Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Eduskunnan budjettikeskustelut.

Katson parhaillaan hallituksen budjettiesityksestä eduskunnassa käytävää keskustelua. PAljon turhaa puhetta, ennättää hyvin kirjoittamaan blogia samalla.  

En puutu nyt budjetin sisältöön, enkä siihen miten sitä kehutaan hallituksen taholta ja moititaan opposition taholta. Hallituksen tehtävä on kehua budjettiesitystään ja opposition tehtävä on löytää siitä moitittavaa.

Kiinnitän huomioni keskustelun yleiseen tasoon.

Nettikeskusteluja on moitittu pinnallisuudesta ja ala-arvoisesta tasosta. Sitäkin nettikeskustelut toki usein ovat, mutta parhaat nettikeskustelut, vaikkapa täällä US:ssa ovat paljon parempia kuin hallituksen ministerien ja kansanedustajien puheenvuorot eduskunnassa.

Ministerit ja kansanedustajat käyttävät runsaasti aikaa muuhun kuin sellaiseen asialliseen ja rakentavaan keskusteluun minkä takia heidät on eduskuntaan valittu. Minun mielestäni heidän pitäisi keskustella asiallisesti vaihtoehdoista ja yrittää löytää ratkaisut jotka ovat sekä järkeviä, että ilmentävät sitä tahtoa mitä kansalaiset ovat vaalien yhteydessä näyttäneet kannattavansa.

Nyt edustajien puheet eduskunnassa ovat kolmasosaltaan edustajien keskinäistä sosiaalista kanssakäymistä, siis sellaista normaalia kinaa ja huulenheittoa, kolmasosaltaan vaalityötä ja vain ehkä noin kolmasosa keskustelusta on asiallista keskustelua budjetista, sen hyvistä ja huonoista puolista ja siitä mitä olisi pitänyt tehdä toisin.

Huomioni kiinnittyi myös esitettyihin korulauseisiin ja aatteelliseen julistukseen, yleviin periaatteisiin, joka toisen osapuolen mielipiteiden vääristelyn ja mollaamisen lisäksi vie valtaosan puheajasta. Ne kuuluvat ehkä juhlapuheisiin, ei tällaisiin tilaisuuksiin jossa puhutaan arkisista asioista, kuten budjetista.


Mitenkähän mahtavat sujua vastaavat keskustelut yrityksissä, kun niissä päätetään yrityksen strategiasta ja budjetista?

Jos niissä meno olisi samanlaista kuin Suomen eduskunnassa, niin en sellaiselle yritykselle veikkaisi pitkää elinikää.  

Mutta valtio ei voi oikeastaan kaatua ja mennä konkurssiin, ei vaikka miten huonosti asioita hoidettaisiin. Siinä on valtion ja yrityksen ero. Heikot yritykset katoavat, heikot valtiot senkun porskuttavat. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset