Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Pohjois-Korean sotilaallinen uhka

Maailmassa, vielä nykypäivänkin maailmassa, on monta ihmeellistä asiaa, jotka jatkuvasti ihmetyttävät ja kummastuttavat. Yksi näistä ihmeellisyyksistä on Pohjois-Korea.

Pohjois Koreassa on väkeä pyöreät 25 miljoonaa, bruttokansantuote on 40 miljardia  dollaria. Pohjoiskorealaiset tulevat siis toimeen vajaalla kahdella tuhannella dollarilla per asukas. Se tekee euroissa vielä vähemmän.

Jos vertaa Pohjois-Koreaa  Suomen viisimiljoonaiseen kansaan, niin Suomen bruttokansantuote on peräti 230 miljardia, eli yli viisinkertainen Pohjois-Koirean bruttokansantuotteeseen nähden.  Suomessa riittää kansantuloa peräti 42 tuhatta dollaria asukasta kohti, eli pohjoiskorealaiseen nähden 21 kertainen määrä.

Jos Pohjois-Koreaa vertaa sen naapurimaihin, niin läheisin naapuri on 50- miljoonainen Etelä-Korea, missä  bruttokansantuote on 1200 miljardia dollaria, eli se on Pohjois-Korean kansantuotteeseen nähden 30- kertainen.  Etelä-Korean talous vastaa kolmenkymmenen Pohjois-Korean taloutta.  Jokaiselle eteläkorealaiselle kansantalouden potista jää melkein yhtä paljon kuin suomalaisille, eli 33 tuhatta dollaria.


Jos Pohjois-Koreaa vertaa sen omiin lähinaapureihin, niin sieltä löytyy maailman vahvimmat taloudet, Japani ja Kiina, sekä Venäjä.

Murskaavasta taloudellisesta alivoimasta huolimatta Pohjois-Korea on näköjään pyrkimässä alueelliseksi sotilasmahdiksi.  Se on sama asia kuin jos Euroopassa Slovenia, 53 miljardin dollarin kansantuotteellaan, pyrkisi alueen sotilaalliseksi mahtitekijäksi.  Sloveniassakin sentään bruttokansantuote henkeä kohden on Pohjois-Koreaan nähden 15- kertainen, eli lähes 30 tuhatta dollaria.


Mihin Pohjois-Korean johto oikein pyrkii, vai ollaanko siellä aivan sekaisin?

Olisiko mitenkään mahdollista päästä Pohjois-Korealaisen ajatteutavan jäljille?

Onko mahdollista että Pohjois-Korea pystyy niukoilla resursseillaan käymään menestyksekästä hyökkäys- tai puolustussotaa?

Miten on mahdollista että nykypäivän maailmassa ja vielä sivistyneessä maailmassa, voi ajattelu olla niin erilaista ettei mitenkään voi ymmärtää toinen toisiaan, tässä tapauksessa siis Pohjois-Koreaa?


Suomalaisten väliset erimielisyydet, vaikkapa nyt suvaitsevaiseten ja nuivien väliset, ovat tähän Pohjoiskorealaisen ajattelun kaltaiseen ongelmaan nähden pieniä, mutta ovathan ongelmat nuivien ymmärtämisessä silti samatapaiset kuin Pohjois-Korean johdon aivoitusten ymmärtämisessä.

Jotenkin nämäkin asiat liittyvät yhteen psykologian tasolla, koska tilanne johtaa kummassakin tapauksessa samaan lopputulokseen, siihen ettei toisten kanssaihmisten ajatuksia voi millään ymmärtää, eikä niistä saa mitään selvää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Olisi mielenkiintoista saada kepun nuorisojärjestön johtajan Siika-ahon kommentit, sillä hän kävi Pohjois-Korean kutsumanana ja kustantamana vierailulla Pohjois-Koreassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kiitos että jaksat kommentoida blogejani, vaikka muut ei näköjään jaksa.

Onhan siellä pimeyden valtakunnassa muitakin käynyt, varsinkin viihdetaiteilijoita on sinne oikein kutsuttu, puolueen juhlatilaisuuksiin esiintymään. Niillä vierailuilla puolue-eliitti sitten tekee propagandaa ja kehuu kansalle hyviä kansainvälisiä suhteitaan.

Käsittämätöntä.

En tiedä pitäisikö järkätä joku boikotti näille propagandavierailuille?
Mutta mitäs sekään auttaisi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus. Olen blogistin kanssa täysin yhtä hämmästynyt Pohjois-Korean vallitsevasta diktatuurista, joka lienee on jonkinlainen paikallinen ( Juche ) sovellus kommunismista.

Varmaan noin 2% väestöstä elää ja voi hyvin ja 98 % on kurjuuden ja köyhyyden välimaastossa. Ihmisiä tapetaan surutta, eikä ihmisarvoista pahemmin piitata. Ainakaan länsimaisen mittapuun mukaisesti. Luulis siis, näin tavan tallaajan silmin, että P-Korean johdon likvidointi olisi kaikkien maiden yhteinen etu. Kummaa tässä koko jutussa on YK n kädettömyys, käytännössä lienee Kiina estää toimet Pohjois-Korean 'kurittamisesta'. ?

Onko siis odotettava, että alueella pamahtaa, ennenkuin P - Korean johto ajetaan maanpakoon vuorille, jonne se kuuluukin.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

"Kiina estää toimet Pohjois-Korean 'kurittamisesta'. ?" Näinhän se on, Kiina katsoo Pohjois-Korean olevan etupiiriissään eikä luovuta siitä tuumakaan muille, vähiten Yhdysvaltojen tukemalle Etelä- Korealle.

Nykyinen asetelma sopii Kiinalle hyvin; Eristetty Pohjois-Korea on täysin Kiinasta riippuvainen ja on sitä niin kauan, kuin Pjongjangin nykyinen hallinto on vallassa. Niinpä Kiinan etu vaatii, että Kim-Jong-ung pysyy pystyssä, mitä se aiheuttaa maan sisällä, ei kiinnosta.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Koko maa romahtaisi jos punainen risti,lääkärit ilman rajoja ja pari muuta järjestöä pistäisi lapun luukulle,-maa on täysin riippuvainen elintarvike/lääke etc avusta,,ja silti uhoaa ydinaseilla,,pimeetä porukkaa johdossa !!!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset