Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Suomen velat ja kilpailukyky

Suomen suurimmat ongelmat ovat valtion velkaantuminen ja kilpailukyvyn puute vientimarkkinoilla.

Kaikki tietävät nämä ongelmat ja kaikki haluavat korjata nämä ongelmat. Suomen nykyinen pääministeri on jopa nimennyt näiden ongelmien korjaamisen  hallituksen keskeisimmäksi tehtäväksi.

Pääministeripuolueen vaalivoitto eduskuntavaaleissa perustui siihen että pääministeri lupasi hoitaa nämä asiat kuntoon. Näyttää siis siltä että myös kansa haluaisi että asiat korjattaisiin.


Huolimatta siitä että pääministeri ja koko hallitus näyttäisi kovasti ahkeroivan, jotta pääministerin vaalilupaus saataisiin toteutettua, tulosta ei vain näytä syntyvän.

Kaikki eivät näytä ymmärtävän mitä näiden ongelmien poisto edellyttää. Pääministeri ei voi yksin millään muuttaa tilannetta, ei vaikka pääministeri on miljonääri ja laittaisi omat rahansakin likoon.  Osittain pääministeri onkin tiettävästi pannut omia rahojaan likoon, mutta eivät pääministerin rahat siihen riittäisi vaikka hän laittaisi  kaikki rahansa likoon. Valtion velka ei siitä paljoa lyhenisi, eikä Suomalaisten vientitavaroiden kilpailukyky paranisi.


Velkaantumisen lopettaminen ja kilpailukyvyn parantaminen vaatii koko kansalta toimenpiteitä ja uhrauksia ja pääministerin tehtävä olisi johtaa kansaa niin, että kansa suostuisi tekemään tarvittavat uhraukset.  Tähän kansan johtamiseen "erämaassa" pääministeri ei ole kyennyt.  Pääministeri on syyllinen lähinnä siihen ettei ole kyennyt johtamaan kansaa ja sen seurauksena kansa voi pian kokea nälkää ja janoa.

Ne uhraukset joita kansalta pitäisi vaatia olisivat seuraavat

1. valtion menoja olisi leikattava ja veroja kerättävä lisää, niin että budjetti tulisi ylijäämäiseksi

2. palkkoja olisi laskettava niin paljon että suomalaiset tuotteet voitaisiin hinnoitella sillä tavoin että ne menisivät kaupaksi.


Olisikohan syytä perustaa puolue pelkästään näiden kahden tavoitteen toteuttamiseksi?

Kansalaiset eivät kaikki selvästikään halua että heidän palkkojaan leikataan, heidän verojaan nostetaan ja heidän etujaan, oikeuttaan yhteiskunnan järjestämiin palveluihin joko rajoitetaan tai muutetaan maksullisiksi. Mutta jotkut näkevät sen että tämä on se ainut tapa näiden ongelmien ratkaisemiseksi, muuta tapaa ei ole. Nämä jotkut harvat olisi syytä kerätä eri puolueista yhteen. Ehkä sillä tavalla saataisiin enemmän porukkaa näiden ajatusten taakse.


Toki populistit ja muut helppoheikit väittävät että on jotain hokkus-pokkus temppuja, kuten rahan arvon alentaminen, siis devalvaatio, tai maahanmuuton estäminen, tai protektionismi. Tällaiset politiikan helppoheikit menestyvätkin nykyisin hyvin vaaleissa, mm. Englannissa(brexit) ja USA:ssa (Trump). Suomessakin on nähty pari jytkyä.


Olisi ehkä aika perustaa sellainenkin puolue jossa ajetaan oikeita asioita, tärkeitä asioita, eikä vain herätellä turhia toiveita taikatempuista jotka mukamas tehoavat.

Nykyisin politiikassa ongelmana onkin juuri se että jokainen puolue tarjoaa äänestäjilleen vain omia utopistisia haaveitaan, kukaan ei kerro kansalle mitä toimia todellisuudessa tarvitaan, ei edes nykyinen pääministerimme uskalla kertoa totuutta paljaana, vaan verhoaa sen puheissaan erilaisiin sievisteleviin korulauseisiin.


Toki, sen myönnän, että kansa ei kuuntelisi eikä varsinkaan uskoisi todenpuhujaa, mutta jonkun pitäisi kansalle kuitenkin kertoa sen totuuden mitä kansa ei halua kuulla eikä uskoa. Se olisi reilua kansaa kohtaan. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ilmeisesti et ole lukenut Ville Iivarisen kirjaa:
RAHA, Mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla?

Et tunnu tietävän edes alkeita lainavetoisen finanssijärjestelmän periaatteista. Mutta yhtälailla moni muukin luulee.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei kannata edes aloittaa...tätä on koitettu selittää vuosia jo.

Tällä palstalla muutamalla on iha oma näkemys rahasta eikä sitä saa muutettua mihinkään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jep, minulla on rahasta sellainen vakaa käsitys että kun olen tehnyt töitä satasen edestä, eli tienannut satasen, niin saan sitten ostaa sillä rahalla sen satasen arvoista tavaraa, joko heti, tai vaikkapa kymmenen vuoden päästä.

Se olisi reilua ja niin pitäisi minun mielestäni olla.

Sen sijaan ainakin Paavo Väyrysellä ja joillakin perussuomalaisilla näyttää olevan sellainen käsitys että rahan arvoa pitäisi vuosittain alentaa, niin että kymmenen vuoden päästä sen tienaamani satasen arvosta olisi vain vähän jäljellä, niin että en saisikaan ostaa satasen arvosta tavaraa, vaan ehkä kympin arvosta.

---------------

En todellakaan ole lukenut Ville Iivarisen kirjaa, enkä monia muitakaan kirjoja, niitä kirjoja taitaa olla monen sorttisia ja niissä on esitetty monenlaisia ja hyvin erilaisia näkemyksiä rahasta ja monista muistakin asioista.

En ota kantaa niihin kirjoihin joita en ole lukenut, ja niiden erilaisiin mielipiteisiin, mutta pidän harhaisena, vääränä ja surkeana sellaista taloudellista ajattelua, jonka mukaan kilpailukykyä pidetään yllä jatkuvasti rahan arvoa alentamalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Raha on velkasuhteen merkki. Vaihdon välineenä aikaansa elänyt. eihän sitä enää tarvita kun informaatio kulkee salaman nopeudella. Kaikki transaktiot voidaan kirjata suoraan. Ajattele miten paljon säästettäisiin ja finanssijärjestelyt voitaisiin yksinkertaistaa rationaalisiksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tuossa on varmasti hyvä idea takana, en vain pysty sitä ideaa hahmottamaan tarpeeksi rationaalisella tavalla, joten enpä tiedä mitä siihen sanoisi.

Mielestäni rhan, olkoonpa se bittejä tai painettuja seteleitä tai kolikkoja, pitäisi olla pysyvä ja arvonsa säilyttävä arvon mitta, ei siis mikään arvo sinänsä.

Arvon mitta tulla kuin painon mitta tai pituuden mitta. Ei mitan arvoa pidä muuttaa, eikä arvon mitan pidä olla edes kelluva.

Mitattavat arvot voivat toki muuttua, niin että asia joka arvostetaan tänään kympin arvoiseksi, voi vuoden päästä olla enää vitosen arvoinen, tai sitten sen arvo on voimut nousta sataseen, mutta itse mitta pitäisi pitää niin vakaana kuin mahdollista.

Rahan arvoa ei pidä sitoa mihinkään sellaiseen jonka arvo voi muuttua, kuten kultaan, rahan arvo pitäisi vakauttaa jollain paremmalla tavalla, kuten vaikkapa sitomalla sen perustuotteiden, kuten ruuan, vaatteiden, asuntojen ja kulkuvälineiden keskimääräiseen arvoon. Sellaiset laskelmat voidaan tänä päivänä tehdä helposti tietokoneella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #5

Sinä kuitenkin tajuat ajatuksni parmmin kuin moni muu, jotka rupeavat puhumaan oravanahoista ja vaihtotaloudesta,
Raha ei voi olla mitta, koska sillä ei ole standardia. Kultaan sitominen oli aikanaan edes jonkilainen standardi vaikka kullan hintakin vaihteli ja sen mukana raha.
Ainahan rahan arvo määräytyy suhteessa johonkin toiseen valuuttaan. Raha on yleistynyt saatavan merkki jolla saat ostaa päivän hintaan mitä on tarjolla.
Raha on todellisuudessa olemassa vain korviemme välissä?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Suomelta puuttuu muutoskyky, siksipä me tulemmekin muuttuman vasta valtiontalouden kriisin kautta.

Talouden käännettä on odotettu kymmenen vuotta ja otettu lisää velkaa.

Mitään muuta ei ole tapahtunut, eikä tule tapahtumaankaan ennen seuraavaa kriisiä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mitään muuta ei ole tapahtunut, eikä tule tapahtumaankaan ennen seuraavaa kriisiä."

Ehkä on näin kuin sanoit.

Mutta mikä on oma tahtotilasi?
Pitäisikö asiat korjata?
Vai pitäisikö vain odottaa sitä kriisiä?

Haluaisin että otat kantaa asiaan niinkuin asioiden muuttaminen olisi mahdollista. vaikka ilmeisesti mitään ei oikeasti voida tehdä, koska tämä kansa on niin itsepäinen ja pässinpäinen.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

En keksi mitään ratkaisua, mikä olisi poliittisesti mahdollinen.

Tekninen ratkaisuni on euroalueen hallittu alasajo esim. niin että hallitus ilmoittaa tekevänsä siitä selvityksen seuraavia eduskuntavaaleja varten. Tämä lähettäisi signaalin Saksaan, että "tarttis tehrä jottain".

Kun euroalue on purkautunut (tai supistunut toimivaan tynkäeuroon), korot normalisoituvat ja fiskaalinen vastuuttomuus loppuu.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kai olette huomanneet euron arvon voimakkaan laskun suhteessa dollariin. Ihan persuista riippumatta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kai olette huomanneet euron arvon voimakkaan laskun suhteessa dollariin. Ihan persuista riippumatta."

Tämä valuuttakurssien vaihtelu on huono asia, ihan persuista huolimatta.
Onneksi, persuista huolimatta, Euroopan sisällä voidan sentään vielä toistaiseksi luottaa siihen että rahan arvo on sama silloin kuin se tienataan ja silloin kuin se raha käytetään.

Rahan ostoarvon pysyvyys on hyvä asia, persujen ja Väyrysen mielipiteistä huolimatta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Näyttää vaikuttavan viennin elpymiseen.

Blogihan oli ihan höpöjuttua muutenkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Näyttää vaikuttavan viennin elpymiseen.

Blogihan oli ihan höpöjuttua muutenkin."

Se vaikuttaa lamauttavasti dollarimaiden vientiin,
minkä seikan mr. Trump kyllä pian huomaa.

"Amerca first" on Trumpin periaate.

Trump painaa taaloja sen edestä mitä taala on menettänyt arvoaan ja laittaa lisäksi rajoille tuontitulleja.

Niin että kyllä se siihen tyssää, siihen Trumppiin, se euromaiden viennin piristyminen.

-------------

Aivan kaistapäisiä nämä Trumpin touhut,
samaa sarjaa kuin Väyrysen puheet sukeltavan markan käyttöönotosta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #11

Melko populistista puhetta:). Asioiden yksikertaistamista ilman faktoja. Ettei vaan artonkin sisällä asu pieni persu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Ettei vaan artonkin sisällä asu pieni persu."

Paholainen ei oikeasti tarkoita mitään erillistä fyysistä olentoa, vaikka asia on tällä tavalla väärin tulkittu.

Piru on vertauskuva pahasta joka asuu jokaisen ihmisen sisällä.
Joidenkin ihmisten oma piru on saanut heistä otteen, heitä siis hallitsee piru.
Joidenkin ihmisten oma piru on hyvin piilossa ja koteloitu jonnekin sielun syvyyksiin.

Jos siis jokaisella ihmisellä on oma pirunsa, niin miksei siis jokaisella ihmisellä, myös minulla, voisi olla oma persunsa. Kysymys on siis siitä antaako pahan ottaa itsessään vallan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onks rahan arvo sama kun tuotteenhinta on huomenna kaksinkertainen?
Mihin snä suhteutat rahasi?

Käyttäjän JuhaMerentie kuva
Juha Merentie

Rahan arvon vaihtelu on hyvä asia. Se kertoo eri valtioiden kilpailukyvyn eroista ja niiden kehittymisestä. Velkaantuminen pitää saattaa kuriin. Verojen nostaminen on siihen väärä keino. Suomen kilpailukyky paranisi välittömästi kun siirrytään paikalliseen sopimiseen. Jostakin syystä tämä hyvä ja ilmainenkin keino ei kepaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onks pakko kilpailla! Mikä tulos: ohjukksia ristiin rastiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Rahan arvon vaihtelu on hyvä asia. Se kertoo eri valtioiden kilpailukyvyn eroista ja niiden kehittymisestä. "

Aika vähän valtiot nykyisin valmistavat mitään tavaraa, mitä sitten yrittävät kaupata maailmanmarkkinoille. Yritykset tekevät tavaraa ja yritykset kilpailevat markkinoista kansainvälisesti.

Yritykset ovat kansainvälisiä ja toimivat monissa maissa. Valtiot kilpailevat yrityksistä ja yksi kilpailutekijä taitaa olla vakaa valuutta, sellainen jonka arvo pysyy, eikä uppoa. Myös vakaa yhteiskunta ja vakaa hintataso, myös palkkataso, ovat tärkeitä, jotta yritykset voisivat laskea toimintaedellytyksensä muutaman vuoden etukäteen.

Uppoavan valuutan maissa ei ainoastaan rahan arvo ole ongelma, myös palkat yleensä nousevat holtittomasti, samoin hinnat. Ei kansainvälisillä yrityksillä ole toimintaedellytyksiä uppoavan valuutan maissa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suomessa on kohtalaisen hyvät palkat mutta huono ostovoima. Olisiko veroilla mitään osuutta asiaan? Se on ongelma joka ei valuuttaa vaihtamalla poistu vaan todennäköisesti jopa pahenee.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vielä on kokeilematta pääministerimme johdolla suoritettavat kaikkien kansalaistemme samanaikaiset yhteiset polvirukoukset, jolloin talvisodankin kokeneena yhtenäisenä kansana anomme pikkuruiselle Suomelle taloudellista apua Ikiaikojen Jumalalta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Arto esittää hyvin ongelmat:
"Yritykset ovat kansainvälisiä ja toimivat monissa maissa. Valtiot kilpailevat yrityksistä ja yksi kilpailutekijä taitaa olla vakaa valuutta, sellainen jonka arvo pysyy, eikä uppoa. Myös vakaa yhteiskunta ja vakaa hintataso, myös palkkataso, ovat tärkeitä, jotta yritykset voisivat laskea toimintaedellytyksensä muutaman vuoden etukäteen."

Nämä muuttujat ovat äärimmäisen mutkikkaita. Iivarisen kirja selvittää juuri näitä asioita, mistä on pohjimmiltaan kysymys.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset