Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Lamako lopussa ja nousukausi alussa?

YLE:n kyselyn mukaan kansa uskoo että lama on lopussa ja nousukausi alussa.

Tietääkö kansa?  Oliko Veikko Vennamo oikeassa siinä sloganissa jonka mukaan "kansa kyllä tietää"?

Oliko YLE:n kansalle esittämä kysymys oikein aseteltu? Asetettiinko kysymys tahallaan harhaanjohtavasti, jotta YLE saisi aikaan näyttävän otsikon ja paljon asiakkaita?

Onko lamaa yleensä ollutkaan? Onko ollut vain pysähtyneisyyden aika, jolloin kasvua ei juuri ole ollut, tai pieni mutta pitkään kestänyt taantuma, jossa aluksi oli pientä laskua mutta sitten ei heti tullutkaan odotettua elpymistä?

Mistä tämä kansan toiveikkuus johtuu?  Telakoiden tilauskannan elpymisestä, uusista biohankkeista ja Uudenkaupungin autotehtaan laajenemisestako?  Toki nämä tuovat talouteen vauhtia jo nyt, lisääntyneen rakentamisen ja hankintojen ansioista, mutta mitään varsinaista uutta tuotantoahan ei vielä ole saatu aikaan.


Minun huomiotani kiinnitti YLE:n asian tiimoilta suorittamat katuhaastattelut, joissa haastateltavat vakuuttivat että rahat kyllä riittävät ja sitä riittää vielä säästöönkin.

Miten ihmeessä ne rahat nyt riittäisivät sen paremmin kuin ennen?  Olen itse ollut koko tämän ns. laman ajan eläkkeellä, enkä ole huomannut että rahan riittämisessä olisi ollut ongelmia, kunhan vain pitää menot tulojen tasalla.  Itseasiassa tämä tilanne on ollut aina ihan sama, sekä niinä aikoina jolloin piti opiskella valtion takaaman opintolainan turvin, että myös niinä aikoina jolloin työelämä antoi enemmän tuloja kuin nykyinen eläke. Rahat kyllä aina riittää jos ei käytä rahaa enempää kuin sitä on käytössä.

Tottakai menoja voi aina kasvattaa niin etteivät tulot riitä, se on helppoa, mutta olivatko YLE:n haastateltaviksi valikoitunut vain niitä ihmisiä jotka ymmärtävät pitää menot tulojen tasalla, tai niiden alapuolella, sillä niiden rahat eivät todellakaan koskaan riitä, joiden menot ovat suuremmat kuin tulot, ei missään tilanteessa, ei nousukausella eikä laskukaudella.


Vaikka Suomen tulotaso ei olekaan kansaivälisesti kovin korkea, johtuen siitä ettei kilpailukyky salli isompia palkkoja, eikä sallisi oikeastaan nykyisenkään tasoisia palkkoja, niin kyllä tällä Suomen tulotasolla silti pitäisi pärjätä jos ei ihan hillittömästi tuhlaa, tai säästä ja laita rahaa sukanvarteen tai johonkin järkevämpään paikkaan pahan päivän varalle.

Itse olen pannut hämmästyksellä merkille että tietyissä asioissa, jotka aiemmin ovat olleet kalliita ja joihin aiemmin on pitänyt uhrata säästettyä rahaa, ei nyt saa rahaa menemään,  jos osaa ostaa järkevästi.  

Esimerkkeinä halpuutetuista kulutustarvikkeista voi mainita vaikkapa uudet silmälasit, uusi sähköhammasharja tai uusi kahvinkeitin. On paljon muitakin kulutustavaroita jotka ennen rasittivat budjettia, mutta eivät sitä enää tee.  

Ei minulla ole koskaan ennenkään   isoja vaatemenoja ollut, mutta nykyisin ei tarvitse mennä edes kirpputorille edullisten vaateostosten perään, vaan edullisia, hyvännäköisiä ja kenties myös kestäviä vaatteita saa todella edullisesti.  Kestävyys tosin on nykyisin kyseenalainen asia, mutta onhan olemassa palautusoikeus ja takuut. Kyllä ne tavarat yleensä aina sen takuuajan kestävät ja sitten onkin kiva jo hankkia kotiin edullisesti uutta tekniikkaa ja muotoilua. 


Itseasiassa suomalaisten pitäisi vielä vähän hillitä kulutustaan, sillä rahaa tarvittaisiin muuhun tarkoitukseen, valtion kassaan, valtion vekaantumisen lopettamiseksi ja velan takaisnmaksun aloittamiseksi. Valtion pitäisi myös huolehtia niistä joilla ei mene yhtä hyvin, joilla rahaa ei jää säästöön. eikä se edes riitä,  vaikka kulutus on minimoitu, niitä joiden pitää hakea lisätoimeentuloa leipä- ja ruoanjakelujonoista.


Jos suomalaiset ymmärtäisivät hillitä kulutustaan ja antaa kiky- sopimusten avulla Suomen parantaa kilpailukykyään sen verran että vähän enemmän väkeä pääsisi työelämään mukaan, olisi paljon vähemmän niitä joiden toimeentuloa valtion pitää pönkätä ja jotka nykyisin kansoittavat ilmaisen ruuan jakelun jonoja.

Itseasiassa ilmaisen ruuan jakelu on kyllä sinänsä erinomainen asia, ei siinä, eikä siinä jonossa jonottamisessa mitään häpeällistä ole.  

Itseasiassa, tällaista olen kuullut, siellä jonossa jaettava ruoka on hyvää, siellä on sellaisiakin herkkuja joita tällainen säästeliäs kuluutaja, kuten minä, ei raaskisi säästösyistä kaupasta ostaa ja kotiin kuljettaa ja siellä niillä herkutella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Itseasiassa suomalaisten pitäisi vielä vähän hillitä kulutustaan, sillä rahaa tarvittaisiin muuhun tarkoitukseen, valtion kassaan, valtion vekaantumisen lopettamiseksi ja velan takaisnmaksun aloittamiseksi."

Kansalaisten kulutus lisää rahavirtaa valtion kassaan. Kansantalous on aivan eri juttu kuin kotitalouksien oma talous.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kansalaisten kulutus lisää rahavirtaa valtion kassaan. Kansantalous on aivan eri juttu kuin kotitalouksien oma talous."

Toki, mutta kansalaiset kuluttavat ylipäätänsä aivan liikaa, tämä on käsitykseni, ja sitäpaitsi kulutus kohdistuu ulkomaisiin kulutustavaroihin, koska kotimaisia ei ole.

En ymmärrä miksi tätä ulkomaisen kulutustavaran kulutusta pitäisi vielä kasvattaa, jotta valtion verotulot kasvaisivat.

Onhan ne kaikki uudet tavarat hienoja, niissä on uutta mielenkiintoista tekniikkaa ja ne on hienosti muotoiltuja, hienosti pakattuja ja hyvin markkinoituja ja ne ovat halpoja. Toki niitä tekee mieli ostaa.

Mielestäni niitä ulkomaisia kulutustarvikkeita vain ostetaan jo niin paljon että siitä ei elintaso mihinkään kohennu vaikka ostamista vähän hillittäisiinkin.

Valtion verotuloja voitaisiin parantaa myös arvonlisäveron noston kautta. Se tosin kurittaa taas eniten köyhää, mutta sehän on nykyhallituksen arvopohjan mukaista ja auttaa valtiota olemaan velkaantumatta, niin että siitä vain, minun puolesta.

Seuraava hallitus tulee varmaan korjaamaan asiaa vähän köyhemmän eduksi, jos demarit onnistuvat kasvattamaan suosiotaan tai pitämään nykyisen suosionsa.

Pekka Iiskonmaki

''Toki, mutta kansalaiset kuluttavat ylipäätänsä aivan liikaa, tämä on käsitykseni, ja sitäpaitsi kulutus kohdistuu ulkomaisiin kulutustavaroihin, koska kotimaisia ei ole.''

Se oli AY -liikkeen diplomityö. Bruttopalkat pilviin ja sitten julkisen sektorin kasvatus tolkuttomilla veroilla.

Sillä saatiin aikaan tuotannon loppuminen, vienti ei vedä ja tuhottiin yrittäjät.

Vasemmiston pitää olla tyytyväinen saavutuksiinsa.

Vasemmisto valittaa ihan turhaan veroja. Niitä pitää korottaa reilusti. Virkamies on palkkansa ansainnut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #23

Vai oli AY diploomityö kun sai kuluttajat ostamaa Chanelin ja Hermesin hajuvesiä. Bemareita ja Luxusveneitä?
Tiffanyn jalokivikoruja ja Pariisista iltapukuja?
Sijoittamaan Turkin,Portugalin II koteihin. Lenteleen bisnesluokassa Panamaan avaamaan tilejä.

Aprillipäivä on vasta 1.4.

Kyllä se karvalakki kansa ostaa yhä sieltä mistä halvemmalla saa.
"Tyhmää maksaa liikaa" kun palkat on vuosia ollut palkkamaltilla ,mutta hinnat ja Alvit on noussut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kansalaisten kulutus lisää rahavirtaa valtion kassaan. Kansantalous on aivan eri juttu kuin kotitalouksien oma talous."

KAnsalaisten kulutus lisää kyllä rahavirtaa valtion kassaan, mutta se ei edistä suomalaisten työllistämistä, eikä rahavirrat sitä kautta lisäänny.

Paremmin saataisiin rahavirtoja lisättyä jos vähän kulutusta pienentämällä saataisiin työllisyys kasvuun. Työllisyyden kasvun myötä rahavirrat valtion kirstuun kasvaisivat kahta tietä, sekä verojen kautta, että työllistyneiden kulutuksen kasvun myötä, sitäpaitsi se tukkisi rahavirtoja valtion kassasta, eli valtion rahakirstun vuotavia aukkoja tukittaisiin.

Tämä olisi se oikea tie, ja oikealla tiellä toki ollaan, mutta kovin vähän on matkaa tehty sitä tietä pitkin ja moni epäröi ja haluaa kääntyä takaisin ja jatkaa vanhaa tietä pitkin. Se on se muutosvastaisuus ja uuden pelko joka tähän epäröintiin houkuttelee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"vähän kulutusta pienentämällä saataisiin työllisyys kasvuun."

Kulutus lisää työllisyyttä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"Kulutus lisää työllisyyttä."

Suomalaisten kulutuksen lisäys merkitsee lisää työllisyyttä ulkomailla.
Nettikaupan yhteydessä työllisyys lisääntyy vain ulkomailla.
Jos ostat gigantista tai citymarketista, myös myyjä ja kassa(Citymarketissa vain kassa) ja logistiikkaketjun Suomen pää saavat vähän töitä lisää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Kauppa ja logistiikka ei suinkaan ole nykyään merkityksetön työllistäjä varsinaiseen valmistavaan teollisuuteen verrattuna, mikä puolestaan on pitkälle automatisoitua. Ja kaupan sekä logistiikan, maahantuojien y.m. työllistämien ihmisten kulutus lisää puolestaan työpaikkojen määrää muilla aloilla.

Lisäksi on huomioitava, että on aivan liian yksioikoinen näkemys, että kaikki kaupasta ostetut tuotteet olisivat ulkomaista alkuperää. Elintarvikkeista suurin osa on edelleen kotimaista. Vaikka ostaisi Arlan maitoa, niin sittenkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

Ei suinkaan kauppa merkityksetön ole, en minä sitä tarkoittanut. Tarkoitin painotuksillani sitä ettei Suomen talous voi elää sillä tavalla että tuodaan vain ulkomailta tavaraa ja suomalaiset elää sitä tavaraa maahan tuomalla ja sitä toinen toisilleen myymällä (tämäkin oli kärjistys, kuten ymmärtänetkin).

Kyllä Suomeen pitäisi saada aikaan myös enemmän omaa tuotantoa, sekä vientiin tähtäävää, että tuontia korvaavaa.

Jos Suomalaiset eivät enää pärjää investointitarvikkeiden tekemisellä ja niiden viennissä määilmalle, loppuu kyllä se kulutustavaroiden tuontikin ennenpitkää, kun lainaa ei enää saa lisää. Silloin ei auta muu kuin itku ja hammasten kiristely ja se että yritetään tehdä niitä kulutustavaroita ihan itse, yhtä halvalla ja hyvin kuin kilpailijat, joko automaation avulla, tai keksimällä jotain uutta, tai sitten palkkoja halpuuttamalla. Tässä ei ole vaihtoehtona muu kuin Kreikan tie, eli se että saadaan EU takaamaan velaksi elämisemme.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #32

Kyllä, mutta jos katsot käyrinä tuontia ja vientiä:

http://www.findikaattori.fi/fi/80

Niin ei tuo pahalta näytä.

Usein synkistellään suurilla alentuneilla kuukausiprosenttiluvuilla viennissä, mutta Suomi on niin pieni kansantalous, että yksittäiset suurkauppojen toimitukset vaikuttavat nimenomaan viennin puolella siten, että aiemman vuoden vertailukuukausi saattaa olla epärelevantti benchmarking.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #7

Siksikö Kikyssä tehtiin leikkauksia ,hintoja korotettiin ja veroja tehtiin uusia että kulutus kasvaisi?

0 euron töitä on löytynyt hyvin sosiaaliturvaa vastaan .jo 7000 enemmän kuin -15.

"Piilotyöpaikkoja" joiden palkanmaksuhalukkuus on yrityksissä 0 euroa.
Lisääkö nuo verotuloja velkoihin ? Vai menoja Kelan tuissa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

""Piilotyöpaikkoja" joiden palkanmaksuhalukkuus on yrityksissä 0 euroa.
Lisääkö nuo verotuloja velkoihin ? Vai menoja Kelan tuissa?"

Hyvä kysymys. Jokainen kuukausi, viikko, päivä tai tunti, jonka joku yritys työllistää jonkin ihmisen, pitää kuitenkin olla yritykselle kannattavaa toimintaa ja kannattavuus merkitsee lisääntynyttä kilpailukykyä ja lisääntynyt kilpailukyky merkitsee kykyä myydä kannattavasti, lähinnä ulkomaille, kun kotimaassa investeintituotteiden markkinat ovat rajalliset.

Jokainen tehty ja kannattava työtunti parantaa taloutta, vaikka valtio maksaisi työntekijän palkan, jos vain valtion menot eivät kasva siihen verrattuna että työntekijä olisi työtön. Kuitenkin jokaisen ihmisen työpanoksella on joku arvo, jos hänen työnsä ja siitä saatava korvaus rajataan hänen työkykynsä mukaiseksi.

Jos työkyvyn tuottamalla palkalla ei elä, valtion tulee huolehtia siitä osasta ihmisen elantoa mitä ei voi työllään hankkia.

Tällainen työllistäminen kannattaa aina.

Liiallinen tasa-arvoistaminen työelämässä on johtanut jäykkiin työmarkkinoihin, jotka estävät työllistymisen. Lisäksi pienempään työpanokseen pystyvän työn arvostus on ollut nollassa. Arvostettuja ovat olleet vain valtaviin työpanoksiin pystyvät työn sankarit. Me kaikki emme voi olla työelämän huippusuorittajia, Iivo Niskasia tai Krista Pärmäkoskeja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #12

Ja miten työn kannatavuus yrityksissä tuo 0 euron työllä sosiaaliturvaa vastaan tuloja valtiolle?
Otas huomioon että niillä työttömillä on ammattitaitoinen työpanos joka alalta.
Tiploomi-insinööreistä-kokeista lähtien.Joka alalta.

Katsos kun jo pipliakin sen kertoo:
"Työtä sinun on tehtävä leipäsi eteen=jotta palkallasi saat ostaa rievän City-Marketista"!

Ja jo Herodes pisti puusepän verolle jotta sai tuloja "valtakuntansa ylläpitoon."!
Nythän ne verot jää valtiolta saamatta n.vajaalta miljoonalta työttömältä,0 eurolla työtä tekeviltä.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #10

#10
Mitä kikyssä leikattiin työntekijöiltä?

Halpuutimme hintoja lukee erään kauppaketjun myymälöissä isoilla kirjaimilla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #40

Ansiosidonnaisen päivärahan kestoa,Kelan etuuksien jäädytykset,sunnuntai ja lomakorvauksia.
Korotettiin terv.palv.maksuja 33%,Nostettiin kiinteistöveroa kesämökeille jopa 45% ,lisättiin omavastuun osuutta kela vähennyksistä,poistettiin Kela vähennys joistain terv.palveluista.
Mitä veikkaat paljonko nolla linjan palkankorotusten jälkeen nuo syö palkkoja ja eläkkeitä?

"Halpuutettiin" työntekijöitä yrityksille 0 euron kk palkalla työttömiä.Veronmaksajat maksaa palkan kelan tuissa.

Hintojen halpuutus esim.Ruuassa maksat sen halpuuttamisen ALV 24% kaikessa kulutuksessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kyllä kulutus lisää ja pitää pyörät pyörimässä jos vienti ei vedä.

Mutta leikkaukset ja palveluiden hintojen korotus ei ruoki kulutusta.

Joten kansa on oppinut miljonääri E.Lehdeltä miten säästää.
Ostaa -30% alkuviikosta pakkasen täyteen. Ostaa Kiinalaiset joulukoristeet Tammikuun ALE-myynnistä.
Tai Lidlistä halvemmalla kotimaiset lihat ,juustot ym.

Ei ne suuret tulot vaan pienet menot tekee rikkaaksi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Isot laskut, tyhjät taskut." Näin kirjoitti Satakunnan Kansa viikko sitten, kotitalouksilla on velkaa yhteensä 151,7 miljardia euroa, ja velkaantumisaste oli vuoden 2016 lopulla 126,7 - ei tuo parissa kuukaudessa ole mihinkään muuttunut.

Korkojen nousu aiheuttaisi kuplan puhkeamisen, monella velallisella ei asunnon arvo riitä kattamaan velkoja, ja siitä seuraisi -90 luvun kaltainen alamäki.

Kansan velkaantuminen vaikuttaa koko maan talouteen, nyt on nostettu väkisin sähköveroa ja sähkönsiirtomaksuja sähkölaskuun, tuulivoimalle annetun tuen takia.
Viime vuonna meni miljardi euroa tuulivoimaloiden ostamiseen ulkomailta ja julkisella rahoituksella tuettu tuulisähkö vaikuttaa jo isolta osalta kansan velkaantumisen kasvuun.

Ylen kyselyn tulos vaikuttaa tarkoitushakuiselta, tilastot ei tue kyselytutkimuksessa saatua päätelmää. Kyselytulokset ovat tällaisessa asiassa huuhaa juttuja, sen voi kuka tahansa muokata mieleisekseen. Jokainen ylivelkaantunut uskoo selviävänsä veloista vaikka faktat ei sitä tue.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ylen kyselyn tulos vaikuttaa tarkoitushakuiselta, tilastot ei tue kyselytutkimuksessa saatua päätelmää."

Näinhän se on, toki kiky- sopimus, Tutun telakka, Uudenkaupungin autotehdas ja Äänekosken bio- tehdas, sekä lukuisat vireillä olevat hankkeet antavat toivoa noususta. Ehkä se näkyy kyselyn tuloksissa.

"Kyselytulokset ovat tällaisessa asiassa huuhaa juttuja, sen voi kuka tahansa muokata mieleisekseen. Jokainen ylivelkaantunut uskoo selviävänsä veloista vaikka faktat ei sitä tue."

Ihmisillä on paitsi velkaa, myös säästöjä. Tosin säästöt ja velat eivät ole jakaantuneet tasaisesti, vaan toisilla ihmisillä on velkaa, toisilla taas säästöjä.

Perinteosesti Suomessa devalvaatiot ovat hoitaneet tätä epäkohtaa. Devalvaatioissahan säästöt ja velat pienenevät tasasuhteessa, varallisuutta siis siirtyy säästäjiltä velkaisille devalvaation suhteessa, siis valtavia määriä.

Tässä tilanteessa, jossa siis devalvaatiota ei ole, velallisten ja säästäjien epäsuhta tuppaa kasvamaan, sillä säästäväiset eivät muutu tuhlareiksi valtion määräyksestä, eivätkä tuhlarit lopeta tuhlaamistaan valtion määräyksestä, vaan velkaantuvat lisää.

Periaatteessa kuitenkin velan ja saatavien määrä on kansallisesti, tai ainakin globaalisti aina vakio ja niiden kokonaissumma on nolla.

Näinollen, jos ylivelkaantuminen johtaa kriisiin, ei siitä sen kummempaa ole seurauksena kuin että säästäjät taas menettävät säästönsä ja velalliset pääsevät veloistaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Minä uskon nousukauteen sitten, kun bkt:n kasvu on vähintään 2 %, vienti ylittää vuoden 2008 tason ja julkisen sektorin vuotuinen velkaantumisvauhti putoaa miljardin tasoon tai sen alapuolelle. Siihen asti moiset puheet ovat lähinnä mielikuvamainontaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Siihen asti moiset puheet ovat lähinnä mielikuvamainontaa."

Mielikuvamainonta palvelee myynnin edistämistä ja toki se lisää myyntiä.
Suomen työllisyys vain ei tällä tavalla kohene, siihen tarvitaan lisää kikyä.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Nyt hehkutettu pieni ja tilapäinen kasvu perustuu kotitalouksien kulutuksen kasvuun velkarahalla.

Ja korkojen vähänkin noustessa yksityiset ovat (asunto)kuplassa, josta ei olekkaan helppo selvitä.

Nykyinen kiky ei riitä viennin elpymiseen, vaan niitä pitäisi tulla 3-4 kpl peräjälkeen.

Tai sitten oma valuutta ja keskuspankki, jolloin devalvaatio olisi mahdollinen.

PS!Artolta pitkästä aikaa minunkin ajatuksiini sopiva pohdinta! :D

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"PS!Artolta pitkästä aikaa minunkin ajatuksiini sopiva pohdinta! :D"

Kiitos. Valitettavasti sinun ajatuksesi devalvaatiosta keinona hoitaa kotitalouksien velat ei ole minun mielestäni oikeudenmukainen eikä hyvä.

Toki siitä syntyy ongelma kun toiset vaan säästää ja säästää ja toiset tuhlaa ja tuhlaa. Niiden säästäjien varat menevät tuhlareiden kulutukseen ja kun asia sitten korjataan devalvaatiolla, se merkitsee puhtaasti varojen siirtoa säästäjiltä tuhlareille.

Eivätkä asiat sillä oikene, sillä säästäjät säästävät edelleen, siis varainsiirron jälkeenkin ja tuhlarit tuhlaa edelleen, niin että tilanne on taas kohta sama kuin ennen ja tarvitaan taas uusi varainsiirto, joko devalvaation kautta tai muuten.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Arto, kiitos asiallisesta vastauksesta.

Miten sinä sitten hoitaisit tilanteen? 3-4 kikyyn Suomella ei ole varaa. Ja muu ei talouttamme pitkällä tähtäyksellä nosta.

Eli minusta tämä hypetys on taas sitä perusteetonta toiveajattelua.

Devalvaatiohan vaikuttaa sekä menoihin, että tuloihin; siis ostovoimaan ja inflaatioon.

Etkö hyväksy sitä siksi, että se vaatisi oman, kelluvan valuutan?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Miten sinä sitten hoitaisit tilanteen? 3-4 kikyyn Suomella ei ole varaa. Ja muu ei talouttamme pitkällä tähtäyksellä nosta."

Kikyn tarkoitus ei ole hoitaa tuhlareiden velkoja, vaan Suomen talouden kilpailukykyä, niin että teollisuudella ja palveluilla olisi varaa palkata lisää väkeä töihin, myös niitä työttömiä jotka tuottaa vähemmän kuin jo työssä olevat.

Siihen minulla ei valitettavasti ole konsteja miten tuhlari saadaan lopettamaan tuhlaamisen ja miten hoidetaan ylivelkaantuneiden asiat. Kai normaalilla tavalla, niin että tulee joku henkilökohtainen konkurssin tapainen. Siinä tietenkin velkojat menettävät saataviaan, mutta minkäs teet.

Toki asiat pitäisi pyrkiä hoitamaan yhteiskunnan taholta niin että konkurssissa työkyky säilyy ja motiivi työntekoon säilyy, eli velkakonkurssin tehnyttä ei pitäisi murtaa henkisesti, hänen vapauttaan ja kykyään tuhlata omaisuuttaan uudelleen voitaisiin kuitenkin jotenkin rajoittaa.

"Devalvaatiohan vaikuttaa sekä menoihin, että tuloihin; siis ostovoimaan ja inflaatioon.

Etkö hyväksy sitä siksi, että se vaatisi oman, kelluvan valuutan?"

En usko tuohon tarjoamaasi D-pilleriin. On olemassa parempi tapa hoitaa taloutta ja joissain maissa se on onnistunut ilman D-pilleriä.

Haluan korostaa ettei hyvä taloudenpito ole kiinni siitä onko valuutta oma, vaiko yhteisvaluutta, mutta näen yhteisvaluutan etuna sen että se painostaa ja pakottaa luopumaan siitä D- huumeen käytöstä ja siirtymään terveeseen taloudenpitoon.

Terve taloudenpito ei välttämättä tarvitse edes sitä mainitsemaasi 4-5:ttä kikyä, jotka mainitsit. Vähempi voi riittää ja uskon että tässä suhdannetilanteessa riittäisi jos tämän kikyn perään saataisiin aikaan toinen, mutta se lienee toiveajattelua jos talous tästä nyt jo muutenkin vähän petraantuu.

Se on kuitenkin tärkeää että tämä kiky- ajattelu tulisi rutiiniksi ja siitä D- huumeesta vähin erin vieraannuttaisiin pois. Sen jälkeen voitaisiin ottaa se oma valuuttakin takaisin käyttöön, tosin en usko että se parantaisi tilannetta enää siinä vaiheessa millään tavalla. Yhteisvaluutta on loistava keksintö.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #16

Lainaus:
Kikyn tarkoitus ei ole hoitaa tuhlareiden velkoja, vaan Suomen talouden kilpailukykyä, niin että teollisuudella ja palveluilla olisi varaa palkata lisää väkeä töihin,

Olikohan ihan noinkaan? Vai tarkoitus heikentää työehtosopimuksia ja alentaa palkkoja? Siirtää sosiaalimaksuja työnantajilta palkansaajillle.Pysyvästi.

Nythän on nimittäin niin että asiantuntijoiden mukaan Kikystä on vain vahinkoa julkiselle puolelle.

Ja kun totuus Kikystä lukee TEM/VM-muistiossa-17

"Sopimus luo 35 000 työpaikkaa 2020 mennessä.
suluissa(Useita epävarmuustekijöitä)

Mutta 0 eurolla tekee töitä jo 114 000 .7 000 enemmän kuin -15
kertoili TEM työllisyskatsaus tammikuu-17
Kiky on purrut "hyvin" työttömyyteen.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Ei lama ole lopussa, vaan ihmiset ovat tottuneet siihen; kurja taloustilanne on uusi normaali.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kikyily ei auta asiaa. Suomalaisen työn (tuotantotekninen) tuottavuus on ruuvattu kansainväliseen huippuun jo 80-90 -lukujen aikana. Kyse onkin siitä, miten nykyinen ja tuleva niukkuus jaetaan. Kaikille ei ole työtä ja luultavasti olemme pysyvästi "kasvun jälkeisessä ajassa".

1-3%:n jatkuva kasvu aikajaksolla 1952-2006 jää erikoislaatuiseksi poikkeukseksi historian kirjoihin. Nyt on kyse, miten sopeudumme pienempään tulevaisuuteen ja Suomelle luonnostaan kuuluvaan syrjäytymiseen. Tällaisina aikoina establishmenttiin aikonut nuori joukko aina vauhkoontuu.

Arto Vihavainen, kun sinulla on esim. devalvaatiosta tuo syvällinen näkemys (se vähentää sekä velkoja että likviditeettiä) niin keksi sitten, miten kokoomusnuoret saadaan integroitua takaisin yhteiskuntaan!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Arto Vihavainen, kun sinulla on esim. devalvaatiosta tuo syvällinen näkemys (se vähentää sekä velkoja että likviditeettiä) niin keksi sitten, miten kokoomusnuoret saadaan integroitua takaisin yhteiskuntaan!"

Paavo.

Vaikka minulla on syvällinen näkemys devalvaation merkityksestä, ei se tarkoita sitä että minulla olisi syvällinen näkemys siitä miten kaikki ongelmat ratkaistaan, vain siitä minulla on syvällinen näkemys ettei devalvoiminen ole mikään ratkaisu pulmiin, se vain näyttää olevan joillekin, lähinnä nostalgiaan taipuvaisille, jonkinlainen pakkomielle tai hmm.... toiveiden tynnyri.

Erikoinen kysymys tuo esittämäsi kysymys kokoomusnuorten integroitumisongelmista. Lieneekö provo, vaiko kompa? Voisit vähän selittää mitä oikein tarkoitat. :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

YLE sai Sipiltä ohjeen, kirjoittakaa positiivisesti. Mikään ei osoita että lama olisi loppu.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Taktinen veto YLE:ltä vaalien alla. Luodaan mielikuva, että nyt ollaan selvitty ja katujen kansalaiskyselyssä valikoitui jostain syystä vain hyvin pärjäävät.

Hallituspuolueilla on pelkona, että vasemmistolaiset voittavat. On väenväkisin puolustettava toimiensa oikeellisuutta.

Jokunen päivä aiemmin näkyivät Kelan tukien hakijoiden turvattomuus ja pelot ruuan loppumisesta.

Totuus on yhä toisaalla, vaikka hyvään tahdomme me kaikki uskoa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Yle julkaisee sen mitä Pomo käskee ja minkä Sipilän hallitus haluaa.
Näin oli myös Ahon hallituksen aikana.
Karseet velat,älä ruikuta ettei työpaikka lähde alta,534 000 on tulossa tilallesi jne..

EK/MTK ei edes tiedetty laman olevankaan ,kuten ei nytkään. Tukia tuli ja veroja poistettiin ,kuten nytkin.

"Hajoita ja hallitse " toimi silloinkin ja sama kohde "sossupummi" työttömät jotka oli syyllisiä kaikkeen mitä päättäjät oli päättäneet itse .Kuten nytkin.Velkoihin,lamaan ja kun vienti ei vedä eikä työpaikat lisäänny.Ja Kelan kirstu on kohta tyhjä kun verotuloja eitule,
mutta 1e/t Virolaiset keikkamiesten ja pakolaisten osuus kasvaa Kelan tuissa koko aika.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Taktinen veto YLE:ltä vaalien alla. Luodaan mielikuva, että nyt ollaan selvitty ja katujen kansalaiskyselyssä valikoitui jostain syystä vain hyvin pärjäävät."

En lähde mukaan tällaiseen YLE:n yleiseen demonisointiin. Otin kantaa vain tähän yhteen tutkimukseen ja sen uutisointiin. Se oli kyllä vähän outo juttu.

Ei YLE mikään sipilämedia siltikään ole. Kyllä siellä harjoitetaan journalismia monipuolisesti, sekä hallitukselle mieleistä että myös hallitukselle kiusallista journalismia. Toki hallituspuolueiden eri edustajilla, kuten myös oppositiopuolueilla, voi olla suhteita ja vaikutusvaltaa tiettyihin ohjelmiin ja tiettyihin toimittajiin.

"Hallituspuolueilla on pelkona, että vasemmistolaiset voittavat. On väenväkisin puolustettava toimiensa oikeellisuutta."

Tottakai. Mutta kyse on myös YLE:n tai tutkimuksen suorittajan maineesta, sitä ei ole vara menettää, eikä se ole sellainen riski jota kannattaisi ottaa, ainakaan sitä riskiä ei voi ottaa jatkuvasti.

"Jokunen päivä aiemmin näkyivät Kelan tukien hakijoiden turvattomuus ja pelot ruuan loppumisesta."

En ole kuullutkaan. Minusta on hienoa etteivät lamat meilläpäin yleensä vaikuta ruuan saatavuuteen. Sitä näyttää riittävän jopa leipäjonoissa ilmaiseksi jaettavaksi, mikä on minusta erinomainen positiivinen asia, eikä mikään synkistelyn aihe. Kilpailuyhteiskunta tuottaa rakenteellisesti paitsi menestyjiä, myös häviäjiä. Emme me tässä systeemissä häviäjistä eroon pääse.

"Totuus on yhä toisaalla, vaikka hyvään tahdomme me kaikki uskoa."

Totuus on mikä on ja se mihin me itse kukin uskomme on aina uskon asia. :)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Arto, tasapuolisuuden nimissä, kaikille on annettava vuoronsa.

Kyse ei ole Ylen demonisoinnista, vaan objektiivisesta arvioinnista, millaisia merkityksiä uutisista itse kullekin tulee.

Kelan toimeentulotuen varassa on lähes 200.000 taloutta. Oma lukunsa sekin yhteiskunnan tilasta.

Voimaantumista tarvitaan joka sektorilla!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #35

"Kelan toimeentulotuen varassa on lähes 200.000 taloutta. Oma lukunsa sekin yhteiskunnan tilasta."

Kilpailuyhteiskunnassa on aina häviäjät. Se on realiteetti.
Jos luovumme kilpailemisesta niin siitä on omat negatiiviset seurauksensa.
Kelaa tarvitaan ja toimeentulotukea, ellemme ole täysin vastuuttomia kanssaihmisistämme. Sitäpaitsi, kuka tahansa voi epäonnistua ja joutua kilpailutilanteessa häviäjän asemeen, vaikka miten yrittäisi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #38

Arto, ketkä ovat kilpailuyhteiskunnan häviäjät?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #45

Kilpailuyhteiskuntahan on kone joka leipoo voittajia ja häviäjiä sekä niitä jotka kitkuttelee jossain sillä välillä.

Voittajia on ne jotka pärjää, koulussa, opinnoissa, työelämässä, yrittäjinä ..... tai saavat lotossa päävoiton.

Häviäjiä on ne jotka ei pärjää, koulussa, opinnoissa, työelämässä, yrittäjinä, tai edes rikollisina ...... eikä sitä lottopottiakaan tule.

Toissijaisia voittajia ovat urheilusankarit, missit, mannekiinit, laulajat, näyttelijät, muunlaiset viihdyttäjät. He ovat osa yhteiskuntaa, mutteivät osa normaalia systeemiä ja heidänkin elämänsä on riki, kaikki eivät voi voittaa, osa häviää ja suurin osa kitkuttelee jotenkin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Suomen veroasteilla lama ei lopu ikinä, paitsi harmaassa taloudessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eikä lopu Perustulolla 560e/kk ilman veroja ,palkanpäälle.

Työttömät joutuu tekemään 0 euron työtä sitä vastaan.
(KELA-17)
Muut saa tulonsiirtona sen velalla. Jonka loppupeleissä itse sen velan maksaa .

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Euroalueen taloustilanne on normalisoitunut, silloin kun ohjauskorko on normalisoitunut.

Ohjauskorkoja ei voida kuitenkaan normalisoida GIPS-maiden kestämättömän velkataakan vuoksi.

Rahaelvyttely jatkuu kunnes joku paikka pettää (tai saksalaisten hermot).

--

Pitää odotella vaalien ylitse, niin hallitukselta kuulee edes joitain todellisuuteen pohjautuvia kannanottoja.

--

Target2 on yhä pahemmin levällään:

http://sdw.ecb.europa.eu/browseChart.do?node=bbn4859

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mun mielestä Suomen pitäisi ottaa uutta velkaa ehkä joku 20 miljardia olisi sopiva määrä. Sillä se taous lähtisi pyörimään, jos ne investoitaisiin järkevästi.

Eipä Suomen tilanne siitä mihinkään muuttuisi, EU hiukan voisi kitistä, mutta koko ajanhan se kitisee muutenkin.

Tietysti voidaan säästää vaikka maailman tappiin asti, Kreikka on hyvä esimerkki, kun säästetään koko kansa rappiolle.

Ilmaista rahaa on nyt tarjolle, se kannattaisi fiksusti käyttää, se miten sillä rahalla saataisiin ihmisiä työllistettyä ja valtion tulota kasvamaan, niin eipä tuota velkaa paljon jäisi realisesti maksettavaksi. Se on vähän niinkuin opintolaina, sillä saa itselleen tulevaisuuden.

Epäilempä vaan, että kohta taas puolueet kilpailevat siitä, kuka vittumaisimpia säästökohteita keksii, siinä se on poliitikkojen työ pohjimmiltaan.

Pitäisi kuitenkin muistaa, että valtio on ihmistä varten.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Löyty Ritalan kanssa vihdoin sama nuotti.

Juuri noin pitäisi toimia. Työttömille palkallista työtä,home kouujen ,päiväkotien korjauksiin . Vanhojen talojen putkiremppoihin ja kuntien viemärien uusimiseen.
Ne kun on edessä kuitenkin eikä siirtämällä ne parane.
Kuntien viemäröinnistä on tulossa iso lasku kuntalaisille .Putket on jo ihan sökö monessa kunnissa.
Palkoista tulisi ALV ja verot velkojen maksuun takaisin.Kulutuksen myötä työpaikkoja lisää.

"Navettojen" maalauksiin heitetyt sadat miljoonat ei tuo työpaikkoja eikä nosta alijäämäistä elintarvikevientiä mihinkään .

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Löyty Ritalan kanssa vihdoin sama nuotti."

Ritalan nuotit ovat kyllä viimeaikoina sopineet minun musiikkimakuuni sangen hyvin, mutta tämä nuotti valtion lisävelanotosta särähtää korvaan.

Toki teoreettisesti on niin että jos velka nyt otetaan ja sijoitetaan tuottavasti, eikä esimerkiksi ulkomailta tuotavien kulutustarvikkeiden menekin kasvattamiseen, niin siinä olisi jotain itua. En vain pidä valtiota tarpeeksi luotettavana sijoittajana, huolimatta siitä että jotkut valtionyritykset ovat menestyneet. On olemassa myös päinvastaisia esimerkkejä, kuten joku Valcon kuvaputkitehdas, tai Sonera, joka investoi ostamalla miljardeilla Saksan ilmatilaa. Saksan valtio kiitti ja laittoi rahat pankkitilille, tai sijoitti ne paremmin kuin Sonera.

Rahaa olisi maailmalta saatavissa halvalla, kuten sanoit. Kyse on siitä miksi yksityiset ammattisijoittajat eivät ota sitä sieltä ja sijoita Suomeen. No, he tietävät parhaiten itse miksi eivät niin tee, eikä valtionkaan siis pitäisi niin tehdä.

Valtion pitäisi vain tehdä olosuhteet maassamme sellaisiksi että sijoitukset Suomeen ovat houkuttelevia. Sen voisi hoitaa muutenkin kuin velkaa ottamalla. Sen jälkeen maassamme olisi investointeja riittävästi, eli niin paljon kuin maamme resurssit, eli lähinnä työvoiman tarjonta, suinkin antaa myöten.

Miksi valtio ei hoida tätä hommaa? Pitäisi kai kysyä valtion asioista vastaavilta virkamiehiltä, kunhan ne on ensin saatu joko viinalla tai muilla konstein hilpeälle tuulelle.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#36
Jos valtio ottaisi velkaa 20 miljardia niin mihin se sijoittaisi. Jaettaisiinko kansalaisille ostovoiman lisäämiseksi. Tietenki homekoulut ja infra, niilläkin ulkomaisen tavaran ostovoima lisääntyisi mutta vienti ei.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tietenki homekoulut ja infra, niilläkin ulkomaisen tavaran ostovoima lisääntyisi mutta vienti ei."

Hyviä hankkeita, mutta niillä ei vientiä pelasteta. Pitäisi keskittyä vientiteollisuuden kustannustason laskemiseen, laadun parantamiseen ja markkinoinnin kehittämiseen, mutta siihen ei tarvita valtion velanottoa.

Yritykset voisivat ottaa rahat laadun parantamiseen ja merkkinoinnin kehoittämiseen työntekijoiden tilipussista, sillä yrittäjien ja sijoittajien voitoista ei herkästi tingitä, varsinkin jos sitä voittoa voi saada helpommin ja riskittömämmin muilta markkinoilta kuin Suomen markkinoilta.

Se nyt vain käyttäytyy sillä tavoin, se pääoma, eikä valtiosta ole pääoman sijoittajaksi, siinä käy liian helposti Valcot tai Sonerat ja niin nekin lainarahat menee niinkuin taivaan tuuliin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Vastahan asiasta kirjoitettiin tyyliin "kuin Neuvostoliiton loppuajat" (En katsonut ehtikö joku toinen linkata tämän jo tänne).
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005109733.html

Eli kansa saattaa sittenkin uskoa neukkutyylisiä poliitikkojamme, jotka lupaavat että kyllä tämä tästä kun vain vähän touhutetaan. Muuta ei voi luvata koska se romahduttaa luottamuksen poliitikkoihin. Ja populistinen noidankehä tai pahemminkin syöksykierre on valmis.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eli kansa saattaa sittenkin uskoa neukkutyylisiä poliitikkojamme, jotka lupaavat että kyllä tämä tästä kun vain vähän touhutetaan. "

Valtaa tavoittelevilla ja ääniä himoitsevilla populistipuolueilla ei ole oikein muuta konstia kuin levitellä tätä turhaa toivoa. Jopa Sipilä on viimeaikoina sortunut siihen, ilmeisesti puolueväen painostuksesta, kun keskustapolitikot eivät halua menettää eduskuntapaikkojaan.

Totuus on että vielä pitäisi leikata lisää, sekä valtion menoja, että ihmisten palkkoja, mutta sitä nyt ei kukaan politikoista ääneen enää sano, ei ennen vaaleja ainakaan. Jotkut politiikasta luopuvat politikot voivat päästää höyryjä ulos, mutta heitä ei enää noteerata, eikä heidän puheitaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"YLE:n kyselyn mukaan kansa uskoo että lama on lopussa ja nousukausi alussa."

Tuo kuvastaa hyvin asian ydintä: kansalle kyseessä on uskon ja toivon asia; se ei ole kansan päätettävissä, vaan kansantalous näyttäytyy kansalle ikäänkuin jonakin luonnonvoimana, jolle ei voi muuta tehdä kuin rukoilla jumalia, että tulisi pian nousukausi.

Kapitalistisessa yhteiskunnassa kansantalous ei ole edes vaaleissa valittujen poliitikkojen päätettävissä. Hekin voivat vain ennustaa ja veikata ja toivoa, ja sitten nousukauden tullen yrittää ottaa siitä kunniaa itselleen.

Talouden ohjasten ottaminen kansakunnan käsiin edellyttäisi sosialismiin, keskusjohtoiseen suunnitelmatalouteen, siirtymistä. Talouden suunnitelmallisuus ja koordinointi on järkevää yksittäisen yrityksen sisällä, ja sitä se olisi myös kokonaisen yhteiskunnan tasolla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tuo kuvastaa hyvin asian ydintä: kansalle kyseessä on uskon ja toivon asia; se ei ole kansan päätettävissä, vaan kansantalous näyttäytyy kansalle ikäänkuin jonakin luonnonvoimana, jolle ei voi muuta tehdä kuin rukoilla jumalia, että tulisi pian nousukausi."

Kyllähän se onkin tavallaan "luonnonvoimana" pidettävä asia miten kansainväliset markkinat kehittyvät. Se ei ole suomalaisten, eikä Suomen hallituksen hallinnassa millaisia päätöksiä äänestäjät Englannissa, Amerikassa,Venäjällä, Saksassa ja Ranskassa tekevät ja miten siellä valitut päättäjät sitten maailman menoa ohjailevat. Eipä se taida ihan olla edes näinden suuren maailman isojen päättäjien hallinnassa miten asiat kehittyvät.

Suomessa eletään kuitenkin siinä ilmastossa joka muuttuu kaikkien näiden suurten päättäjien hyvien tai huonojen päätösten mukaisesti. Suomalaisten ääniä houkutellaan puhumalla itsenäisyyden palauttamisesta. Se on niinsanotusti pippupuhetta. Itsenäisyyttä ei ole eikä sellaista voi palauttaa. Suomen on parasta purjehtia siinä säässä ja niiden tuulien varassa jotka maailman merillä puhaltavat. Itsemääräämisoikeuden haikailu on lapsellista uhmakkuutta joka johtaa vaikeuksiin tai haaksirikkoon.

Mitä tulee Suomen vaikutusmahdollisuuksiin vaikuttaa omaan asemaansa näissä olosuhteissa missä elämme, niin yhä enemmän ja enemmän vastuu on siirtynyt varsinaisilta päättäjitä äänestäjille. Sillä on vaikutusta politiikkaan miten äänestäjät asioista ajattelevat, päättäjät eivät uskalla tehdä kansalaisten mielipiteiden vastaisia päätöksiä Suomessa ja kansa valitsee päättäjikseen mitä kansa haluaa.

Paljon riippuu siitä osaavatko kansalaiset tehdä viisaita päätöksiä päättäjiä valitessaan.

Voi myös sanoa että paljon riippuu myös siitä miten kansalaisia valistetaan siitä millainen maailma on, miten suomen politiikkaa voidaan ohjailla niin että vene keikkuisi vähiten, Valitettavasti kansaa on ohjattu harhaan populistisella politiikanteolla ja erilaisilla valemedioilla. Tämä on tämän päivän suurin ongelma.

Valemediat ja populismi eivät ole ainoastaan Suomen ongelma vaan niiden vaikutuksesta valitaan tänä päivänä maailmalla huonoja päätöksentekijöoitä. Tämä on kuitenkin Suomen kannalta annettu olosuhde, ei kiukuttelun aihe. Nämä kansainväliset virhesuuntaukset tulee ottaa Suomessa vakavasti huomioon, mutta se ei tarkoita sitä että Suomessakin äänestäjien pitäisi tehdä näitä samoja tyhmyyksiä.

"Talouden ohjasten ottaminen kansakunnan käsiin edellyttäisi sosialismiin, keskusjohtoiseen suunnitelmatalouteen, siirtymistä. Talouden suunnitelmallisuus ja koordinointi on järkevää yksittäisen yrityksen sisällä, ja sitä se olisi myös kokonaisen yhteiskunnan tasolla."

Talouden ohjakset ovat tällä hetkellä kansalaisten käsissä. En puhu nyt mitään sosialismista. Sosialismilla ei ole asian kanssa tekemistä. Talouden ohjat ovat kansalaisten käsissä siinä mielessä että on pitkälti kansalaisten tahdossa miten valtion budjetti saataisiin tasapainotettua ja miten velanotto saataisiin loppumaan, sekä myös se miten kilpailukyky saadaan kuntoon. Keinot ovat kyllä olemassa ja ne ovat tiedossa, mutta mikään hallitus ei näköjään uskalla ottaa niitä keinoja käyttöön, koska kansalaiset eivät niistä keinoista pidä.

Kansalaisten mielipide pitäisi saada tässä asiassa muuttumaan, mutta todellisuuspohjaisen tiedon sijasta kansalaisille syötetään populistista propagandaa ja valemedian vale- uutisia. Tämä on suuri ongelma.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset