Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Eurooppalaisen paratiisimme varjot.

Huolimatta kaikesta siitä pahasta jota media kirjoitta ja jota se käyttää pitääkseen elinkeinoansa elinkelpoisena, Eurooppa on  viime vuodet ollut paratiisi meille eurooppalaisille ja myös niille miljoonille jotka Euroopan lähilalueilta ja muualta maailmasta muuttavat tai haluavat muuttaa, haluten päästä osallisiksi tästä meidän omasta eurooppalaisesta  paratiisistamme.  

Eurooppalainen paratiisi syntyy siitä että meillä Euroopassa on demokratia, ihmisoikeudet ja hyvinvointi, asiat joita puuttuu muualta maailmasta.

Mutta Eurooppa on tällä hetkellä myös varjojen valtakunta, varjot kasvavat ja synkkenevät, ne uhkaavat tuhota meidän Eurooppalaisen paratiisimme.


Euroopan lähilalueilla, Venäjällä, Turkissa, Lähi-Idässä ja Afrikassa vallitsevat toisenlaiset arvot kuin meillä Euroopassa. Niillä alueilla ei kunnioiteta demokratiaa, ihmisarvosta ei voi puhua, ei myöskään taloudellisesta hyvinvoinnista. Varmaan juuri sen takia muuttohalukkuutta näiltä alueilta meidän eurooppalaiseen paratiisiimme on niin kovasti.

Toisaalta näillä alueilla on myös voimakasta patriotisimia, isänmaallisuutta ja kansallismielisyyttä, sellaista henkeä jonka mukaan näissä maissa on paremmat arvot kuin mitä meillä Euroopassa on,

Koska Eurooppa on taloudellisesti vahva ja Eurooppa ja eurooppalaiset aatteet miellyttävät myös näiden maiden kansalaisia, eurooppalaisuus koetaan uhkana näiden maiden omille perinteisille arvoille.

Eurooppalaisuuden ja eurooppalaisten arvojen uhka koetaan Venäjällä, Turkissa, Lähi-Idässä ja Afrikassa niin voimakkaana että eurooppalaisuutta vastaan on alettu käymään sotaa, Sotaa käydään terrorismin keinoin, Nuoria miehiä ja naisia värvätään terrorismin palvelukseen uhraamaan henkensä terrori-iskuissa meidän eurooppalaista paratiisiamme vastaan.


Edellämainittu on kaikkein näkyvin uhka meidän eurooppalaiselle paratiisillemme, mutta se ei ole pahin uhka. Pahempi uhka euroopan paratiisille on Euroopan eri maissa suurta kannatusta saaneet populistiset kansallismieliset liikkeet, joiden tarkoitus on repiä Eurooppa rikki ja särkeä sen yhteiset poliittiset rakenteet, tuhota yhteinen eurooppalainen kulttuuriperintö ja siirtyä yhteisistä eurooppalaisista arvoista kansallisiin arvoihin.  

Jos tämä populistinen kansallismielinen porukka saavuttaa tavoitteensa, se ei voi tarkoittaa muuta kuin eurooppalaisuuden katoamista maailmasta. Se tarkoittaa sitä että ei ole enää Eurooppaa, on vain erilaisia eurooppalaisia pieniä kansansirpaleita, jotka eivät pysty vastustamaan niitä paineita joita Eurooppaan kohdistuu sen lähialueilta.


Venäjää on vuosisatojen ajan pyritty eurooppalaistamaan sen hallitsijoiden toimesta, siinä onnistumatta. Myöskään eurooppalaisten valloitustoimet Venäjällä eivät ole onnistuneet, Viime vuosisadalla Venäläiset sitävastoin levittivät omaa valtaansa ja omaa vaikutusvaltaansa syvälle Eurooppaan, niin että Eurooppa oli vuosikymmenet kahtia jakautunut venäjämieliseen Eurooppaan ja perinteisiä eurooppalaisia arvoja kunnioittavaan Eurooppaan.

Venäjän tilapäisen heikkenemisen johdosta sen vaikutuspiirissä olleet eurooppalaiset valtiot kuitenkin katkoivat siteensä Venäjään ja aloittivat uudelleen yhteistyön Euroopan kanssa, eli palasivat vanhaan yhteisöönsä, vanhoihin arvoihinsa.  Venäjä ei vain katso tätä kehitystä hyvällä silmällä vaan kokevat sen uhkana itselleen.  

Kremlin nykyjohto onkin julkisesti ilmoittanut tavoitteekseen Venäjän mahdin palauttamisen. Tähän politiikkaan onkin jo ryhdytty.  Ukrainasta, entisestä Venäjän osavaltiosta, on liitetty osia Venäjään ja sotaa käydään uusien osien liittämiseksi Venäjään.  Tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa ja Venäjän tarkoitusperät ovat paljon pitemmällä Euroopassa kuin Ukrainan itäisissä maakunnissa.


Turkki, kuten Venäjä, on aivan lähimenneisyydessä hallinnut suuria alueita kakkoisesta Euroopasta, alueita joilla nyt sijaitsee useita itsenäisiä, Turkista ja sittemmin Venäjän vaikutuksesta irtautuneita pieniä eurooppalaisia valtioita, jotka nyt ovat, tai ovat pyrkimässä EU:n jäseniksi. Turkki kuitenkin havittelee näitä alueita omaan vaikutuspiiriinsä, kuten Venäjäkin.  Näillä tavoitelluilla alueilla onkin vahvana perinteenä paitsi eurooppalaiset, myös turkkilaiset ja venäläiset arvot.  Nämä valtiot kuitenkin haluaisivat olla luonnollinen osa Eurooppaa.

Eurooppalaisten arvojen mukaan oman kulttuuripiirin valinta on näiden pikkuvaltioiden oma valinta, mutta Turkissa tai Venäjällä arvot eivät ole eurooppalaiset arvot ja  Turkki ja Venäjä käyttävät mielellään väkivaltaa oman valtapiirinsä levittämiseen.

Turkki ja Venäjä ovat siis uhka Euroopalle ja eurooppalaisille arvoille,


Myös Lähi-Itä on uhka Euroopalle, mutta jätän sen käsittelyn nyt väliin, koska haluan puhua vielä eräästä  uudestä uhasta, joka tulee Atlantin takaa.


USA on tavallaan ollut viime vuosisadalla Euroopan ja eurooppalaisten arvojen takuumies. USA on kahdessa maailmansodassa puolustanut Eurooppaa ja eurooppalaisuutta kansallismielistä nationalismia vastaan. Natsismi on uhannut viedä Euroopalta demokratian, kansalaisvapaudet ja perinteiset eurooppalaiset arvot.

Nyt näyttää siltä että amerikan uusi presidentti ei enää halua puolustaa Eurooppaa eikä eurooppalaisia, hän on sitä mieltä että Euroopan pitäisi pystyä puolustamaan itse itseään.

Näin ei kuitenkaan ole asianlaita, Eurooppa ei itse pysty puolustamaan itseään Venäjän, Turkin tai nationalismin uhalta. Ponnisteluista huolimatta Eurooppaan ei ole pystytty muodostamaan vahvaa liittovaltiota, joka olisi tähän tehtävään kykenevä. Lisäksi poliittiset erimielisyydet repivät Euroopan maita ja poliittinen populismi ja kansallismieliset aatteet haluavat repiä rikki sen mitä Euroopan yhtenäisyyden eteen on saatu suurella vaivalla rakennettua.  

Jos suuri ja voimakas USA ei suojele Eurooppaa, poliittisesti erimieliset eurooppalaiset valtiot eivät pysty suojelemaan itse itseään Lähi-.Idän terrorilta eikä Venäjän ja Turkin kansallismielisiltä laajenemishankkeilta.

Viimeisin uhka Euroopan paratiisille tulee siis Ameriikan mantereelta ja sen nimi on Donald Trump. Trump on kansallismielisen Putinin ihailija ja kannattaja ja jos jonkin eurooppalaisen valtion, kuten Suomen ja Putinin välille tulee erimielisyyksiä, Trump lienee niissä erimielisyyksissä ihailemansa Putinin puolella.


Eurooppa on siis vieläkin paratiisi, median päinvastaisista väitteistä, synkistelystä, terrorin uhasta, Putinin uhasta, Turkin uhasta  ja populismin uhasta huolimatta, mutta varjoja on enemmän kuin tarpeeksi ja ne ovat synkistymään päin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivotti meille Jumalan siunausta.

Entä jos Jumalaa ei olekaan olemassa ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kai sitä jumalan siunausta voi toivottaa vaikkei jumalaa olisikaan, silloin vain sillä siunauksella ei ole mitään tehoa.

Itse luulen ettei presidentti itse liiemmin jumalaan usko, mutta haluaa että kaikkia niitä kansalaisia jotka jumalaan uskovat, heidän oma jumalaisa siunaisi. Se on presidentiltä ihan hienosti ajateltu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Minkä kortin varaan hän vastavuoroisesti jätti ateistien tulevaisuuden ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

"Minkä kortin varaan hän vastavuoroisesti jätti ateistien tulevaisuuden ?"

Ateistit ovat hyviä uskovaisia, kuten muutkin kristityt.

Ne voi vähän loukkaantua presidentin sanoista, kun eivät ehkä usko fyysiseen jumalaan, mutta arvopohja on ateisteilla ihan sama kuin hartaimmilla kristityillä.

Kyllä ateistitkin tämän jumalan siunauksen toivottamisen sitäpaitsi hyvin ymmärtävät, kunhan snobailevat sen ateisminsa kanssa. Niinhän niiden kuuluukin snobbailla, kun kerran ovat itse itsensä ateisteiksi julistaneet. :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #10

En nyt tarkoittanut puheen kuulijoita vaan presidenttiä.

Emme toisaalta voi tietää mitä kaikkea hänen päässään liikkui ja liikkuu tulevaisuutemme turvaamiseksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #11

"Luonnollisestikaan emme voi tietää mitä hänen päässään liikkui ja liikkuu tulevaisuutemme turvaamiseksi."

Joo, politikot osaa hyvin peittää omat uskonnolliset ja muut tuntemuksesa pyrkiessään populistisesti miellyttämään mahdollisimman suurta joukkoa.

Presidenttikin voi uskonnon puolesta edustaa mitä vain, mutta minun vaikutelmani on ettei hän nyt niin järin uskonnollinen ole. Tietenkin faktojen puuttuessa mikä tahansa muukin näkemys voi olla yhtä hyvä kuin tämä minun näkemykseni. :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #10

Minä en tätä siunailua ymmärrä. Ilman muuta siihen sisältyy jonkinlainen "Tapahtukoon Allahin tahto, mitäs me presidentit ja ministerit millekään mahdamme" -ajattelu.

Käyttäjän timoikonen kuva
Timo Ikonen

Oliko tässä nyt tarkoituksena sanoa että uhkien suuresta määrästä johtuen liittovaltio on ainoa pelastus?

Euroopan mailla ei ole muuten mitään yhteistä kulttuuriperintöä ja yhteiset arvotkin on näitä höpönpöpön-puheita mitkä eivät pidä paikkaansa. Siksi liittovaltio ei tule ikinä toteutumaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Euroopan mailla ei ole muuten mitään yhteistä kulttuuriperintöä ja yhteiset arvotkin on näitä höpönpöpön-puheita mitkä eivät pidä paikkaansa. Siksi liittovaltio ei tule ikinä toteutumaan."

Meidän kaikkien eurooppalaisten elintaso ja arvopohja perustuu nimenomaan eurooppalaiselle yhteistyölle, joka periytyy jo Rooman valtakunnan ajoista asti.

Rooman valtakunnan lait ja yhteiskuntajärjestys luovat pohjan meidän kaikkien eurooppalaisten lainsäädäntöjärjestelmillemme. Rooman virallinen uskonto, kristinusko, on myös pohjana suurimmalle osalle euroopan etiikasta ja arvopohjasta.

Eurooppalainen tiede ja kulttuuri pohjaa vielä kauempaa, kreikkalaisesta maailmasta. Se koki renesanssin sen jälkeen kun ristiretkeläiset saivat keskiajan pimeyteen valoa islamilaisen kulttuurin sisällä säilyneestä vanhasta kreikkalaisesta kulttuurista.

Eurooppalainen tiede kehittyi eri Euroopan maissa, ei niin että joka maassa tiede olisi kehittynyt oman suuntaansa, vaan kaikki tieteen saavutukset jaettiin heti keksimisensä jälkeen eri Euroopan maiden tiedepiireissä. Tiede on vahvasti yleiseurooppalaista tiedettä, se ei voisi olla kansallista, kansallisella pohjalla ei olisi koskaan voinut syntyä mitään sellaista mitä Euroopassa kehittyi sen jälkeen kun kirjapainotaito kehittyi ja Eurooppa yhtenäistyi paitsi tieteen, myös kulttuurin suhteen.

Paitsi tiede, kaikki eurooppalainen korkeakulttuuri, kirjallisuus, musiikki, maalaustaide, arkkitehtuuri jne. on luonteeltaan eurooppalaista, ei kansallista.

Kaikki Suomalaisina pidetyt suuret taideteokset, Sibeliuksen, Alvar Aallon, muotoilijoiden, maalareiden, kirjailijoiden jne. ovat luonteeltaan eurooppalaista taidetta, Kaikki kirjailijat, ja maalarit, Runebergista Aleksis Kiveen, ovat saaneet vaikutteensa antiikista periytyvästä eurooppalaisesta kulttuurista ja taiteesta.

````````````````````

Väitteesi on siis täysin väärä. On virhe puhua kansallisesta taiteesta, tieteestä ja kulttuurista kun se ei itseasiassa ole kansallista, vaan puhtaasti eurooppalaista.

Nykyään voi oikeastaan jo sanoa että kaikki tiede, taide ja kulttuuri alkaa olemaan luonteeltaan globaalia, kuten myös taous, teollisuus ja kaupankäynti ovat luonteeltaan globaaleja ilmiöitä.

Kansallismielisten pullonpohjasilmälaisien laittaminen päähän kyllä onnistuu, mutta totuus ei ole sen näköinen kuin miltä niiden lasien takaa katsottuna maailma näyttää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Satoja vuosia vanhoja eurooppalaisia karttoja leimaa yksi yhteinen piirre. Niissä Eurooppa on kuvattu itseään paljon isommaksi, koko maapallon keskukseksi myös kooltaan.

Saman virheen tekee nyt blogisti. Niin kansallinen kuin eurooppalainenkin kulttuuri on aina ollut globaalia saadessaan vaikutteensa ulkoapäin.

"Puhdasta eurooppalaista kulttuuria" ei ole koskaan ollut olemassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #6

"Puhdasta eurooppalaista kulttuuria" ei ole koskaan ollut olemassa."

Ei tietenkään ole ollutkaan olemassa, enkä väitä sellaista, vaikka en ole juuri sitä asiaa blogissani esiin ottanutkaan.

Eurooppa on saanut kulttuurivaikutteita mm. Kiinasta asti. Ainakin ruutiaseisiin, kirjapainotaitoon ja setelirahan käyttöönottoon, kulttuurivaikutteiden on arveltu saapuneen aina kiinasta asti.

Myös silkin käyttö ja varmasti monet muut kulttuurivaikutteet ovat kulkeutuneet Kiinasta, joko silkkitietä pitkin, tai niiden mongolivalloittajien välittäminä, jotka joskus hallitsivat sekä Kiinaa että itäistä Eurooppaa ja kaikkea siltä väliltä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Timo Itkonen, olet väärässä, suosittelen lukemaan Seppo Zettenbergin toimittaman "Euroopan historian" teoksen joka alkaa antiikin Kreikasta ja päättyen 70-lukuun ja Beatleseihin, niin sinullekin valkenee, että yhteinen kultturiperintö on olemassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Juuri näin se on.

Jos kuvittelee ettei Euroopan mailla ole yhteistä kulttuuripohjaa, se edellyttää todella vahvojen kansallismielisten pullonpohjasilmälasien käyttöä.

Itseasiassa voidaan sanoa että Euroopassa on yksi yhteinen kulttuuriperintö. Tietenkin nyanssieroja aina on, kuten on pohjalaisten ja karjalaistenkin kulttuureissa.

Mutta karjalaisia ja pohjalaisiakin onneksi nivoo vahvasti yhteen nimenomaan yhteinen eurooppalainen kulttuuriperintö, joka periytyy antiikin ajoista.

Käyttäjän timoikonen kuva
Timo Ikonen

Onneksi realiteetit ovat eu-uskovaisia vastaan. Toisille se vaan valkenee myöhemmin. Eurooppalaiset kulttuurit ja tavat ovat niin kaukana toisistaan että liittovaltio ei vaan toimi. Toki se voidaan vastoin kansojen tahtoa toteuttaa mutta se päätyy katastrofiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

"Eurooppalaiset kulttuurit ja tavat ovat niin kaukana toisistaan että liittovaltio ei vaan toimi. "

Eurooppalaiset tavat ja kulttuurit ovat niin monimuotoisia ja monikerroksisia että ylläolevasta tekstistä voi päätellä ettei sen tekstin kirjoittaja ymmärrä mistä kirjoittaa.

Euroopassa on sekä yhtenäislulttuuria, joka ennen oli yläluokan kulttuuria, kuten taide ja tiede, kuvataide, kirjallisuus, klassinen musiikki, ooppera, mutta myös alaluokan kulttuuria, mihin kuuluu paikallinen musiikki, ruokakulttuuri ja rahvaan vaatetus.

Kaikki tämä yläluokkaiseksi mielletty kulttuuri on ollut nimenomaan ylikansallista eurooppalaista kulttuuria, puhumattakaan tieteistä joiden nimenomainen edellytys on ollut kansainvälisyys.

------------------

Tänä päivänä myös ns. rahvaan kulttuuri on kansainvälistä. On yhtenäinen muoti ja erityisesti nuorisomuoti, musiikki on kaikille yhteistä, ruokakulttuuri on yhtenäinen, samoin viihde. Kaikkialla on samanlaiset tietokoneet, kodinkoneet, viihde-elektroniikka ja internet.

Tämän päivän viihdekulttuuri ei ole vain eurooppalaista, se on globaalia. Esimerkkinä on vaikkapa Saara Aallon menestys anglikaanisessa maailmassa. Jo pitkään parhaat viihdetaiteilijamme ovat nimenomaan kansainvälisiä tyyppejä. Kansallisella "Jari Sillanpää" - tyylillä ei maailmalla menestytä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #22

Jo pitkään parhaat viihdetaiteilijamme ovat nimenomaan kansainvälisiä tyyppejä. Kansallisella "Jari Sillanpää" - tyylillä ei maailmalla menestytä.

En tiedä keitä nämä "parhaat viihdetaiteilijamme" ovat. Saara Aalto ei kuulune niihin. Mitään kansainvälistä menestystä hänellä ei ole X-factor kisaa lukuunottamatta. Ei edes uraa vielä. Sen sijaan monet englanniksi musiikkia tehneet ovat vaihtaneet kieltä, sillä kansainvälistä menestystä ei ole tullut ja suomalaiset suosivat suomen kieltä.

Globaalia se ei ole, vaan tämän päivän viihdekulttuuri on täysin yhdysvaltalaista.

Nykyaikainen tiede ei tietääkseni ole mitenkään erityisen eurooppalaista - ainakaan niin paljon, että siitä voisi puhua jotenkin erityisen eurooppalaisena ilmiönä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #33

Viihde on nykyisin kansainvälistä, ennen se oli paikallista, kansanlauluja ja sensellaista.

Korkeampi taidemusiikki, ooppera ja klassinen on aina ollut eurooppalaista, nykyisin se on vieläkin kansainvälisempää.

Nykyään myös kevyt viihdemusiikki on siis kansainvälistä, myös suomalaiset voivat olla viihdemaailman huipulla, kuten monet esimerkit osoittavat. Saara Aalto on vain yksi monista.

"Nykyaikainen tiede ei tietääkseni ole mitenkään erityisen eurooppalaista - ainakaan niin paljon, että siitä voisi puhua jotenkin erityisen eurooppalaisena ilmiönä."

Nykyaikainen tiede on globaalia, mutta se sai alkunsa Euroopassa, eurooppalaisena ilmiönä, joka levisi eurooppalaisten mukana myös muille mantereille.

Kansallisena tiede ei olisi voinut päästä niihin saavutuksiin mihin se on päässyt. Yhdessä maassa on aina liian vähän tieteen tekijoitä hedelmälliseen yteisyöhön. Edes USA:n kansalliset resurssit eivät riitä tieteen tason ylläpitämiseen, vaan USA haalii tieteen tekijöitä ympäri maailmaa, myös Suomesta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #35

Saara Aalto ei edelleenkään ole minkään viihdemaailman huipulla - ei edes Suomen. Katsellaan sitten, kun häneltä tulee levy ulos. Niistä muista esimerkeistä en ole tietoinen. Suomalainen metallimusiikki on jonkin verran suosittua ulkomailla. Se ammentaa aika paljon kansanmusiikista - tai vaikkapa Amorphiksen tapaan suoraan Kalevalasta.

Kansallisena tiede ei toki olisi voinut päästä niihin saavutuksiin, joihin se on päässyt. En tiedä onko koko ajatus edes mitenkään järkevä, sillä kaikki olemassaoleva on syntynyt vuorovaikutuksesta.

En tiedä paljoakaan miten "eurooppalainen ilmiö" rajataan, mutta luulen, ettei se ole se tarkin tapa tarkastella asiaa. Saattaisi nimittäin näyttää esimerkiksi siltä, että vaikkapa eurooppalaisiksi ilmiöiksi lasketaan tosiasiassa "saksanjuutalaisia ilmiöitä".

Minusta tarkkuus on aina hyväksi kuvattaessa asioita. Ideologisista lähtökohdista se saattaa toki olla ikävää touhua. On kiva omia toisten saavutuksia, kun niputtaa ne riittävän laajaan viitekehykseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

"Saattaisi nimittäin näyttää esimerkiksi siltä, että vaikkapa eurooppalaisiksi ilmiöiksi lasketaan tosiasiassa "saksanjuutalaisia ilmiöitä"."

Mitäs ne "saksanjuutalaiset ilmiöt" sitten olisivat, elleivät ne ole eurooppalaisia ilmiöitä?

Tunnut rajaavan eurooppalaisuutta jotenkin oudosti.

Saara Aalto ei muuten ole lainkaan Suomalainen ilmiö siinä mielessä millaisena suomalasuus koetaan. Suomessa Saara Aalto ei saavuttanut enempää menestystä kuin Englanniussakaan.

Tulipa Saarasta kansainvälinen menestys tai ei, hänet on ymmärrettävä nimenomaan eurooppalaisena ilmiönä aivan yhtä vahvasti kuin suomalaisena ilmiönä. Kulttuuri on siis yhteistä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #39

En rajaa euroopalaisuutta oikein mitenkään, kun sitä ei mielestäni voi mielekkäästi (siten, että se selkeyttäisi mitään) rajata. Kuten sanottu, esim. "suomalaisuus" on aikamoinen yksinkertaistus, joka ei tarkoita mitään ja se on kuitenkin käsitteenä reippaasti tarkempi ja selkeämpi kuin "eurooppalaisuus". Toki mitä vaan voi rajata ja leikkiä, että se rajaus on todellinen.

Mutta saksanjuutalaisten saavutuksilla ei ole mitään tekemistä vaikkapa virolaisten kanssa. Ne eivät ole minkäänlaisessa suhteessa. Eivät heidän aikaansaannokset ole vaikkapa virolaisten kulttuurillista perintöä sen enempää kuin vaikkapa etelä-korealaisten. Saksan kanssa sillä varmasti on tekemistä, mutta se taas liittyy erityisesti Saksan historiaa. Äläkä sano, että "Saksan historia on Euroopan historiaa". Saksan historian voi rajata haluttaessa monenlaiseen, muttei se siitä sen todemmaksi muutu.

Tietysti hommaan voi heittää jonkin angloamerikkalaisen rotukortin, jolla päästään tarkoittamaan "eurooppalaisella" "valkoihoista", jolloin rajaus on niin selkeä, että sen tajuaa yksinkertaisempikin. Mutta eivät eurooppalaiset ole yksiselitteisesti valkoihoisia, joten sekin kaatuu siihen.

Ymmärrän kyllä jos puhutaan maantieteellisestä alueesta tai EU:n jäsenmaista, mutta ihmisistä, jotka sen alueen sisällä asuvat tai heidän kulttuur(e)istaan se ei kerro mitään. Skaala on lähes yhtä iso kuin jos puhuisi "ihmisten kulttuurista".

Käyttäjän timoikonen kuva
Timo Ikonen Vastaus kommenttiin #22

Kyllähän näitä aasinsiltoja löytyy kun tarpeeksi syvältä tai kaukaa kaivaa mutta todellisuus on että Pentillä Nurmeksesta ja Giovannilla Napolista ei ole kultturillisesti oikeastaan mitään yhteistä. Länsimaisen demokratiakäsityksen ne varmaan jakaa mutta siihen se jääkin. Jatka vaan tuota itsesi huijaamista koska sinun blogisihan tämä on ja täällä saat olla mielestäsi oikeassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #36

"Pentillä Nurmeksesta ja Giovannilla Napolista ei ole kultturillisesti oikeastaan mitään yhteistä."

Niin, mutta silloin Giovannilla tai Pentillä ei ole juuri mitään kulttuurin tuntemusta, sillä jos heillä jotain hajua jostain kulttuurista on, se on hyvin suurella todennäköisyydellä yhteistä kulttuuria.

Kyllähän italialaiset iskelmät ovat tiuhaan soineet Suomenkin radiokanavilla, puhumattakaan pizzasta, vaikka se onkin kulkeutunut Suomeen amerikan kautta.

Mutta jos Gieovanni ja Pentti eivät mistään mitään tiedä, niin voivathan he tietenkin mielessään kuvitella ettei heillä ole yhteistä kulttuuritaustaa, se on kuitenkin väärä kuvitelma.

Käyttäjän timoikonen kuva
Timo Ikonen Vastaus kommenttiin #38

Puhutaan nyt kuitenkin siitä tapakulttuurista koska se on ainut mikä normaalin keskivertokansalaisen tapauksessa merkitsee. Italialainen tai vaikkapa kreikkalainen ja suomalainen elämäntapa ei ole sovitettavissa samojen lakien ja asetusten alle.

Johan tämä on nykyään nähtävissä että eteläisessä euroopassa tulkitaan lakeja ja asetuksia melko laveasti kun taas suomessa luetaan niinkuin piru raamattua. Arvomaailmat ovat näiltäkin osin melko kaukana toisistaan. Puutun tässä siis tuohon liittovaltiokehitykseen mikä ei ole todellakaan hyvä suunta suomalaisten kannalta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #40

"Johan tämä on nykyään nähtävissä että eteläisessä euroopassa tulkitaan lakeja ja asetuksia melko laveasti kun taas suomessa luetaan niinkuin piru raamattua. Arvomaailmat ovat näiltäkin osin melko kaukana toisistaan."

Eivät ne ole karjalaisten ja Hämäläistenkään arvomaailmat kovin lähellä toisiaan, vaikka onhan satavuotinen yhteinen hallinto ja lainsäädäntö, sekä saman mediapropagansan alaisuudessa oleminen jonkinverran lähentäneet arvoja.

Karjalahan oli alunpitäen itäisen kulttuurin, siis Bysantin ja Venäjän vaikutuksen alainen, kun taas läntinen Suomi oli läntisessä kulttuurivaikutuksessa, Ruotsin, paavin ja myöhemmin Lutterin vaikutuksen piirissä.

Eiköhän tämä kulttuuriero Suomen sisällä ole ollut alunpitäen yhtä suuri kuin Suomen ja Italian välillä nykyään.

Mutta eihän EU:lla ole pyrkimystäkään tapakulttuuriin vaikuttaa.

Korruptiota pitää kitkeä ja lakia noudattaa joka paikassa. Ei suomalainen korruptio välttämättä kovin paljon pienempää ole kuin muualla maailmassa, se on vain erilaista, hyväveliverkostoja ja muita sellaisia juttuja, joita suomalainen on tottunut pitämään luonnollisina asioina.

===============

Tuosta tapakulttuurista vielä sen verran että eiväthän Giovanni ja Pekka tarvitse välttämättä yhteistä tapakulttuuria, kuten eivät karjalainen ja pohjalainenkaan, he asuvat kaukana toisistaan.

Mutta jos Giovanni muuttaa Pekan naapuriin, tai Pekka Giovannin naapuriin, heidän on viisasta omaksua jomman kumman tapakulttuuri, tai kehittää uusi yhteinen tapakulttuuro. Tämä asia ei muutu miksikään vaikka EU pysyy tai kaatuu, se ei ole EU:n asia, se on Pekan ja Giovannin keskinäinen asia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #36

"Länsimaisen demokratiakäsityksen ne varmaan jakaa mutta siihen se jääkin."

Se on sitten Ikosen mielestä jotenkin vähän? Avauksen idea oli nimenomaan se, että tämä käsitys on uhattuna, ihan fyysisesti. Sitä voidaan puolustaa yhteisellä armeijalla ja yhteisellä talouspolitiikalla, mutta ei oikeastaan muuten.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #43

"Sitä voidaan puolustaa yhteisellä armeijalla ja yhteisellä talouspolitiikalla, mutta ei oikeastaan muuten."

Niin, Euroopan puolustuksen järjestämisellä Euroopan omin voimin alkaisi olla jo kiire, mutta kansallismielisillä on laput silmillä, he eivät näe totuutta, ovat vain niin oman kansallismielisyydensä lumoissa. Valitettavasti heillä on niin paljon kannatusta kansan parissa

Ne jotka näkevät, tietävät ja ymmärtävät asiat, eivät uskalla puhua eikä tehdä mitään, koska pelkäävät poliittisen suosionsa katoamista.

Onneksi Suomen presidentti on tässä suhteessa valveutunut, mutta hänen sanansa ei paljon paina.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ja mikä on Suomen osuus siinä? Veikkaisin, että jopa Venäjä on enemmän osa sitä jatkumoa kuin Suomi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Britit ovat lähteneet jo EU:sta ja kohta lähtevät muutkin. Hanke on osoittautunut epäonnistukseeksi. Turha haikailla sen perään.

Trump on mahdollisuus eikä uhka. Suomen tulee vain viedä suhteensa uudelle tasolle toisin kuin Tuomiojan aikakaudella, jolloin Valkoiseen Taloon ei päässyt edes turistina.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Britit ovat lähteneet jo EU:sta ja kohta lähtevät muutkin. Hanke on osoittautunut epäonnistukseeksi. Turha haikailla sen perään."

Niin, Eurooppa on täynnä tloudellisesti ja sotilaallisesti merkityksettömiä, keskenään riiteleviä pikkuvaltioita, jotka on pelinappuloita ja suupaloja tulevassa suurvaltojen välisessä pelissä.

Euroopalle käy kuten aikanaan kävi Kreikan pikkuvaltioille. Ne eivät pystyneet yhdistymään muuten kuin ulkopuolisen vallan yhdistämänä. Ensin Krekan yhdisti Makedonia, sitten Rooman valtakunta.

Toki yhdistyminen oli silläkin tavoin parempi asia kuin hajanaisuus ja keskinäinen sotiminen, mutta toki Kreikalle olisi ollut parempi yhdistyä omin voimin.

"Trump on mahdollisuus eikä uhka. Suomen tulee vain viedä suhteensa uudelle tasolle toisin kuin Tuomiojan aikakaudella, jolloin Valkoiseen Taloon ei päässyt edes turistina."

Tuomioja nyt ei liity tähän asiaan mitenkään, joten en keskustele hänestä.

Muutenkaan sillä ei ole mitään merkitystä miten syvään Niinistö, Sipilä tai Soini kumartelevat tai ryömivät Trumpin edessä.

Trumpin politiikan tarkoitus on "to make Amesica great again".

Tarkoitusperiään Trump ajaa tekemällä diilejä. Suomen kaltaisen lilliputtimaan kanssa diilin tekeminen ei edistä Teumpin tavoitteita, joten sellaisia diilejä on turha tavoitella.

USA ei ole niin vahva valtio että Trump voisi alistaa maapallon yksin. USA:n vopimavaroin se ei onnistu. Trump tarvitsee siis diilin.

Diili pitää tehdä jonkun suuren ja mahtavan kanssa. Kyseeseen voivat tulla Japani, Kiina tai Intia tai Venäjä. EU on epäyhtenäinen ja hajoamisen partaalla, eikä Euroopassa löydy tarpeeksi vahvoja yhtenäisiä valtioita tai valtioryppäitä.

Varsinkin Venäjän diktaattori Putinilla on hyvin samankaltaiset tavoitteet kuin Trumpilla. Putinin julkilausuttu tavoite on tehdä Venäjästä jälleen suuri ja juuri tämän tavoitteen takia Trump ihailee avoimesti Putinia.

Erittäin todennäköiseltä siis tuntuu että Trump tekee diilin juuri Putinin kanssa ja siinä diilissä maailma jaetaan ja Eurooppa jaetaan siinä rytäkässä, koska Putinin etu on hankkia itselleen uusia alueita juuri Euroopasta.

Suomelle parasta politiikkaa olisi ponnistella Euroopan yhtenäisyyden puolesta, kumartelu ja ryömintä suurvaltojen johtajien jalkojen juuressa on ehkä välttämätöntä, mutta sillä ei ole mitään merkitystä, sillä diilin tulevat tekemään Trump ja Putin.

----------------

Sitäpaitsi, kun otetaan huomioon Putinin toiminta USA:n presidentinvaalien yhteydessä, sekä Putinin ja Trumpin toinen toisistaan esittämät myönteiset lausunnot, näyttää siltä että diili on jo tehty ja siinä diilissä on jo sovittu Putinin tuki Trumpille vaalikamppanjassa.

Mitä muuta on diilissä sovittu, sen tulemme näkemään varsin pian sen jälkeen kun Trump on kruunattu ja noussut valtaistuimelleen.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Hyvä saarna veli Arto.
Siinä oli useita hyviä pointteja.
Ihan kaikkea en allekirjoita. Vaikka kultuurimme on toki yhteneväinen vanhan kreikan kanssa tapakulttuurimme euroopassa on aivan erilaista. Esimerkiksi kreikkalainen tapa on aivan erilainen tapa kuin on saksalaisten.
Saksalaisen ja suomalaisenkin välillä on jo eroa.

Kärjistän vähän:
Suomalaiset ovat kai maksaneet aina velkansa - Kreikkalaiset eivät ehkä koskaan.

[Eurooppa on siis vieläkin paratiisi, median päinvastaisista väitteistä, synkistelystä, terrorin uhasta, Putinin uhasta, Turkin uhasta ja populismin uhasta huolimatta, mutta varjoja on enemmän kuin tarpeeksi ja ne ovat synkistymään päin.]

Tässä olen täydellesti samaa mieltä alkaen ihan median epäluetettavasta uutisoinnista päättyen tilanteen synkistymiseen.

Kaipa unioni kaatuu, jos kaatuu, kuten Rooma ja Kreikkakin, nämä kulttuurin kehdot.
Sisäsiittoisuuteen(?)

:) :)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ihan kaikkea en allekirjoita. Vaikka kultuurimme on toki yhteneväinen vanhan kreikan kanssa mutta tapakulttuurimme euroopassa, on aivan eri. Kreikkalainen tapa on aivan erilaine tapa kuin on Saksalaisten.
Saksalaisen ja suomalaisenkin välillä on jo eroa."

Olet ihan oikeassa tuon tapakulttuurin suhteen. Mutta tapakulttuuri nyt ei ole se kulttuurin alalaji joka olisi ollut millään tavalla merkittävä Euroopan kehityksen kannalta.

Jos tapakulttuurin nyt ottaisi puheeksi, niin se on toki ollut Euroopassa varsin yhtenäinen varsinkin uskonnollisissa piireissä ja myös eliitin kohdalla. Kansankulttuuri sen sijaan on tietenkin aina ollut paikallista. Myös Suomen kokoisen maan sisällä tapakulttuurit ovat vaihdelleet suuresti alueittain.

Ylhäisön ja eliitin tapakulttuuri on sekin vaihdellut suuresti aikojen kuluessa, mutta se on ollut euroopanlaajuisesti yhtenäinen. Poikkeuksena on ollut tietenkin Turkki ja takapajuinen Venäjä. Venäjän ylhäisön tapakulttuuria yritti mm. Pietari Suuri muuttaa väkisin, leikkaamalla aatelisten parrat ja uusimailla heidän vaatepartensa. Turkissa samaa temppua yritti myöhemmin Atatütk. Muu Eurooppa onkin ollut aika hyvin aikakausien muodissa mukana.
-------------

Blogissani jäi tapakulttuurin lisäksi käsittelemättä myös aatekulttuuri, missä olisi ollut paljon aihetta kirjoittaa.

PAkanuuden ajan jälkeen, ennen protestanttisia liikkeitä aatteet Euroopassa olivat varsin yhtenäiset, joskin Euroopan sisällä oli joitakin uskonnollisia lahkoja, joita vastaan käytiin rajuja ja verisiä ristiretkiä.

Protestanttiset liikkeet rikkoivat aikanaan Euroopan uskonrauhan. Myöhemmin valistuksen aatteet saivat Euroopan sotien myllerrykseen, mutta ne aatteet levisivät siitä huolimnatta kaikkialle Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan ja ne ovat nykyisinkin osa Euroopan yhteistä ideologista pohjaa, lukuunottamatta Turkkia ja Venäjää.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[Olet ihan oikeassa tuon tapakulttuurin suhteen. Mutta tapakulttuuri nyt ei ole se kulttuurin alalaji joka olisi ollut millään tavalla merkittävä Euroopan kehityksen kannalta.]

Euroopan kehityksen kannalta minun mielestäni juuri yhteneväinen tapa tehdä asioita olisi tärkeä. -Yksi yhteisö joka toimii luomiensa sääntöjen mukaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Euroopan kehityksen kannalta minun mielestäni juuri yhteneväinen tapa tehdä asioita olisi tärkeä. -Yksi yhteisö joka toimii luomiensa sääntöjen mukaan."

Toki olet siinä asiassa oikeassa että yhtenäistä hallintotapaa ja yhtenäisiä sääntöjä tarvitaan, sitä vartenhan EU on olemassa.

Paikalliset tavat sen sijaa voivat säilyä ennallaan, Suomessa vaikkapa rekilaulut, kansantanhyt, mämmi ja karjalanpiirakat.

EU ei kuitenkaan ole se instanssi joka tuhoaa kansallisen tapakulttuurin erityispiirteet, siihen asiaan on syypää media, joka levittää kansainvälistä glo baalia tapakulttuuria joka niemen notkoon ja saarelmaan.

EU:n tuhoamisella ei pelasteta kansallista tapakulttuuria, siihen tehoaa vain pommi jolla tuhotaan media ja internet, myös siis tämä meidän rakas US- blogistaniamme. :)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #18

[Toki olet siinä asiassa oikeassa että yhtenäistä hallintotapaa ja yhtenäisiä sääntöjä tarvitaan, sitä vartenhan EU on olemassa.]

Juuri näin. Ongelma on vain siinä että EU:ssa ei noudateta näitä tapoja.
Jos jotakin sääntöä noudatetaan kirjaimen tarkkuudella, se on luokkaa kurkun käyryys. Kun kysymys on sadoista miljardeista, säännöt lakkaavat olemasta. Esimerkiksi sopisi juuri vaikka Kreikka ja veroparariisit joista kai räikein nauttii jopa EU:n suojaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

Taas pitää sanoa että taas olet oikeassa. :)

Euroopassa esiintyy kapinamieltä yhteisiä sääntöjä vastaan.
Yhteisten sääntöjen rikkominen lasketaan paikalle politikolle plussaksi ja niiden noudattaminen lasketaan ansioksi. Mikään järjestelmä ei kestä tällaista asennetta.

Se on todella suuri vahinko ja katastrofi että näin on käynyt ja käymässä, mutta minkäs me oikeassa olijat sille mahdamme että enemmistö on väärässä. :)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #25

Kiitos.
Nyt olemme janalla :)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #29

"Kiitos.
Nyt olemme janalla :)"

Tai sitten on niin että olemme olleet aina samalla janalla ja kyse on ollut vain kommunikaatiosta, viestinnän ja sen ymmärtämisen vaikeudesta.

Yhtä hyvin voi asia olla niinkin että emme ole samalla janalla, mutta viestinnällisten puutteiden johdosta kuvittelemme olevamme. :)

Aika hyvin me kumpikin kuitenkin minun mielestäni tätä monimutkaista maailmaa hahmotamme. :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitä ne yhteiset eurooppalaiset arvot ovat?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mitä ne yhteiset eurooppalaiset arvot ovat?"

Ne ovat juuri ne arvot jotka Suomessa yhdistävät pohjalaiset ja karjalaiset, kainuulaiset ja uusimaalaiset. Juuri ne samat arvot yhdistävät meidät myös Eurooppaan.

Niihin arvoihin kuuluvat vanhat uskontoon liittyvät arvot, kuten myös uudemmat aatteelliset virtaukset.

Nykyisin myös musiikki, muoti, ruokailutottumukset, kiinalaiset kulutustuotteet ja mm. Saara Aalto, yhdistävät pohjalaiset, karjalaiset, britit ja koko muun Euroopan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tästä aiheesta esiintyy paljon kyynistä tietämättömyyttä. Lissabonin sopimuksessahan niitä arvoja luetellaan: ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio, ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä vähemmistöihin kuuluvien oikeudet. Yhteiskunnissa käytännössä nämä tarkoittavat seuraavia: moniarvoisuus, syrjimättömyys, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, yhteisvastuu sekä naisten ja miesten tasa-arvo. Unionin päämääränä on myös edistää rauhaa, omia arvoja ja kansojensa hyvinvointia .

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kiitän tästä täydentävästä tietopaketista.

Itse en jaksa näitä kaikkia aina uudestaan ottaa esille,
koska tiedän että kaikilla ne jo on takaraivossa,
vaikka muuta väittävät
ja ovat kuin eivät näistä mitään tietäisi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#18

Tapakulttuuri vaikuttaa kuitenkin pitkälle kansalaisten valintoihin. EU n yhteisen kulttuurin olemisen tai puuttumisen näkee ajamalla Euroopan halki ja kuuntelemalla ihmisten kommentteja. Se mitä yhteiseksi kulttuuriksi luetaan tulee lienee sieltä EU n aatelisten käsikirjasta. Rajattomuus, yhteismarkknat, vapaa kilpailu, yhtenäishinnottelu, yhtenäiset palkat.
Kauniita asioita, mutta ovatko toteutuneet ? Aikoinaan näitä kyllä kovasti mainostettiin.

Harva kansalainen kuitenkaan on missään kovin innoissaan oman hallintoalueen katoamisesta Brysselin tuntemattomiin syövereihin.Nurkkakuntaisuus ja himaanpäin vetäminen on ihan joka maassa ja kylässä aina tapetilla. Meilläkin tästä lienee hyviä esimerkkejä tapetille laittaa. Vaikkapa kaivospuolelta. Samoin näyttää olevan erimielisyyksiä mm ssa maahantulijoiden kohtelussa, kustannusten jaossa ja jopa verotusjärjestelyissä, kuten olemme tänään saaneet US stä lukea. Pankkien rahoittaminen ja omien sääntöjen jatkuva rikkominen. Ihmisoikeuksien jatkuva polkeminen, mm ssa Espanjassa käytetään edelleen orjatyövoimaa hedelmäviljelmillä. Jne.

Hyviä puolia taas Matti Meikäläisen kannalta on tietty rajojen ylittäminen kätevästi. Ilman viisumia. Jokainen voi käydä kokeilemassa vaikka mennä maanteitse ValkoVenäjälle. Alle 4 h ei rajan yli meneminen taida onnistua. Samoin yhteisvaluuttakin toimii jotenkin. Pankkien IBAN mahdollistaa kätevän rahaliikenteen.

EU vapaakauppaliittona on mielestäni hyvä, mutta liittovaltiona ei taida toimia. Milloinkaan.

Aivan liikaa liikkuvia osia, ja tuuma ja mm mitoitus samassa koneesa ei vaan toimi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eurooppalaiset arvot, olisin olettanut sinun listaavan vähän merkittävämpiä arvoja kuin Saara Aalto tai ruokailutottumukset.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eurooppalaiset arvot, olisin olettanut sinun listaavan vähän merkittävämpiä arvoja kuin Saara Aalto tai ruokailutottumukset."

Ajattelin että kokisit itse nämä mainitut arvot merkittvämmäksi kuin antiikin filosofiaan, roomalaiseen oikeuteen ja yhteiseen uskonnolliseen pohjaan, sekä ranskalaiseen valistusfilosofiaan tai Euroopassa yhteisesti kehitettyyn tieteeseen ja tekniikan vallankumoukseen liittyvät arvot.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eurooppalaiset arvot, olisin olettanut sinun listaavan vähän merkittävämpiä arvoja kuin Saara Aalto tai ruokailutottumukset."

Ajattelin että kokisit itse nämä mainitut arvot merkittvämmäksi kuin antiikin filosofiaan, roomalaiseen oikeuteen ja yhteiseen uskonnolliseen pohjaan, sekä ranskalaiseen valistusfilosofiaan tai Euroopassa yhteisesti kehitettyyn tieteeseen ja tekniikan vallankumoukseen liittyvät arvot.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tosiasiana pysyy, federalistit kieltävät todellisuuden aivan kuten pakkoruotsin puolustajatkin. Maahanmuutossa on esitetty Ruotsin ongelmia ja kymmeniä no-go-alueita, federalistit ovat aina kieltäneet Ruotsin ongelmat ja jopa perusteettomasti väittäneet että Ruotsin hyvä talous on maahanmuuton ansiota. Federalistit ovat väittäneet että EU suojaa verokierrolta kun todellisuus on päinvastaista, juuri todistettiin komission päämiehen, Junkkerin olleen aloitteellinen veronkierron tutkimisen estämisessä. EU on ollut täysi floppi, mikään sen julkisuuteen annetuista tavoitteista ei ole toteutunut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ihmeotuksia nuo federalistit. Niiden piikkiin voi laittaa ihan mitä vain.

Jos federalisteja oikeasti olisi olemassa, kaikkien syntien laittaminen federalistien niskaan olisi olkiukkoilua.

Mutta koska federalistit taitaa olla pelkkää mielikuvitusta, kuten peikot ja menninkäiset, niin voihan heistä kehitellä aivan vapaasti vaikka mitä mielikuvituksellisia tarinoita.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Junckerhan oli pitkään Euroopan tärkeimmän veroparatiisin pääministeri. Kun nyt vaaditaan hänen korvaamistaan uskottavammalla europomolla, tunnustetaan samalla nimenomaan, että veronkiertoon pitää puuttua yhteisesti, euroopanlaajuisesti, federaalisesti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ethän vain ilmoittautunut federalistiksi. :)

Nojoo, asiahan on ihan OK
kunhan vain federalisti määritellään asiallisesti, eikä kuten Jarmo. :)

Mistähän niitä uskottavia pomoja saadaan, kun ihmiset näköjään uskovat mitä sattuu. Niille pitää oikein syöttää pajunköyttä, kuten Trump teki, muuten ei uskota eikä saa kannatusta.

Maailma on nyt sellainen että uskottavan vaihtoehdon saaminen mihinkään hommaan on tosi hankalaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"veronkiertoon pitää puuttua yhteisesti, euroopanlaajuisesti, federaalisesti."

Onhan siihen puututtu, on lisätty kiertoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset