutensa joka voi toimia itsenäisesti.
--------------

Kun Venäjän talous sairastaa, se ulottuu Suomeen, samoin kun se vaikuttaa Euroopan talouteen ja sitä kautta lisää edelleen haitallisia vaikutuksia Suomen talouteen. Sama tapahtuu monia muita teitä.

Tämä tapahtuu riippumatta siitä että Venäjä ei ole EU:n jäsen. Suomen jäsenyys EU:ssa ei siis ole millään tavoin syypää siihen että globaalin talouden ongelmat vaikuttavat meihin.

Se ei myöskään auta vaikka sairas osa irroitetaan EU:sta, kuten Venäjän esimerkki osoittaa.

Se että EU:ta pidetään syypäänä siihen että minkä tahansa globaalin talousjärjestelmän osan sairastuminen vaikuttaa negatiivisesti myös Suomeen, on äärimmäistä populismia, samoin kuin se että EU:n ulkopuolisuus jotenkin eliminoisi nämä hankalat asiat.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Olen.
Varmasti myös monet asiantuntijat ovat kanssani samaa mieltä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minä olen varma siitä, että no bail outs olisi huonompi systeemi, mutta ilman muuta se on lupaus, joka jäi täyttämättä; sääntö, jota on rikottu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

Jes, näin minäkin ajattelen.

Eivät politikot sentään täysin vastuuttomia loppujenlopuksi ole, vaikka heidät populistisin perustein onkin valittu tehtäviinsä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset