Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kyllä kansa tietää

Kansa kaikkivaltias on puhunut.  Ameriikan "Aku-Ankan", Donald Trumpin, vaalikampanjasta liikkeelle lähtenyt populismin vastainen trendi Euroopassa jatkui myös Suomen kunnallisvaaleissa.  Punavihreä kupla senkuin laajenee ja pullistuu. Todennäköisesti kuitenkin vihreidenkin kupla puhkeaa seuraavissa vaaleissa, kun se luopuu karismaattisesta puheenjohtajastaan.

Timo Soinin järkipäätös luopua perussuomalaisten johtamisesta uhkaa kiihdyttää perussuomalaisten kutistumista valtapuolueesta mikropuolueeksi ja jos Halla-Aho valitaan puheenjohtajaksi, puolueesta tulee myös yhden asian puolue,  jolla on yksi agenda. Toisaalta tämä yksi asia, maahanmuuttokriittisyys, saattaa pitää puolueen jotenkuten hengissä.  EU- kriittisyys näyttää puhaltaneen voimansa loppuun Euroopassa Brexitiin.

Timo Soini sentään näyttää säilyttäneen lupsakkuutensa ja sanavalmiutensa loppuun asti.

Turpiin tuli, mutta hengissä ollaan.

Tuohon voisi lisätä vielä loppuun että toistaiseksi.

 

Seuraavissa vaaleissa voimmekin sitten seurata miten vihreä kupla puhkeaa, mutta siihen puhkeamiseen ei vaikuta enää populismin nousu, vaan kyllä se puhkeaa aivan itsestään.  Se johtuu siitä että vihreät arvot, toisin kuin populismi, ovat jo muiden puolueiden ohjelmissa sisällä ja vihreiltä jää silloin puuttumaan se syömähammas millä se on kannatustaan hankkinut.  Vapaavuori jo voitti Sinnemäen Helsingin pormestarivaaleissa tämän omilla aseilla. Sama tulee toistumaan myös muilla areenoilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"...vihreät arvot, toisin kuin populismi, ovat jo muiden puolueiden ohjelmissa sisällä ja vihreiltä jää silloin puuttumaan se syömähammas millä se on kannatustaan hankkinut."

Vihreät voivat saada toisenkin syömähampaan kasvamaan ja se yhdessä sen alkuperäisen kanssa saattaa kuitenkin riittää pitämään keskisuuren puolueen aseman. Tuo toinen syömähammas on jo nyt aika selkeästi ikenestä esiin puhjennut arvoliberaalius, jota muilla puolueilla ei kaiken kattavana ole samalla tavoin ohjelmassa. Niillä se on vain valikoutuneena tiettyihin asioihin.

"Vapaavuori jo voitti Sinnemäen Helsingin pormestarivaaleissa tämän omilla aseilla."

En tunnista niitä "omia aseita", jotka olisivat olleet yhteneväisiä Sinnemäen aseiden kanssa. Jos pitää paikkansa, että suurmoskeijahankkeella oli suurin painoarvo äänestäjien tekemässä valinnassa, niin ei se ainakaan ole Sinnemäen omilla aseilla voittamista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tuo toinen syömähammas on jo nyt aika selkeästi ikenestä esiin puhjennut arvoliberaalius, jota muilla puolueilla ei kaiken kattavana ole samalla tavoin ohjelmassa. Niillä se on vain valikoutuneena tiettyihin asioihin."

Saatat olla oikeassa, arvoliberaalisuus puree myös minuun, mutta en ole varma miten se puree äänestäjiin yleensä, jotka tahtoo aina olla enemmän arvokonservatiivisuuteen kallellaan, se kun tuntuu usein turvalliselta ja arvoliberaalisuus taas tuntuu pelottavalta.

Mutta toivon että olisit oikeassa tämän arvoliberalismi- asian suhteen, minua vain vähän pelottaa se äärivihreys.
===========

"En tunnista niitä "omia aseita", jotka olisivat olleet yhteneväisiä Sinnemäen aseiden kanssa. Jos pitää paikkansa, että suurmoskeijahankkeella oli suurin painoarvo äänestäjien tekemässä valinnassa, niin ei se ainakaan ole Sinnemäen omilla aseilla voittamista."

En minäkään osaa niitä aseita nimetä, tunnustan että puhuin suurra suuremmalla, huhupuheiden perusteella. Mutta se mitä sanoin sopisi muuten käsitykseeni Vapaavuoresta, joka on hyvin myönteinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset