Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Trumpin muuri

Trump aikoo näköjään tosissaan rakentaa muurin Meksikon rajalla, kuten vaalipuheissaan lupasi. Vielähän se ei ole mitenkään varmaa että muuri tosiaan rakennetaan, mutta ainakin Trump näyttää yrittävän vakuuttaa että se todella tulee.

Mikä on muurin tarkoitus?

Sehän on tavallaan kuten Berliinin muuri, mutta jotenkin päinvastaisessa merkityksessä. Berliinin muurin tarkoitushan oli pitää asukkaat maan rajojen sisällä, Trumpin muurin tarkoitus taitaa olla pitää muunmaalaiset pois maasta.


Jos muuri rakennetaan ja jos se toimii kuten pitää, muukalaiset tosiaan pysyvät rajojen takana. Mitä siitä sitten seuraa?

USA:n maatalous, teollisuus ja kotitaloudet eivät enää saa laitonta halpaa työvoimaa, sen sijaan pitää palkata kotimaista kallista työvoimaa, joka sitäpaitsi taitaa olla vähemmän nöyrää ja siksi huonompaa kuin ulkomainen laiton siirtolaistyövoima.

Sen seurauksena maatalouden, teollisuuden ja kotitalouksien kustannukset tulevat kasvamaan.  Ostovoima pienenee, samalla kun maatalouden ja teollisuuden tarvikkeilla on kustannuspaineita ylöspäin. Kilpailukyky kärsii, kotimaiset tuotteet käyvät huonommin kaupaksi ja ulkomaiset halvat tuotteet paremmin.

Trump voi kompensoida tätä lupaamillan veronalennuksilla ja tuontitulleilla. Seurauksena on että USA:n talous eriytyy muun maailman taloudesta. USA:n tuotteet saadaan kaupaksi kotimaassa vain suojatullien avulla. Kun muualla maailmassa vallitsee vapaa kilpailu, muualla maailmassa tuotteet kehittyvät sekä laadun, innpovaatioiden, että tuotantotekniikan osalta. USA:ssa on pakko ostaa sitä mitä saa, niin että yritysten ei tarvitse satsata tuotekehitykseen. Maa taantuu pain samalle tasolle missä Neuvostoliitto oli ennen kuin se romahti.

USA:n vienti tulee luultavasti romahtamaan, sillä jos USA asettaa rajoilleen suojatullit, myös muut maat tulevat asettamaan omille rajoilleen suojatullit USA:n tuotteille.


Muuri voi toimia puskurina myös huumeiden salakuljetukselle, Se on kuitenkin huono puskuri, koska muuri voidaan ylittää, alittaa tai kiertää.  USA:n huumemarkkinat ovat valtavat ja roistoja jotka haluavat niistä hyötyä riittää.  Huumeet kyllä löytävät tiensä, muuri ei niitä pysäytä. Bisnes tosin voi muuttua siten että se siirtyy amatööreiltä ammattilaisten käsiin.  Huumeet kyllä lentävät rajan yli tavalla tai toisella ja niitä tapoja kyllä riittää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos Trump toteuttaa lupaamansa veronalennukset, siitä nousee esiin kysymys millä Trump rahoittaa muurin jos Meksiko ei suostu sitä rahoittamaan. Lisäksi Trump on luvannut aloittaa mittavat infrastruktuurihankkeet, tehdäkseen Amerikasta jälleen suuren. Tämäkin kuluttaa liittovaltion varoja, samoin luvatut panostukset armeijan toimintakykyyn.

Mistä kaikki nämä rahat otetaan? Saako Trump suostuteltua keskuspankin laittamaan rahanpainokoneensa käyntiin?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Taitaa käydä niin, että Trump lyö päänsä muuriin. Hanke osoittaa, omalta osaltaan, miten pihalla Trump on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sitä ei vielä tiedetä varmasti onko Trump tosiaan pihalla, vai onko tämä hallituskauden alku vain vaalikamppanjan jälkinäytös, jonka jälkeen nähdään todelliset toimet. Nämä toimet todennäköisesti johtavat sen eliitin aseman pönkittämiseen mihin Trumpkin kuuluu.

Se sensijaan ainakin on varmaa että Trumpin äänestäjät olivat aivan pihalla ja ovat edelleenkin. Mutta sillähän ei enää ole mitään merkitystä.

Nyt on tilanne tämä. Trump touhuilee omia touhujaan, kunnes joku pysäyttää nämä touhut. Kenties se pysäytys tulee vasta seuraavissa vaaleissa, kenties jo sitä ennen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #3

Kyllä se minusta aika selvää on, että Trump on pihalla kuin lumiukkko. Oli kampanjaa tai ei, mitään järkeä ei ole presidentin ruveta kinaamaan jostakin yleisömääristä, kun valokuvat kertovat selvää kieltään.

Kannattajat ovat pihalla niiin ikään. Vakka ja kansi...

Joku voi tosiaan pysäyttää...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Mielenkiintoista on todellakin tämä rahoituspuoli. Muuri voi ja varmasti tulee maksamaan enemmän kuin on arvioittu. Ja Meksikon presidentti on jo tehnyt selväksi, että Meksiko ei maksa. Tämä tuokin Trumpin hallinnolle vakavan päävaivan. Mistä rahat ja miten saada Meksiko maksamaan?

Taitaa käydä niin, että muuri jää piirustusten asteelle. Ainoa tapa saada Meksiko maksamaan kun olisi uhata sodalla ja sodanjulistus on vähän monimutkaisempi juttu.

Niko Sillanpää

Asia selviää tuosta executive orderista. Trump aikoo maksaa muurin/aidan leikkaamalla täysmääräisesti Meksikoon menevää kehitys- ym. apua.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Muuri on vain yksi liittovaltion kustannettavista. Paljon suurempi lovi syntyy verohelpotuksista. Yrityksiä ne toki auttavat ruurempiin voittoihin, mutta missä on taho, joka maksaa liittovaltion yhä nopeammin kasvavan alijäämän. Velkaantuminenhan siitä seuraa ja aikanaan romahdus. Sitä voi arvaill, meneekö siihen pari vai neljä vuotta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34

Siitä tulee tietenkin valtiolle säästöjä kun Obamacare poistetaan ja köyhien annetaan kuolla pois. Tuleehan siitä monenlaistakin säästöä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #35

#35: Kyllä. Trump aikoo rahoittaa elvytysbudjettiaan myös leikkaamalla YK:n rahoitusta ja (muutakin) kehitysapua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

"#35: Kyllä. Trump aikoo rahoittaa elvytysbudjettiaan myös leikkaamalla YK:n rahoitusta ja (muutakin) kehitysapua."

Mikä lisää paineita ryhtyä pakolaisiksi.
Ongelmat pahenevat.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #38

Jos kehitysapu ylipäätään tekee jotain liikkuvan väestön määrälle, niin lisää sitä lisäämällä väestönkasvua ja liikkumismahdollisuuksia. Absoluuttisesti köyhä ei liiku jalan tai vankkureissa pitkiä matkoja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #39

"Absoluuttisesti köyhä ei liiku jalan tai vankkureissa pitkiä matkoja."

Eikös ne kerää kolehdin koko suvusta, niin että saavat matkarahat kasaan yhdelle.
Näistä harvoista jotka pääsevät lähtemään muodostuu sitten ne massat jotka vaeltaa.

Köyhyyttä karkuun Suomestakin lähdettiin, ensin Amerikkaan, sitten Ruotsiin. Jostain ne matkarahat kerättiin. Usein vaimo ja lapset jäivät Suomeen ja sitten ne unohtuivatkin sinne.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Muuri on hyvä, rajoja pitää valvoa. Valtion tärkeä tehtävä valvoa rajojaan ja tietää ketä maassa liikkuu ja antaa lupa olla maassa. Muurin rakentaminen lisää myös työpaikkoja ja kulutusta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Muurin rakentaminen lisää myös työpaikkoja ja kulutusta."

Samalla rahalla voisi tehdä jotain hyödyllisempää, kuten vaikkapa korjata infrastruktuuria, tai parantaa opetuksen tasoa.

Muurissa rahat menevät hukkaan, ovatpa ne sitten Trumpin rahoja, tai hänen äänestäjiensä, tai meksikolaisten veronmaksajien rahoja.

Maailma on täynnä tarpeettomien muurien raunioita. Ne on kyllä jaksettu rakentaa, mutta purkamiseen ei ole raha enää riittänyt.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ja muurien rakentaminen taitaa olla aika hyödytöntä. Kiinalaisetkin väsäsivät kovalla urakalla oman muurinsa, mutta mongolit vain nauroivat ja ratsastivat läpi. Että se siitä muureista.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Jos joku maahan kovasti haluaa, häntä ei yksi muuri estä. Ainoa tapa olisi rankentaa muuri joka rajalle ja rannikolle ja sen pitäisi ulottia avaruuteen asti ja maan allakin vähintään kilometrin syvyyteen.

Ja tuo hinta voi muodostua niin poskettomaksi, että halvempaa olisi palkata lisää rajavartioita ja rakentaa ihan normaalia aitaa, mitä rajalla jo on.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Vaihdetaan meksikolaiset orjiin niin tekstisi voisi mennä 1800-luvun puuvillaplantaasin isännän valituksesta.

Niko Sillanpää

Muurin tarkoitus on pitää ulkomaalaiset köyhät ja heikot maan ulkopuolella, ei "muunmaalaisia" sinänsä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Muurin tarkoitus on pitää ulkomaalaiset köyhät ja heikot maan ulkopuolella, ei "muunmaalaisia" sinänsä."

Tarkoitatko että portit sitten avattaisiin terveille, työkykyiselle, kielitaitoisille ja koulutetuille latinoille, mutta vanhukset, lapset ja odottavat äidit sekä suurperheiden äidit jätettäisiin sinne missä ovat?

Olen itsekin arvellut että Trumpilla on joku sellainen ajatus takaraivossa että näitä tarpeellisiä työtätekeviä latinoja sitten kuitenkin päästettäisiin maahan, joko laillisesti tai laittomasti jostain muurinraosta, mutta heille sitten määrättäisiin jokin muurivero, jolla sitten maksettaisiin muurin kustannukset.

Ei tuolla muurilla kuitenkaan muuta virkaa ole kuin että se on sumbolinen koriste Trumpin valtakaudelle ja se tuo symbolista (kuvitteellista) turvaa, siis turvallisuuden tunnetta, Trumpin äänestäjille.

Suurin uhka jenkeille, kuten suomalaisillekin, ovat nämä kouluampujat ja muut vinksahtaneet. Koulutettuja terroristeja eivät muurit pidättele, eivätkä maahanmuuttokiellot vaarallisista maista. Kuka tahansa terroristi, olipa kotoisin mistä tahansa maasta, saa käteensä maahan tullessaan sellaiset paperit kuin tarpeen on.

Sitten on nämä spontaanisti omin päin toimivat "radikalisoituneet" terroristit, ne on jo maan sisällä ja lisää värvätään. Trumpin toimet todennäköisesti vain kiihdyttävät tätä "radikalisoitumista".

Niko Sillanpää

Muuria koskevan executive orderin vuodetussa luonnoksessa puhutaan perusteluosuudessa paitsi turvallisuus- ja järjestysasioista, myös muusta kuormituksesta yhteiskunnan järjestelmille:

http://apps.washingtonpost.com/g/documents/nationa...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #9

Ei USA:n presidentin Executive ordereita Tarvitse vuotaa. Ne ovat julkisesti nähtävillä valkoisen talon nettisivuilla.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #10

Tuo on luonnos, ei allekirjoitettu.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #11

Allekirjoitettu on ollut eilisestä alkaen valkoisen talon sivuilla.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ilmeisesti on muun maailman laitettava jenkkitavaroille rajut ilmastoverot. Turhan muurin sementin valmistus on jo itsessään valtava ilmastorikos kuten fossiilisen hiilen käytön rehabilitointikin.

Niko Sillanpää

Parempi luopua omistakin ilmastoveroista. Talous elpyy.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jerikon muurit, Itkumuuri, Kiinan muuri, Berliinin muuri... Trumpin muuri.

Kevät toi, kevät toi muurarin!

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Valtioilla on yleensäkin rajakontrolli. Muuri on osa sitä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Valtioilla on yleensäkin rajakontrolli. Muuri on osa sitä."

Meillä Suomessa ei siis ole rajakontrollia, kun ei ole muuria.

Mihin sitä rajakontrollia siis oikeasti tarvittaisiin,
hyvin on tähän asti pärjätty vanhalla mannerheimin linjalla,
se ei ole muuri, mutta jonkinlainen este kuitenkin.

Juuri äskettäin kävin tarkistamassa Kyproksen osat erottavan rajalinjan Nikosiassa,
ei ollut sekään hääppöinen.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Meillä Suomessa ei siis ole rajakontrollia, kun ei ole muuria."

Hienoa väärinymmärtämistä. Rajakontrolli voi olla myös ilman muuria, mutta muuriakin saatetaan tarvita.

Esim. Israelissa on hyvin toimiva muuri Eqyptin vastaisella rajalla, estää siis laittoman maahantulon. https://en.wikipedia.org/wiki/Israel%E2%80%93Egypt...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

En usko, että tulee muuria eikä taida tulla Trumpin suunnittelemaa kidutustakaan:

http://www.politico.com/story/2017/01/john-mccain-...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

McCain liitteessä puhuu kyllä kidutuksesta eikä muurista tai muusta sellaisesta fyysisestä esteestä..

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Suomella on 1300km:n mittainen muuri Venäjän rajalla. Trump vain tekee saman oman maansa rajalla. Miksi se on niin kauhea asia?

Koska Trump?
Koska Suomen hysteerinen lehdistö?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Meillä on vain piikkilankaa ja sekin vain paikoitellen. Toisaalta on riittävästi elektroniikkaa ja koiria, eikä niitä puutu USA:ssakaan.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Muuri mikä muuri, vaikka virtuaalinen. Kannattaa käydä kokeilemassa, jos ei muuten usko.

Fyysinen muuri on kustannustehokas tapa hallita rajaliikennettä.

Ei tarvita kummoistakaan muutosta Suomen itärajan tilanteeseen, kun Suomessa hysteerikot alkavat vaatimaan muurin rakentamista.

Todellisuudesta irtautuneita muurikauhuisia rauhoittaakseen USA voisi sen sijaan kaivaa myös ojan, mutta se on henkilöturvallisuuden kannalta selvästi huonompi vaihtoehto.

Meksikolaisten kannattaisi kysyä itseltään, miksi joku haluaa rakentaa muurin rajalleen. Mikä on mahdollisesti pielessä.

Jenkkien demariporukan paniikin ymmärtää, koska kokaiinin saanti vaikeutuu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #41

"Jenkkien demariporukan paniikin ymmärtää, koska kokaiinin saanti vaikeutuu."

Eiköhän siihen pulmaan löydy luovia ratkaisuja.

Mikään muuri ei muutenkaan ole koskaan ollut mikään kovin suuri este luoville yksilöille. Vankilan muuritkaan eivät ole pidätelleet.

Voi olla että muuri pidättelee rehellisiä ihmisiä, mutta ei huumeita, eikä konnia.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #42

Kiitos Arto vastineestaanne.
Pidän paljon tyylistänne kommentoida.

Olette oikeassa. Muurit ei estä kaikkia.

Mutta tässä on kyse on rajavalvontakulujen optimoinnista....

Rehelliset ihmiset voivat käyttää laillisia rajanylityspaikkoja,
kuten tähänkin asti. Onko siinä joku ongelma?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #43

Kiitos. Kun olen hyvällä päällä tulee noita millyttäviä kommentteja, siis miellyttäviä vaikka olisin aivan eri mieltä. En kuitenkaan mene siitä takuuseen etteikö joskus tulisi kirjoitettua myös epämiellyttävällä tavalla.

Muurin teon on kuulemma aloittanut jo Clinton, mutta se on jäänyt kesken. Senaattorit ei varmaan ole olleet vakuuttuneita sen taloudellisuudesta.

Trumpille tämä muurin rakentaminen on vain populistinen vaalitemppu. Vaikka Trump yrittäisi rahoittaa sen tuontitulleilla, ne tullit tulevat sitten lisäämään tavaran hintaa. Jenkkit siis kumminkin maksaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Oheisen linkin takaa lisää USA:n ja Meksikon välisen rajan vartioinnista:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mexico–United_States_barrier

Niko Sillanpää

Kannattaa ehdottomasti katsoa ko. video, ei pelkästään lukea vain transkriptio.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Mahtaakohan siitä tulla yhtä värikäs kuin Berliinin muurin länsipuolesta. Ja kummalle puolelle ne kantaaottavat graffitit oikein ilmestyvät. Vrt Israelin muuriin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tuskin sen lähelle pääsee graffailemaan?

Käyttäjän HeikkiToikkanen kuva
Heikki Toikkanen

Jos Trumpin muuri päätetään toteuttaa perinteisesti betonista, niin juuri meksikolaiset ovat mahdollisesti hankkeen suurimpia hyötyjiä:

http://www.hs.fi/talous/art-2000002929561.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset