Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Deutsche Bank

Deutsche Bank on päivän puheenaihe.  Asiasta keskustelevat niin talousasiantuntijat kuin politikotkin. Kaiken maailman spekulaattoreilla, kansankiihottajilla ja keinottelijoilla on myös omat intressinsä lausua asiassa omia kannanottojaan.

Myös täysin tavalliset kansalaiset ovat oikeutettuja ilmaisemaan omia vaatimattomia ,mielipiteitään somessa. Tässä tulee yksi sellainen mielipide.


Deutsche Bankin joutuminen taloudellisiin vaikeuksiin on sinänsä kapitalistiseen systeemiin kuuluva normaali ilmiö. Kun kilpaillaan, se merkitsee sitä että jotkut menestyvät ja jotkut eivät, koska häviäjiä pitää olla. Se on osa systeemiä ja takaa sen että tehottomat systeemit poistuvat vähitellen kuvioista ja ne korvautuvat paremmilla systeemeillä.

Mikään ei kuitenkaan muutu muutoksen jälkeenkään pysyväksi ja kilpailu jatkuu. Pian löytyy taas uusi häviäjä joka pudotetaan pois tässä tosi-elämän tosi-TV- leikissä.


Deutche Bankin alasajossa pidetään vaarallisena muutamia asioita. Pankilla on paljon johdannaisia, mistä asiasta en paljon mitään ymmärrä, mutta sen arvellaan vaikuttavan muihin pankkeihin ympäri maailmaa.

Toisaalta odotettavissa oleva talletusten siirtyminen muihin pankkeihin Deutche Bankista vahvistaa muiden pankkien tasetta ja asemaa, vähän samaan tapaan kuin valuuttapako eteläisen Euroopan maista vakautti jokin aikaa sitten pankkeja pohjoisessa Euroopassa, myös Suomessa.


Todennäköistä on että jos Deutche Bank joudutaan alas ajamaan, sitä alasajoa pitää jotenkin tukea ja pönkätä yhteiskunnan taholta, siis verovaroin, joko niin että Saksa vastaa yksin asiasta, tai EU ottaa vastuuta yhteisesti, tai sitten alasajoon ottaa osaa vielä suurempi koaliitio, aina Kiinaa ja Japania myöten. Näille maillehan Euroopan talouden vakaus on elintärkeä asia, eivätkä ne halua Eurooppaan mitään hässäkkää mikä häiritsisi niiden markkinoita ja kaupankäyntiä täällä.


Vaarallisinta mitä Deutche Bankin vararikosta voi seurata, on politiikan saralla. Populistit tulevat taatusti käyttämään tätä hyväkseen, keksien mitä ihmeellisempiä salaliittoteorioita ja uhkakuvia asian ympärillä, nostaakseen suosiotaan ja poliittista kannatustaan. Tämä on se todellinen uhkakuva, eikä suinkaan DB:n vararikko sinänsä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Joo ja antasivat kaatua, sois normaalia ja tosiaanko systeemi on tämä, mikä on.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Näin se menee.
Pankkeja nousee ja pankkeja katoaa markkinoilta mutta bisnes ei katoa.
Joku toimija ne rahavirrat taas ottaa haltuunsa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Näin se menee.
Pankkeja nousee ja pankkeja katoaa markkinoilta mutta bisnes ei katoa.
Joku toimija ne rahavirrat taas ottaa haltuunsa."

Mutta kun systeemi on tämä, jonkun pitää vastata siitä ettei isompien toimijoiden, kuten DB:n kaatuminen aiheuta mitään suurempaa yhteiskunnallista turbulenssia.

Toki turbulenssin välttäminen on kilpaileville yrityksille yhtä tärkeää kuin yhteiskunnalle, mutta yhteiskunta on siinä asiassa sopivampi toimija ja onhan veronmaksajilla rahaa.

Veronmaksajat tulevat menettämään tässä touhussa jotain, mutta onhan se veronmaksajienkin etu että asiat hoidetaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

EVR:n säännön mukaan euromaat tukevat pankkeja yhteisestä rahastosta ja maksumiehinä ovat kaikki. Siis myös Suomi.

Entä riittääkö Saksalla intoa enää jatkaa tukiaisilla energiamuutosta, ja mitä Suomessa tuulen tukemiselle tehdään. - Jatketaanko tappiollisen tuuliteollisuuden tukemista ihan vaan hyvä hyvyyttään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset