Miksi mediassa ja politiikassa valheella ei ole enää väliä?

Tänä päivänä ei enää näytä olevan väliä sillä puhutaanko mediassa valhetta vai totta. Somessa ja vaihtoehtomedioissa(MV) valehdellaan.  Politiikassakin valehdellaan, populistit valehtelevat.  Yhä useammin käy niin että suuren yleisön puolelta totuus torjutaan ja valhe hyväksytään ja siitä tuleekin uusi totuus, totuuden puhujia pidetään sen jälkeen valehtelijoina.

Tavallinen kansalainen joutuu tänä päivänä yhä useammin median edessä valitsemaan kumman se ottaa, ikävän ja harmaan totuuden, vaiko kiinnostavan, innostavan ja hykerryttävän valheen. Monet tyytyvät pelkkään hömppään.

Yhä useammin ihmiset valitsevat valheen totuuden sijasta, koska valhe tarjoaa elämyksen, omanarvon tuntoa, iloa, vahingoniloa, koston suloisuutta  ja muita miellyttäviä tunteita. Hömppä ei edes pyri totuuteen, ei yritä esittää mitään, se on pelkkää hömppää.


Miellyttäviä tunteita ja hömppää ihmisille tarjoaa Yle ja kaupallinen media. Jos nämä kuitenkin olisivat  kriittisempiä, pyrkivät esittämään pelkkää totuutta, ihmiset kyllästyvät tähän harmaaseen totuuteen ja päätään nostaisivat entistä enemmän some, ja ns. vaihtoehtomedia(MV), joita eivät sido mitkään median itselleen luomat moraalisäännöt.


Politiikassa asia samoin kuin mediassa, koska politiikassa, kuten mediassakin, menestyminen, perustuu suosion kalasteliuun.  Populismi on politiikassa päivän sama. Sellainen puolue ja poliitikko menestyy joka osaa olla oikealla tavalla populistinen.  Sen takia Trump menestyy, sen takia englantilaiset valitsivat brexitin, sen takia Suomea hallitsevat perussuomalaiset aatteet.

Täysin totuudenmukainen media, täysin  ilman valheita, ja juoruja ja  aiheen valintaa sen kiinnostavuuden mukaan ei kaupallisena menesty.  Sama tilanne politiikassa.

Valtion omistaman ja verovaroin rahoitetun YLE:n tehtävänä on myös kiinnostaa ihmisiä, katsojalukujen pitää olla korkeita, sillä vain se takaa YLE:lle oikeuden olla olemassa. Siksi YLE toimii kuten kaupallinen media, poimii uutisvirrasta kiinnostavimmat palat, tarjoaa niitä koristeltuna, lisukkeilla höystettynä herkkupaloina, jotta ne vaikuttaisivat vieläkin kiinnostavammilta.

Lisäksi YLE tarjoilee yleisölleen alimman tason hömppäviihdettä, onnistuen usein jopa hömpässä paremmin kuin kaupallinen media, koska YLE:llä on paremmat resurssit hömpän tuottamiseen.


Politiikka on erottamaton osa mediaa, ne ovat kuin aviopari, kumpikin tarvitsee toinen toistaan, ilman toista toinenkaan ei saisi tarpeitaan tyydytettyä.  Poliitikoista, kuten mediasta, onnistuvat parhaiten ne poliitikot jotka osaavat esittää kiinnostavia asioita, sellaisia jotka myös media arvioi kiinnostaviksi ja suostuu levittämään niitä. 

Poliitikkojen on myös edullista osallistua erilaiseen median viihde- hömppään, josta poliitikko saa näkyvyyttä myös sellaisten hömpän kuluttajien keskuudessa jotka eivät ole kiinnostuneita politiikasta.


Tällaista tämä  nyt on. Tässä systeemissä on omat selvät puutteensa.

En tiedä voisiko olla paremmin, sillä myös meissä ihmisissä on omat puutteemme ja meidän takiahan tätä populistista politiikkaa, viihde- uutistarjontaa, “sovellettua” uutistarjontaa, juoruja ja viihdehömppää on ylipäätään olemassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu