Trumpin muuri

Trump aikoo näköjään tosissaan rakentaa muurin Meksikon rajalla, kuten vaalipuheissaan lupasi. Vielähän se ei ole mitenkään varmaa että muuri tosiaan rakennetaan, mutta ainakin Trump näyttää yrittävän vakuuttaa että se todella tulee.

Mikä on muurin tarkoitus?

Sehän on tavallaan kuten Berliinin muuri, mutta jotenkin päinvastaisessa merkityksessä. Berliinin muurin tarkoitushan oli pitää asukkaat maan rajojen sisällä, Trumpin muurin tarkoitus taitaa olla pitää muunmaalaiset pois maasta.


Jos muuri rakennetaan ja jos se toimii kuten pitää, muukalaiset tosiaan pysyvät rajojen takana. Mitä siitä sitten seuraa?

USA:n maatalous, teollisuus ja kotitaloudet eivät enää saa laitonta halpaa työvoimaa, sen sijaan pitää palkata kotimaista kallista työvoimaa, joka sitäpaitsi taitaa olla vähemmän nöyrää ja siksi huonompaa kuin ulkomainen laiton siirtolaistyövoima.

Sen seurauksena maatalouden, teollisuuden ja kotitalouksien kustannukset tulevat kasvamaan.  Ostovoima pienenee, samalla kun maatalouden ja teollisuuden tarvikkeilla on kustannuspaineita ylöspäin. Kilpailukyky kärsii, kotimaiset tuotteet käyvät huonommin kaupaksi ja ulkomaiset halvat tuotteet paremmin.

Trump voi kompensoida tätä lupaamillan veronalennuksilla ja tuontitulleilla. Seurauksena on että USA:n talous eriytyy muun maailman taloudesta. USA:n tuotteet saadaan kaupaksi kotimaassa vain suojatullien avulla. Kun muualla maailmassa vallitsee vapaa kilpailu, muualla maailmassa tuotteet kehittyvät sekä laadun, innpovaatioiden, että tuotantotekniikan osalta. USA:ssa on pakko ostaa sitä mitä saa, niin että yritysten ei tarvitse satsata tuotekehitykseen. Maa taantuu pain samalle tasolle missä Neuvostoliitto oli ennen kuin se romahti.

USA:n vienti tulee luultavasti romahtamaan, sillä jos USA asettaa rajoilleen suojatullit, myös muut maat tulevat asettamaan omille rajoilleen suojatullit USA:n tuotteille.


Muuri voi toimia puskurina myös huumeiden salakuljetukselle, Se on kuitenkin huono puskuri, koska muuri voidaan ylittää, alittaa tai kiertää.  USA:n huumemarkkinat ovat valtavat ja roistoja jotka haluavat niistä hyötyä riittää.  Huumeet kyllä löytävät tiensä, muuri ei niitä pysäytä. Bisnes tosin voi muuttua siten että se siirtyy amatööreiltä ammattilaisten käsiin.  Huumeet kyllä lentävät rajan yli tavalla tai toisella ja niitä tapoja kyllä riittää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu