Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

“Lindtmanin listat”

 

Mistä näissä listoissa oikein on kysymys?

Kysymys taitaa olla siitä ,miten naurettavan mitättömiin asioihin poliitikot tänä päivänä populistisesti keskittyvät , hakiessaan  oman suosionsa kasvua, toinen toistensa  suosiota polkemalla.  

Näin politikot keskittyvät valtakunnan vaikeisiin ja vakaviin asioihin paneutumisen sijasta tällaiseen turhanpäiväiseen tyynysotaan, höyhenet vain pöllyävät.

Kysymys on myös siitä  miten herkästi media tunnustelee sitä millaisille asioille yleisön keskuudessa löytyisi uutisarvoa ja millaisilla otsikoilla ja uutisilla saisi lukijoita, kuulijoita  ja katselijoita. Sillä ei ole niin väliä mitä hölynpölyä kirjoitellaan, kunhan se kiinnostaa asiakkaita, jotka maksavat median kulut ja myös toimittajien palkat.


En tässä  blokissa, tarkoituksella, sanallakaan puuttu itse tapaukseen, näihin “Lindtmanin listoihin”, asiakysymyksenä, vaan ainoastaan poliittisena ilmiönä ja mediailmiönä, koska vain tässä mielessä asialla on merkitystä ja jos puuttuisin asiaan muulla tavalla, syyllistyisin itse samaan mistä muita syytän, vääntämään kättä joutavalla tavalla joutavasta asiasta.

 

Jatkossa, siis kommenttiosuudessa,  voin ottaa kantaa itse tapaukseenkin, jos aihetta ilmenee, jos tämä blogi ja minun  mielipiteeni jotain kiinnostaa.

Halusin vain tuoda tämän esimerkin muodossa esiin miten joutavanpäiväisistä asioista revitään poliittisia irtopisteitä, uutisia ja otsikoita. Tämä on nimittäin  mielestäni tässä se asia joka pitäisi huomata ja huomioida.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei Lindtman mitään ennen kuulumatonta ole tehnyt. Sen voi todeta, että vähempikin into olisi riittänyt. Itsepähän on kasannut kiviä poliittisen etenemisensä tielle.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

#1
No ei se mitään polisitoimia edellytä mutta olihan se paha kömmähdys ja jotenkin on ymmärrettävää että muut puolueet ottavat asiasta ilon irti.
Demarithan tekisivät juuri näin.

Toteamuksesi on osuva, varsinkin kun olet itse demari. Pointsit siitä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Itsepähän on kasannut kiviä poliittisen etenemisensä tielle."

Lindtmannin rwgointi asiaan on varmaan mediateknisesti oikeaoppinen, näyristelyä ja anteeksipyytämistä.

Perinteisesti ja kansallisesti oikeaoppinen ja myös rehti oikea suhtautuminen olisi kuitenkin ollut haistattaa p pilkunviilaajille.

Mutta eihän tämä tällainen reilu ja rehti suhtautuminen käy tänä päivänä. Pitää kysyä ensin joltain media-asiantuntijalta, mitä ne ovatkaan, jotain "medianomeja" varmaan, ja toimia sitten annettujen ohjeiden mukaan, tarkasti ja nurisematta.

Juuri näinhän Lindtman menetteli, hyväluontoisena ja säyseänä miehenä. Minä olisin kyllä arvostanut enemmän sitä perinteistä suhtautumistapaa. :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Maassamme vallitsee demokratiavaje, josta viimeisimmän näytön antoi SDP.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eduskunnassa puheenvuorot jakavat eduskunnan puhemiehet, en tiedä onko se demokratiaa että kolmemiehisellö puhemiehistöllä on tällainen valta. Kenties puheenvuorolistastakin pitäisi joidenkin mielestä ensin äänestää demokratian hengessä. :) :)

No, diktatoorista valtaa käyttävät puhemiehet on jokatapauksessa valittu demokraattisesti, jos se nyt vähän lievittäisi demokratiaa janoavien tuskaa.

(Muinaisessa Roomassakin tasavallan aikana, sotien ja kriisien ajaksi valtaan valittiin määräaikaisia diktaattoreita, demokraattisesti.)

Lindtmanilla ei listoistaan huolimatta ole, eikä ole ollut, mitään osuutta puheiden jakamisessa ja jos on ollut, se on ihan puhemiehistön oma vika.

Jos puhemiehistö haluaa mahdollisimman hyvää ja asiantuntevaa keskustelua eduskunnan kyselytunnilla, sen on kuitenkin syytä ottaa huomioon asiantuntijoiden, kuten ryhmyreiden, mielipiteet siitä kenellä edustajalla olisi painavinta asiaa sanottavana mihinkin asiaan.

Kaipa Teuvo Hakkaraisellakin voi olla jotain sanomista yliopistollisissa asioissa, mutta painavammat mielipiteensä liittynevät mamu- asioihin ja saha- asioihin.

Se on sitten tietenkin puhemiehistön diktatoorinen valta-oikeus, missä asiassa päästävät Teuvon vauhtiin, akateemisissa kysymyksissä, vaiko sahaukseen tai mamuihin liittyvissä asioissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Demokratiavajetta osoittaa, että eduskunnan puhemiehistö on toistaiseksi onnistunut estämään eduskunnan kyselytunneilla aktiivisen keskustelun sahoissa käytettävien sahanterien laadukkaasta teroittamisesta.

Kunkin kansanedustajan erikoisosaamista olisi syytä käyttää hyväksi maamme onnettoman talouskasvun vauhdittamiseksi. Nyt saamme televisiosta seurata eduskunnan kyselytunteja, joissa lähes poikkeuksetta aina samat kansanedustajat esiintyvät eräänlaisina kaikkien alojen asiantuntijoina.

Katsoja on joutunut toteamaan tämän paperista luettavan ( jonkun muun kirjoittaman) "asiantuntijuuden" perin epädemokraattiseksi poliittisten irtopisteiden keräilyksi.

P.S. Uusi hälyttävä merkki laajenevasta demokratiavajeesta olisi sahanterä-puheenvuoron luovuttaminen Perussuomalaisten leirissä paperista luettavana ( Teuvo Hakkaraisen kirjoittamana) esimerkiksi Kike Elomaalle.

Pekka Iiskonmaki

Antit on AY -liikkeen kasvatteja ja heille oma etu on aina etusijalla.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ai, eikö tuo puoliensa pitäminen liene jonniin verran tärkeä suurimmalle osalle kansalaisia. Niin sinulle Pekka kuin minullekin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #13

#13
Tolkku pitää olla kerjätessäkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Minun nähdäkseni suurimman metelin pitäjillä on luottamuspula itse valitsemaansa puhemiehistöä kohtaan. Joissakin eduskuntaryhmissä ilmeisesti ymmärretään tämä ja ne ovat olleet asiasta hyvin vaitonaisia.

Nyt voi sanoa demareidenkin siirtyvän muiden puolueiden tapaan hoitaa näitäkin asioita normaalina suhdetoimintana, toisin sanoen eduskuntatalon käytävillä ja kahvilassa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ville Niinistö kuittaa asialla mässäilleelle Timo Soinille aiheesta rankasti.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/207275-ville-niin...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ja näin hurskastelee sellaisen puolueen puheenjohta, joka jakaa valtuustossa äänestysvuoroja, kun varamiehen kanta miellyttää puoluetta enemmän kuin varsinaisen edustajan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Nuorena miehenä tuli harrastettua joukkuepelejä, jalka-ja koripalloa. Joukkuepeleleissä on tärkeintä, että pelataan yhteisesti sovitun taktiikan mukaan, sooloilu ei tule kysymykseen jos tulosta halutaan aikaan saada. Politiikkaan sopii sama asetelma, olkoon kysymyksessä eduskunta-tai valtuustoryhmä, niin paras tulos saavutetaan, kun toimitaan yhteisesti päätettyjen tavotteiden aikaansaamiseksi joukkueena, ei sooloilemalla ja juuri tähän perustuu ryhmäpäätökset. "Ryhmäkuri" käsitettä käyttävät yleensä he jotka eivät politiikassa ole koskaan toimineet.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Itselläni on vähän sama tunne ja siksipä en ole viitsinyt aiheeseen kantaa ottaa - ennen kuin nyt, kun otit asiaan toisen näkökulman.

Lindtmanin listojen tarkoitushan oli hyvä. Tässä tapauksessa olen valmis uskomaan sitä parempaa tulkintaa ja uskon anteeksipyynnön vilpittömyyteen. Valitettavasti vain toteutus meni pieleen.

On varmasti eduskunnan arvovallan kannalta hyödyllistä, että puheenvuoroja käyttäisivät ennen kaikkea he, joilla on asiaan oikeaa sanottavaa. Toisaalta sitten jokaisella kansanedustajalla on oikeus tulla kuulluksi, vaikka ajatus aiheesta olisi kuinka himmeä tahansa. Puhemiehistön tehtävänä on sitten tasapainoilla tässä ristiriitatilanteessa eikä siihen saisi liikaa yrittää vaikuttaa. On ensisijassa puhemiehen oma kunnia tai häpeä, miten johdonmukaisesti ja eri näkökohdat huomioon ottaen selviää.

Yhtä lailla on ryhmän tehtävä arvioida, kenellä on asian kannalta eniten sanottavaa ja pyrkiä ryhmän kesken sopimaan, ketkä ensisijaisesti tulevat puhumaan. Yksi osa kansanedustajan ammattitaitoa olisi kai myös ymmärtää omat rajoitteensa. Valitettavasti kansan suosiota kalastetaan parhaiten räväkällä retoriikalla, jolla ensisijaisesti pyritään asettamaan vastustajat huonoon tai naurettavaan valoon.

Yrityselämässä on itsestään selvää, että yritystä edustamaan pyritään aina valitsemaan asian kannalta parhaat edustajat. Se saattaa vaatia myös sitä, että on monta edustajaa - toiset osaavat muotoilla sanoman ymmärrettävästi, toiset taas hallitsevat asian. Silloin on löydettävä oikea yhdistelmä. Jos oma ego on suurempi kuin taidot, johdon on osattava tehdä valintoja.

Meillä arvostetaan liiaksi loistavia puhujia. Ja liian vähän heitä, jotka pyrkivät ajattelemaan ja ottamaan huomioon ja arvottamaan erilaisia näkökulmia.

Toivottavasti Lindtman oppi tästä.

Useimpia poliitikkoja en tunne lainkaan. Muutamasta minulla on epäsuoraa henkilökohtaista tietoa. Lopuista tietoni perustuvat ennen kaikkea median antamaan kuvaan. Ikävä kyllä mediankin uutisoinnista saa nykyään sen kuvan, että henkilön toiminta on joko hyvää tai pahaa. Ei mitään siltä väliltä. Useimmiten, jos vaivautuu hieman penkomaan uutista (tai bloggausta), havaitsee, että kirjoittaja ei ole joko halunnut, osannut tai viitsinyt selvittää asiasta kuin kohupuolen.

Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanja alkaa olemaan täydellinen demokratian irvikuva. Kummankin ehdokkaan menestys pohjautuu siihen, miten paljon lokaa pystyy toisen päälle kantamaan. Tosin minun näkökulmastani Trump on kyllä ihan itse hoitanut sen, että hänen lokaamiseensa demokraattien ei ole edes tarvinnut juuri vaivautua. Toivottavasti ne tavat eivät rantaudu täysimääräisenä Suomeen. Viimeksi Pekka Haavistoon jo hieman yritettiin käyttää niitä menetelmiä, tosin varsinaiset kampanjaorganisaatiot eivät tainneet vielä siihen syyllistyä. Sosiaalisessa mediassa oli kyllä jo runsaasti näitä yli-innokkaita amatöörejä, jotka luulivat olevansa oikeassa.

Tässä vaiheessa katson aiheelliseksi katsoa itsekin peiliin ja kysyä, olenko väliin itsekin tällainen yli-innokas amatööri. Valitettavasti en osaa siihen itse vastata, useimmiten.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kyselytunti on vain 60 min. ja se televisioidaan. Myös muiden eduskuntaryhmien tulisi valita vain parhaat puhujat.
~toivoo turhautunut TV-katselija

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kuka on paras puhuja, kas siinäpä pulma. Halutaanko/tarjotaanko viihdettä vai asiaa...

Tietenkin jokainen puolue voisi miettiä oman segmenttinsä ja tehdä valinnan sen mukaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kuka on paras puhuja? A. Lindtman tietää demarien parhaat.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #16

Ok. Lisätään sitten interaktiivisuus. Kansa saa äänestää, mikä puolue pudotetaan aina viikottain puhujavuoroista. Lopulta jäljelle jää vain yhden puolueen edustaja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #16

Vain sertifoitua valioainesta näkösälle, sillä vaalitkin tulevat aikanaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset